Slovenija

Predlog zakona o GSO sprejet

Ljubljana, 21. 05. 2009 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Namen zakona ni dovoljevanje pridelave GSO, ampak zgolj zagotavljanje pravnega okvira, v katerem bodo ob upoštevanju pravil soobstoja mogoče vse oblike kmetovanja.

Državni zbor
Državni zbor FOTO: Damjan Žibert

V DZ so danes po nujnem postopku sprejeli predlog zakona o soobstoju gensko spremenjenih organizmov (GSO) z ostalimi kmetijskimi rastlinami. Predlog zakona je podprlo 45 poslancev, proti pa jih je glasovalo osem.

Predstavniki parlamentarnih poslanskih skupin so pred tem predstavili svoja stališča glede omenjenega predloga zakona. Ta so bila predlogu v večini naklonjena. Tik pred glasovanjem je nato Jože Tanko v imenu poslanske skupine SDS zahteval 45 minut odmora za uskladitev stališč znotraj poslanske skupine. Kljub temu teh poslanci SDS niso uspeli poenotiti, zato so glasovali po svoji vesti.

Minister Pogačnik: Sodelovali smo z nevladnimi organizacijami

Zakon po besedah ministra upošteva specifičnost slovenskega kmetijskega prostora, predvsem razdrobljenost slovenskih kmetijskih zemljišč na 1,6 milijona parcel. Poleg tega bodo tisti pridelovalci, ki se bodo odločili za pridelavo GSO, morali zagotavljati vse ukrepe za preprečevanje nenamerne prisotnosti GSO v drugih kmetijskih rastlinah in pridelkih.

Kot je uvodoma ob predstavitvi predloga zakona pojasnil minister za kmetijstvo Milan Pogačnik, zakon zakonsko varuje področje, ki doslej ni bilo urejeno. V EU je do zdaj to področje uredilo 15 držav, Slovenija pa je zakon pripravljala od leta 2006. Namen zakona po besedah Pogačnika ni dovoljevanje pridelave ali celo spodbujanje pridelave GSO, ampak zgolj zagotavljanje pravnega okvira, v katerem bodo ob upoštevanju pravil soobstoja mogoče vse oblike kmetovanja.

Ob tem je dejal, da gre za problematiko, pri kateri je del zakonodaje že urejen na nivoju EU, kar po njegovih besedah terja dodatno skrbnost pri sprejemanju zakona. Zakon je bil v fazi usklajevanja že leta 2006 posredovan Evropski komisiji, ki je dala na zakon določene pripombe. Te je ministrstvo za kmetijstvo v nadaljnjem postopku sprejelo oziroma utemeljilo in tako pridobilo pozitivno mnenje komisije.

Poleg tega je ministrstvo, tako Pogačnik, zaradi občutljivosti problematike pri pripravi zakona ves čas sodelovalo z nevladnimi organizacijami, poleg tega pa je bil predlog zakona tudi koalicijsko usklajen. "Namen zakona je urediti soobstoj tako, da bo vsakemu pridelovalcu dana možnost izbire med ekološko, konvencionalno in integrirano pridelavo ali pridelavo GSO. Poleg tega bodo tudi potrošniki in pridelovalna industrija ob upoštevanju predpisov o sledljivosti in označevanju imeli možnost izbire in GSO in gensko nespremenjenimi izdelki," je dejal Pogačnik.

SD: Podpiramo zakon

Za podporo predlogu zakonu so se v poslanski skupini SD po besedah Alana Bukovnika odločili predvsem zaradi dejstva, da bi tak zakon omogočil nadzor nad vnosom semen GSO, površinami posejanimi z GSO in nad prisotnostjo GSO nasploh, česar doslej ni bilo. "Menim, da je zakon dovolj strogo naravnan, da bo preprečil nepravilnosti na tem področju," je dejal.

SDS: Preprečiti nenadzorovano pridelavo GSO

Gensko spremenjene rastline
Gensko spremenjene rastline FOTO: Greenpeace

Po navedbah Roberta Hrovata (SDS) je trenutno v Sloveniji pridelava gensko spremenjene koruze mogoča brez kakršnih koli omejitev, zato je po njegovih besedah nujno čim prej sprejeti ustrezno zakonodajo, ki bo preprečila nenadzorovano pridelavo GSO. "V SDS menimo, da je predlog zakona žal edina možna zaščita pred neželeno prisotnostjo GSO. Če že ni mogoče splošno prepovedati GSO, je potrebno narediti vse, da je zakon naravnan skrajno omejevalno," je poudaril.

Zares: GSO v Sloveniji ne bo mogoče pridelovati

Cveta Zalokar Oražem (Zares) je izrazila zadovoljstvo, da je predlog omenjenega zakona prišel v obravnavo v DZ, saj "zapolnjuje izredno nevarno pravno praznino". "Dejstvo je, da bodo z zakonom prvič urejene kakršne koli omejitve gojenja GSO," je dejala. Ob tem je izrazila prepričanje, da je Sloveniji uspelo pripraviti in z EU uskladiti tako restriktiven zakon, da GSO v Sloveniji ne bo mogoče pridelovati.

Desus: Slovenija kot članica EU na svojem ozemlju ne more uvesti popolne prepovedi uporabe ali gojenja GSO

Desus je predlog zakona po besedah Antona Urha podprl predvsem zaradi dejstva, da Slovenija kot članica EU na svojem ozemlju ne more uvesti popolne prepovedi uporabe ali gojenja GSO, prav tako pa ne more niti izključiti nobenega tipa kmetovanja ali pridelovanja GSO tistih sort, ki so vpisane v skupni katalog sort poljščin in katalog zelenjadnic. Ob tem je izrazil upanje, da držijo navedbe ministra Pogačnika, da s tem predlogom zakona Slovenija ne dovoljuje gojenje GSO, temveč tako predelavo zgolj ureja.

SNS: Zakon bi lahko bil boljši

Zakon po mnenju poslanca SNS Zmaga Jelinčiča ni slab, lahko pa bi bil boljši. Izrazil je pričakovanje, da bo ministrstvo za kmetijstvo pripravilo podzakonske akte predvsem v zvezi z varovalnimi pasovi in inšpekcijami. Predlagal je tudi, da ministrstvo skliče posvet strokovnjakov, ki bi razpravljali o tem, kako ukrepati, če se GSO nenadzorovano razširijo.

SLS: Raje bi sprejeli zakon o prepovedi GSO

Franc Bogovič (SLS) je poudaril, da je področje pridelovanja in predelovanja GSO nujno omejiti in regulirati z zakonom. Dejal je, da bi v SLS raje sprejeli zakon o prepovedi GSO, vendar pa Slovenija zaradi uredb EU o GSO tega ne more storiti. "Veseli nas, da so v tem zakonu dobri nastavki o tem, da je za uvedbo GSO v svoj asortiment potrebno imeti pisno soglasje sosedov," je dejal.

LDS: Zakon, ki prižiga rdečo luč za brezobzirno in prosto gojitev GSO

Poslanec LDS Borut Sajovic je izrazil zadovoljstvo, da so se vse poslanske skupine v parlamentu našle na istem bregu in da o tako pomembnem evolucijskem vprašanju razmišljajo na podoben način. Poudaril je, da s sprejemom zakona o soobstoju GSO Slovenija ne prižiga zelene luči za pridelavo GSO, pač pa zakon, ki prižiga rdečo luč za brezobzirno in prosto gojitev GSO.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MoreLife
05. 01. 2010 10.32
+1
Za vse tiste, ki se tuki delate pametne in druge sprašujete če vemo kaj je gen...a je to važno? Meni zdrava pamet da vedet da gensko spremenjene rastline niso naravne...da je v njih posegla "človeška" roka in iz njih naredila še eno sranje, s katero bojo tisti, ki imajo že zdaj preveč denarja še bolj bogati...ostali bomo pa trpeli, ko bojo naši sosednji kmetje v veri, da jim bo to pomagalo rešit njihovo finančno stisko špricali in posajali GSO...pa pomislite na kako bo to zgledal čez 10 let? Ko banana ne bo več rumena ampak krvavo rdeča?!! Dj ne bodte tako zaplankani pa snemte že ta sončna očala, da boste vidl kako svet sploh zgleda! Tistim, ki so odprli oči se jim vsak dan pokaže neka nova stvar, na katero prej tud pomislil niso..in bolj ko iščejo, bolj vidijo kako svet stoji, in bolj ko vidijo kako svet stoji, bolj se jim gre da se zgodovina nebi ponavljala...ostali pa živijo v temu svetu, poslušajo politike in "svete učitelje" ne vidijo pa kaj se dogaja s svetom, ker imajo tako oprano glavo! Tudi za vas je še upanje edino kar morte naredit je, da si snamete očala! Sam kaj ko jim pomagaš sneti očala, oni pa jih dajo nazaj gor in še vedno trdijo svoje! Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba, takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti! Vsem vse dobro!
lepdanzelim
23. 05. 2009 15.25
Čemu je namenjena cenzura komentarjev?
lepdanzelim
23. 05. 2009 15.22
Zakon imamo. Je v skladu z zakonodajo EU. Če je volja večine nas na sončni strani Alp (enako kot je tudi volja npr. Avstrijcev), da GSO nočemo, sprejmimo zdaj začasni moratorij na pridelavo GSO in uporabo teh v hrani. Saj res: Ali sploh veste, da naše vzrejne živali, ki se tam zunaj nekje zdravo pasejo na naših travnikih in pašnikih, krmimo tudi z briketi (proizvedenimi v Sloveniji), ki vsebujejo (uvoženo) gensko spremenjeno sojo? Le poglejte na embalaži navedene sestavine!
kislojabolko
22. 05. 2009 21.05
+1
če slovenija kot članica EU ne sme uvesti prepovedi GSO, pol ne vem kaj še sploh delamo v EU...so naši poslanci sploh prebrali lisbonsko pogodbo preden smo jo sprejeli?..hlapci smo zmeraj bli in smo očitno še vedno...če bi EU sprejela zakon obveznega skakanja v reko na hrbet z mosta, bi tudi mi to sprejeli pa še strinjali bi se verjetno...včasih me je kr malo sram da sem človek...
reef
22. 05. 2009 11.56
To ne drži... Semen GSO rastlin ne moreš posaditi, ker vsebujejo gen, ki onemogoči, razmnoževanje. To pomeni, da so semena neplodna, ravno zato, da ne uidejo v naravo. Moraš pa semena vsako leto zato nanovo kupit pri multinacionalki. To pa je problem. Sicer pa se semena za sortno pridelavo tako ali tako kupujejo vsako leto znova, torej nič novega. Problem je torej konkurenca, oz njena odsotnost. Kar se tiče prehitrih spememb... Žal smo se tudi mi prehitro razmnožili preko nosilnosti okolja in se to ni uspelo prilagodit, mi pa tudi ne. Ključni problem je torej to...
haj
22. 05. 2009 10.42
Narava je že od pamtiveka spreminjala gene v rastlinah in živalih. In rezultat je bil sprotno prilagajanje vseh živih bitij. To je zahtevalo veliko časa. Tu pa smo priča neverjetno hitrim spremembam, ki pa se seštevajo in ne omogočajo prilagajanje organizmov. Tu je po moje ključni problem. Na to pa mi nobena strokovna knjiga na BIOT. fakulteti ne bo odgovorila. Najhujši navdušenci pa poznajo samo eno stran zgodbe, druga jih ne zanima ali pa jo minimirajo. Razen strahotnih zaslužkov multinacionalk, ki jih zanima samo denar. (To me spominja na mladoekonomiste, ki so študirali v Ameriki in skušajo zafurati naše gospodarstvo po ameriškem vzocu.) Slišal sem, da semena GSO rastline ne moreš posaditi, ker ne vzklije, če je ne "poškropiš" s posebnimi kemikalijami, ki jih seveda prodaja ta najbolj zloglasna ameriška multinaciopnalka. Kako pa je s tem?
reef
22. 05. 2009 08.58
akinom2 Odvisno za kakšen GSO gre... Kot sem rekel, ne mecimo vsega v isti koš. Tisti GSO, ki so odporni proti zajedalcem proizvajajo neke odmerke strupa, ki zajedalce uničujejo. Res je, da ta strup mi pojemo, vendar ga je mnogo manj kot strupa, ki ga mi pojemo po škropljenju. Da ne govorimo o tem, da ne pobije čebel, ne pride v tla, ne pride v potoke in ne pobije vsega življenja na polju, tudi tistega neškodljivega.
akinom2
21. 05. 2009 21.27
pa če smo že pri špricanju a mislte, da GSO ni treba čpricat oz. je strup že v genu če maš rastlino ki je odporna na plevel oz. jih s strupom sama uničuje.
akinom2
21. 05. 2009 21.25
Očitno se dost ljudi ne spozna na razmnoževanje. Ker če bi se bi vedl da bi se ves cvetni prah iz GSO rastlin prenesel na druge rastline s pomočjo vetra, ki bi bile potem pravtako GSO. In a si predstavlate Da te gre Monsanto tožt ker imaš na njivi koruzo, ki vsebuje gene last Monsanta, ker ti jih je pomotoma prinesel veter. Seveda pa od tebe zahtevajo veliko, veliko dnarja.
reef
21. 05. 2009 20.23
Ah če je to težko nadzirat še ne pomeni, da je potrebno stvar ukinit... Tudi gradnjo stavb je težko nadzirat pa zato ne živimo v šotorih. Treba je posorterat zadeve in natančno določit pravila igre... Kar se tiče nalepkic, včeraj sem pojedel škatlo tortelinov kjer je pisalo da lahko vsebujejo sledobe morskih sadežev čeprav so bili s skuto in špinačo. Zadeva je torej povem izvedljiva. Kar se pa multinacionalk tiče sem pa povsem na tvoji strani... Tukaj je edino zdravilo čas... Ko bodo stvari postale dovolj poceni bo tudi konkurenca nastopila...
Vane Dolenc
21. 05. 2009 20.06
Kaj pa so "potencialno nevarni geni?" Oziroma kateri niso? Pri gensko spremenjeni soji se pojavljajo alergijske reakcije na arašide (te so lahko tudi smrtne.) Kdo bi lahko to predvidel vnaprej? Kdo bo označeval na vseh živilih, iz katerih drugih živil imajo gene? A bo na solati nalepka "lahko vsebuje sledi oreščkov?" Kdo bo plačal toliko testiranja? Megakorporacije že ne. Je ceneje kupit par biotehnologov.
reef
21. 05. 2009 19.49
Jaz si upam svoje otroke hraniti s takim izdelkom... Le zakaj jih nebi... A ti pa svoje otroke lahko hraniš z izdelki, ki so bili škropljeni s strupi kateri so bili najprej uporabljani za bojne? NE MEČIMO VSEH GSO V ISTI KOŠ! Če imate solato z genom ki poveča njeno vsebnost C vitamina in tisoče podobnih primerov v tem ni nič slabega... Potrebno je uvesti restrikcije kar se tiče implementacije potencialno nevarnih genov!
blue05
21. 05. 2009 19.36
+1
le kdo od zagovornikov si upa svoje otroke hraniti z izdelkom, na katerem piše GSO ali GMO?
blue05
21. 05. 2009 19.33
smo tudi z Biotehniške, natančneje s smeri Živilstvo, tako, da dobro vemo kaj to pomeni. Pač, tudi reklamam na TV večina nasede, nekateri pa poznajo tudi ozadje in ohranijo svoje razmišljanje....
blue05
21. 05. 2009 19.30
+1
GSO organizmi spadajo v varen laboratirij, ne pa na njivo
Vane Dolenc
21. 05. 2009 19.26
Vis, ki smo proti GSO, smo avtomatično neizobraženi loleki, ane? Tisti, ki nasedate propagandi multinacionalnih korporacij (ki prav gotovo delajo za blagor vsega človeštva... ha ha) ste pa izobraženi. Če ste res tako vsevedni, se spomnite Monsantovega paradajza, ki so mu skupaj z željenimi geni vcepili še rezistenco za neki antibiotik, ki so jo veselo prevzele črevesne bakterije konzumentov. Zdaj na vektorje ne dajejo več rezistenc, ampak ta primer nazorno kaže nepremišljenost korporacij, ko se ženejo za čimvečjim dobičkom. Zato pa se splača biti previden in GSO prepovedati, dokler ne vemo 100% kaj delamo.
xxyz
21. 05. 2009 17.48
Koliko od vas vas dejansko ve sploh kaj je gen? Kdo zna razložiti kaj so GSO v resnici in kako so narejeni, kako sploh (ne)preživijo v naravi, kako obširne analize se izvajajo preden sploh pridejo v javno uporabo, kako je narejen pravi eksperiment iz katerega se lahko povzame relevantne zaključke, itd itd?!! Dejstvo je, da več kot 90% ljudi nima minimalneih osnov s področja GSO-jasno: česar ne poznaš se bojiš. Predlagam, da si preberete vsaj par znanstvenih člankov/ razlag in dejstev o GSO in podobnem in nehate pisati takšne bedarije, ker se z njimi hudo smešite! Ne bodite takšne ovce in ne sledite slepo vsemu, kar slišite! pa še to: Kaj pravite, so geni za jesti? ;))
antares512
21. 05. 2009 16.26
kaj pa ti veš o gensko spremenjeni hrani? za vse tiste k ste naivni pa mislte da je to škodljiv preberte kakšno knjigo. lepo prosim. imamo veliko slovenskih strokovnjakov, biotehnologov, ki se ukvarjajo samo z gensko spremenjenimi rastlinami. Na biotehniški fakulteti je ogromno knjig, ki vas bojo spodbudile da boste razširl svoje znanje in ne boste kr apriori proti GSO.
punca08
21. 05. 2009 16.05
ja ka jim je buteci - čebele umirajo z njimi bo umrlo tud človeštvo. Ljudje pa ministri se pa grebejo za večji pridelek, ki bo ekološko katastrofo še povečal. gensko spremenjena hrana je očitno vplivala na gensko spremenjene možgane politikov, da sprejemajo take zakone. LJUDJE, ZAMISLITE SI VENDARLE ENKRAT!!! BOMO ŠE VEDNO KAR TIHO?