Slovenija

'Norca se iz poklicnih gasilcev nihče ne bo delal'

Ljubljana, 21. 07. 2017 20.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Člani sindikata poklicnih gasilcev so zaradi neuspešnih pogajanj o dvigu plač nezadovoljni. Predlog, ki so ga prejeli z obrambnega ministrstva se jim ne zdi sprejemljiv. Vlada je pojasnila, da pri pooblaščenih uradnih osebah niso predvideni dvigi za tri plačne razrede, kakor zahteva sindikat, ki je pa za jesen že napovedal proteste.

Pri sindikatih poklicnih gasilcev ugotavljajo, da do podpisa aneksa h kolektivni pogodbi očitno ne bo prišlo, saj od svojih predlogov ne odstopajo, je poudaril sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc.

Pri poklicnih gasilcih gre za poklicno skupino, ki je primerljiva s policisti.
Pri poklicnih gasilcih gre za poklicno skupino, ki je primerljiva s policisti. FOTO: iStock

Po neuspelih sestankih na ministrstvu, je sindikat prejel najslabši predlog doslej

Kot je pojasnil Švarc, je bil za danes načrtovani sestanek na ministrstvu za obrambo v sredo odpovedan, v četrtek popoldne pa so ga želeli sklicati zelo na hitro, pri čemer se v sindikatu tako na hitro nanj niso uspeli odzvati, zato so predlagali, da bi se sestali danes.

V odgovor so nato v četrtek dobili nov vladni predlog, ki pa je po Švarčevih besedah še slabši od tistega, ki jim ga je ponujal minister za javno upravo Boris Koprivnikar še v ponedeljek, in sicer se po novem predlogu še za štiri delovna mesta plačni razredi ne zvišujejo, kot so predlagali v sindikatu. Tak predlog je podcenjujoč, je ocenil predsednik sindikata Aleksander Ogrizek.

Ob tem je Švarc pojasnil, da sta se prejšnji vladni predlog in sindikalni predlog razlikovala za 150.000 evrov na letni ravni. Šlo je za razlike pri 11 delovnih mestih, za devet od njih so sindikati predlagali dvig za dva plačna razreda, za dva od njih pa za tri plačne razrede. Pri tem je Švarc še poudaril, da je dvig za tri plačne razrede nujen zaradi odprave anomalij in zaradi hierarhije, saj ne moreta biti v istem razredu, denimo, vodja gasilske skupine in gasilec specialist, ki je prvemu podrejen. Prav tako po Švarčevih besedah njihov predlog ne presega okvirjev dogovora z vlado, sprejetega lani decembra.

Po neuspešnih pogajanjih plače gasilcev še vedno niso usklajene.
Po neuspešnih pogajanjih plače gasilcev še vedno niso usklajene. FOTO: POP TV

Predstavniki vlade trdijo, da je predlog skladno z dogovorom o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepov v javnem sektorju namenjen odpravi anomalij med različnimi panogami v javnem sektorju.

Poklicno gasilstvo lahko ostane edina panoga v državi, ki ji ne bo uspelo zvišati plač

Kot je dejal Švarc, jih ministrstvo v zadnjem ponujenem predlogu postavlja pred dejstvo in nanje kaže s prstom, češ da naj se zavedajo, da bo v primeru neparafiranja dogovora ostala dejavnost poklicnega gasilstva edina panoga v državi, ki ne bo uspela zagotoviti povišanja plač.

Pri požaru v Kemisu ter pri požaru v podružnici tovarne Ekosistemi je sodelovalo skupno okrog 400 gasilcev.
Pri požaru v Kemisu ter pri požaru v podružnici tovarne Ekosistemi je sodelovalo skupno okrog 400 gasilcev. FOTO: DolenjskaNews

Čudi jih, je dejal Švarc, da se vsa politika tako rada postavlja z gasilci in jih vzdiguje v višave, kadar jih potrebuje, ter pri tem celo poudarja, da je njihov socialno-ekonomski status pod sprejemljivim nivojem, v tem trenutku pa na njihove predloge ne pristaja. Vlado je zato pozval, naj trezno razmisli tudi v luči nedavnih požarov in vsakodnevnih primerov reševanja na cestah, da "dejansko ta poklic prizna tudi skozi naslov njegovega ekonomskega položaja".

Člani sindikata 'razočarani in besni kot ris', za jesen napovedujejo proteste

Švarc je tako za jesen napovedal proteste, če ti ne bodo obrodili sadov, pa ne izključujejo možnosti stavke. Kot je dodal, delovna mesta v gasilstvu niso visoko ovrednotena, saj je povprečna bruto plača 964 evrov, bolijo pa jih tudi manevri drugih resorjev, na katerih so ukinili najnižje plačana delovna mesta in ustanavljali druga, ovrednotena višje.

Kot je dejal Ogrizek, so člani sindikata, ki so se v ponedeljek tudi zbrali na izredni seji, "razočarani in besni kot ris", tako da vodstvo sindikata nima mandata, da tak vladni predlog podpiše. V ponedeljek so se dogovorili, da bodo, če njihove zahteve ne bodo uresničene, septembra začeli s sindikalnimi aktivnostmi, o katerih se bodo še dogovorili. "Ne bodo lepe, to vam garantiram, ker norca se ne bo iz poklicnih gasilcev nihče delal," je poudaril.

Vlada pravi, da so pogajanja za povišanje plač zaključena

Glede samega postopka pogajanj, do katerega je kritičen sindikat, pa so na vladi med drugim poudarili, da so pogajanja zaključena in ne bo več dodatnih dogovorov. V primeru, da predlagan vladni predlog ne bo parafiran in podpisan, bo "dejavnost poklicnega gasilstva ostala edina panoga v državi, ki ni uspela zagotoviti povišanja plač svojim članom in ostalim zaposlenim v dejavnosti", so posvarili.

Zadnji vladni predlog plač je bil po trditvah članov sindikata, najslabši doslej.
Zadnji vladni predlog plač je bil po trditvah članov sindikata, najslabši doslej. FOTO: Gasilsko reševalna služba Kranj

Ministrica za obrambo Andreja Katič je po navedbah ministrstva še četrtek popoldne govorila s predsednikom Sindikata poklicnih gasilcev Ogrizkom in si prizadevala, da bi tudi ta sindikat pristopil k doseženemu dogovoru drugih sindikatov in vlade. Pripravljena se je bila tudi sestati s predstavniki sindikata v Ljubljani ali v Mariboru, vendar je predsednik sindikata to zavrnil. Ogrizek je naknadno pojasnil, da se je problem pojavil, ker so računali na že dogovorjen sestanek v petek in se zaradi kratkega roka, ki jim ga je dala ministrica, niso mogli odzvati.

Pri poklicnih gasilcih gre za poklicno skupino, ki je primerljiva s policisti in glede na dejstvo, da se plačni razred nobeni poklicni skupini v okviru pooblaščenih uradnih oseb ne povišuje za tri plačne razrede, tudi za gasilce to ni bilo sprejemljivo, so navedli na ministrstvu za obrambo.

Zatem so ponudili, da jim še enkrat pošljejo pisni predlog z nekaterimi možnimi dodatnimi rešitvami, sicer v okvirih sprejetega dogovora z ostalimi sindikati, do katerega naj bi se v sindikatu opredelili do danes, so dodali na ministrstvu. Kot ugotavljajo, pa so odločitev glede tega predloga sindikati očitno sporočili preko današnje novinarske konference.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Entip?ek
23. 07. 2017 14.07
+2
dejstvo je, da so pri nas plačilni razredi narejeni na oko..ko gledam sistematizacijo mojega podjetja je nekak tako...snažilka, delavci so v enem košu, razlike v osnovno plači zanemarljive..naslednji so delovodje in skupinovodje, ki odstopajo za par procentov, potem pa bummmmmmmmmmmmm...vodje enot, vodje sektorjev kot eni vele strokovnjaki, z naj naj vsem edinstveni, nenadomestljivi (pa noben še prdne ne brez da bi vprašal direktorja), čeprav delajo več škode kot koristi, če pa bi jim ukinil internet, bi pa po mojem znoreli od brezdelja...seveda pa izstopa direktor, ki ima mislim da eno največjih plač v občini...na žalost je to tudi vzrok, da nam boljši delavci bežijo v tujino, tu pa počasi prihaja do pomanjkanja dobrega kadra...vsi mi, gasilci, medicinske sestre, policaji, vojaki, delavci bi si zaslužili dvig plač za vsaj 20%, medtem ko eliti nebi smeli dvigovati plač par let (poleg tega pa dobivajo še lepe mesečne stimulacije..odvisno kako so z direktorjem))
mallonge
23. 07. 2017 13.51
+1
Kolinda je rekla, da imajo Hrvatje dovolj kapacitet, da nas zatolčejo pri uveljavljanju arbitraže. Vam garantiram, da ni imela v mislih gasilske opreme,
kakafonijaprava
23. 07. 2017 12.48
+0
Transformerji
23. 07. 2017 12.35
+1
Kaj me briga Piranski zaliv, je rekel prostovoljni gasilec in odšel na dopust na jug Hrvaške in naredil dobrodelno akcijo na račun slovenskih davkoplačevalcev!!!
Transformerji
23. 07. 2017 11.58
+1
Saj se ne gre samo za gasilce - poglejmo, kar naprej se pritožuje dobro plačani sindikalist Štrukelj. Ste mogoče v zadnjih dveh ali treh letih videli Semoliča in njegov sindikat. Se nič ne pritožujejo, ker so tisti, ki vzdržujejo javni sektor hvaležni že za to, da imajo službe. Poglejmo še primere: za otroke socialne dodatek, pa so menda prihranili denar, da grejo tudi na morje. Zaboga, od kje prihranjen denar? Iz socialnih transferjev! Ko pridejo domov, pa spet nimajo za šolske potrebščine. Vidite, tukaj tiči ves problem, ki ga ima naša Slovenija; ali zvišati vse plače, predvsem minimalne, ali pa znižati stopnjo socialnih podpor. Denar gre pa vendar iz gospodarskega sektorja!
Transformerji
23. 07. 2017 12.00
+2
Tudi pri pokojninah bi lahko malo prihranili - da se ta več ne dviga procentualno, temveč se določi tista meja, ko ne moreš imeti več povišice!
murate
23. 07. 2017 22.19
+2
pokojnine bi bilo lahko maksimalno toliko kot je dom za starejše,tako pa najvišje pokonine dobivajo tisti ,ki v bistvu za državo niso naredili nič-bili so le na državne vime priključeni
murate
23. 07. 2017 11.45
+1
zgrešen je sam začetek pogajanj,ko so predstavniki gasilcev pristali na to,da jih primerjajo z drugimi.Gasilski poklic je specifičen in se ne da primerjati z nobenim drugim poklicem.Fantje imajo običajno dokaj nizko izobrazbo in zato že v skladu z kolektivno pogodbo slabo štartno osnovo.Samo delo na intervencijah nebi opisoval ,ker se ga ne da saj je vsaka intervencija nekaj posebnega.V kolikor tega pogajevalci na vladni strani ne razumejo,potem...Primerjava gasilca z nekim pisarniškim lenuhom je žaljenje davkoplačevalcev in gasilcev.Poklicni gasilec bi moral imeti najmanj 1500€ plače in najmanj 1000€ pokojnine.Vse ostalo kar je manj je potrebno iti na ceste in to vsi državljani.Ne glede na to ali na volitvah daš glas janši ali pahorju oboji volilci smo enako kradeni -levi in desni.Denarja je dovolj,če si poslanci uredijo nižje plačilo dohodnine,financirajo iz naših davkov kraje v bančnem sistemu,dovolijo nastanek raznih Zidarjev itd,potem je denarja še pa še,le delijo si ga elita med sabo za rajo ga pa ni,ko kaj kdo reče je pa takoj svečkar.
BUONcaffee
23. 07. 2017 09.30
+1
Cmerko naj spoka pa bo red.
mallonge
22. 07. 2017 20.02
-4
Hrvaški gasilski bratje že zbirajo denar za povišico našim gasilcem. Denar bodo izročili na novi morski meji saj jim je za meje vseeno.
mallonge
22. 07. 2017 20.20
-5
Kolinda je rekla, da imajo Hrvatje dovolj kapacitet, da nas zatolčejo pri uveljavljanju arbitraže. Vam garantiram, da ni imela v mislih gasilske opreme,
mallonge
22. 07. 2017 20.22
-5
Gotovo mi minuse daje sam Kučanov zet gospod Štrukelj v svojstvu bogatega sindikalista javne uprave.
poto?an
22. 07. 2017 19.01
-7
Seveda niso dali nove opreme, ampak tisti, ki je bla itak namenjena za odpis.
Nevzdrzni
22. 07. 2017 18.31
+1
Do pred kratkim sem bil najvecji zagovornik gasilcev saj je tudi pol rodbine poklicnih gasilcev! Ampak da en gasilec rece da mu ni mar za piranski zaliv in podarja NAŠO opremo hrvatom to pa je prevec. Vsako leto zbiramo denar za njih, doniramo vedno za vse kaj rabijo a oni bodo pa pol to talali okrok al kaj? Niti kolendarja vec ne kupim od njih ker se vi ne boste delali norca in razdajali opremo da boste lahko dalje dopustovali v lepem okolju! Nezaslisana sramota je kaj se je zgodilo saj je v slo nemalo prostovolnih gasilcev ki bi rabli opremo a en g. Gasilec se odloci da bo resil svojo dopustnisko destinacijo in podari opremo za katero smo mi placali!
igorli
22. 07. 2017 21.45
+3
S tabo se ne strinjam. Eno je politika in nacionalni ponos, drugo pa je reševanje ljudi in premoženja. Gasilci niso politika, ne vojska. In prav je da vsaj oni stopijo skupaj. Letosse bom RES potrudil ko pridejo z koledarji. Kapo dol.
murate
23. 07. 2017 11.49
z komentarjem si se potrudil ,če boš tudi segel v denarnico za gasilce pa ne bomo videli,žal
poto?an
22. 07. 2017 17.20
+18
Žalostno je da gasilci nosijo glavo naprodaj za brezvestne lastnike podjetij, tisti pa, ki odločajo o njihovih plačah pa veselo po minisrtstvu v foteljih jajca praskajo, banda pokvarjena.
ad-hoc
22. 07. 2017 16.42
+3
pol javne uprave ven, delo gasilcem (naj kake kuverte limajo) pol naj si pa plače dvignejo, bodmo realni
Transformerji
22. 07. 2017 14.57
-3
Gledam novice in pomoč hrvaškim gasilcem je organiziral NAŠ gasilec, ki je bil TAM na dopustu. Je šel pa kar daleč na dopust z bedno plačo. Če je poročen, je verjetno tudi žena zaposlena v kakšnem javnem sektorju ali upravi.
igorli
22. 07. 2017 21.47
-1
Kaj mu niti dopusta ne privoščiš?! Pa bil je prostovolni gasilec. Lahko je drektor kakega podjetja recimo. Pa hrvaška niso ravno havaji
povanpireni
23. 07. 2017 10.44
+2
Transformerji
23. 07. 2017 15.30
Imaš prav igorli, lahko je direktor podjetja za izdelavo gasilskih cevi!
Transformerji
22. 07. 2017 14.28
-3
Priznam, čisto sem zbegan: kar naprej gledam hrvaške uboge gasilce, ki se vozijo s fičkom, naši gasilci, ki imajo mnoto več in najsodobnejšo opremo, del podarijo Hrvatom, sedaj se pa pritužejejo nad plačo. Ste mogoče izvedeli, kakšno plačo imajo hrvaški gasilci? Menda ne večjo!
Transformerji
22. 07. 2017 14.35
+3
Plače in podarjeno - vse gre iz davkoplačevalskega denarja! Zaradi tega ne morem več hoditi na Hrvaško, kamor sem hodil več kot 40 let. Bratje Hrvati mi ne dovolijo biti na svoji parceli, pa še iz kampov so nas pregnali z mnogo previsokimi pavšali!
Transformerji
22. 07. 2017 14.45
+3
Pa nikoli zaposlen v javnem sektorju , pa brez socialnih transferjev - javni sektor kar veliko požre!
TRUMPP
22. 07. 2017 14.03
+14
Ne razumem kdo in kako si sploh upa delat norca iz gasilcev,........Levi vladi očitno nič ni svetega,....
igorli
22. 07. 2017 21.48
+2
METKA102
22. 07. 2017 12.58
+14
Na požarišča, kot je Kemis in podobni, naj kar gredo gospodje iz vlade in se naj oni tam zastrupljajo za tistih 600 evrov.
Kolani
22. 07. 2017 08.41
-22
Opremo, ki smo jo kupili mi so donirali. Zdaj pa hočejo večje plače!? Bravo!
Erik Nov
22. 07. 2017 08.51
+19
Ej bimbo tisto so bili pristovoljci malo si preberi ce ne ves
Erik Nov
22. 07. 2017 08.52
+9
Erik Nov
22. 07. 2017 08.53
+7
igorli
22. 07. 2017 21.48
+1
Prav je tako. Pri gasilcih meje ne smejo obstajat.
SIVI5
24. 07. 2017 16.45
am_staff
22. 07. 2017 08.14
+23
Če se prav spomnim, zdravnikom ste brez težav povečali plačo...
LaziVrde?em
22. 07. 2017 08.08
+8
150.000 eur ? Toliko Štrukelj v pol leta od države ukrade.
krtofl
22. 07. 2017 09.02
-3
ti nas staneš še več..brezdelnež nekoristen..
290ktober
21. 07. 2017 22.41
+34
Cerar itak podpira samo bogate in krade revnim ter delavcem!
DonDonDan
22. 07. 2017 08.21
+15
Samo imenovana elita se baše z davkoplačevalskim denarjem, raja je pa čedalje bolj revna. Sam ne vem, kako dobivajo vsakič eni in isti volitve ?!!!?!!!
Mejduš
22. 07. 2017 10.58
+4
če bi bil zakon takšen da nebi uresničil tisto kar je obljubil bi bilo dosti majin kršitev
RdečiKarton
22. 07. 2017 11.11
+3