Slovenija

VIDEO: Predsednik za bolj odločno vlado

Ljubljana, 16. 10. 2009 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Od vlade pričakujem več prodornosti. O pokojninski reformi in dvigu minimalne plače se je treba pogovarjati," poudarja predsednik Danilo Türk.

Predsednik republike Danilo Türk od vlade pričakuje več prodornosti in odločnosti. Želel bi si, da bi delovala čim bolj usklajeno, čim bolj hitro in v dobri povezavi s socialnimi partnerji. "Potrebujemo čim bolj kakovosten socialni dialog, ki naj bi bil čim bolj celovit, da zajame vsa vprašanja."

Predsednik Danilo Türk
Predsednik Danilo Türk FOTO: Blaž Garbajs

Omenil je pokojninsko reformo, o kateri je po njegovem mnenju treba govoriti "čim bolj podrobno in natančno ter s polno vključenostjo vseh dejavnikov, ki so za to temo zainteresirani".

Tudi glede zahteve sindikatov za dvig minimalne plače je ocenil, da je pri tem pomemben kakovosten socialni dialog. Le tako bodo lahko vpletene strani po njegovem prepričanju ustrezno predstavile svoje poglede in stališča. Zahteve sindikatov razume. Ocenjuje, da gre za legitimno izražanje želja sindikatov.

"Pot do rešitve pa je dober socialni dialog, ki je dovolj celovit in v katerem bodo lahko sindikati zelo natančno razložili svoje zahteve in argumente, kjer pa bodo tudi vlada in delodajalci imeli možnost, da razložijo možnosti in sposobnosti slovenskega gospodarstva in države. Treba je videti celoto," je dejal. Po njegovih besedah se namreč v fazi, ko se postavljajo zahteve, celota ne daje v ospredje, ''toda celota lahko nastane le v dialogu''.

Na vprašanje o kandidatih za novega ustavnega sodnika pa je dejal, da "imena so, a morda še ne vsa". "O njih razmišljam, ko bo primeren čas za to, pa bom v javnosti o njih povedal kaj več," je napovedal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zulumike
16. 10. 2009 18.26
Riba smrdi pri glavi !
Bogdan Binter
16. 10. 2009 17.04
Turk, kje hudiča živiš, da ne veš kaj se godi v Sloveniji. Da imaš nesposobno vlado s korumpiranimi, lažnjivimi udbomafijci, ki delujejo na vseh resorjih. Kaj bi rad naredil z sindikalisti, ki jih delavci mečejo iz tovarn. Bi jim dal rad zopet legitimnost, ki so si jo sami zapravili. Se držiš navodil Kučana? Brigaj se za Strojanove in izbrisane, kot tvoj predhodnik, uboge izžete slovence pa pusti pri miru, tako kot si jih do sedaj. Bodo že na volitvah povedali kar si mislijo o vaši levi lažnjivi pokvarjenosti.
strogoff
16. 10. 2009 17.04
blablablablablablablabla
odbogaposlan
16. 10. 2009 16.10
manjka nam samo še proslave ala severna koreja!
odbogaposlan
16. 10. 2009 16.01
ŠKoda, ker vas niso izvolili v UN, gospod precednik!
odbogaposlan
16. 10. 2009 16.01
A je kaj pomahal!
odbogaposlan
16. 10. 2009 16.00
ah, Osman pejt se solit!
Braveheart
16. 10. 2009 15.23
Se bodo spet pogovarjali in dogovarjali (zapravljali naš denar), na koncu pa bodo zopet zadovoljni samo tovariši. Turk se spet dela pametnega, vedar niti enkrat še ni predlagal rešitve za kakšno stvar, se pa rad pogovarja, bedasto smehlja in maha z roko.
HellWolf
16. 10. 2009 15.21
Ja pol pa kr celo vlado zamenjat... mogoče bo pomagalo. Pa še pol ne vrjamem.