Slovenija

Predor Šentvid in operacijske mize kot primera slabih javnih naročil

Ljubljana, 17. 05. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
76

Pomanjkljivo načrtovanje investicij, neustrezna merila ter neupravičeno sklepanje aneksov so le nekatere od napak pri javnih naročilih, ki se ponavljajo že vrsto let. Gre sicer za sistem, ki bi moral skrbeti za gospodarno rabo sredstev.

"Javna naročila bi morala služiti državam kot neke vrste mehanizem za spodbujanje gospodarne rabe sredstev," je dejal predsednik računskega sodišča Igor Šoltes. A v Sloveniji je vse prej kot tako. Kot je povedal Šoltes, so javna naročila povzdignjena v pravno normo od leta 1997, od takrat pa se "zadeva slabša". Šoltes je o težavah javnih naročil sicer govoril na novinarski konferenci Iniciative zdravnikov, saj so nepravilnosti pri javnih naročanjih eden od razlogov, zakaj je naš zdravstveni sistem v tako slabem stanju.

Kot primer slabe prakse javnega naročanja so na računskem sodišču izpostavili nakup operacijskih miz.
Kot primer slabe prakse javnega naročanja so na računskem sodišču izpostavili nakup operacijskih miz. FOTO: Thinkstock

Na računskem sodišču so za 24ur.com kot primer slabe prakse pri javnem naročilu navedli ravno primer iz zdravstva – naročanje 18 operacijskih miz v ljubljanskem kliničnem centru. Sodišče v poročilu iz leta 2006 ugotavlja, da ministrstvo za zdravje pri nalogah, povezanih z upravljanjem z medicinsko opremo, ni bilo učinkovito. Sodišče je okrcalo tudi klinični center, saj ta ni imel ustreznih evidenc, ocenilo pa je tudi, da klinični center ne more učinkovito upravljati z medicinsko opremo brez integriranega informacijskega sistema.

Vendar pa z javnimi naročili nimajo težav le v zdravstvu. Težave z javnim naročanjem so v vseh sektorjih, ki ta sistem uporabljajo. V zadnjem letnem poročilu je računsko sodišče navedlo najpogostejše napake in nepravilnosti. Tako je sodišče ugotovilo, da je načrtovanje investicij, nakupov ali naročil storitev v predrazpisni fazi pomanjkljivo, uporaba izjem je neutemeljena, prav tako je neutemeljena uporaba manj konkurenčnega postopka javnega naročanja. Razpisna dokumentacija oziroma objava javnega naročila je pogosto nejasna, naročnik pa pri pripravi ponudbe od ponudnika velikokrat zahteva vpisovanje istih podatkov v več različnih obrazcev.

Med najpogostejšimi napakami je tudi to, da vsem zainteresiranim potencialnim ponudnikom pred rokom za oddajo ponudb hkrati omogočijo vpogled v tehnično specifikacijo javnega naročila. To namreč po besedah računskega sodišča predstavlja nevarnost dogovarjanja ponudnikov pri oblikovanju cen in drugih komercialnih pogojev.

Težave so tudi pri postavljanju pogojev. Ti so pretirano strogi, nejasni za ugotavljanje sposobnosti ali pa neustrezno opredeljeni. Hkrati je tudi preveč meril in podmeril, kar vodi v nepregledno ocenjevanje, celo za tistega, ki je merila določil, torej naročnika samega. Po drugi strani pa se pogosto dogaja tudi, da zahtevnost pogojev znižajo, kar vodi v nevarnost ogrožanja konkurence, enakopravnosti ponudnikov in gospodarnosti.

Računsko sodišče je ugotovilo tudi, da se javna naročila iz neutemeljenih razlogov delijo na več manjših. Aneksi se sklepajo brez izvedenega ustreznega postopka javnega naročanja, ob tem pa se aneksi sklepajo tudi za več del, za "nepredvidena" in "nujna" dela in za dodatno naročena dela. Na koncu lahko po vrednosti tudi presežejo vrednost po osnovni pogodbi.

Prav tako imajo naročniki pogosto pomanjkljiv nadzor nad izvajanjem posameznih določil pogodbe. "Spomenik" javnim naročanjem, ki poleg osnovne pogodbe dobijo še številne anekse in se tako cena projekta znatno poveča, je predor Šentvid. Po podatkih računskega sodišča so stroški predora narasli z 41 milijonov na 123 milijonov evrov. Stroški celotne trase pa so narasli s 136 milijonov na 309 milijonov evrov.

Predor Šentvid
Predor Šentvid FOTO: Tomaž Ungar

Šoltes je ocenil, da smo se pri javnih naročilih osredotočili predvsem na formalizacijo postopkov in ne vsebino. "Nekako nismo niti sposobni meriti več učinkov javnega naročanja in nekako nam je to področje definitivno ušlo iz rok," je dejal.

Težave z javnimi naročili se vlečejo že več let, a kljub spremembam zakonodaje neke prave rešitve še nismo dočakali. Šoltes je med drugim dejal, da bi morali razmisliti tudi o odgovornosti. Ne samo o politični, ki se po Šoltesovih besedah pri nas redko uporabi in izvede na ustrezen način, pač pa tudi o poslovodni odgovornosti, ki bi imela za posledico kazensko in odškodninsko odgovornost. "Mogoče je treba razmisliti o tem, da ti dve odgovornosti jasno ločimo pri nosilcih javnih pooblastil. Tukaj mislim na eni strani tiste, ki dejansko izvajajo javna naročila, na drugi pa pristojne ministre, ki podpisujejo različne dokumente," je dodal Šoltes.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Freeeedom
17. 05. 2013 16.20
+2
Za javna naročila država zapravi 4 miljarde od tega si več kot miljardo razdelijo politične elite. Čas bi že bil, da se naredi red na tem področju in revizijo vseh večjih poslov v preteklosti in se polovi lopove.
prašek
17. 05. 2013 15.49
+2
»Predor Šentvid in operacijske mize kot primera slabih javnih naročil« Presenečen sem :-)
McClain
17. 05. 2013 13.21
+2
vecina javnih narocil je bullshit. Zato ne s prstom kazat na tri politike, pol Slovenije je usrano do vratu. Skoda da nas ni kdaj Nemc pohopsal, ko je bil se cas, bi mi in sploh nasi otroc normalno ziveli, tako pa nikol vec v tej tvorbi.
Levibedaki6
17. 05. 2013 13.05
+6
Glede operacijskim miz vam povem sledeče: Bojan Bokalič iz podjeta Soča Oprema je leta 2006 podkupil člane komisije, ki so izbirali dobavitelja. To je javna tajna v UKC, samo so vsi vpleteni oz. so dobili svoj delež in noben noče spregovorit o tem. PS. Dobavilo pa se je rabljene operacijske mize, ki so jih samo obnovili v Italiji!!!!!!!!
McClain
17. 05. 2013 13.17
+4
no, tole so je komentar. Upam da bo kdo od KPK kaj ukrepal, vendar mislim da upam zaman. Lahko bi tudi tozilstvo na podlagi indica, pa spet upam zaman.
resslovenka
17. 05. 2013 12.34
+6
Pri nas vsa polomija izvira iz sistemkih napak oz. pomanjkljivosti. Kdo je vzpostavil tak sistem in kdo bo zanj odgovarjal? Kajti tisti, ki so ga vzpostvaili so bili hudičevo dobro plačani. Za napake, ki jih odkrivamo danes!
flamengo
17. 05. 2013 12.04
+3
Mi je jasno, da je ta vlada sposobna zgolj iskanja napak od drugih, tudi če jih tam ni. Davke je najlažje dvigniti, to lahko naredi otrok v vrtcu.
Milan Koleznik
17. 05. 2013 11.21
+1
*investitor,in to velik investitor ima preko državnega podjetja možnost lobirat in se dogovarjat z naročnikom,po domače,malo meni malo tebi in izvedba,a je tako.
Banka Koper DA...pa to ...
17. 05. 2013 11.13
+5
Reši nas Romunski scenarij ...Nikolae Caušesku...pa to ...
LAKOCEMO
17. 05. 2013 11.58
+2
vse tisto je naredila jj vlada min zerjav in ministrica kukovec pa se naprej branita lopove jansevci
korintos1
17. 05. 2013 10.10
+14
Zakaj se je pa Bavčar tako šopiril na obletnici Demosa? Tudi on ima nekaj sto milijonov na duši davkoplačevalskega denarja.
Terezinka
17. 05. 2013 10.27
+3
Bil je poleg tistih, ki so mu pomagali, bil je med svojimi v dobrem in slabem
Bojan-F
17. 05. 2013 10.02
+5
Da se razumemo za povečanja iz 41.000.000 EUR na 123.000.000 EUR in 136.000.000 na 309.000.000 EUR niso krivi izvajalci ampak tehnična dokumentacija in t.i. procurement strategy ... torej investitor. Očitno politika (!) ni zmogla zagotoviti vseh sredstev za zakonsko pokritje investicije in se je skladno s kanoni kreativnega računovodstva odločila za fazno izgradnjo ali lote ter izločila določena dela iz tenderja ... ter opustila/pozabila ne/namerno cost control. Naj ponovim: nikjer na svetu projektanti niso pozvani ali usposobljeni, da dajajo merodajne ocene vrednosti investicije. Mimogrede 1: verjetno je realna cena za omenjena dela 80.000.000 EUR oz. 200.000.000 EUR Mimogrede 2: sem pa čital zadnjič, da sta g. Bogović Franc in nekoliko pred njim g. Žerjav Radovan pripovedovala, da njih (SLS) v onem obdobju ni bilo poleg Mimogrede 3: izvajalec je kriv, če je dal v obračun neizvedena ali slabo izvedena dela. V takem prmeru ima svojo odgovornost še nadzor ... toda tega ne more biti več kot 10% ... torej ostajam pri krivdi investitorja
korintos1
17. 05. 2013 10.06
+6
Jaz se pogodim z mojstrom za hišo za toliko in fertik! Nič več doplačil za vsako vrsto opeke.
Bojan-F
17. 05. 2013 10.26
+5
Pogodil si se za zidarska dela. Samo s temi deli hiša še vedno ne bo vseljiva. Vsa nadaljna naročena dela boš lepo sešteval in ko prideš do sanitarne keramike (če ne prej) ti zmanjka denarja in se moraš odločiti za rebalans družinskega proračuna (poti nazaj ni!). Bolje je, da imaš dobro izdelano projektno dokumentacijo in natančne tehnične specifikacije ter oddaš dela na ključ (rizik je porazdeljen). Proračunski investitorji morajo v takem primeru na dan naročila imeti investicijo pokrito ... za šentviški predor so imeli, če se ne motim, v fazi naročanja cca 50.000.000 EUR. Mimogrede: tvoj izvajalec mora sprejeti tvoje pogoje (saj so bili tudi jasen del tenderske dokumentacije)
Terezinka
17. 05. 2013 10.31
+5
Bojan, v marsičem imaš prav, vendar je brez vseh dvomov, da so pri cestni gradnji in še kakšni drugi tako kot pri kreditih za ta dela bila poleg korupcija in kljentilizem. To je dovoljevala politika, ker so oni imenovali nadzor in vodstvo. Popolnoma jasno pa je, da ko ni reda pri financah kradejo vsi v verigi. Če si hotel dobiti v tej verigi delo si bil poleg te korupcije
Terezinka
17. 05. 2013 10.35
+5
Ko so nekateri vmes hoteli delati pošteno so odleteli. Za vse, ki so sodelovali pa so bile dobre plače, dobre nagrade in velike odpravnine. Za ugotovljeno izgubo pa niso bili kaznovani ampak nagrajeni z novim delovnim mestom. Člen v verigi korupcije in pomočnik ali udeleženec v tem pa je tisti politik ali politična opcija, ki je takega direktorja ali nadzornika imenoval in tisti, ki ga ni kaznoval ob odstopu. Zato so vsi krivi in povezani zadnjih 20 let
Bojan-F
17. 05. 2013 10.44
+3
Vse moje trditve so točne. Postavljajo pa se vprašanja: - zakaj se je investitor odločil za "procurement strategy" kot se je odločil? - zakaj je tehnična dokumentacija bila takšna kot je bila? - zakaj je tender bil takšen kot je bil? - zakaj je investitor prišel (če?) v podrejen položaj v odnosu do izvajalcev? - ali je bila gradbena knjiga kontrolirana od tretjih neodvisnih inštitucij? - ... Mimogrede: Šentviški predor po vrednostih spominja na škotski parlamanet ... Škoti so začeli z 41.000.000 GBP in končali s 400.000.000 GBP ... toda to je bil case study, ki ga je strokovna in zainteresirana javnost analizirala po-dolgem-in- po-čez, da do takšnih primerov nebi več prišlo.
Terezinka
17. 05. 2013 11.12
+5
Zato, ker je vodstvu, nadzoru in politiki levi, desni in sredinjski odgovarjalo. Zato, ker je razlika, ki ni bila upravičena izginila. Zato imamo lopato še zmeraj čisto in vse udeležene na položajih
Northwest
17. 05. 2013 10.00
+1
Glede na stanje v drzavi je bilo vse skupaj povrsno narejeno.
korintos1
17. 05. 2013 10.07
+2
Zakaj pa tega ne bi delali če so se pa nepokriti krediti talali na lepe oči?
Terezinka
17. 05. 2013 10.35
+3
drnik22
17. 05. 2013 09.58
+3
če komu še ni jasno, da demokracije v sloveniji nismo nikoli imeli, upam da bo kmalu spregledal. Volitve so samo farsa oz. metanje peska v oči. Vsa civilna iniciativa in gibanja so mrtva oz. tako oddaljena od centrov odločanja, da je že smešno. Nobenega nadzora nikjer. Noben več ne odgovarja za svoja dejanja. Nimamo niti P od pravne države. Važno je samo to, da se 70 let po vojni delimo na partizane in domobrance. Na naše in vaše. Žalostno!!!
antonino
17. 05. 2013 09.57
+1
KAKO PA JE SEDAJ Z GARANCIJAMI ZA CESTE, KO NI VEČ STC-JA. VERJETNO BO TUDI TO PREVZELA DRŽAVA
kratkovidni
17. 05. 2013 09.59
+2
naš vrli potomec pomorščakov-...mišica
Terezinka
17. 05. 2013 10.37
+1
Garancije so dala podjetja, ki so gradila in tisti denar bi moral biti na banki. Glede na stanje banke pa dvomim, da je tam kaj. So pa še ene garancije za kredite tujine. Te je dala država tako kot za T6
antonino
17. 05. 2013 09.55
+9
pa kake napake - vse se je delalo zavestno z namenom čim več pokrasti. PA KAJ SEDAJ IŠČETE NEKE LEPE BESEDE - TO SO LOPOVI, KATERE JE POTREBNO ZAPRETI IN JIM POBRATI PREMOŽENJE. KAJ JE ŠE TREBA TU RAZPRAVLJAT - ČE JE NAREJENO ZAVESTNO ZA ŠKODO DRUGIM, NE VIDIM TU NEKEGA RAZPRAVLJANJA. SEVEDA PA SO TO VAŠI KOLEGI, ZATO PA STVAR POSTANE DRUGAČNA
teo_mirzic
17. 05. 2013 08.50
+8
Naj odgovarjajo, če smo kao v pravni državi!!!
tedomedo_8
17. 05. 2013 08.45
+27
To se dogaja zaradi korupcije - če bo slabši izvajalec (bolj) podkupil naročnika, bo ta slab delavec prej dobil delo kot boljši izvajalec. Naročnika del nič ne briga kvaliteta, važno je samo, da se mu lastni bančni račun čim bolj napolni s podkupninami, takega naročnika se pa ne more kaznovati, tak zakon ne obstaja.
batom@pinkponk.com
17. 05. 2013 08.39
+4
samo to dvoije ste našli??? Ali ste slepi, ali pa...
antonino
17. 05. 2013 09.56
+6
TISTI SODNIK, KI NI PREJEL DELEŽA, JIH NAJ OBSODI. ČE PA NE BODO OBSOJENI, PA POMENI, DA NI SODNIKA, KI .........
iiiiiiiiiiiiiiiii
17. 05. 2013 08.32
+6
za šentvid vprašajte abdona (dars) in janeza (mop)...pa boste več vedeli
LAKOCEMO
17. 05. 2013 12.01
+3
radovan zerjav je bil minister v jansevi vladi in se je predor podrazal za 100 milionov a kukovceva se je zibala z zidarjem
enxx
17. 05. 2013 08.30
+10
Zajedalci so tam, kjer je več denarja. Vsi državni projekti so bili močno preplačani. Goljufije so bile pri vseh investicijah! To je javna skrivnost, mi smo pa ovce. Vladajoča politika je to podpirala. Kriminalisti so (naj bi) zadeve preiskovali, na koncu pa: "ni dovolj dokazov" Zanimivo bi bilo videti transakcije na računih vpletenih in izvor premoženja preveriti izvor njihovega premoženja. To niti ni tako težko, ane?! Vsaj pri otroških dokladah, plačilih za vrtce ne! In sedaj komentirajo, pametujejo, ocenjujejo, ... Nekateri so bili celo del tega? Edina težava pri ropanju je bila zamenjava oblasti zaradi volitev. Združba se je 40let razvijala, sistem je deloval in se razvijala. Nekateri nazadnjaki, ki prej niso mogli zraven, so se pa na njih spravili, a ne zato, ker bi bili pošteni. Hoteli so še delež za sebe.
Tonček Balonček
17. 05. 2013 08.24
-2
Boljševiki spet blatijo sansjko ekipo 2004-2008, ampak ti dve leti bomo že še potrpeli, itak bodo potrebne spet nove mize in še kaj.