Slovenija

Predsednik mirovnega odbora Mednarodnega PEN postal Marjan Strojan

Madrid, 28. 09. 2016 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalna skupščina je za predsednika Mirovnega odbora Mednarodnega PEN soglasno izvolila Marjana Strojana. Ta se zaradi zdravstvenih težav kongresa ni udeležil, s tem, ko so ga izvolili v njegovi odsotnosti, pa so izkazali veliko mero zaupanja vanj.

Generalna skupščina je na 82. svetovnem kongresu Mednarodnega PEN v španskem mestu Ourense za predsednika Mirovnega odbora Mednarodnega PEN izvolila Marjana Strojana.

Po besedah člana upravnega odbora slovenskega centra PEN Edvarda Kovača je izvolitev priznanje dosedanjemu delu odbora, ki so mu tudi doslej predsedovali slovenski predsedniki.

Na skupščini so Strojana izvolili soglasno, je povedal Kovač. Zaradi zdravstvenih težav se ta kongresa ni udeležil, Kovač pa je povedal, da so tokrat novega predsednika prvič izvolili v njegovi odsotnosti in s tem izkazali veliko mero zaupanja vanj.

Strojan je sicer mirovni odbor od maja, ko je z mesta predsednika, zaradi nezdružljivosti funkcije z ministrsko, odstopil Tone Peršak, vodil kot v.d.

Kot je povedal Strojan, je bila odločitev pričakovana, saj je bil odbor leta 1984 ustanovljen na pobudo slovenskega centra PEN. Kljub trenutnemu okrevanju je spisal program mirovnega odbora, s katerim je seznanil prisotne na kongresu. V njem se zavzema za večjo vidnost odbora znotraj PEN in ustanovitev nagrade za mir. Obenem predlaga dva nova poročevalca za območje saharske Afrike in Latinske Amerike ter izboljšanje sodelovanja z direktoratom Mednarodnega PEN v Londonu.

Mirovni odbor je bil kot Odbor pisateljev za mir ustanovljen v Ljubljani leta 1984 na pobudo tedanjega predsednika slovenskega PEN Miloša Mikelna. Ta mu je tudi prvi predsedoval. Za njim je odboru v času vojn na ozemlju nekdanje Jugoslavije predsedoval Boris A. Novak, od leta 1999 do 2006 Veno Taufer, do jeseni 2013 Edvard Kovač, nato pa Peršak.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

funi
28. 09. 2016 15.40
-1
Brezvezna nepotrebna in potratna sekta v katero nihče ne verjame. Posebno slovenski del je politično naravnan seveda v levo kajti samo tam lahko zapravljaš državni dnar brez odgovornosti.
azzurro9111
28. 09. 2016 14.33
S Trojan so najboljši krofi! No tud Elka ni švoh!