Slovenija

Predor Trojane saniran in odprt

Ljubljana, 24. 01. 2010 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Promet skozi predor Trojane, ki je bil v smeri proti Ljubljani zaprt od srede, ko se je tam zgodila prometna nesreča, zaradi katere je tudi zagorelo, je že stekel.

Predor na Trojanah
Predor na Trojanah FOTO: POP TV

Predor Trojane v smeri proti Ljubljani, ki je bil zaradi sredinih naletov tovornih vozil in požara zaprt do danes, so pristojne službe sanirale in odprle. Predstavnik Družbe za avtoceste v RS (Dars) Marjan Koler je za 24ur.com zatrdil, da je komisija za izvedbo izrednih pregledov ceste in objektov po prometnih nesrečah ugotovila, da varnost v predoru, v katerem je v sredo prišlo do požara zaradi naletov tovornih vozil, glede na raven pred požarom, ni znižana. Zato so vzdrževalci Darsa celoten odsek med Vranskim in Blagovico lahko odprli.

Koler je tudi pojasnil, da vsi sistemi, ki krmilijo prometno signalizacijo, delujejo brezhibno. Sanirano je tudi vozišče. Ravno danes so bile opravljene tudi meritve drsnosti, ki so pokazale, da na saniranem predelu predora omejevanje hitrosti ni potrebno, je dodal.

Končna ocena škode znana spomladi

Na vprašanje, kdaj bi lahko pričakovali končno oceno škode, ki je nastala, pa je odgovoril, da bo to mogoče takrat, ko bo izvedena dokončna sanacija. To bo po njegovih besedah spomladi, saj bodo takrat lahko opravljena še nekatera dela z betonom, ki zahtevajo temu primerne temperature.

Delavci so morali odpravili poškodbe na elektro in strojni opremi in sanirati površinske poškodbe vozišča. Komisija za izvedbo izrednih pregledov ceste in objektov na njej po prometnih nesrečah se je tako sestala, še enkrat preverila opravljena dela in opravila preizkus sistemov.

Spomnimo ...

V sredo popoldne se je namreč v predoru zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženih šest vozil. Dve osebi sta se lažje poškodovali, pet oseb pa so zaradi zastrupitve z dimom prepeljali v bolnišnico. Po oceni policije je nastalo za več 100.000 evrov materialne škode na vozilih in na objektu, Dars pa bo končno ceno sanacije predora lahko podal po izdelavi projektne dokumentacije.

Nesreča v predoru Trojane-4
Nesreča v predoru Trojane-4 FOTO: Dars
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

polo19sdi
25. 01. 2010 08.21
albertinum, lepo se smešiš. Če si videl posnetek umikanja, je bila hitrost umika taka kot je upokojenec na 3 berglah. In če imaš 2 vzporedno, kako boš potem ti hitreje odpeljal ven kot ostali. Ti bi se vrjetno kar po oboku tunela odpeljal ven. Misliš, da si v gardalandu?
Mr.
25. 01. 2010 00.38
no ja... vsako mnenje šteje... ampak tile tovornakarji so pa res bizgeci...
albertinum@excite.com
24. 01. 2010 23.26
polo19sdi, če ne znaš vozit vzvratno hitreje kot hodiš, potem si pa res slab voznik. Jaz vem, da v takem primeru niti slučajno ne bi hodil ven in predora, pa ne zaradi pleha, ampak ker se z avtom lažje umaknem. Kazni mi pa dol visijo.
joskec22
24. 01. 2010 21.45
polo19sdi - imaš prav, so res pretiravali, jaz osebno sem pomislil samo na pomik nazaj toliko, da ti vsaj avto ne zagori, potem pa lepo peš
polo19sdi
24. 01. 2010 21.33
joskec22, tukaj se ni vozilo malo nazaj, ampak se je vozilo, do izhoda, to pa je bistvena razlika. Če pa pogledaš trajanje vožnje vzratno je neprimerno daljši čas, kot pa če peš zapustiš vozilo in greš v smeri evakuacije. Vidim da vam navaden pleh več pomeni od življenja ali življenja drugih.
joskec22
24. 01. 2010 21.15
(1) Ne glede na določbe prvega odstavka prejšnjega člena lahko vozijo na avtocestah in na cestah, rezerviranih za motorna vozila, ki imajo fizično ločeni smerni vozišči z najmanj po dvema prometnima pasovoma, največ: 1. 80 km/h: – motorna vozila s priklopnimi vozili in zgibni avtobusi; 2. 90 km/h: – tovorna vozila brez priklopnih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg, če imajo to vpisano v prometnem dovoljenju; 3. 100 km/h: – avtobusi, brez priklopnih vozil, razen zgibnih avtobusov, če imajo to vpisano v prometnem dovoljenju. (2) Vpis v prometno dovoljenje se opravi na zahtevo lastnika vozila, če ima vozilo: – vgrajen zavorni sistem, ki onemogoča blokiranje koles in ojačan krmilni mehanizem (servo volan); – pnevmatike ustrezne nosilnosti in hitrostnega razreda; – sedeže, pred katerimi ni sedeža ali ustrezne pregrade, z varnostnimi pasovi (zadrževalni sistem) in naslonjali za glavo. Vpis ni dovoljen v prometno dovoljenje vozila, s katerim se prevaža nevarno blago. Torej, tovorna vozila ne morejo voziti 100 km/h, ampak samo avtobusi!!! lp
civitasstain@gmail.com
24. 01. 2010 21.04
1. Večina tovornjakov na slovenskih cestah in avtocestah ne sme vozit preko 80 kmh. Izjeme so pri novih in modernih kamijonih, seveda brez prikolice. Ti tovornjaki imajo posebno nalepko 100km. Da je pa zavorna pot enga težkega tovornjaka mnogo daljša kot osebnega avtomobila, pa menda ni treba omenjat. 2.Da se tovornjaki tako nabijajo za tovonjaki, je pa samo minimalno štedenje goriva. 3. Tisti ki se držijo varnostne razdalje bodo ravno tako hitro prišl na cilj, kot tisi ki se nabijajo in živcirajo voznike pred sabo, le da ti imajo cel čas napete živce in večjo možnost nezgode...
joskec22
24. 01. 2010 20.46
asmasa - daj ne pretiravaj, ti bi glih tako zapeljal malo vzvratno, če bi le šlo, samo če bi se znašel v taki situaciji, lahko je pametovati, če ne doživiš kaj takega Glede vozniških izkušenj in znanja CPP, pa se ne obremenjuj, nikoli ti ne bo uspelo zbrati toliko vedenja o prometu kot ga imam jaz. Še v službi smo se menili, kaj bi kdo storil, pa smo bili vsi enakega mnenja, vsak bi zapeljal malo nazaj, če je pred tabo ogenj, pa smo v službi sami prometni strokovnjaki.
wizeman
24. 01. 2010 20.14
Ko se vžge v predoru kamion, nimaš kaj gasiti. Navodila so taka, da je treba predor čim prej zapustiti - peš seveda.
Draža
24. 01. 2010 19.55
Dars-ova nesposobnost za odziv nesreče v predoru,EU mora čimprej prevzet komando naših cest.
revanšist
24. 01. 2010 19.16
joškec22 se opravičujem vozili so vzvratno in ne kot dober dober gospodar kot praviš ti AMPAK IZKLJUČNO KOT ZELOOOOOO NEODGOVORNI VOZNIKI ki so potencialni morilci poglej posnetek "kdo je stal pred predorom" več jih je zapeljalo v predor kljub rdeči luči kdo sedaj nima pojma verjetno nimaš vozniškega ali pa si slabo vzgojenda trosiš neumnosti
joskec22
24. 01. 2010 18.13
baigor - tole o gasilnih aparatih si pa lepo zapisal, tudi meni ni jasno, zakaj so šoferji bežali
joskec22
24. 01. 2010 18.07
asmasa - nimaš pojma, ne gre za obračanje ampak vzvratno vožnjo, ko pred tabo gori, vsi se pa pomikajo nazaj, a ti pa ne bi zapeljal malo nazaj in rešil svoj avto kot dober gospodar! Saj itak oni pred predorom že stojijo - rdeča luč. Joj kako so nekateri pametni!
vincester
24. 01. 2010 17.33
Tovornjaki katastrofa slovenskih avtocest! Takoj preusmeriti na železnico-ali podražiti cestnino To bi moral biti eden izmed ciljev naše vlade.
revanšist
24. 01. 2010 17.02
če pogledate rezultat ankete o obračanju v predoru 6400 in več ljudi podpira obračanje,"češ niso imeli druge izbire" pa ljudje pa kaj je z vami ste res tako bolno ošlatani po pameti da tako razmišljate vsakemu,ki je v predoru obrnil bi doživljensko vzel vozniško pa še v zapor za 10 let kaj če bi se voznik,ki je obrnil zaletel v rešilca pa folk prav nič ne mislite samo za svojo rit vam gre
baigor
24. 01. 2010 16.53
Ni mi jasno zakaj imajo tovornjaki gasilne aparate?Tu so tovornakarji raje bežali namesto da bi začeten požar vsaj poskušali pogasiti.Poleg tega so gasilni aparati tudi v predoru ostali nedotaknjeni.
Katalizator
24. 01. 2010 16.40
Sezona lova je spet odprta, Hungarokamion, Volan Tefu, Romaniatrans, Ukrainstrans........
lester1
24. 01. 2010 15.59
V praksi je v predorih ali sploh na avtocesti težko upoštevat omejitve hitrosti, ki so nižje od blokade tovornjakov. Ponavadi ne traja dolgo da se ti kiri od tistega deleža neprofesionalcev za volanom šleperja pripelje 50 cm za rit in ti teži z blendanjem in podobnim. Saj tisti ki se je peljal proti CE ko so odprli predore pol ob 17h ali 18h lahko pove, da je blo skoraj toliko tovornjakov na prehitevalnem kot na voznem pol, da o kakih varnostnih razdaljah sploh ne govorimo - namreč strnjena kolona se je premikala z okoli 80kmh ali malo manj, predori so imeli omejitev - in to je pač prepočasi za naketere kolege.
zagi12
24. 01. 2010 14.57
STE PA TALENTI TLE GR
V.V.V.
24. 01. 2010 14.52
ej BUDERUS zate pridejo tud na odtvoritev danes slacipunce ne sam pleh muzika pohiti se 8 minut do odtvoritve imas casa