Slovenija

Referendum o migracijah zavrnili, 'ker je brezpredmeten'

Ljubljana, 16. 01. 2019 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Člani Odbora DZ za zunanjo politiko so z desetimi glasovi proti petim zavrnili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi migracij, ki so ga v DZ vložili poslanci SDS in SNS. Zunanji minister Miro Cerar je pojasnil, da je vprašanje o sprejetju dogovora v pristojnosti vlade in ne DZ, zato je obravnava tega predloga po njegovih besedah brezpredmetna.

Zunanji minister Miro Cerar in poslanci koalicije so izpostavili brezpredmetnost obravnave predloga.
Zunanji minister Miro Cerar in poslanci koalicije so izpostavili brezpredmetnost obravnave predloga. FOTO: AP

Odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) je danes zavrnil predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi migracij, ki so ga v DZ vložili poslanci SDS in SNS. Ti so v razpravi poudarili, da je treba odločanje o migracijah prepustiti ljudstvu. Zunanji minister Miro Cerar in poslanci koalicije pa so izpostavili brezpredmetnost obravnave predloga.

Člani OZP so danes na redni seji z desetimi glasovi proti petim zavrnili predlog mnenja tega delovnega telesa, da je predlog za razpis posvetovalnega referenduma primeren. Gre za referendum o globalnem dogovoru ZN o migracijah, h kateremu je Slovenija pristopila decembra v Marakešu. Referendumsko vprašanje bi se v skladu s predlogom glasilo: "Ali ste za to, da Slovenija pristopi h Globalnemu dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki izenačuje legalne in ilegalne migracije?"

SDS in SNS sta pobudo za to vložili 21. novembra lani, slovenska vlada pa je kljub tej pobudi 10. decembra pristopila k dogovoru. Razpravo o predlogu so uvrstili šele na današnjo redno sejo OZP, kar so v opoziciji kritizirali.

Branko Grims (SDS) je v imenu predlagatelja povedal, da je globalni dogovor o migracijah "zagotovo tema, ki bi jo veljalo prepustiti ljudstvu, ki ima po ustavi vso oblast v rokah". Smiseln pa bi bil po njegovih besedah le, če bi se vsi vnaprej zavezali, da bi spoštovali izide. Kot je menil, je mogoče od dogovora še odstopiti, kar so nekatere države že storile, nazadnje Brazilija.

Poslanec največje opozicijske stranke je z migracijami povezal tudi izstop Velike Britanije iz EU in zavrnitev dogovora z EU v britanskem parlamentu v torek.

Zunanji minister Miro Cerar mu je na drugi strani odvrnil, da je brexit posledica populizma in širjenja lažnih novic ter zavajanja državljanov Združenega kraljestva. Ob tem je poudaril tudi, da morajo biti sovražni govor in njemu podobna nastopanja prepovedana, kar določa tudi dogovor ZN.

Cerar je pojasnil še, da je sprejemanje mednarodnopravnih aktov, kot je dogovor o migracijah, v pristojnosti vlade, in ne DZ. Parlament pa lahko razpiše referendum zgolj o vprašanjih iz svoje pristojnosti. Zato je obravnava tega predloga po njegovih besedah brezpredmetna, je še povedal v predstavitvi odklonilnega mnenja vlade o predlogu za razpis referenduma.

Tudi vodja zakonodajno-pravne službe Nataša Voršič je na seji pojasnila, da sprejemanje samega akta ni v pristojnosti DZ, bi pa lahko bila vsebina tega dogovora predmet obravnave v DZ. Zato je treba preučiti, na katere odločitve oziroma akte DZ se predlog referenduma nanaša, saj da to iz predloga ni razvidno.

Poleg tega referendumsko vprašanje v takšni obliki ne more biti predmet razpisa posvetovalnega referenduma, saj v drugem delu, ki vsebuje interpretacijo dogovora, vzbuja dvom in je nejasno, je pojasnila Voršičeva.

Na podlagi tega mnenja je poslanec Levice Miha Kordiš že med samo razpravo vložil postopkovni predlog, da se razprava zaključi, saj je predlog po njegovem mnenju brezpredmeten. O postopkovnem predlogu poslanci niso odločali, ampak so na koncu predlog SDS in SNS zavrnili.

Z brezpredmetnostjo sta se strinjala tudi poslanca koalicijskih strank Robert Pavšič (LMŠ) in Branislav Rajić (SMC).

Kaj pravi opozicija?

Grims je v odzivu povedal, da je mogoče vprašanje spremeniti, pomembno pa je, da je zastavljeno jasno. Zatrdil je tudi, da bodo v prihodnosti DZ na podlagi dogovora ZN sprejemali zakonodajo, zaradi česar da je referendum upravičen.

Vodja SNS Zmago Jelinčič pa je izpostavil, da je možno na referendumu odločati tudi o odločitvah vlade, saj so ljudje izvolili stranke, ki so sestavile vlado.

Jožef Horvat iz opozicijske NSi je ob tem opozoril, da je današnja razprava "irelevantna, za kar pa niso krivi predlagatelji". Predlog je bil namreč vložen 21. novembra lani, razprava pa je potekala šele danes. Dogovor je bil medtem potrjen v okviru ZN.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (338)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Forti?
18. 01. 2019 08.07
Sem poslušala sejo,ker gledati jih ne morem. Res je človek lahko samo žalosten,da nam bodo tako uničili našo domovino.Lahko si samo čestitajo uspeli so.
Uporabnik113189
17. 01. 2019 13.02
+8
Sem si sejo ogledal in mirno lahko zatrdim da vladajoča koalicija nima argumentov proti referendumu. V bistvu se gredo zopet neke birokratske manevre, socialistično oblast ali postkomunistično, kakor že kdo želi to imenovati. Nas državljane želijo zaščititi pred veliko "neumnostjo" da bi izglasovali na referendumu zahtevo po odstopu od tega kompakta. Te vrste politiki so prepričani, da smo tako nezreli, da potrebujemo še sto let njihove "zaščite", medtem pa bi se oni šli še naprej kaviar komunizem. Ne razumem sicer, zakaj menijo da so bolj pametni od Avstrije, Italije, Madžarske pragmatične politike. Samo ena vrste razlage se mi zdi logična, Ta oblast nas želi zvleči nazaj na balkan, doseči da bo Schengen na Meji Avstrije in Italije. To bi zagotovo šlo v korist Hrvaške in Srbije, če ne zmorejo postati evropski, bodo pač uničili še slovenski narod kar ga je ostalo ter tako dosegli tretjo ali četrto Jugoslavijo, tokrat v srbohrvaščini dokončno. Resno razmišljam o primerjavi koliko škode bo za naš narod, če bodo še naprej vladali levi in koliko če postavimo desnico na oblast. Z desnico bi namreč gotovo težje živeli, z levico pa nam grozi nacionalno uničenje. Izbira ni lahka..
Uporabnik113189
17. 01. 2019 13.12
+3
Pojavlja se tudi resno vprašanje, komu koristi to namerno zagotavljanje prepustne hrvaške meje, preko katere naša policija ulovi letno samo blizu 10.000 ilegalcev, najmanj dvakrat toliko pa jih uspeva prečkati, kar seveda nemalo jezi Avstrijo in Italijo. jasno je vendar da bodo prej ali slej ukrepali in svoje meje zaprli in nam te ilegalce vrnili. Korist od tega ima Hrvaška in Srbija, Bosna, ker svoje ozemlje uspešno čisti, sicer bi se težave tam kopičile. Nikakršno presenečenje ne bo, če bomo nekega lepega dne Schengen izgubili in to je očitno cilj te naše projugoslovanske koalicije. Potem je naša osamosvojitev dokončno padla..
Thinc25
17. 01. 2019 12.53
+12
Spremljal sem sejo Odbora DZ za zunanjo politiko, ki nebi smela biti, referendum je pa nujen. Levičarji, si privoščijo vse in zadovoljno ženejo Slovenijo... Obnašanje Kordiža je bilo katastrofalno in morali bi ga odstraniti.....
Marija Forti?
18. 01. 2019 07.56
Nas blokirajo za eno besedo.Kdaj bo odgovarjal Kordiš za sejanje sovraštva do lastnega naroda.
Romantik
17. 01. 2019 11.13
+14
ulica kliče vedno bolj in bolj, Francozi in Nemci so že v bojni pripravljenosti
Principat
17. 01. 2019 07.20
+22
ko problem reši ena šank skupina , 2 milijona prebivalcev pa lahko samo ploska z ušesi
korintos23
17. 01. 2019 09.39
-8
Osli imajo dolga ušesa, ploskaj! Jaz pa ne morem. Hahahaha
dajno
16. 01. 2019 22.48
+19
Ene se bo lovilo na roke...
Belibog
16. 01. 2019 21.33
+27
Demokracija je v porastu, narod le davke lohk plačujete in da ste popolnoma tiho.
Vzdevek19
16. 01. 2019 21.08
+35
sicer pa zakaj bi dobli referendum?? ce clovek izrazi mnenje ze na 24ur pa ga zbrisejo.. nimamo pravic ze pri novinarjih iz fdv-ja, ka sele pri vrhu vlade...
zagor2
17. 01. 2019 13.19
+4
Evo radirka natanko po 13-tih minutah. Hahaha, kako se jim le da.
Vzdevek19
16. 01. 2019 21.00
+42
Zanimivo mi je, da vas tako veliko nasprotuje referendumu samo zato ker ga je predlagal sds... men osebno je vseeno kdo ga predlaga, vem pa, da se ga bi definitvno udelezil.. to da imam s svojim glasom spremenit prihodnost sebi in drugim na varnostnem podrocju, z veseljem izkoristim, pa ne glede na to kdo to predlaga.. men osebno so vse stranke za en k... skupina koristoljubov ki gledajo zase in ne na ljudstvo.. prav ne razumem zakaj bi mogl v slovenijo spustit in podarit evrčke ljudem, ki nikol ne bojo sprejel slovenske kulture... se majn razumem kak lahko nekatere to ne moti?
Uporabnik1552103
16. 01. 2019 22.34
+17
Apostol1
16. 01. 2019 22.51
-27
Vzdevek19 .....Ko bo SDS predlagal kaj konstruktivnega ga bom tudi jaz podprl , do danes pa tega filma še nisem videl in verjamem ,da ga tudi v prihodnosti ne bom. Ta referendum pa samo razdvaja ljudi in bi dal krila populističnim ciljem politikantov kot so Grims Janša ,Jelinčič in verjetno največji bedak med temi Mahnič. V tako občutljivi temi kot so begunci ,je pa to nedopustno .KAPIŠ.
HorstWiesel
17. 01. 2019 07.32
+18
Noben ne govori o beguncih ampak o ilegalnih, nezakonitih migrantih.
Vzdevek19
17. 01. 2019 08.31
+18
ne vem zakaj bi razdvajal ljudi? vsak izrazi svoje mnenje glede sprejemanja beguncev. ne moti me ce ima kdo drugacno mnenje glede le teh, jaz osebno ne zelim postat hlapec in suzenj nekomu ki ne bo imel nobenega spostovanja do slovenske kulture. prav tako mislim da je ti tudi nebi nikoli sprejeli. delam vsak dan posteno, pa ne bo fer da bo imel nek migrant skoraj enako socialno pomoc ce ne vecjo kot znasa minimalna placa... zato ne, ne stekam, spostujem pa tvoje mnenje
HorstWiesel
17. 01. 2019 08.40
+10
Lej, glede beguncev je vse dorečeno in urejeno in sploh ni spora. Tudi zakonite migracije so urejene, regulirane,..... Begunci v strahu za svoje življnje bežijo v prvo varno državo, kjer njihova življenja niso ogrožena. Zakoniti migranti migrirajo v tujino z urejeno dokumentacijo na zakonit način na mejnih prehodih. Zakoniti migranti imajo praviloma že določene naslove bivanja v državi gostiteljici, eventuelno garantna pisma, delovna mesta, sredstva za preživetje,....Problem pa so nezakonite migracije brez ustreznih dokumentov, sredstev za preživetje,..... in končajo na plečih in v breme davkoplačevalcev države gostiteljice. Za razliko od zakonitih migrantov nezakoniti niti niso pripravljeni sami poskrbeti za svoje preživetje, niso se pripravljeni vklopiti v družbo, sprejeti družbene in etično norme države gostiteljice, niso se pripravljeni prilagoditi.
Thinc25
17. 01. 2019 17.33
+3
Referendum ne bi razdvaja ljudi, saj vsi pluskajo, edini vi Apostol1 ste dobili same -----! Koliko pa je takih v Sloveniji, ki podpirajo migracije, pa povedo komentarji in se vidi koliko je ++++++ in koliko je-------!
universal
16. 01. 2019 20.56
+28
Manjsinska vlada ki ni dobila mandata se boji glasa ljudstva
HorstWiesel
16. 01. 2019 19.37
+38
Mislim, da bi bil referendum o tako pereči zadevi, ki bi v nadaljevanju lahko poslabšala varnostno, kriminalitetno, demografsko, etnično, kulturno, običajno,.....sliko Slovenije, več kot nujen.
Ost1234
16. 01. 2019 19.27
-25
Vedno eno in isto - SDS vlaga predloge za referendume .. Dajmo še mi - preostalih 75% Slovenk in Slovencev. Edino vprašanje : Ali se strinjate da se prepove delovanje stranke SDS. Pa da vidmo rezultate ;-))!
Uporabnik1552103
16. 01. 2019 22.32
+9
preostalih 75%...pa slovenke in slovenci....buhuhuhahahaha.. stari, glej da bo referendum večjezičen...
dannyer
16. 01. 2019 19.15
+33
Demokracija je mrtva v sloveniji. sramota referendum je nujen.
flojdi
16. 01. 2019 19.05
-24
. mat rvola, semizdi hecno. Naši odhajajo ven", Drugi ne smejo k nam".pa tko. / pa kdo ste, eni. / ne vem kako naj razložim. po novem živim nekje, v bloku samih Stalnikov"(celo življenje v enem samem domu). pred kratkim so se na novo priselili krasno slovensko govoreči...a temnejše polti. že zdavnaj se mi je zdelo , da me ljudje ne Zmorejo z ničemer več presenetit. pa so spet me. s komentarji, pogledi, grozo v očeh..../ skratka, zame nobena Omejenost NI DOBRA. ( pa če smem dodat: tudi Pameti ne Vsebujejo take klanovščine" čisto nič
flojdi
16. 01. 2019 19.11
-22
.pa še tega se spominjam, tako mimogrede; moje preselitve iz lj nekam v neko lepo vasico. rekli so mi prtepenc. /????? pa kdo lahko prepoveduje ali dopušča Mesto Življenja drugemu
Uporabnik1552103
16. 01. 2019 22.46
+9
flojd, predstavljaj si makedonce pred 10 imi leti..in to enega odprtega,multikulti Makedonca...recimo ,kot si ti odprtega.....kako vesel je bil, da so se mu naselili prebivalci sosednje deželee,ker ni bilo več stalnikov v blokih...je bil navdušen...ampak, kaj je razmišljal, ko je ugotovil, da so po 10 ih letih postali stalniki...in še 10 otrok...tudi stalnikov...in še, če je bil makedonc tako odprt, da je hodil v službo, ko je ugotovil, da on plačuje te, ki niso drugega kot samo stalniki...pa če je pomislil, da bo kdaj imel otroka, ki ne bo nadarjen za jezike...in še in še
ayrtonsenna
16. 01. 2019 18.48
+28
Vladajoče levičarje je strah demokracije, kajti referendum je najvišja stopnja demokracije kjer državljani odločamo o raznoraznih temah.To samo kaže kako neuspela je bila tranzicija v Sloveniji.Ko so si nekateri bivši komunisti in bivše socialistične stranke nadele maske demokracije.
kameltrajbar
16. 01. 2019 18.56
-20
poneumljanje
16. 01. 2019 19.37
-17
Recenzor
16. 01. 2019 18.47
+21
Etični in moralni je povedal da je to naloga vlade. Torej vlada ima šanso da pokaže da dela po volji ljudstva in zato bi morala sama razpisati referendum
HorstWiesel
16. 01. 2019 18.28
+33
Noben referendum ne more biti brezpredmeten, saj pokaže demokratično voljo ljudstva. Je pa vprašljiva legitimnost take vlade, ki očitno in namerno deluje mimo volje ljudstva.
METKA102
16. 01. 2019 19.36
-13
To je tako kot sodba v imenu ljudstva. Ljudstvo nima nič pri tem.
Vzdevek19
16. 01. 2019 22.23
+9
Apostol1
16. 01. 2019 22.44
-8
žblj ..... Tudi volitve so politična volja ljudstva in kaj dobimo , v Ameriki norega starca , ki je aroganten in lažniv , do skrajnosti in popolnoma nesposoben kakršnekoli normalne komunikacije in po vsej verjetnosti tudi že na prvi stopnji demence . Vendar volitve so neizogibne referendum pa ni nujen sploh pa če se odloča o tako pomembnih stvareh ,kot so begunci ,ker tule je pa politična volja ljudstva žal zastrupljena s populizmom in to je nesprejemljivo , ravno tako kot se je pokazalo v Angliji ,ko je populistom uspelo zavesti narod , da so glasovali za brexit , za katerega danes , ko so ljudje videli ,da so jih ,potegnili za nos ga tudi slučajno ne bi potrdili in kot sem že spodaj rekel , bivši pravnomočno obsojeni parlamentarci so zame ne kredibilni , kredibilna je vlada za katero sem volil in prav je naredila.
HorstWiesel
17. 01. 2019 07.41
+5
Apostol, ne govorimo o beguncih, kle so stvari jasne, govorimo o nezakonitih migrantih.
prašek
16. 01. 2019 17.54
-22
Referendumi so njihovo vsakodnevno orožje za sproščanje negativne energije
Apostol1
16. 01. 2019 17.37
-23
Najbolj kar gre lahko človeku v nos , je to ,da ta referendum predlagata dva bivša zapornika "Plemeniti" in bivši "član KPJ" in bivši zaporniki ne bi smeli imeti pravice opravljati kakršnekoli politične funkcije in tule odločitev demokratično izvoljene vlade samo pozdravljam in se strinjam z njo.
HauSSer
16. 01. 2019 17.48
-15
kameltrajbar
16. 01. 2019 18.57
-20
Še volit neb smel....kaj šele da so voljeni...🤔
Uporabnik1552103
16. 01. 2019 22.52
+14
kaj pa ostali, ki nismo zaporniki? lahko povemo svoje mnenje?a lahko demokratično rečem kar mislim?
FAUSTOS1
16. 01. 2019 17.30
-15
kaj če bi naredili referemdum ali želimo zgago sds
prašek
16. 01. 2019 17.33
-11