Slovenija

Predor Šentvid: Itinera mora umakniti tožbo

Ljubljana, 06. 05. 2010 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanska družba Itinera je izgubila odškodninsko tožbo zoper Slovenijo in Dars. Tožbo je vložila potem, ko ni bila izbrana na javnem razpisu za gradnjo predora Šentvid.

Predor Šentvid zaprt
Predor Šentvid zaprt FOTO: Tomaž Ungar

Italijanska družba Itinera, ki se je na javnem razpisu potegovala za gradnjo predora Šentvid na avtocestnem odseku Šentvid - Koseze, je izgubila odškodninsko tožbo zoper Slovenijo in Dars, so sporočili iz Darsa. Sodišče v Italiji, pri katerem je Itinera vložila tožbo, bo moralo omenjeno tožbo zavreči. Intinera je Slovenijo in Dars tožila zaradi plačila odškodnine v višini 9,4 milijona evrov.

Družba je v zahtevku uveljavljala odškodnino zaradi domnevne kršitve direktive Evropske unije s področja javnih naročil in Pogodbe o ustanovitvi Evropske skupnosti ter kršitve načela transparentnosti in prepovedi diskriminacije v zvezi z oddajo omenjenega javnega naročila.

Itinera, ki ni bila izbrana na javnem razpisu za gradnjo predora Šentvid na avtocestnem odseku Šentvid - Koseze, je vložila tožbo 14. novembra leta 2007 na sodišču v Italiji. Predmet tožbe je bilo plačilo domnevno nastale škode, torej plačilo odškodnine v višini 9,4 milijona evra.

Predor Šentvid zaprt
Predor Šentvid zaprt FOTO: Tomaž Ungar

Ponudba presegala limit

Kot je znano, so v razpisanem roku na javni razpis za graditelja predora Šentvid prispele tri ponudbe.

Grassetto Lavori, katerega pravni naslednik je Itinera, je predložil ponudbo v višini 91,2 milijona evrov, ki je presegala limitirano vrednost. Dars je določil limit v višini 68,6 milijona evrov, zato je bila ta ponudba nesprejemljiva in izločena iz nadaljnje obravnave, so sporočili iz Darsa.

Na javnem razpisu je bila izbrana ponudba SCT in Primorja za ponujeno ceno 48,1 milijona evrov. Dars je o izboru pisno obvestil vse ponudnike, ti pa na odločitev niso vložili nobene revizije. Z izbranim ponudnikom so zato sklenili pogodbo 4. novembra leta 2004.

Kot pravijo na Darsu, je Itinera zahtevek za revizijo vložila šele 10. maja leta 2007, v njem pa je med drugim zahtevala razveljavitev pogodbe o graditvi predora Šentvid ter objavo razpisa za izvajanje del na podlagi nove projektne dokumentacije. Zahtevek za revizijo je bil zavrnjen. A v nadaljevanju je Itinera sprožila omenjeni spor zoper Republiko Slovenijo in Dars pri sodišču v Tortoni. Sedaj mora sodišče tožbo zavreči.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Musti
07. 05. 2010 10.55
in to je Slovenija.....vse bolj žalostna je naša država
Spetsnaz
07. 05. 2010 05.44
No tako ! Sedaj vidijo Italijani, kje je doma prava Mafija..!
saintjozef
06. 05. 2010 22.53
Bo RODE posredoval in plačali bomo.
bosoturk
06. 05. 2010 17.42
SCT in Primorje postavila ceno 48,1 mio € -ko to berem ne vem ali bi jokal ali se smejal...a koncu je zadeva prišla 2,5 krat toliko...to vse pove o javnih razpisih v naši ljubi državici...SCT-ju bi bilo potrebno prepovedati prijavljanje na javne razpise za naslednjih 10 ali 15 let....banda požrešna