Slovenija

Stanič: Poglejte si programe strank. Mene je groza!

Ljubljana, 27. 09. 2011 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Funkcijo mandatarja za nekaj mesecev bi sprejel le nekdo, ki je nerazsoden, pravi Janković. Stanič odgovarja: "Ne bi dovolil, da bi Slovenijo razprodali. Pripravil sem koncept, kako zagotoviti trajno lastnino Slovencev v podjetjih. To je vsebinski spor."

Potem ko je minuli torek padla vlada Boruta Pahorja, se danes izteče sedemdnevni rok, v katerem je možno predlagati mandatarja. Če se to ne bo zgodilo, utegne predsednik republike Danilo Türk predčasne volitve, za katere se zavzemajo vse stranke, razpisati že v prihodnjih dneh. V tem primeru bi na volišča odšli že novembra.

Pravniki si sicer niso enotni v stališču, ali mora Türk v vsakem primeru počakati, da poteče 30-dnevni rok od izglasovane nezaupnice, ali pa lahko svojo odločitev sporoči že prej. Svojo odločitev glede prihodnjih korakov v reševanju politične krize bo Türk predvidoma sporočil v sredo, so pojasnili na uradu predsednika republike.

Bo predsednik razpisal predčasne volitve ali bodo poslanci predlagali novega mandatarja?
Bo predsednik razpisal predčasne volitve ali bodo poslanci predlagali novega mandatarja? FOTO: Reuters

Türk se je o nastalem političnem položaju po padcu vlade že prejšnji teden pogovarjal s premierjem Pahorjem, ki opravlja tekoče posle. Ta je sporočil, da možnosti vnovičnega glasovanja o zaupnici ne bo izkoristil.

Predsednik republike se je v petek posvetoval tudi s predsednikom državnega zbora Ljubom Germičem, v ponedeljek pa še s predstavniki parlamentarnih strank. Njihova že znana stališča se niso spremenila, vse stranke so naklonjene čimprejšnjim predčasnim volitvam.

DZ ima po ustavi na voljo tri poskuse, da izglasuje novega mandatarja – rok za predložitev nove kandidature v poznejših poskusih je le tri dni. Če DZ v 30 dneh od izglasovane nezaupnice ne izvoli novega predsednika vlade oz. zaupnice ne potrdi tudi v drugem poskusu, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše predčasne volitve.

Stanič ne bo več zbiral podpisov

Že včeraj smo sicer poročali, da 71-letni Gojko Stanič poslancem pošilja in predstavlja svoj program in išče 10 poslancev ali poslansko skupino, ki bi ga uradno predlagala za mandatarja.

Gojko Stanič je publicist, politolog, nekoč je bil predsednik obrtno-podjetniške stranke in včasih je bil tudi član LDS.
Gojko Stanič je publicist, politolog, nekoč je bil predsednik obrtno-podjetniške stranke in včasih je bil tudi član LDS. FOTO: Miro Majcen

Stanič v poslanskih skupinah ni uspel s svojim predlogom, da ga predlagajo za mandatarja. Največ je stavil na poslanski skupini Zares in nepovezanih poslancev, kjer pa so mu podporo odrekli. Glede na to bi ga lahko za mandatarja predlagal le še predsednik republike Danilo Türk, kar slednjemu predlaga Zelena koalicija.

Stanič je še povedal, da podpisov poslancev ne bo več zbiral. Po njegovih besedah so stranke tudi že odločene, da gredo na predčasne volitve, zato je tudi, kot pravi, vprašanje, če bo predsednik republike sprejel predlog Zelene koalicije in ga predlagal za mandatarja. Stranka – gre za neparlamentarno stranko, na listi katere namerava kandidirati na volitvah – je predlog predsedniku republike poslala včeraj.

Ne glede na vse Stanič zdaj upa, da bodo stranke vsebinsko posvojile program, ki ga je pripravil, oziroma da bodo z njim vsebinsko sodelovale.

'Ne bi dovolil, da bi Slovenijo razprodali'

Kot pravi Stanič, že tri leta razvija koncept izhoda iz krize, kako odpirati konkretna delovna mesta, ker parlametarne stranke nimajo nobene ideje, kaj narediti. "Volivce prosim – poglejte si programe obstoječih strank. Mene je groza! Potem pa poglejte moj program in primerjajte,“ je povedal v oddaji Svet na Kanalu A.

Naj gre naprej, so ga opogumili tisti, ki so njegov koncept pogledali. A 80 odstotkov tistih, ki se z njim pogovarjajo, si tega ne upa javno povedati, pravi. "Ker je taka strahovlada v tej državi! Mediji me 21 let držite v ilegali. Ljudje me ne smejo poslušati, ker sem Slovenec, ker delam v dobro Slovenije!"

Ljubljanski župan Zoran Janković je –  po tem ko je povedal, da ne gre v nobeno stranko – ocenil, da bi funkcijo biti mandatar za teh nekaj mesecev sprejel le nekdo, ki je po njegovem mnenju nerazsoden.

"Ne bom dovolil, da bodo Slovenijo razprodali – Mercator, Savo, Cetis in Ljubljansko banko, vse to ti politiki nameravajo prodati, zato grem na volitve. Pripravil sem koncept, kako zagotoviti trajno lastnino Slovencev v teh podjetjih. To je vsebinski spor, zato tak odziv kolegov do mene,“ pa mu je odgovoril Stanič.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (265)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
02. 10. 2011 17.17
Olala Praško, si se pa razpisal. Daj, povej kaj predalgaš za naslednje volitve - leve ali desne? Viš, sem imela kar prav kar se bivšega predsednika vlade tiče. Neprepričljiv, samovšečen, prezaupljiv pa ga je odneslo. Pa še nas z njim.
prašek
28. 09. 2011 10.08
Pa še en podatek, kar tako, mimogrede ; Osnovni kazalniki dohodka in revščine, 2004-2009 Stopnja revščine 2009 --- 11,3 % 2008 ----12,3 % 2007 ----11,5 % 2006 ----11,7 % 2005 ----12,1 %
prašek
28. 09. 2011 09.50
Vsem zapoznelim oporečnikom desnosučnega pola, ki so zamudili vse, kar se je zamuditi dalo ... Ponovimo nič kolikokrat ponovljeno: Kljub letom debelih krav 2005-2008: So pustili državno blagajno prazno Iz omare padajo okostnjaki (TEŠ6) Iz omare padajo okostnjaki (SIJ Ravne) Iz omare padajo okostnjaki (primorske gospodarske družbe) Iz omare padajo okostnjaki (Zakon o prevzemih iz leta 2006) Iz omare padajo okostnjaki (izpostavljenost bančnega sektorja do notranjih odkupov v letih 2007 in 2008) Iz omare padajo okostnjaki (prezadolženost rezidentov R Slovenije - za 25.000.000.000 evrov v letih 2005-2008) Iz omare padajo okostnjaki (strah pred sindikati in iznakaženo podobo v javnosti je preprečil strukturne spremembe) Iz omare padajo okostnjaki (vlada JJ je jadrala na porabi financirani s krediti rezidentov in gradbeništvu)
prašek
28. 09. 2011 09.48
saintjozef 28.09.2011, 08:42 Mislim, da ni samo teta Roza(skleroza), ampak točno vedo, česa se smejo spomniti, česa pa nikakor !!
prašek
28. 09. 2011 09.46
mato234 28.09.2011, 08:22 Jože P. Damjan je v politiko vstopil samo enkrat . In to z namenom pomagati . Ko je videl dogajanje, je iz politike izstopil in se ni več vračal notri !! Tako Damjan kot Tajnikar imata svoje delo, s katerim se ukvarjata. Nikjer pa ne piše, da ne bi smela analizirati dogajanja, se ti ne zdi ??? In Damjan je opravil kar dobro analizo !!!
Tonček Balonček
28. 09. 2011 09.04
mato234 28.09.2011, 07:23, najbolj odlično so živeli in grabili pa razni Bavčarji, Kordeži, Tovšakove, Černigoji, Tuši, Zvonovi, Rasti, Telekomi, direktorji bank in finančnih inženiringov, tudi nekateri slikarji in tuji ter domači "svetovalci" in poslovni animatorji ter motivatorji so imeli veliko od te famozne rasti. Ampak enkrat se mora račune brez krčmarja plačati!
saintjozef
28. 09. 2011 08.42
prašek Res ne vem kaj je narobe s slovenskim spominom... --SDS ima selektiven spomin. Njihovi volilci se ga pa ne trudijo imet. In tako vsak dan kaj NOVEGA zvedo.
jagermeister1
28. 09. 2011 08.22
prašek 28.09.2011,07:46 OK ! eno vprašanje ? " ugledni Slovenski ekonomisti " kot so Damjan , Tajnikar in ostali , ki tako obvladajo analize in tako radi primerjajo Slovenijo z EU , kje so se nahajali ti ljudje , če so taki strokovnjaki kot praviš da so , v času ko se je začela ta kriza..........njihovo znanje in pa strokovnost , bi pa ja prav prišlo vladi , saj bi verjetno njihovi nasveti krepko omilili krizo in bi šlo Sloveniji in gospodarstvu nasploh bolje kot pa ji gre sedaj...........za Tajnikarja vemo kje je , za Damjana pa tudi , po tvoje uglednega ekonomista ,ki javno žali , kako bo Janševa vlada " banditska poldemokracija"............pa še nekaj : daj napiši kakšna je gospodarska rast sedaj , kakšen je proračunski presežek sedaj in kolikšen je zunanji dolg danes ........aha pa napiši brezposelnost takrat in danes !
dule100
28. 09. 2011 08.16
Levaki, ne vem kaj cvilite. Takrat bi kaj pokazali, ko ste imeli čas in priliko !
prašek
28. 09. 2011 07.51
Res ne vem kaj je narobe s slovenskim spominom, SDS in JJ so hoteli uničiti civilno družbo(Grimsov Zakon, Simoniti), Javno upravo so popolnoma zahebali(Virant), gospodarstvo: uničili so Istrabenz, medtem se HIT, Interevropa, Luka Koper še niso pobrali od direktorovanja SDS nastavljenih direktorjev, SŽ jim je s pomočjo SDS sindikata skoraj uspelo spraviti na kolena, pa da ne govorimo kako je JJ in njegov našin SDS vladanja(ali pa KPSDS) uničil skoraj vse stranke na sredini in desnici pol. prostora, pa tu je še ustanavljanje nekih pol privatnih univerz, kjer so se nekateri prav fajn mastili z davkoplačevalskim denarjem in na koncu, kdo je odprl Pandorino skrinjico tajkunstva, ko je hotel zavladati medijem.
prašek
28. 09. 2011 07.48
mato234 28.09.2011, 07:23 In še enkrat ponovim ; ne vtikam se v tvoje mišljenje in odločitev o tem, koga boš volil, samo prikazal sem ti delček stanja !!
prašek
28. 09. 2011 07.46
mato234 28.09.2011, 07:23 »Janša je imel v 20 letih samo en mandat in sem sigurn da je večina Slovencev ravno v tem času živela najbolje.....jaz tudi ! ! !« Koga boš volil, je popolnoma tvoja odločitev in se v njo ne bom spuščal, me je pa zbodla tvoja ugotovitev o boljšem življenju , zato ; Ugledni ekonomist Jože P. Damjan objavil analizo gospodarske uspešnosti slovenskih vlad. Gospodarske dosežke je primerjal z mednarodnimi gospodarskimi razmerami v času vladanja vseh vlad in ugotovil, da je po skupni gospodarski uspešnosti vlada Janeza Janše bila najmanj uspešna. Gospodarska rast je bila res najvišja in brezposelnost najnižja, vendar pa je Slovenija je bila, glede na primerjavo z ostalimi državami, ki so hkrati z nami vstopile v Evropsko unijo (EU10), v mandatu Janeza Janše gospodarsko najmanj uspešna od vseh vlad v času samostojne Slovenije. V primerjavo ni vključil prve Demosove vlade, ker ta ni izpeljala celotnega mandata. Najbolje se je odrezala prva Drnovškova vlada, sledi druga Drnovškova vlada, tretja je vlada, ki jo je začel Drnovšek, dokončal pa Rop. Nekaj povzetkov Damjanove analize: -Povprečna gospodarska rast v času Janševe vlade let znaša 5.1% v EU 10 pa 6.3. Prva drnovškova vlada je dosegla 4% v obdobju ko je povprečje EU 10 znašalo le 1.3%. -Zunanji dolg države je v času prve Drnovškove vlade znašal 40.9% BDP v času Janševe pa že 84.4% BDP. “Zanimivo pa je, da Janševa vlada kljub tako ugodni svetovni konjunkturi ter povečanim prilivom iz naslova obdavčitve podjetij in fizičnih oseb ter seveda predvsem iz enormno povečanih prilivov iz naslova DDV zaradi naraščajočih cen hrane in nafte ni uspela ustvariti večjih proračunskih rezerv. Ob tako ugodni svetovni konjunkturi bi morala namesto neznatnega presežka dejansko ustvariti vsaj za 2 do 3 odstotke BDP proračunskega presežka. Pa tega ni storila!
jagermeister1
28. 09. 2011 07.23
eni ste že prav otročji s tem , kako je bil Janša član partije....pa sej je bla večina teh politikov , ker so bli taki časi........omenjate pa samo Janšo in ZSMS pa SZDL in ste antikomunisti , obenem pa podpirate Pahorja in Potrča pa SD ki je nastal iz KPS............tisti ki ste proti Janši in se ga ne nek način bojite , imate tudi hudičevo dobr razlog za to , ker veste kaj vas čaka.................jaz se ga ne bojim in moj glas bo na volitvah definitivno dobil on............Janša je imel v 20 letih samo en mandat in sem sigurn da je večina Slovencev ravno v tem času živela najbolje.....jaz tudi ! ! !
ughiue
28. 09. 2011 05.28
jz mislim da slovenija potrebuje zakon po katerem bo politik plačan manj kot pa ostali delavci.pol pa nej veselo rinejo gobezdat v parlament.da jih vidim goveda noben se nebo trgal za stolčke.poanta je v previsoki plači za nč dela.
JEZKE-BLOKIRAT
28. 09. 2011 03.56
jankovic se sploh ne zaveda kaj se mu bo zgodilo ko bo jansa prevzel ablast
12345s
28. 09. 2011 02.24
to ni nič v primerjavi z bolečo krono:=))
12345s
28. 09. 2011 02.08
loden
28. 09. 2011 01.52
12345s 28.09.2011, 01:49 1 :=)) ?
12345s
28. 09. 2011 01.49
loden
28. 09. 2011 01.45
Eh pol pa Fenex:=))