Slovenija

FOTO in VIDEO: Razočaranje za Žerjava

Ljubljana, 06. 08. 2008 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.K./T.U./STA/N.D.
Komentarji
373

Prometnega ministra so takoj, ko se je vrnil z dopusta, pričakale težave v šentviškem predoru. Medtem ko Žerjav meni, da je odgovoren SCT, ta krivdo za odpadli omet prelaga na podizvajalca.

Predor so morali zapreti po tem, ko je spet odpadel omet.
Predor so morali zapreti po tem, ko je spet odpadel omet. FOTO: Tomaž Ungar


Avtocestni predor Šentvid, ki so ga slavnostno odprli 1. julija, od takrat pa morali zaradi težav že štirikrat zapreti, spet sameva. Ponoči so morali najprej zapreti cev proti Primorski, ker je že drugič odpadel del protipožarne zaščite, v poznih dopoldanskih urah pa ostaja do nadaljnjega zaprt tudi predor proti Gorenjski. Tako je zaprt tudi avtocestni odsek Šentvid–Koseze, promet pa je že preusmerjen na Celovško, kjer nastajajo zastoji.

Kot nam je pojasnil tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek, so bili o dogodku obveščeni ob 2. uri zjutraj, policisti pa so si kraj dogodka tudi ogledali. Tokrat se ni končalo tako nedolžno kot prvič, saj se je omet v velikosti tri krat en meter oziroma težak približno 100 kilogramov odtrgal ravno v času, ko je mimo pripeljalo vozilo nemškega državljana. Avto je bil ob tem poškodovan, voznik in sopotniki pa so jo na srečo odnesli brez poškodb. Na Darsu zaenkrat ne želijo govoriti o morebitnem odškodninskem zahtevku s strani nemškega voznika osebnega avtomobila, na katerega je padel protipožarni omet. Predsednik uprave Tomislav Nemec je zatrdil, da so z nemškim državljanom vstopili v stik, mu ponudili nadomestno vozilo in vso ostalo pomoč. "To je edino, kar lahko trenutno naredi Dars," je še dejal.

Dars krivi SCT

Bil sem pretresen, ko sem izvedel, da je ponoči odpadel protipožarni omet. Predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec

Tiskovni predstavnik Darsa Marjan Koler je za 24ur.com povedal, da so cev predora proti Primorski zaprli takoj, ko se je sprožil opozorilni sistem, to pa je bilo ob 1.55 zjutraj. Izvajalca del – gradbeno podjetje SCT – so poklicali v predor, da odstrani odpadli material, prav tako v Darsu pričakujejo, da bo podjetje odstranilo še preostanek protipožarne zaščite v predoru.

Tomislav Nemec je dejal, da bo predor Šentvid na avtocestnem odseku Šentvid–Koseze čim prej normalno prevozen, vendar pa je hkrati poudaril, da bo predor v uporabi šele takrat, ko bo stoodstotno varen. "Vztrajamo na tem, da se ta omet v celoti odstrani. Ko bo odstranjen, bomo lahko zagotovili, da s tega vidika predor ni več nevaren," je dejal.

Minister za promet Radovan Žerjav in predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec sta si skupaj ogledala odpadli omet v šentviškem predoru.
Minister za promet Radovan Žerjav in predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec sta si skupaj ogledala odpadli omet v šentviškem predoru. FOTO: Tomaž Ungar


Po dopustu so ga pričakale težave

Minister za promet Radovan Žerjav si je ob spremstvu članov uprave Darsa ogledal del šentviškega predora, kjer je odpadel protipožarni omet. Povedal je, da je zaradi dogodka čisto na tleh. Danes se je vrnil z dopusta in takoj podpisal odločbo za zaprtje tega predora do nadaljnjega. Edini, ki je po njegovem mnenju odgovoren za nastali zaplet, je izvajalec, od njega pa zahteva, da mu do ponedeljka da jasne odgovore, kako naprej. Če odgovorov ne bo, bodo iskali druge rešitve; druge izvajalce, druge projektante. Minister je ob tem poudaril, da bo vse stroške sanacije, tudi posredne, moral pokriti izvajalec. "To je jasno in tu ni dileme!"

Kakšni bodo nadaljnji ukrepi prometnega ministrstva glede predora Šentvid Žerjav zaenkrat še ni želel povedati. "Prespal bom še kak dan ali dva in nato videl, kako naprej," je poudaril in dodal, da bo razmislil tudi o morebitnih zamenjavah na Darsu.

Predstavnik SCT-ja je povedal, da bo odstranjevanje protipožarne zaščite trajala približno 14 dni.
Predstavnik SCT-ja je povedal, da bo odstranjevanje protipožarne zaščite trajala približno 14 dni. FOTO: Tomaž Ungar

Zavrnil je navedbe, da bi lahko bilo hitenje pri izgradnji predora razlog za odpadanje protipožarnega ometa. "Ta omet je bil nameščen dva meseca pred odprtjem tega predora. Torej, dovolj časa, da bi bil narejen tako, kot bi bilo potrebno. Očitno omet ni bil nameščen, kot bi moral biti. To zdaj kažejo tudi nekatere analize, ki smo jih dobili," je zatrdil.

SCT je že zagotovil, da bodo iz predora odstranili še preostalo protipožarno zaščito – skupaj je zaščite za 13.600 kvadratnih metrov –, kar naj bi storili predvidoma v 14 dneh. To pa ne pomeni tudi, da bo tako hitro odprt predor.

Minister Žerjav zaradi novih zapletov ni zahteval nobenih odstopov članov vodstva Darsa, ima pa legitimno pravico, da to zahteva. Predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec

Po najbolj črnih napovedih bi bil lahko zaprt za promet tudi dva meseca. Za nastalo situacijo pa se v SCT ne čutijo odgovorne, saj pravijo, da težava ni v predoru, pač pa v galeriji, ki je bila grajena že leta 1980. "Mi smo svoje delo opravili dobro, zato tudi nimamo razloga za opravičilo," je povedal predstavnik SCT-ja Borut Willenpart. Izjavil je tudi, da je posebna komisija, ki je ugotavljala, zakaj se to dogaja, predlagala, da se izvaja na 14 dni pregled te požarne zaščite. "V začetku smo to izvajali, saj smo imeli tudi predor večkrat zaprt, v zadnjem času pa pač ni bilo dovoljenja za te zapore," je izjavil Willenpart.

Predor bo sicer po koncu sanacije najverjetneje odprt brez protipožarne zaščite, vendar so v Darsu prepričani, da bo predor kljub temu varen. "Treba pa bo narediti analizo tveganja in v tem smislu izvesti določene ukrepe. Analizo tveganja bo naredil projektant," je zatrdil član uprave Boštjan Rigler, ki o tem, kdo bo zanjo plačal, ni želel govoriti. Zagotovil je le, da Dars stroškov, ki so povezani z odpadanjem protipožarne zaščite, zagotovo ne bo nosil. Predstavnik SCT je pojasnil, da se lahko v primeru odprtja predora brez protipožarne zaščite vpeljejo različni ukrepi, kot sta omejitev hitrosti in večja varnostna razdalja.

Rigler je sicer krivdo za nov zaplet v predoru Šentvid pripisal izvajalcu. Kot je zatrdil, so bila vsa dela izvedena skladno z naročili in podpisanimi pogodbami. Prišlo je sicer do spremembe načina izvedbe protipožarnega ometa, a je do spremembe prišlo v okviru podpisane pogodbe. Izvajalec SCT, kot tudi že ob prvem odpadanju ometa, krivde ne prevzema. Kot je dejal Willenpart, odgovornost nosi podizvajalec, torej Ceramicoat. Kot pravi, so na SCT-ju tudi že izbrali neodvisni inštitut, ki bo ugotovil, kaj je šlo narobe. Vzroke za odpadanje ometa pa iščejo tudi Angleži, ki pa še niso prišli do zaključka.

Odpadli omet v predoru Šentvid
Odpadli omet v predoru Šentvid FOTO: Tomaž Ungar

Najdražji, a ne tudi najboljši

Prvič je omet v predoru odpadel že nekaj ur po odprtju predora, vendar je takrat omet zgrmel le na cesto. Dars je predor takoj zaprl, delavci pa so odstranili potencialno nevarna mesta na protipožarni zaščiti. V družbi so predor pozneje še večkrat zaprli in opravili preventivne oglede, na koncu pa javnosti sporočili, da je predor varen. A izkazalo se je, da temu ni tako.

Zaradi zapore predora že nastajajo dolge kolone.
Zaradi zapore predora že nastajajo dolge kolone. FOTO: Tomaž Ungar

Predor Šentvid je del 5,5 kilometra dolgega avtocestnega odseka Šentvid–Koseze, ki je državo stal 243,75 milijona evrov, samo za predor pa so porabili 135,7 milijona evrov. Gradnja se je začela 2004, prvi načrti pa so bili izgradnja dvocevnega dvopasovnega predora. V prvi polovici naslednjega leta so načrte spremenili, junija 2005 pa začeli graditi dvocevni tripasovni predor. Glavni razlog za to odločitev je bila napoved gradnje stanovanjskih stavb na Celovški, zaradi česar se bo močno povečal promet.

Zaradi nenehnih težav s šentviškim predorom morebitne nepravilnosti z njegovim odprtjem preiskuje tudi policija.


Kronologija:

1. 7. slavnostno odprtje, le nekaj ur pozneje predor zaprejo, ker v cevi proti Gorenjski odpade del protipožarne zaščite

2. 7. predor po sanaciji spet odprejo

5. 7. predor ponoči zaprejo zaradi pregleda strokovnjakov angleškega podizvajalca; še isti dan je predor spet prevozen

7. 7. predor zaprejo zaradi nujnih popravil – v obeh ceveh odstranjujejo protipožarno zaščito, kjer je nevarnost, da bi odpadla

12. 7. cev proti Primorski spet odprejo za promet

13. 7. predor je spet odprt in promet poteka nemoteno

21. 7. predor zaprejo zaradi pregleda protipožarne zaščite

22. 7. predor je spet odprt

6. 8. na avtomobil nemške registracije se zruši del protipožarne zaščite; primorski del predora takoj zaprejo, cev proti Gorenjski nekaj ur pozneje

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (373)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
07. 08. 2008 09.51
nelika1, v Ameriki je pač drugače, tam so na mestih, kjer je veliko tveganje (porodničarji, anestezisti ipd.) več ali manj zdravniki s češke, Poljske, Hrvaške, Vietnama, Indonezije itd., pokasirajo pa v par letih toliko, da imajo za vse živjenje.... Merjenje učinkovitosti te tipično birokratski produkt, značilen za gospoda Viranta! Kaj boš s številom operacij, lahko da so bile zanič opravljene, nekatere napake se vidijo šele čez par let, končno pa zdravniki niso samo kirurgi, pri naš še preveč operirajo! V družbi, kjer ima vsak piarovec ali občinski veljak večjo plačo od zdravnika, nekaj ne štima, ampak takšna je tudi mentaliteta Slovencev! Se pa strinjam z vsako črko, ki jo je napisal Edmontion! Pri nas je trentno stanje duha večine pač takšno, kot v časih nastajajočega komunizma: dol s sodniki, trgovci, kulaki itd., narod bo sodil itd., spominja me na Miloševićeve začetke in antibirokratsko revolucijo, katere rezultat je vedno le še več birokratov!! Tudi pri nas je tako, primerjajte podatke o številu birokratov pred štirimi leti in zdaj!! Le dejstva štejejo; škoda, da ni manje.kranjc!!
Vse strokovnjak
07. 08. 2008 09.40
Na koncu tisti ki so vodilni in ves čas vlečejo dobre plače, pokažejo s prstom na "ta male"!! Nej bodo še pri težavah vodilni!!!
yoda4ever
07. 08. 2008 09.29
"Zaradi nenehnih težav s šentviškim predorom morebitne nepravilnosti z njegovim odprtjem preiskuje tudi policija." Da ne pade še kaj na policiste LOL pa bomo spet plačevali bolniške LOL
nelika123
07. 08. 2008 09.24
Tonček Balonček: če pa imajo zdravniki isto plačo kot pred 9 leti (kar dvomim) je prav tako.Itak imajo študij zastonj.A veš kok stane študij medicine v USA? Pri nas pa zastonj študirajo, pol se pa pritožujejo.
nelika123
07. 08. 2008 09.20
Endimion: v glavnem da za vse ostale in pa sploh za naše delavce veljajo enaka pravila pri zviševanju ali zmanjševanju plač.
hpet
07. 08. 2008 09.15
če malo boljše pogledaš v kakšnih kosih se omet lušči ko ga sedaj odstranjujejo, saj ni čudno. na mestih se malo drži potem pa celi m2 vstran pade. stara galerija gor al dol, vsi so jo imeli priliko dobro videt preden so se lotili del. nisem strokovnjak ampak tako na palec se mi zdi, da je polovica teh "strokovnjakov", ki delajo elaborate in projekte debilnih - glede na to, da je danes "študiran" praktično že vsak kekec pa itak ni čudno...
Tonček Balonček
07. 08. 2008 09.15
Vsak odstop ministrov bi bil zdaj smešen in teatralen, končno so čez dober mesec volitve in čez dva meseca bo razpuščen tako parlament kot vlada!! Da ne bi slučajno kdo zdaj odstopal, ali odhajal iz koalicije, kot so včasih počeli v SLS in še kje. To je smešno!
Endimion
07. 08. 2008 09.13
Nelika1: Ne moreš sodnikov in dohtarjev enačit. v tem je problem te javne plačne politike.... ker se en minister pogajav z zaposlenimi preko 20 ministerstev. Vrednost nekega dela, sploh, ko gre za tako različne segmente, ki imajo svoje specifike, je pretežko vrednotit v medsebojnih razmerjih. Ravno tako je problematično vrednostenje dela, merjenje efekta... kako naj bi ga na primer zmerili pri vojakih, kjer je njihova realna vrednost lahko explicitno dokazana le v vojni? Ali pa pri policajih? Manjše število prometnih nesreč ni nujno posledica boljšega policijskega dela. lahko je boljša kultura voznikov. Pri zdravnikih bi na primer lahko govorili o številu operacij... kaj bpo, če ljudje ne bodo toliko bolehali.... ali pa pri sodnikih. kaj če ratamo slovensi enkrat za spremembo malo, ampak malo bolj priljudni pa se nehamo pravdat za vsako pasjo pi*** Kje so potem še vse ostale službe, ter funkcije... In konec koncev... kaj pa efekt ministrov, poslancev, sekretarjev?
Tonček Balonček
07. 08. 2008 09.11
In zakaj je Zidar dobival anekse kar na mizo? Zastonj gotovo da ne!!! Zakaj je dobival posle? Na lepe oči gotovo ne! Zaakj se to dogaja tudi zdaj? Opere pač SCT in Vegrad delata pod Simonitijem, ne pod levaki; ljdje božji, mi smo leta 2008!!! Zidar "opdlično" sodeluje z vsemi, pomladniki, DEMOS-om, RKC-jem, rdečkarji itd., barva denarja je enaka, ne glede na barve strank!! Kot da Patrio npr.zanima, kakšne barve oblast je npr. na Poljskem, v Egiptu, v Sloveniji ali na Hrvaškem! Povsod se najdejo kooperativni ljudje! Nelika1: Zdravniki imajo še vedno točno enake plače kot pred devetimi leti! Ljudem je Virant pač simpatičen, ker kao ne da denarja birokratom, teh pa v nobenem režimu ne marajo! Naj se ukvarja s lačami fnkcinarjev, če si upa!!! Irglova bo npr. zdaj, ko en bo več izvoljena, še dve leti vlekla po par tisoč EUR, neumna bi bila, če bi si našla službo! Vsega s epač ne da zreducirati le na levo in desno opcijo! Pri denarju se pač ljudje priagodijo vsem spremembam oblasti in dobro sodelujejo v vseh sistemih, verah itd., kajti denar je tisti, zaradi katerega so sploh zraven, menda a en zaradi etga, ker si želijo napredka slovenskega naroda! A je mogoče res kdo toliko naiven, da tako misli!!??
Endimion
07. 08. 2008 09.06
Gorgonalen: Vse lepo in prav.... Vendar... pomurci torej imate prometnega ministra in direktorja DARS-a A imate zdaj kaj boljše ceste? In... omet je padel zdej... ko sta ta dva tukaj.....
TFerarri
07. 08. 2008 09.05
Škoda mi se zdi ministra Žerjava,ki ima posla s to mafijo. Zdej ga pa nekateri še k odstopu pozivajo. Samo mal bl "železno roko" naj bi imel, pa bando krampat poslal.
user491
07. 08. 2008 09.05
je+em jim ma++r, skoz ka moram it skoz ku++evo metropolo, začne padati omet u tunelu, in spet po je+eni celovški u gužvo i 100 pi++ materin, pa je+em mu sj je poletje, polhn turistov, faaaaaaaaak
Endimion
07. 08. 2008 09.02
Samo.Jst: Ni čisto tako kot praviš. Že res, da za dobro izvedbo del odgovarja izvajalec, in mora biti proti njemu uperjena ost srda in jeze. vendar je odškodninska odgovornost vedno deljena. Pač stvar pogodbenih klavzul. Ravno tako se je za vprašati, kaj za vraga je tam počel nadzor? DARS je naročnik le v razmerju do SCT-ja. Lahko pa bi pogledali na relacijo s plati države, in njenih državljanov. v tem segmentu je DARS dejansko izvajalec del - gradnje avtoceste namreč. In minister, čeravno ga ni smiselno na križ pribijat zaradi tele "šlamparije" v tunelu, nosi del odgovornosti. Tako kot ministra "ne zanima" kdo je odgovoren", tudi nas ne zanima, kako in kaj je SCT počel. Zanima nas realno stanje, saj smo za ta del avtocestnega križa plačali zelo realne evre. Mora minister za to odstopiti? Ne nujno, vendar bi pomagalo, ko bi začele na DARSU padati glave. In seveda.... Bodimo iskreni. Bi želeli ugibati koliko avtocest bo še gradil Zidar z SCT-jem? Po mojem vse naslednje... Ne glede na to da mu je tole velika packa v referenc listi. Bi vi izbrali gradbinca s tako kilavim rezultatom? Jaz ga ne bi.... Nekdo drug ga pa pač bo. Se še spomnite Zidarja ko je s hecnim glasom dejal da je ta predor največji dosežek njegove kariere... mal nerodno a ne. Kako naj mu zaupamo izgradnjo predora pod markovcem? Bo tam tut kaj padalo s stropa? The bottom line je, da je za to šlamparijo, vsaj kar se nas, državljanov tiče, prvenstveno odgovoren DARS. Tako kot praviš ti, Samo.Jst, da naj naročnika ne zanima, kdo je tisti, ki je montiral tisti omet, tudi mene ne zanima. Kar se mene tiče, je imel DARS ekskluzivo na področju gradnje avtocest. Žerjavu torej svetujem, da naj pač vodilne na darsu zamenja... ne pa da razmišlja o odstopu 3 mesce pred volitvami.... to je kilavo spričevalo za vsakega ministra
Pygmalion
07. 08. 2008 09.01
Žerjav je razočaran. Razočarani pa bomo tudi vsi državljani, vse dokler bo SLS suvereno vladala prometnemu ministrstvu...
exim@t-2.net
07. 08. 2008 08.58
nelika1: to moraš narediti ti-dol s portala! Rersnica je namreč samo ena: SCT se je grebel za posel, dobival v prejšnjih mandatih podpisane anekse kar na mizo, skozi to neupravičen9o bogatenje je Zidar multimilijonar. Sedaj pa, ko je treba polagati račune, ga pa ni. Prokleti nagec nagi! Žerjav ima prav in še enkrat prav-SCT mora odpreviti napake, saj odgovarja za delo podizvajalcev. Če SCT ni bil sposoben narediti posla kvalitetno, bi se moral v samem štartu umakniti. Pa se ni. Zakaj? Money, money....in leva opcija mu je dala proste roke za haranje po naših žepih. Sedaj naj bi bil pa JJ s to vlado kriv. ldepo vas prosim, nagucelji slovenceljni nori. Mediji vas pa lepo podpihujejo in nateg..Volitve se bližajo, kajen!
nelika123
07. 08. 2008 08.54
Tonček Balonček: tudi Virant je super. Žal mi je le,da je zdravnikom popustil in jim zvišal plačo za svojo nesposobnost.No,pa vsaj sodnikom ni popustil....
nelika123
07. 08. 2008 08.52
gorgonalen: pejt spat al pa spij kavo...heheh da te ne bo kap zadela....
VizL
07. 08. 2008 08.50
Naj se že ta korupcija v gradbeništvu neha. Ne vem kaj v primerih z SCT počne samozvani heroj Kos. Zidar bi pa lahko nehal gonit klinčeve škofe blagoslavljat vsako polomijo ki jo zgradi in pogodbe korektno izpolnil.
killi-123@hotmail.com
07. 08. 2008 08.49
Ma kaj toliko komplicirate. Kdo je podpisnik pogodbe? Me sploh ne zanima podizvajalec, temveč podpisniki. Ko kupujem stanovanje,me prav briga kdo ga je delal,penale vrača podpisnik.
gorgonalen
07. 08. 2008 08.43
minister žerjav in nemec sta itak najboljša človek ki najbolj poznata stanje na slo cestah tak da nji2 kar pustite na miru. p.s.žerjav in nemec prihajat iz pomurja kjer je itak najslabša prometna varnost z 1000 tovornjaki na dan...to je najboljša poteza JJ,da je dal za prometa žerjava ta pa posledično na DARS nemca,ne pa neke ljubljanske p..ke,ki gledajo samo za svojo ta zadnjo,vključno z pop tevejecmi,in nekaterimi ljudmi na tem portalu vred...