Slovenija

Predsednik Türk ob odprtju Agre: Povečati moramo samooskrbo in razvoj podeželja

Gornja Radgona, 25. 08. 2012 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Gornji Radgoni je vrata odprl petdeseti kmetijsko-živilski sejem Agra. Slavnostni govornik je bil predsednik države Danilo Türk, ki je pozval k skrbi za kmetijstvo ter k povečanju samooskrbe in razvoja podeželja.

Danilo Türk
Danilo Türk FOTO: Reuters
Predsednik republike Danilo Türk je ob današnjem odprtju 50. kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni dejal, da je kmetijstvo veliko več kot gospodarska dejavnost. Je naša temeljna kultura, je agrikultura, je naš odnos do zemlje, do vsega tistega, kar na najbolj temeljni način opredeljuje naše bivanje in našo prihodnost.

Zato moramo po predsednikovih besedah razvoj kmetijstva usmerjati s posebno skrbnostjo in veliko pozornostjo. Po njegovem mnenju smo lahko zadovoljni, da imamo v Sloveniji povezovalnost na področju kmetijstva že kar dobro opredeljeno.

"Imamo srednjeročno strategijo za razvoj kmetijstva in agroživilstva in ta strategija nam je že povedala, kakšne so glavne strateške naloge za naprej," je dejal slavnostni govornik ter ob tem posebej omenil povečanje samooskrbe in razvoj podeželja.

Oboje po njegovem mnenju zahteva veliko konkretizacij in predvsem trdega, vztrajnega dela. Pri povečanju samooskrbe s hrano smo v Sloveniji nazadovali, zato moramo veliko storiti, saj čedalje bolje razumemo, kako zahtevne so naloge, ki tvorijo ta skupni evropski cilj, je dejal predsednik.

Ocenil je, da gre za zahtevne naloge, saj smo del EU, njenih tržnih mehanizmov in konkurence. In v teh okoliščinah doseganje tega cilja ne bo lahko, vendar imamo prve izkušnje s prehranskimi verigami, storiti je treba vse, da bo žitna veriga obstala in da se bo razvijala, da bomo imeli zelenjavno prehrambeno verigo dobro vzpostavljeno in tako, ki bo podprta z vsemi instrumenti, vključno z izkoriščanjem naših naravnih virov, je poudaril predsednik.

Zelenjava
Zelenjava FOTO: Thinkstock

Odprtja sejma se je udeležil tudi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, ki je ob orisu skupne evropske kmetijske politike opozoril, da se mora ta učinkovito odzvati na probleme. Ti so povezani s finančno in gospodarsko krizo, vedno večjim nihanjem cen kmetijskih pridelkov, podnebnimi spremembami in izgubo biotske raznovrstnosti. Hkrati morajo biti ukrepi naravnani tako, da v največji možni meri varujejo naravne vire, zlasti pitno vodo, kmetijsko zemljo in tla.

Za Slovenijo so po ministrovih besedah reformni predlogi EU o podpori ranljivim območjem, boljši organiziranosti kmetov, podpori lokalnemu kmetijstvu, kratkim preskrbnim verigam in zaščiti izdelkov višje kakovosti prava smer.

Po ogledu sejma sta predsednik Türk in minister Bogovič pohvalila organizatorje. Türk je dejal, da je Agra razlog za ponos v Sloveniji ter da simbolizira razvoj kmetijstva in njegovo bogato tradicijo.

"Prav je, da se zavedamo, da je kmetijstvo ne samo gospodarska dejavnost, pač pa tudi področje, kjer se izkazuje naš odnos do okolja, do našega bivanja, in ob obletnici je prav, da se tega zavedamo," je v izjavi za javnost povedal Türk.

Direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec je ob ob odprtju jubilejnega sejma med drugim dejal, da se vse dobro v družbi začenja s kmetijstvom, ter opozoril, da so že v antični Grčiji menili, da nihče, ki ne razume problema pšenice, ne more postati državnik. To po njegovem mnenju velja tudi danes.

V izjavi medijem je še dodal, da je tudi letošnji sejem dokazal, da ni samo neke vrste zrcalo slovenskega kmetijstva, ampak je neke vrste tržnica evropskega kmetijstva. "Visoka udeležba razstavljavcev iz 32 držav potrjuje, da je tu neke vrste izložba evropskega kmetijstva, in na tem bomo gradili v prihodnosti," je dodal.

Na Agri, v okviru katere že drugič poteka tudi mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike Inpak, se bo do 30. avgusta na 68.300 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavljalo 1720 razstavljavcev iz kot omenjeno 32 držav.

Krava na pašniku
Krava na pašniku FOTO: Thinkstock

Bo vstop Hrvaške v EU prizadel slovenske kmete?

Na dan ob odprtju sejma so organizatorji pripravili tudi posvet o tem, kako bo na slovensko kmetijstvo vplival vstop Hrvaške v EU. Sogovorniki so se strinjali, da bo pridružitev skupnemu trgu večji šok za hrvaške kot slovenske kmete.

Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Branko Ravnik meni, da bi moral biti vstop sosedov Hrvatov v EU pozitiven za Slovenijo. Spomnil je, da je zaradi carine trenutno vstop na hrvaški trg onemogočen oziroma težaven. "Je pa na področju veterine zadeva usklajena, tako da ob njihovem vstopu ne bo posebnosti," je spomnil.

Tudi Janja Kokolj Prošek iz službe za živilskopredelovalno industrijo in mednarodno medinstitucionalno sodelovanje na kmetijskem ministrstvu je prepričana, da je vstop Hrvatov v EU priložnost za Slovenijo, saj se bodo po njenem mnenju ponovno obudile določene zgodovinske poti in tržni odnosi, ki so bili vzpostavljeni v času skupne države. Povedala je, da Hrvate ob vstopu v EU čakajo predpisi, ki so med sedanjimi članicami skupne Evrope že usklajeni.

"Natanko ne vemo, kaj se bo zgodilo, ko bodo Hrvati vstopili v EU," je nadaljeval Jernej Turk s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze Maribor. Povedal je, da se lahko v tem času delajo le simulacije, ki so jih opravljali že pred vstopom Slovenije v EU.

Takrat so ugotovili, da bo Slovenija ob vstopu v EU med drugim izgubila svojo cenovno politiko, kar čaka tudi Hrvate. "Simulacije kažejo, da naj bi se hrvaški proračun za kmetijstvo v prvem letu v EU povečal za 40 odstotkov, v treh, štirih letih po tranzicijski periodi do 70 odstotkov. Cene bi padle za štiri do pet odstotkov v povprečju, prihodek, po najbolj optimističnem scenariju, hrvaških kmetov pa naj bi narasel do največ dveh odstotkov," je s podatki postregel Turk.

Vstopa Hrvatov v EU vsaj z vidika skupnega kmetijskega tržišča pa se ne veseli ekološki kmet Boris Fras. Povedal je, da bodo ob odprtju meje hrvaški ekološki kmetje svoje tržišče iskali tudi v Sloveniji.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (221)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

YONSON
26. 08. 2012 19.19
-1
Vsi časi so si gej mati pes sladoled toplotne - unegane udbaš!!
Varstvo Medo Pu
26. 08. 2012 18.35
+1
končno en pameten stavek, Dani
el-komandante
26. 08. 2012 18.21
+0
stari udbaš je spet prečkal mejo - pomeni spet je bilo nekaj zastonj včasih so se paraziti z lublane hodili čez muro oblačit v MURO zaj hodijo na proslave in sejme da se nažrejo in napijejo
ODSLUŽILDOB
26. 08. 2012 18.12
-2
ne moreš verjet nova nadaljevanka Danilo je spregledal .
bukefal
26. 08. 2012 18.07
+1
Saj pri teh žnabljih ni čudno, da mu slina šprica vsenaokoli!!!
MERDE-AVE-MERDE
26. 08. 2012 18.08
+3
kanček kulture ti ne bi škodilo, sem ti že več krat napisal, aja, desnosučni si
srebrnibreg
26. 08. 2012 18.22
+3
bukefal
26. 08. 2012 18.01
+1
Na bruhanje mi gre, ko turški Slinavec pametuje, kaj bi bilo za drżavo dobro narediti. Pred kratkim, ko je imel idealno priložnost pomagati vladi pri vnosu  zlatega fiskalnega pravila v ustavo, s katerim bi prihajali do cenejšega denarja na mednarodnih finančnih trgih, je bil proti.  Govoriti je eno, narediti pa nekaj čisto drugega. Štejejo samo dejanja. Sicer pa je samo ubogal navodila strica Milana, ki ga je že pohvalil: Priden, Danilek!!!
korintos1
26. 08. 2012 18.04
+1
MERDE-AVE-MERDE
26. 08. 2012 18.09
+1
zlato fiskalno pravilo - že ime je zavajajoče - v ustavi ali ne - ne spremeni ničesar - to bi bil samo izgovor janše za večje grdobije do naroda
srebrnibreg
26. 08. 2012 18.23
vzhod
26. 08. 2012 17.31
-3
g predsednik zakaj ste sprejeli Codex Alimentarius ? Nebi vi morali braniti slovenijo ? zakaj slovenska vojska in policija ne aretira predsednika drzave in vse vladajoce stranke ?
MERDE-AVE-MERDE
26. 08. 2012 17.41
-1
Ni g. predsednik nič sprejel, vlada sprejema, predsednik nima moči karkoli sprejemat pri nas, bo šlo ?
Dongjang1
26. 08. 2012 17.24
+0
Tuerek kaj se oglašaš - v življenju nisi držal motike al pa lopate v rokak. Kaviarkomunist!
marialuisa
26. 08. 2012 17.37
+0
Morda pa je, samo vprašanje ob kakšni "priložnosti", glede na to da je bil "vajenec in prenašalec torb" slavnim rdečim krvosesom, ki so to "ruralno" orodje uporabljali v povojnih pobojih!
MERDE-AVE-MERDE
26. 08. 2012 17.42
+0
Vprašaj janšo zakaj se oglaša, že 20 let živi na račun države, motika ne ve kaj je.
MERDE-AVE-MERDE
26. 08. 2012 18.13
-1
35 živi na račun države, da se popravim !
ODSLUŽILDOB
26. 08. 2012 18.13
bpmsi
26. 08. 2012 16.43
+2
na "govnu" ki ga trosijo politi ne zraste nič.
gibson7
26. 08. 2012 16.25
+4
Pišete bedarije, jeseni ga boste pa volili!
MERDE-AVE-MERDE
26. 08. 2012 17.41
-1
JanezNovakJohn
26. 08. 2012 18.08
+0
Seveda ga bom volil. Njega še nihče ni obtožil da laže, krade ali bolhe ima. Edino Janša je uspel nekaj zlepiti in fotokopirat
BULDOH
26. 08. 2012 16.17
+4
Da ne bi Pahor v jeseni, ko bo šel nabirat turke srečal kakšno zver -namesto turka.......1
pehtateta
26. 08. 2012 16.14
+4
kaj pa ta nesrečneš spet blebeče, on je samo figura in še to bolj slaba.
ill_be_back
26. 08. 2012 15.38
+9
ma*jmun, ki si bil pa 21 let, da si se sedaj komaj spomnil gumpec !!! Narod neumni je od časa tranzicije vedno bolj opuščal njive, vrtove in obdelovane povšrine, veliko rodovitne zemlje so pozidali sedaj pa jamrajo ! Danes leta 2012 pa vsi celi pametni kako je treba samooskrbo dvignit, eni smo to vedeli že sredi 90-ih. Ampak takrat so nam govorili naj kitajci delajo vse, mi pa bomo gledali v luft in dobivali denar da bomo kupovali.Nevem kje je tu bila logika takrat.
populus
26. 08. 2012 15.25
+8
pr njem je najbolj pomembno njegove tajnice nosjo tangice in ostalo erotično perilo,mah kaka hrana niti pisnu ni ko so delavci pristaji na cesti lačni ,klinc pa gobezdalo !nov obraz ne pa te slinovce .ne pahorju ,ne zveru ,ne tučini nek nov obraz neznan nepolitično opredeljen ,ne pa te golaz ni !
Tonček Balonček
26. 08. 2012 15.39
+0
TAko je, dol s tem perdsednikom, tako ej ukazal MAjer, čimveč pisati o njem, kao je hudoben ta terorist, pohlepen, nesposoben in sploh zanič. Dajmo fante in dekelta. PA an JAnkovića tudi en pozabite. Vam bom dal seznam ljudi, ki jih ej treba blatiti: Kuča, Kresal, Pirjevec, Mojca PAšek, Božo Repe,
Alpia
26. 08. 2012 15.40
+4
Ne rabiš nič blatit, so že blatni, samo roka pravice se jim pa vsakič čudežno izmuzne.
Tonček Balonček
26. 08. 2012 15.57
-2
Bomo že obračunali z njimi, pozabil sem omeniti še Repovža, Karbo, Uran je imel pa celo mašo za padle partizane, baraba!
pehtateta
26. 08. 2012 16.15
+1
Uran je vandar talevi, on je naš, zdaj pa baraba, o ti Balonček nepoboljšljivi!
Alpia
26. 08. 2012 14.57
+3
10 let slinavca, ki je vodil Pašaluk, kar se bodo mali Slovenceljni morali učiti v šoli.
Alpia
26. 08. 2012 14.53
+9
LJUBLJANA – Šest uslužbenk urada predsednika republike bo v proračun vrnilo skupaj 5085 evrov, ki jim jih je urad povrnil za nakup protokolarnih oblačil, računsko sodišče pa je ugotovilo, da je šlo za neupravičeno povračilo.
bukefal
26. 08. 2012 14.37
+9
Kmetovator
26. 08. 2012 14.33
+11
Turk nas provocira z idejami iz petega razreda.Takšne zadeve bi morale biti že davno rešene a se očitno v vseh teh letih ni spremenilo nič.Ne delajo popolnoma nič,zakone v gospodarsvu dajejo pod mizo ali prestavljajo seje na konec leta.Niti osnovnih storitev niso sposobni uresničit,kmetijstvo bi lahko cvetelo,gradbeništvo z novimi elektrarnami na savi,zaščito okolja na morju proti plinskim terminalom,dokapitalizacija bank,znižanje ddv,legalizacija marihuane in še mnogo bi lahko popravili na višjo stopnjo razvoja,tako da se odprejo nova delovna mesta.Veliko nas vseh skupaj ni,lahko pa smo drugačni in posebni v resni zamorjeni evropi.
Alpia
26. 08. 2012 14.33
+6
Matr se je ta Tuerek v lajfu nagaral od prenažiranja s kaviarjem in opojnimi substancami na račun Jugoslovanov in pozneje še bolj slepih Slovencev.
Kmetovator
26. 08. 2012 14.36
+5
Ne verjamem,da bi Turk jedel kruh in mleko.
Alpia
26. 08. 2012 14.40
+8
Glavno, da bomo morali preko članarine ZN plačati za njegovo mastno ameriško penzijo, dobil pa še bo penzijo za bivšega predsednika. Eden najbolj lenih ljudi brez narodnosti na svetu.
jastreb13
26. 08. 2012 14.22
+7
Zakaj tega že do zdaj ni naredil...briga njega za slovenceljne...skrbi ga za svojo rit naslednja štiri leta...
Alpia
26. 08. 2012 14.37
+6