Slovenija

Zaradi financ bi lahko v Mariboru brez toplega obroka ostalo 600 ljudi, brez strehe pa več deset

Maribor, 08. 12. 2014 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Miha Raičevič
Komentarji
252

Če mariborska občina ne bo našla sredstev za socialne programe, kot sta socialna kuhinja in zavetišče za brezdomce, bo vsak dan lačnih 600 ljudi, najmanj 26 pa jih bo na cesti. Predstavniki socialnih programov v Mariboru so ogorčeni in pravijo, da jih je novica o denarnih težavah udarila kot strela z jasnega.

odprtje varne hiše
odprtje varne hiše FOTO: POP TV

Mariborski župan Andrej Fištravec je v petek sporočil, da ima občina velike težave pri sestavljanju proračuna za prihodnje leto. Zmanjkuje jim sredstev za programe, ki jih mora občina financirati po zakonu, zaradi česar lahko izpadejo vsi programi s področja kulture, šolstva in sociale.

Prav slednji so najbolj občutljivi, občina pa pravi, da mora svetnikom do jutri zvečer dostaviti gradivo za sejo, ki bo 23. decembra, na njej pa bo govora tudi o proračunu. Predstavnica občine zagotavlja, da se intenzivno išče potreben denar za vse socialne programe, drugih novih izjav pa na občini za zdaj ne dajejo. Mi pa smo že danes govorili s predstavniki nekaterih programov Centra za socialno delo (CSD) v Mariboru.

"To je bila za nas v petek presenetljiva novica, o kateri niti njihova strokovna delavka, ki je bila z mano na sestanku s predstavniki Rdečega križa in Karitasa, kjer smo se dogovarjali, kako bomo zdaj začrtali delo prek prazničnih dni, ni vedela ničesar," je za 24ur.com povedala direktorica mariborskega CSD Frančiška Premzel. Pojasnila je, da bi v primeru, da občina res ukine sredstva za projekte, to za njih pomenilo katastrofo. Poudarja, da gre za dolgoročne programe, med njimi je tudi Zavetišče za brezdomce, ki deluje že 20 let. Trenutno je nastanjenih 26 brezdomnih ljudi.

Naslednji program, ki je popolnoma odvisen od mestne občine je socialna kuhinja. Gre za obroke, ki jih razdeljujejo pomoči potrebnim ljudem. Takšnih je vsak dan okoli 600, Premzlova pa dodaja, da so to po večini edini dnevni topel obrok za te ljudi.

Ta dva programa bosta zagotovo ukinjena, če občina za njiju ne bo dala denarja. Ogroženi so tudi ostali programi pri CSD kot so materinski dom, svetovalnica, program viški hrane, ki so prav tako zelo finančno odvisni od financiranja lokalne skupnosti. Ti programi so namreč financirani tudi prek države, oziroma ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, vendar pa je državni delež zagotovljen šele, ko vsaj 20 odstotkov sredstev zagotovi lokalna skupnost. "To pogojevanje je za nas ključno," je dodala.

Premzlova je na občino že poslala prošnjo za sestanek, na katerem bi se pogovorili, kako bodo stvari tekle naprej. Želijo si srečanja s podžupanjo, ki je bila imenovana tudi za področje sociale in jo seznanijo z razmerami.

Država financiranje pogojuje z udeležbo lokalnih skupnosti

Vodja materinskega doma Maribor Žanet Mithans je pojasnila, da 26 odstotkov sredstev za njihov projekt priskrbi ravno občina, država pa ob tem doda še 59 odstotkov sredstev, a le ob pogoju, da so občinska sredstva zagotovljena. Materinski dom Maribor pokriva mariborsko občino in tudi celotno Podravje (okoli 40 občin).

Materinski dom v Jelovcu pri Mariboru
Materinski dom v Jelovcu pri Mariboru FOTO: POP TV

Dodala je, da so njihove kapacitete skoraj skozi vse leto popolnoma zasedene, k njim pa prihajajo matere in otroci, ki nimajo možnosti bivati kje drugje, oziroma je bivanje doma za njih ogrožajoče, lahko tudi življenjsko. "Skratka mi smatramo, da je delovanje programa zelo pomembno za življenje teh ljudi," je dodala.

Opozorila je tudi, da je vse skupaj zelo stresno tudi za ljudi, ki so vključeni v program in zdaj prebirajo novice o tem, da občina nima denarja za financiranje programov. "Želim, da dobimo odgovore in jih pomirimo," je zaključila.

V stiski vse več ljudi

Anka Fingušt, ki vodi Varno hišo Maribor prav tako pravi, da so občinska sredstva nujna za njihov obstoj. Pri tem dodaja, da se v tem času celo povečuje potrebna kapaciteta njihovega programa, saj je vse več ljudi v stiski, posledično pa narašča tudi nasilje.

Do zdaj je občina za njihovo delovanje zagotavljala 25 odstotkov sredstev. "Če tega sofinanciranja ne bi bilo, bi to zelo ogrozilo obstoj programa," je povedala Finguštova. Dodaja, da vsi upajo, da se najbolj črn scenarij ne bo uresničil in se bodo našle rešitve, če pa mariborska občina res ukine financiranje progama, pa bi to dejansko ogrozilo delovanje programa.

"Maribor kot drugo največje mesto in mesto z velikim deležem nasilja in z ogromno izrečenimi prepovedmi približevanja bi pravzaprav ostal brez enega tako nujno potrebnega programa," je še povedala.

Imajo sedem sob in 20 ležišč, zasedeni so praktično ves čas. Zgodi se, da je kaka soba prosta le kak dan ali dva, ko se ureja namestitev iz kriznega centra. Na vprašanje, kaj bi morebitna ukinitev občinskih sredstev pomenila za njih, je odgovorila, da si tega niti ne znajo predstavljati. Ob tem pa je še opozorila, da bi imele tudi druge institucije več dela, če bi ukinili njihov program, ki je namenjen ženskam, ki se umikajo pred nasiljem.

Predsednik države Borut Pahor pri mariborskih brezdomcih.
Predsednik države Borut Pahor pri mariborskih brezdomcih. FOTO: Twitter

'Miklavž odnesel tudi upanja'

Zavetišče za brezdomce v Mariboru Ljubo Gagić, ki je za naš portal povedal, da imajo trenutno nameščenih 26 brezdomnih ljudi, od tega pa jih kar 80 odstotkov vsak dan pod skrbnim nadzorom jemlje zdravila. "Prava katastrofa bi bila, če bi ukinili ta program," odgovori Gagić in doda, da bi moral za kaj takega nekdo prevzeti odgovornost.

Uporabniki zavetišča in socialne kuhinje, ki jo prav tako vodi Gagić, so po njegovih besedah zaradi zadnjih poročanj o finančnih težavah precej zaskrbljeni. "Potrebovali bi razširitev kapacitet, o čemer smo se lani in letos pogovarjali z županom," je pojasnil Gagić. Povedal je tudi, da je bilo zavetišče odprto po tem, ko je v središču Maribora v parku leta 1993 umrl brezdomec. "Namesto, da bi nam Miklavžek prinesel nekaj dobrega, je odnesel še tistih nekaj upanj," cinično dodaja Gagić.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (252)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

B?AN
09. 12. 2014 11.21
+2
A za lučke pa je???
B?AN
09. 12. 2014 11.21
A za lučke pa je????
tron3
09. 12. 2014 11.18
+1
Kdaj boste v Mariboru dojeli, da uničejo to lepo mesto pod Pohorjem, Mariborčani, in to že od nekdaj, Ljubljana nima nič zraven, red nardite, saj veste kdo ima vseskozi prste v marmeladi, jasno, od Tama naprej!!!!! In se že nehajte sprenevedat!!!!!
jlde
09. 12. 2014 10.12
+3
ALI BOSTE FIŠTRAVCA ODSTOPL ?
pufic
09. 12. 2014 09.40
+4
To še niti začetek ni,kaj šele bo ko bodo morali plačati odškodnino za radarje in univerzijado......takrat bo šele kriza v proračunu.
Karel Lionheart
09. 12. 2014 09.31
+4
Zanimivo, da zmeraj zmanjka denarja pri socialnih postavkah in to, v kao levo usmerjenih političnih opcijah, ki so na oblasti večino časa naše ljube domovine. No tu je še Karitas in žegnani klerofašisti , v očeh nekaterih ateistov, si že manejo roke, da bodo cerkve polne novih vernikov. Zdaj pa minusi na dan, ampak tak to je, ko prične proletariat že pujse krast. Pa saj je bil baje Jezus prvi komunist:)
o22
09. 12. 2014 08.56
+3
KOLIKO JE ŽE ŽUPAN ODŠTEL ZA PRIREDITEV?????
jlde
09. 12. 2014 09.14
+1
bbbccc
09. 12. 2014 02.19
+10
Za kaj so že Kanglerja menjal, zato, da bojo zdaj lačni pod Fištrevcem in spet se bo v MB začelo rajanje.
zek
08. 12. 2014 23.32
+17
Ja tudi jaz se sprašujem kje so VSTAJNIKI! -- LUBEJ (V MESTNEM SVETU NM) - TRČEK (aja v PARLAMENTU) - ZAJC (v mestnem odboru SD) -- FIŠTRAVEC (aja ta je ŽUPAN) he he he he he --- Mariborčani 180% podražitev komunalnih prispevkov! --- BOSTE TO MIRNO POŽRLI? --- Kako je bilo že z radarji? Ali nebi kazni plačal samo tisti,ki je prekoračil hitrost! -- NO g FIŠTRAVEC Z LDS POLOŽNIKOM LAHOM BO ZA RAZLIKO OD RADARJEV POSLAL ZA 180% VIŠJE POLOŽNICE VSEM MARIBORČANOM ! --- hm hm Nevem gdo je GOTOF
Jeanus1
08. 12. 2014 22.55
+8
Bo treba iz EU Maribor najprej odvleči podgane, ki so se tam zaredile, pa bo ostalo denarja kot toče za vse nazaj in naprej.
worry_rock
08. 12. 2014 22.45
+6
koliko denarja pa le kaj gre za seje mestnega sveta,kjer so vecini taki ki imajo ze drugje verjetno kar dobro placano sluzbo,potem pa se dobijo sejnine ter so v povecini se v odborih pa verjetno tudi to ni tako slabo placano...v tako situacijo nas ni pripeljal samo zupan(sedanji,prejsni...) ampak tudi mestni svetniki, ki seveda morejo glasovati tako kot rece zupan, zato pa smo tu kjer smo!!!
zek
08. 12. 2014 22.44
+7
Kot sem že večkrat zapisal MEDISKO ZMANIPULIRANIM LJUDEM BO KONČNO KAPNILO ŠELE KO BODO STALI V VRSTAH ZA KRUH ! ---- Pa še takrat se bo našel kakšen,ki bo trdil,da za to,da stoji v vrsti za kruh leta 2015 ni kriv nihče drug kot Janša.
NaravaInDruzba
08. 12. 2014 23.21
-1
No no, so mu drugi tudi pridno pomagali. Če smo dovolili, da nam samo en človek ruši državo smo pa res papci!
etul
08. 12. 2014 21.50
+7
A bo nova vstaja?
tomoslaura
08. 12. 2014 21.48
+12
Važno da je Franca zamenjal fištra in vstajniki, zdaj se jim cedita med in mleko
Infraping
08. 12. 2014 21.37
+1
Kot da je to kaj novega. Čemu sploh pišete o tem, če itak nočete ničesar spremeniti? Aja, iz privoščljivosti. Tako pa ja, tako.
pomlad14
08. 12. 2014 21.28
+9
Delajo se dobre, kao, da Bo Maribor bolj varčljiv brez ognjemeta, v resnici pa bo Fišdrek le-tega pospravil v svoj žep.
pomlad14
08. 12. 2014 21.25
+11
Dajte ga Mariborčani dobiti v roke, in da bi ga le doletela enaka usoda kot Kanglerja, ta je še hujši od njega.
jenihvetes
08. 12. 2014 21.02
+11
KJE STE VSTAJNIKI??? Kje je Lubej, kaj pravi na to????
bo7ksar
08. 12. 2014 20.46
+8
Pa kaj ima Fištravec z vstajo? To je parazit, ki se je prilepil na nekaj spontanega in pozitivnega in ga zdaj spremenil v farso. Zaradi takih smo vsak dan bolj apatični in mečemo vse v isti koš.
Leonardo09
08. 12. 2014 20.16
+7
občinske lokale ,ki so nezasedeni so zasedli člani društva hiška in se grejo socialno podjetništvo,toje občina jim da lokal ,plačuje stroške in ljudi ki se dolgočasijo v njem