Slovenija

Kdo so arbitri, ki bodo odločali o meji?

Ljubljana, 17. 01. 2012 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Lowe, Simma, Guillaume so arbitri, ki bodo odločali o meji med Slovenijo in Hrvaško. Na ministrstvu za zunanje zadeve so z imeni zadovoljni. Da gre za pomemben dogovor, pa pravita tudi hrvaški premier in zunanja ministrica.

Slovenija in Hrvaška sta se o imenih kandidatov, ki jih je predlagala Evropska komisija, že uskladili in jih tudi potrdili. To so britanski mednarodni pravnik Vaughan Lowe, nemški sodnik na Meddržavnem sodišču (ICJ) Bruno Simma in nekdanji predsednik ICJ Gilbert Guillaume. Zadnji, ki je francoski državljan, naj bi bil tudi predsednik arbitražnega sodišča.

Arbitražni sporazum sta sklenila Kosorjeva in Pahor.
Arbitražni sporazum sta sklenila Kosorjeva in Pahor. FOTO: Reuters

Zunanje ministrstvo je sporočilo, da sta Slovenija in Hrvaška svoje strinjanje s predlaganimi kandidati že sporočili Evropski komisiji, s čimer je postopek imenovanja prvih treh arbitrov zaključen. Državi morata sedaj formalno imenovati še vsaka svojega arbitra, s čimer bo arbitražno sodišče tudi dokončno vzpostavljeno. Slovenski član bo Jernej Sekolec, hrvaški pa Budislav Vukas.

"Navdušeni smo nad tem, da sta se vladi obeh držav dogovorili o imenovanju predsednika arbitražnega sodišča in dveh članov, priznanih strokovnjakov mednarodnega prava, s seznama predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa ter komisarja za širitev in evropsko sosedsko politiko Štefana Füleja," so poudarili v komisiji.

Dogovor Ljubljane in Zagreba o treh arbitrih je "zelo dobrodošel signal za pozitiven razvoj dobrih sosedskih odnosov med državama in tudi za regijo Zahodnega Balkana, saj kaže, da je tudi najtežja vprašanja mogoče rešiti z dialogom in sodelovanjem", je izpostavil komisar Füle in čestital obema državama.

Pahor imenovanje arbitrov označil za velik uspeh

Premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor je dogovor o imenovanju predsednika in dveh članov arbitražnega sodišča označil za velik uspeh vseh, ki so sodelovali pri mirni rešitvi vprašanja slovensko-hrvaške meje. Na delo arbitražnega sodišča gleda z optimizmom. Pojasnil je, da to omogoča, da državi zdaj pripravita memorandum, vendar na današnjem srečanju predsednikov parlamentarnih strank o tem po njegovih besedah niso govorili. Dogovorili so se le, da mora biti postopek po eni strani zelo transparenten, po drugi pa gre za pripravo zagovora, ki mora biti do določene mere zaupen, je dodal.

Odločali bodo o meji.
Odločali bodo o meji. FOTO: Dare Čekeliš

Pahor je še dejal, da so bili vsi štirje predlagani kandidati za slovensko vlado sprejemljivi, predsednike parlamentarnih strank pa so zgolj obvestili o njihovih imenih, saj je bilo imenovanje članov sodišča v skladu z arbitražnim sporazumom v pristojnosti vlade.

Tudi predsednik republike Danilo Türk z zadovoljstvom pozdravlja dogovor vlad Slovenije in Hrvaške o treh mednarodnih arbitrih, skladno z določili arbitražnega sporazuma, so sporočili iz njegovega urada.

MZZ: Gre za izkušene arbitre

Predlagani kandidati s strani Evropske komisije so po mnenju slovenskega zunanjega ministrstva odlični mednarodnopravni strokovnjaki, ki imajo bogate izkušnje na področju razsojanja v meddržavnih sporih, vključujoč razmejitvene spore. "Ena od prednosti v takšni sestavi sodišča je tudi geografska zastopanost. Vsi trije arbitri namreč prihajajo iz držav članic Evropske unije (Francije, Nemčije in Velike Britanije), ki so bile stranke v primerih, ki so pomembno zaznamovale prakso razmejevanja na morju," so zapisali v izjavi za javnost.

Dodali so še, da je Slovenija z imenovanjem arbitrov zadovoljna. "Menimo, da so v svojem dosedanjem delu pokazali tudi dovolj občutka za politično občutljivost posameznih primerov. Tako pričakujemo, da bodo v takšni sestavi naši zahtevki in argumenti primerno naslovljeni ter upoštevani ter da bo arbitražno sodišče odločilo pošteno in pravično," so prepričani na ministrstvu.

Milanović: V interesu obeh strani je, da bi spor uredili čim prej.
Milanović: V interesu obeh strani je, da bi spor uredili čim prej. FOTO: Reuters

Odzivi s Hrvaške: Gre za izjemno pomemben dogovor

Hrvaški premier Zoran Milanović in zunanja ministrica Vesna Pusić sta na današnji izredni novinarski konferenci na sedežu hrvaške vlade potrdila dogovor o arbitrih. Po njunem mnenju gre za pomemben dogovor. Kot je povedal Milanović, sta državi dogovor dosegli danes, po več tednih intenzivnih posvetovanj med Zagrebom in Ljubljano ob pomembni posredniški vlogi Evropske komisije. "Dejstvo je, da smo se uspeli o tako občutljivem vprašanju s slovensko stranjo hitro dogovoriti in izbrati – po mnenju tako nas kot kolegov iz Slovenije – kakovostne sodnike, ki so sprejeli obveznost, da bodo delali na sprejetju odločitve o tem, kje je meja med državama," je dejal predsednik hrvaške vlade.

"Zaradi načina, kako smo začeli, imamo podlago za zmeren optimizem," Milanović deli mnenje s Pahorjem ter se je slovenski strani in Evropski komisiji zahvalil za sodelovanje pri dogovoru o preostalih od skupaj petih članov arbitražnega sodišča. "Dogovor o arbitrih je bil ključen in potencialno sporen. Kot vidimo, spora ni bilo, uspeli smo se dogovoriti," je dodal Milanović. Dogovor je po njegovih besedah pomemben tudi "zaradi duha in vzdušja" ob začetku izvajanja arbitražnega sporazuma, ki bo po njegovi oceni "zapleten postopek". Kot predmet spora je izpostavil mejo na kopnem in morju med Hrvaško in Slovenijo.

Milanović zdaj pričakuje, da bo do pomladi prišlo do premikov pri izvajanju arbitražnega sporazuma. Roke iz sporazuma je ocenil kot "kumulativne in ne tako pomembne", ker je po njegovih besedah tehnično vprašanje, ali je nekaj treba narediti v 15 ali 30 dneh glede na določila arbitražnega sporazuma. "Sicer pa je v interesu obeh strani, da bi spor uredili čim prej," je prepričan. Na vprašanje, ali današnji dogovor pomeni, da ni več nobenih ovir za slovensko ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo, je Milanović izrazil prepričanje, da to sploh ne bo vprašljivo.

Kdo so arbitri?

Gilbert Guillaume
Gilbert Guillaume FOTO: Reuters

Predsednik arbitražnega sodišča Gilbert Guillaume je francoski strokovnjak za mednarodno pravo. Je ad hoc sodnik ICJ, ki mu je med letoma 2000 in 2003 tudi predsedoval. Guillaume, ki je bil rojen leta 1930 v Bois Colombesu v Franciji, je pravniško kariero začel graditi v 60. letih prejšnjega stoletja. Med drugim je bil med letoma 1979 in 1987 direktor za pravne zadeve na francoskem zunanjem ministrstvu. Bil je tudi pravni svetovalec Francije v vrsti mednarodnih sporov z drugimi državami, kot sta bila spora z ZDA o zračnem prometu ter s Kanado o ribištvu. Od leta 2008 je na predlog Peruja ad hoc sodnik ICJ v pomorskem sporu med Perujem in Čilom. Sodeloval je v številnih postopkih sodišč, tako pri ZN kot pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Bruno Simma
Bruno Simma FOTO: International Court of Justice

Nemec Bruno Simma je pravni strokovnjak in od leta 2003 sodnik na ICJ. Njegova pravniška kariera se je začela v 60. letih prejšnjega stoletja, in sicer v Avstriji in Nemčiji, kot profesor mednarodnega prava pa je sodeloval ali sodeluje z več kot 60 univerzami po vsem svetu. Posredoval je pri reševanju številnih mednarodnih sporov, kot je bilo vprašanje kopenske in morske meje med Kamerunom in Nigerijo, kot odvetnik Kameruna med letoma 1994 in 2002, ter v arbitražnem postopku med Belgijo in Nizozemsko med letoma 2003 in 2005. Simma se je rodil leta 1941 v Nemčiji.

Vaughan Lowe
Vaughan Lowe FOTO: Reuters

Britanec Alan Vaughan Lowe je od leta 1999 profesor mednarodnega javnega prava na univerzi v Oxfordu. Rojen je bil leta 1952 in je eden izmed vodilnih svetovnih odvetnikov in akademikov. Specializiral se je za mednarodno pravo. Od leta 2006 je sodnik na Evropskem sodišču za jedrsko energijo. Lowe sodeluje z vrsto univerz v Veliki Britaniji in ZDA. Kot predstavnik Barbadosa je med letoma 2004 in 2006 sodeloval v arbitražnem postopku v sporu o morski meji med Barbadosom ter Trinadadom in Tobagom. V različnih meddržavnih sporih so ga angažirali tudi Češka, Finska, Singapur, Ciper in palestinske avtonomne oblasti ter različne mednarodne organizacije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (379)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Kralj 1
18. 01. 2012 14.30
-1
Mene zanimajo skrivnostna imena in priimki slovenskih predstavnikov, ki so jih izbrali.
prašek
18. 01. 2012 14.48
Če bi članek tudi prebral, ne le komentiral, bi videl sledeče ; "Slovenski član bo Jernej Sekolec, hrvaški pa Budislav Vukas."
hrast66
18. 01. 2012 11.49
+0
Od spodaj128 komentarjev zgleda, da je zgornji članek prebral samo Hrvat 2. Žalostno. Pravi Slovenci, brcajo v meglo. Kako naj bodo potem uspešni naši politiki, če prihajajo iz take baze.
hrast66
18. 01. 2012 12.02
+0
Malo me skrbi ali bo predsednik arbitražnega sodišča g.Gilbert Guillaume pri svojih 81-letih zdržal do konca postopka, drugače sledi nadaljevanje v nedogled.
Marinaconti
18. 01. 2012 10.52
+0
Ja, ja, zaljubljeni parček. Ali ji je "zaljubljenec", kot zaročno darilo "izročil" slovensko ozemlje?
maliodpameti
18. 01. 2012 11.20
ne Koper ostaje slovenski još bar do 2018.
Tonček Balonček
17. 01. 2012 23.22
-1
Pa zakaj arbitraža, saj imamo vendar vojsko, zakaj smo pa patrije naročili in kupili Triglav? Jorasa naj mobilizirajo in naj osvobodi vsaj Crveni vrh in KAnegro! Če ej Janša premagal celotno JLA s par teritorjalci in nekaj miličniki, bomo pa ja permagali še Hrvaško, saj gre za našo zemljo!
maliodpameti
18. 01. 2012 10.13
-1
Slovenska vojska, hahahaha pola vojske vam je na kosovu (2 vojnika) , a pola u pivki (2 vojnika).
Marinaconti
18. 01. 2012 10.54
-3
tončekbalonček, niso vsi "krvoločno" razpoloženi, kot je to v navadi vam komunajzarjem........
Osvald
17. 01. 2012 21.51
+2
Vsi trije arbitri so pravkar dobili zastonj vikende na hrvaški obali.
maliodpameti
18. 01. 2012 10.14
+0
to ti je tak kad imaš obalu. vi isto imate obalu, al sva tri ne stanu odjedanput, hehe
Marinaconti
18. 01. 2012 11.01
+1
Naslednjič, ko boš si zaželel komentirati na slovenskem forumu, poskusi to storiti v našem jeziku, ki je tudi uraden pri nas (kot je vedno bil), saj, če ža uživaš sadove dela pridnih Slovencev v Sloveniji, se pa vsaj jezika nauči.....
maliodpameti
18. 01. 2012 11.24
maliodpameti
18. 01. 2012 11.24
Follow me
17. 01. 2012 19.42
+4
Za 1000€ neto plače mesečno sem lahko jaz, bom kar od doma komandiral ...
unja1.m
17. 01. 2012 18.50
-7
zaradi mene gre meja lahko po ljubljanici
Hrvat2
17. 01. 2012 18.22
-7
Kaj se pa greste? V roku 10 mesecev Slovenije NE BO VEC (Tako pravijo Svicarske stavnice). Torej "problem" Savudrijske Vale ne obstaja!
srebrnibreg
17. 01. 2012 18.44
+3
Torej bomo spet imeli mejo malo pred naseljem Bakar kot nekoč.
Ro?ers
17. 01. 2012 17.50
+7
Dobr da nista v arbitraži ša Bled pa Bohinj !!!!!!!!
Hrvat2
17. 01. 2012 17.42
-5
Kaj se pa greste? Raje prihratnite tisto malo denarja. Saj je jasno cigava je SAVUDRIJSKA VALA!
...Lejga...
17. 01. 2012 21.00
+1
Porito_Bahorini
17. 01. 2012 17.01
+14
Kdor vrečo drži je toliko kriv kot tisti, ki vanjo daje! Glej, glej, spet Pahor? Kresalova, Golobič, Kosor...
srebrnibreg
17. 01. 2012 18.45
-3
fakin77
17. 01. 2012 16.57
+3
Se že treske delajo
ZeroGravity
17. 01. 2012 16.33
+13
a borči pa kr dve plače vleče, za premiera pa po novem še za poslanca...pa nikjer ni nč od njega...upam samo da bo zdej lahko prišel skozi mesec, če z 3002€ ni šlo
Mirsad Miro Muharemovi?
17. 01. 2012 16.37
-6
Mirsad Miro Muharemovi?
17. 01. 2012 16.44
-7
Gibson80
17. 01. 2012 19.56
+1
Mirsad reku sm mir sad:) a si ti telesni stražar od Borčija?Kolk pa tebe plačuje?A te po tabeuga tut kdaj pošlje?muahaha
Uporabnik113189
17. 01. 2012 16.28
+9
Mogoče bo ta arbitraža trajal 100 let in več. Medtem se bo že kakšna nova globalna revolucija kjer bo velika hrvaška postala goli otok.
zavedenslovenc
17. 01. 2012 16.20
+5
dam dam dam da da dam da da dam da da da da da da dam- a je to
maliodpameti
17. 01. 2012 16.07
-5
slovenska istra.hahaha. pa imate pol hektara uz more
korintos1
17. 01. 2012 16.10
+8
acimam50
17. 01. 2012 16.10
+10
AlternativeFacts
17. 01. 2012 16.14
+6
malapamet - Istra je Istra.Ni slovenska ,hrvaška, italijanska,ampak Istra.
maliodpameti
17. 01. 2012 16.17
-10
AlternativeFacts
17. 01. 2012 16.19
+6
malapamet - mami vprašaj,kaj so to picajzli.Boš potem vsaj vedel od kod si.
Gosposvetski
17. 01. 2012 16.27
+2
Podarili smo vam Državo,da boste delali po naših navodilih , zdaj hočete,pa še nekaj morja. Poredni,,nehvaležneži ! Kot vidite vas imamo čez glavo in konec je z vašo Domovino !
maliodpameti
18. 01. 2012 10.16
spa svetska da nije bilo tebe, nebi bilo ni kolumba. svaka ti dala vode iz bunara
potres1
17. 01. 2012 16.00
+5
Naj se že enkrat zmenjo.
Iniesta
17. 01. 2012 15.51
+0
Bravo Hachi! Pahor je car! V SLO definitivno ni bolj poštenega politika! Še žal nam bo, ko bo šel ...
Ježek Moli Moli
17. 01. 2012 15.56
+8
Ježek Moli Moli
17. 01. 2012 15.56
-4
Sicer pa je najbolj pošten Janez Janša, sledijo mu Žerjav, Ljudmila Novak in Virant.
korintos1
17. 01. 2012 16.11
-2
ZeroGravity
17. 01. 2012 16.35
-1
Jezek_moli_moli...vzel si mi besede iz ust...res je
Hachi
17. 01. 2012 16.39
+4
res je nesposoben, ker ocitno ne zna krasti. vi pa ocitno sposobnost merite v tem, koliko lahko kdo pokrade in kolikokrat se zglasi na sodiscih!!!
komentarus
17. 01. 2012 18.30
+2
ma kdo nam krade? vsi, eni in drugi, levi, desni in vmesni... oskubili so nas pri belem dnevu, iz dneva v dan. legalno, brez napak. mi, mi se pa še vedno prepiramo, kdo je boljši in kdo slabši. zgleda, da nam res ni pomoči.
srebrnibreg
17. 01. 2012 18.48
-1
Torej je tisti najbolj pošten kateri je poln afer, kateri ponareja lažne dokumente, kateri je več na sodiščih kot doma... Lepa prihodnost nas pri takih poštenjakih čaka.
Hachi
17. 01. 2012 19.18
-1
srebrnibreg, pozabil si omeniti, tisti, ki hoce kapitulirati predsednika drzave in siri lazi o njem!!!
ad-hoc
17. 01. 2012 15.32
+6
najbolš d damo hrvatom vse do lj ...to je zame i****izem
ad-hoc
17. 01. 2012 15.33
+6
maliodpameti
17. 01. 2012 16.10
-4
korintos1
17. 01. 2012 16.11
-1
silce
17. 01. 2012 15.22
+15
danes so se prav lepo zmenili med sabo.kaj ce jih pustimo tako 2 leti,potem pa pridnemu damo mandat?