Slovenija

Za podelitev izjemnih pooblastil vojski na odboru DZ ni bilo dovolj podpore

Ljubljana, 01. 04. 2020 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
1990

Na Odboru DZ za obrambo ni bilo dovolj podpore za podelitev posebnih pooblastil vojski pri varovanju državne meje. Vsebina predloga je bila jabolko spora med opozicijo in koalicijo, vlada pa je predlog večkrat spreminjala. Ker pa vlada ni v zadostni meri upoštevala pripomb LMŠ, je ta odrekla podporo sklepu. Iz opozicije je glasove obljubljala le SNS.

Vlada je besedilo predloga za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, ki predvideva podelitev izjemnih pooblastil vojski pri širšem varovanju državne meje, potrdila na dopisni seji v torek, besedilo pa je v preteklih dneh večkrat spremenila. 

Kljub dogovarjanju z opozicijo, ni kazalo, da bi koaliciji uspelo zagotoviti potrebno dvetretjinsko podporo v DZ. Tik pred sejo sta namreč podporo odrekli stranki LMŠ in SD. Iz opozicije so tako predlog zaenkrat podprli le v SNS.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poslanke in poslanci poslanskih skupin SDS, SMC, NSi in DeSUS so medtem kljub temu na predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča že naslovili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali predlog sklepa za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, so sporočili iz SDS.

Ukrep časovno omejen na največ tri mesece

Varnostne razmere, ki so posledica zaostrenih zdravstvenih razmer zaradi epidemije covida-19, zahtevajo, da zaradi zagotavljanja javne varnosti in učinkovitega nadzora zunanje schengenske meje pripadniki Slovenske vojske (SV) sodelujejo s policijo pri širšem varovanju državne meje ter pri tem izvajajo pooblastila, določena v prvem odstavku 37.a člena zakona o obrambi, so v sporočilu za javnost zapisali v vladnem uradu za komuniciranje.

Predlog je sicer precej razburil javnost. Med drugim je bilo slišati očitke, da je podelitev takšnih pooblastil vojski pretiran ukrep.

Pripadniki SV bi pooblastila pod pogoji, ki so predpisani za policiste, izvajali skupaj s policijo v skladu z načrtom policije in na podlagi njenih usmeritev na območju odsekov, sektorjev in sekcij ob slovenski schengenski meji v pasu petih kilometrov zračne razdalje od mejne črte oziroma do najbližje cestne komunikacije, če cestne komunikacije v tem petkilometrskem pasu zračne razdalje ni.

Vlada bi o izvajanju pooblastil SV seznanjala delovni telesi DZ, pristojni za obrambo in za notranje zadeve, in sicer s poročilom vsakih 14 dni po uveljavitvi sklepa in poročilom v enem mesecu po prenehanju izvajanja pooblastil v skladu s sklepom. Ukrep je časovno omejen - pripadniki SV bodo imeli ta pooblastila največ tri mesece od uveljavitve sklepa.

LMŠ: Iskali smo kompromis pod našimi pogoji

V skladu s sklepom vlada v petih dneh po uveljavitvi sklepa določi pravila delovanja SV, ki bodo zagotovila, da se širše varovanje državne meje izvaja v skladu s prvo točko sklepa.

A vlada ni prepričala LMŠ. Poslanka Jerca Korče je v izjavi novinarjem pred sejo pojasnila, da zaupajo policiji in pripadnikom SV, a tega ne gre enačiti z zaupanjem vladni koaliciji. "Pristopili smo k temu, da bi lahko našli nek kompromis glede aktivacije 37.a člena, in sicer pod našimi pogoji," je dejala. Dodala je, da so s pripombami, ki da jih vlada ni upoštevala, sledili stroki.

Po prepričanju LMŠ mora biti aktivacija tega člena vezana na aktualne razmere, in sicer zato, da kadrovsko pomagajo policiji, in ne "da se sklicujemo na migracije in število migrantov, ker se ta številka ni povečala". Ta argument po besedah Korčetove sicer ni naveden v sklepu, ampak v obrazložitvi. Prav tako so si v LMŠ želeli, da bi vojska izvajala pooblastila v pasu dveh kilometrov od mejne črte, medtem ko vlada predlaga petkilometrski pas. Predolga je po njihovem mnenju tudi doba trajanja ukrepa. Po predlogu LMŠ bi sklep veljal do 30. aprila.

SD meni, da ni takšnih okoliščin, kot leta 2015

V SD po besedah poslanca Matjaža Nemca ocenjujejo, da v zdajšnjih razmerah ni okoliščin za to, da bi po vzoru iz leta 2015 vojski podelili posebna pooblastila. Med argumenti je poudaril rezervni sestav policije, ki bi lahko v tej fazi pomagal pri omejevanju migrantov na južni meji. Navedel je tudi zunanjepolitične okoliščine, saj da so se nekoliko umirili migrantski tokovi, vsaj kar zadeva balkansko migrantsko pot.

Levica predlaga, naj se vojsko za pomoč v domovih za starejše občane.
Levica predlaga, naj se vojsko za pomoč v domovih za starejše občane. FOTO:

Če bi se v prihodnje znašli v razmerah, kot so bile leta 2015, bi se po besedah Nemca o tem vprašanju oziroma ukrepu ponovno pogovarjali. Vtis, ki bi ga s tem ukrepom trenutno ustvarili v družbi, pa po njegovem mnenju ne bi koristil pri premagovanju ovir, s katerimi smo soočeni v zadnjih dneh.

Opozicijska SNS je napovedala podporo ukrepu. V SAB podporo ukrepu pogojujejo s sprejemom njihovega dopolnila k predlogu, da lahko na južni meji delujejo samo poklicni vojaki oziroma rezervisti, ki so vsaj eno leto v pogodbeni rezervni sestavi. S tem bi po njihovih ocenah preprečili sodelovanje nezadostno usposobljenih vojakov in članov vard oziroma drugih podobnih paravojaških enot.

V SAB so v sporočilu za STA pojasnili, da so od ministrstva za notranje zadeve prejeli želene dodatne obrazložitve, predvsem glede območja delovanja SV. "Prav je, da ima vojska zelo omejena pooblastila in deluje pod poveljstvom policije. Ne sme uporabljati niti orožja niti drugih prisilnih sredstev," so navedli.

Levica: Pretiran, nepotreben in protiustaven ukrep

V Levici so v sporočilu za javnost ponovili svoje nasprotovanje aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi. Pozvali so LMŠ in SD, naj se jim pridružita, da skupaj preprečijo sprejetje "tega pretiranega, nepotrebnega in protiustavnega ukrepa".

Ker varnostne razmere niso spremenjene, zato zakonske in ustavne zahteve za aktivacijo 37.a člena po ocenah Levice niso izpolnjene. "Poleg tega je jasna intenca vlade, ki se izraža tudi v besedilu predloga, da bo vojska na meji zamenjala policijo. Ker vojska s policijskimi pooblastili nikoli ne sme delovati sama, takšna zamenjava ni mogoča in bi bila protizakonita," so pojasnili.

Kot je v izjavi novinarjem danes dejal poslanec Miha Kordiš, imamo v času epidemije resne izzive na drugih področjih. Če že, naj se vojsko po njegovih besedah aktivira za pomoč v domovih za starejše občane pod civilnim pokroviteljstvom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1990)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cakra
02. 04. 2020 11.17
+9
Tudi če bi bilo na mesec naprimer 30000 pribežnikov v SL vlada podpore da vojsko pošlje na mejo ne bi dobila, ker jih skrbi da bi J..J.. hermetično zaprl mejo z begunci, kot je na soočenjih 2018 večkrat zatrdil.
Tomy Bananas
02. 04. 2020 08.33
+11
Pa kaj se čudite ko veste da člani Lmš skačejo v bazen brez vode.Zdej pa skačejo še ostali Levičarji in to še globje
Bojan-F
02. 04. 2020 08.30
+11
Vlada Jansa3 zamuja ze 21 dni z aktiviranjem pomozne policije in okrepitvijo vojaskih sil na meji ... tam pa baje mnozica okuzenih prebeznikov ...
ODKLOP1
02. 04. 2020 08.12
+14
LMS,SD,LEVICA na mejo
Dark Knight
01. 04. 2020 21.59
+12
LMŠ: "Umivajte si roke in dva kilometra" vam želi lahko noč...
kojnusar
01. 04. 2020 21.59
+13
socjalni demokrasti. srp pa kladivo v roke pa na delo. izkazite se, pokazite nam...
mallonge
01. 04. 2020 21.59
+12
Udbovce in njihove potomce je popadla strašna skrb, bojazen in histerija, da bi se jim pošten del naroda maščeval za vse svinjarije, ki so in jih še počno z njimi..
kolbek460
01. 04. 2020 21.59
-1
Vero v cerkve vojsko v vojašnice ,bedake pa v umobolnico ,
vertex
01. 04. 2020 21.59
-10
Jla varovala neprodušno samo 100m pas meje...sds ovci pa ne morejo 2000m...čas da šarec prevzame in zavaruje mejo
puspan
01. 04. 2020 21.59
+14
Vsa Evropa uporablja v teh trenutkih, ki niso lahki pomoč svoje vojske, pri nas pa se opozicija igra veliko demokracijo na račun naroda. Sram naj vas bo.
srebrnibreg
01. 04. 2020 21.59
-10
Odličen in pošten predlog LMŠ. Vojska bi imela polna pooblastila seveda na meji kar pa tistim kateri bi rad Slovenijo in nas Slovence imeli pod svojim nadzorom ne odgovarja in tega nočejo sprejeti.
bmark_1
15. 04. 2020 19.20
brat od Pepeta
01. 04. 2020 21.58
-3
Leps se zacnite obnasat. Do takrat pa ... buci buci..
VolkBrenin
01. 04. 2020 21.58
-10
janša praviloma v svojih govorih omeni tudi DEMOKRACIJO......Očitno bi vsi sektaši najraje videli , da je NI več...oziroma jo " sprejemajo " s ŠKRIPAČUJOČIMI zobmi ....Drugačna razloga ob silnem pljuvanje desnega sektorja in priveskov namreč ni MOžNA...VSE stranke v parlamentu IMAJO namreč z USTAVO / in ustreznimi zakoni / VSO DEMOKRATIČNO PRAVICO IZRAZITI SVOJE mnenje in stališče...v vsem ....Tako da , sektaši....sožalje , spet....kot vedno sicer...Sem res že naveličan izrekati vam vsakodnevno sožalje za vašo nesposobnost.....
Jaka Jack
01. 04. 2020 21.58
-5
Chuck Norrisa na mejo pa bo :)
endva
01. 04. 2020 21.58
+7
Jajo dobro vodi Slovenijo. Bravo naši!!!!!!
VolkBrenin
01. 04. 2020 21.59
-6
endva
01. 04. 2020 21.57
+13
Biti “levičar” v Sloveniji je karierna odločitev. Zato je Slovenija edina država na svetu, kjer se lahko liki kot so Janković ,Senica Petrič Kordež, vertex , Srebrni, volk Brenin in podobni, torej brutalni kapitalisti, razglašajo za - levico?!
gekados
01. 04. 2020 21.57
+9
Verjemite mi, ce bi bil jaz pv bi vsi ti rdeckasti posranci ze zdavnaj tolkli nekje kame ob vodi in kruhu.
Zmaga Ukrajini ...
01. 04. 2020 21.58
-4
če bi bil pa jaz ,... pa tebe ni nikjer več🤣
bmark_1
15. 04. 2020 19.22
VolkBrenin
01. 04. 2020 21.57
-8
sektašem naj nekdo razloži KAJ pomeni DEMOKRACIJA....In kakšno je demokratično odločanje ter pravice....
Groucho Marx
01. 04. 2020 21.59
+7
Volkec, demokracija je to, da je po komedijantovem skoku v prazen bazen prišel v vlado Janša. Pa če organizirate še ne vem koliko jogurt mitingov. Demokracija je hudič, kajne?
brat od Pepeta
01. 04. 2020 21.57
-5
Policija itak nima nic za delat. Prometa na mejah ni. Prometa na cestah ni. V cem je stos??
pogledd
01. 04. 2020 21.57
+16
SD, nasledniki in simpatizerji komunistične partije in njihovi sateliti ne marajo Slovenske vojske, ker je premagala agresorsko JLA. Že trideset let sovražijo Janeza Janšo, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister in eden glavnih akterjev Slovenske pomladi. Prozornost stranke SD in njim podobnim je z vsakim dnem veča...
VolkBrenin
01. 04. 2020 21.59
-6