Slovenija

Vpogled v gradivo SDV ali dostop do obveščevalnih podatkov?

Ljubljana, 31. 01. 2011 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Premier Pahor zanika, da ima vlada politični interes zaščititi tiste, ki so nelegitimno ali protipravno delovali v času bivšega režima. Pravni strokovnjak Pirnat pa ocenjuje, da je vlada organizirano onemogočila vpogled v arhiv SDV.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Miro Majcen

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je premier Borut Pahor v sredo sklical sestanek predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin, na katerem bodo govorili o noveli zakona o arhivu RS, še preden bo obravnavana v državnem zboru.

Sestanek je sicer predlagal predsednik SDS Janez Janša zaradi težav z dostopom do gradiva v arhivu RS, ki ga je imel publicist Igor Omerza. Omerza namreč ni mogel dobiti določenega materiala iz arhiva, ker je direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) ta material oktobra 2010 označil z oznako tajno. Po mnenju SDS je vlada s tem kršila zakon, saj je v njem zapisano, da je ves material v arhivu RS javen. Janša je ob tem pozval tudi k razrešitvi direktorja Arhiva RS Dragana Matića in direktorja Sove Sebastjana Selana.

Glede novele zakona o arhivu, ki jo je predlagala vlada, pa Janša meni, da je to storila zato, da bi tudi formalno zaprla ta del arhiva za javnost. V SDS se s tem ne strinjajo, saj menijo, da želi vlada z novelo zakona le prikriti delovanje nekdanje tajne politične policije SDV.

Po mnenju Rajka Pirnata je vpogled v nekatere dokumente nekdanje Službe državne varnosti onemogočil Arhiv RS, ki je nezakonito prekinil postopek o vpogledu v želeno dokumentacijo.

Če Arhiv RS ne bi prekinil postopka, bi namreč moral odločiti in dovoliti vpogled določene dokumente SDV, pojasnjuje Pirnat. "Arhiv preprosto ni odločil o zahtevi za dostop do teh podatkov, medtem pa bo spremenjen zakon ter potem bo odločil na podlagi novega zakona in pravno pravilno zavrnil dostop," pravi Pirnat, ki sicer dopušča možnost, da vlada spremeni zakon, če meni, da je preveč odprl dostop do teh gradiv.

Vlada je namreč po nujnem postopku v parlamentarno proceduro poslala predlog novele zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, spremembe pa se nanašajo tudi na področje arhivskega gradiva, ki vsebuje podatke obveščevalno-varnostnih služb, občutljive zaradi varstva človekovih pravic in nacionalne varnosti.

Sicer pa je Pahor v državnem zboru na poslansko vprašanje Zvonka Černača glede te problematike dejal, da vlada nima političnega interesa, da bi ščitila tiste, ki so nelegitimno ali protipravno delovali v času bivšega režima. Černač je namreč na premierja naslovil vprašanje o po njegovem mnenju protipravnem omejevanju dostopa do javnega arhivskega gradiva nekdanje Službe državne varnosti (SDV). Zanimalo ga je tudi, ali bo zagotovil, da se bo nemudoma prenehalo s kršenjem zakona ter sprostilo dostop do javnih arhivov ter ali bo razrešil direktorja Arhiva RS Dragana Matića in direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Sebastjana Selana ter proti njima sprožil ustrezne disciplinske in kazenske postopke.

Kot je pojasnil Pahor, je zaradi nekaterih odločitev, ki se vsaj nekaterim zdijo sporne, odločil, da sprejme pobudo predsednika SDS in skliče posvet predsednikov strank ter vodij poslanskih skupin v zvezi z novelo zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. O noveli se bodo posvetovali, še preden jo bo obravnaval DZ in če bodo po tem ocenili, da novela ni dobra ali potrebna, bi lahko stališče tudi spremenili. Sedaj je po njegovih besedah vlada prepričana, da je novela najboljša rešitev za nastali problem.

Sicer pa je direktorjema Arhiva RS in Sove ter sekretarju nacionalnega sveta za varnost naročil, da najpozneje do srede oddajo poročilo. Slednje bo po napovedih premierja dostopno tudi javnosti in iz njega bo razvidno, kako so oni videli problem, mogoče pa bo ugotoviti tudi, ali so res ravnali nezakonito.

Pahor je še dejal, da predmet spora ni arhivsko gradivo SDV, ki bi nastalo v zvezi z notranjepolitičnim delovanjem te službe, ampak v zvezi z njenim klasičnim obveščevalnim in protiobveščevalnim delom v tujini.

Pahor opozarja, da je bil postopek zahteve publicista Igorja Omerze za vpogled v arhiv prekinjen in ne končan ter da tu ni bilo nobenih navodil politike. Igor Omerza naj bi iz Arhiva RS želel dobiti gradivo nekdanje Službe državne varnosti (SDV), ki je delovala v nekdanji Jugoslaviji. Vpogled v to gradivo naj bi Arhiv RS še leta 2009 omogočil neki mladi raziskovalki.

Neupravičen sklep o prekinitvi postopka po mnenju pravnika Rajka Pirnata še ne pomeni kaznivega dejanja. "Težko bi pripisoval kakšno kazensko odgovornost, čeprav je bila podana takšna ovadba. Če pa se onemogoča dostop, da bi se prikrilo kakšno kaznivo dejanje, to pa je druga stvar," pravi pravni strokovnjak.

Po njegovi oceni ni sporno, da je Sova naknadno označila dokumente kot zaupne. Če obstajajo vsebinski razlogi, da so ti papirji označeni kot tajni, jih Sova lahko tako opredeli, pojasnjuje.

Vendar pa to ne pomeni, da dostop do takšnega dokumenta ni mogoč, poudarja Pirnat. Kot pojasnjuje, zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva zelo izrecno ter v celoti dovoljuje dostop do dokumentacije iz tistega obdobja.

Sicer pa Pirnat opozarja, da "celotno zaledje teh dogodkov pomeni izogibanje izvrševanju zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, in to na vseh ravneh – na ravni Arhiva RS, na ravni Sove, na ravni ministrstva za kulturo in na ravni vlade".

Na razpravo so se že odzvali v LDS. Pravijo, da so v stranki, ki je naslednica ZSMS, ''katere vidni člani so bili tudi žrtve metod Službe državne varnosti'', prvi za razčiščevanje njenih metod in delovanja in tako tudi za dostopnost do arhivskega gradiva. Po besedah vodje poslanske skupine LDS Boruta Sajovica še posebej nasprotujejo ''prikrivanju kriminalnih dejanj ne glede na to, kdo je bil njihov naročnik''. Zavzemajo se za to, da bi o dosegljivosti dokumentov v prihodnje odločala posebna komisija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hrcekmuri
01. 02. 2011 13.48
SLOVENCI POTRBUJEMO VLADO SAMO ZATO DA IMAMO KOGA HRANIT-DRUGAČE PA VSAK KI GRE PO SVETU ZNA BOLJE PREDSTAVITI SLOVENIJO KOT TI MODELI
Musti
01. 02. 2011 13.14
khm khm....kaj bluzi ta Janša. A se še kdo spomne kako je bil kopirni stroj v arhivu i kako je Janša kopiral dokumente? na njega bi se morali obrnit, jih ima precej :)
Adolph
01. 02. 2011 11.26
PAHOR;PAHOR; skoda ,da ste v tem kratkem casu vladarjenja postali isto tako neposteni kot vsi Vasi predhodniki . . . . Kaksna norost ,govoriti o nacionalni nevarnosti za Slovenijo, . . . nihce Vas noce niti zastonj. . . . . . Pri vseh teh problematicnih Slovencih . . .
HLAPCI.HLAPCI
01. 02. 2011 11.07
miha04001.02.2011, 09:49 3 mislim pod janso sem vsaj vedel kaj je pravna drzava, v tej pa imajo absolutno dikatatorstvo... Res ?! Meni je isto, oziroma če sem natančen, takrat mi je bilo hujše. Vojaška "hunta" in to.
henrik.brodnjak
01. 02. 2011 11.03
Kakšna nerodnost. Ali ni že vse "ta prave" papirje Miha odnesel na varno, pa bi radi še kaj za vsak slučaj.
hrcekmuri
01. 02. 2011 11.01
PRVO PRAVILO,ČE ŽE DELAŠ NEUMNOSTI NIKOLI NIČ NE PIŠI-PROBLEM -ČE NIČ NE NAPIŠEŠ NISI POMEMBEN
hrcekmuri
01. 02. 2011 11.01
PRVO PRAVILO,ČE ŽE DELAŠ NEUMNOSTI NIKOLI NIČ NE PIŠI-PROBLEM -ČE NIČ NE NAPIŠEŠ NISI POMEMBEN
tooomuch
01. 02. 2011 10.56
Politična scena v Sloveniji je v krizi, pozna se, da že dolgo narod vdaru ni po mizi. Človek sploh ne ve, za koga naj bi volu, zato mi dovolite, da en predlog bi dovolu: Ustanovimo stranko, ki nas bo združevala in za najboljšega človeka bo vse od sebe dala. Tako bo ljubezniva, uslužna in prijazna, da bo državljane pripeljala do org.... SDV - stranka dobre volje
CSI-Morost
01. 02. 2011 10.49
Ni kaj, izvoljeni so bili in sedja bodo do konca mandata uničili kar se uničiti da. Potem pa nikoli več......
Danijel Fric
01. 02. 2011 10.15
Če vlada nima vpoglede v arhive, ki so pokazatel njenega dela, potem škoda jo sploh imamo. Lepi nas vodi žejne preko vode. Poiskati milijone eurov, ki so poniknili, jih spraviti na mesta kamor spadajo, kopače kanalov pa čimprej v arest in mislim da bi se hitro začeli kazati pozitivni znaki, ne pa bedaste reforme gospoda presvetlega. Za pokojnega je bilo rečeno leži v mrliški vežici, danes "leži na delovnem mestu" AMEN
miha040
01. 02. 2011 09.49
mislim pod janso sem vsaj vedel kaj je pravna drzava, v tej pa imajo absolutno dikatatorstvo...
slosap@yahoo.de
01. 02. 2011 08.54
take impotentne vlade pa še ne
dule100
01. 02. 2011 08.38
Takoj je treba z zakonom onemogočiti dostop do arhivov SDV. Ravno tega nam še manjka v teh kaotičnih časih , da kakšna sosednja država obtoži, kakšnega visokega politika v sedanji garnituri, državnega terorizma !
cepec22
01. 02. 2011 07.39
Demokracija, dajte no, kaj dela vsaka nasa vlada - lumparija, kraja in vse cemur se rece anarhija. Seveda, vse je treba prikriti, saj bi sicer ljudje znoreli. Pa nas ta vlada pelje tja in kmalu bo zaradi teskega zivljenja zaropotalo. Slovenci smo hlapci in vracamo se v to vlogo, saj sami ne znamo. Svjatilnk komaj caka da bi prijel krmilo, pa se ne ve kam bi rad sel. Vsi ostali prav tako. Vse bi bilo treba razgnati in zaceti z nova. Pa brez zamere!
loden
01. 02. 2011 05.29
Komunistična partija je zlata..... kaj reči... hi,hi, hi?
loden
01. 02. 2011 05.26
Sveti in najlepša.... res najlepše svetita.... vsaka vama čast..:):):):)
nefretete
01. 02. 2011 00.01
saintjozef31.01.2011, 23:501 nefretete zek plus obema. Hja, malo se dopolnjujeva. On meni najnovejše novice, jaz njemu pravopis.
nefretete
01. 02. 2011 00.00
tooomuch31.01.2011, 23:431 @nefretete A šparaš z elektriko, da tipkaš v temi haha...:) Nekaj takega, ja. Ob svečah.
saintjozef
31. 01. 2011 23.50
nefretete zek plus obema.
tooomuch
31. 01. 2011 23.43
@nefretete A šparaš z elektriko, da tipkaš v temi haha...:)