Slovenija

Poziv h Križaničevi razrešitvi

Ljubljana, 27. 08. 2009 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po vseh lapsusih, ki si jih je v kratkem času privoščil finančni minister Križanič, so vse glasnejši pozivi k njegovi zamenjavi, češ da svoji nalogi ni kos.

Na predlog novele zakona o dohodnini, za katerega je vlada sicer sporočila, da ne bo vključeval napovedanih sprememb pri dohodnini, se je pred tem odzval prvak SLS Radovan Žerjav. Vsebina tega predloga je za stranko nesprejemljiva, za Slovenijo in njeno gospodarstvo pa škodljiva.

Zna se zgoditi, da bo večji del tehnične inteligence preprosto odšel, opozarja Žerjav.
Zna se zgoditi, da bo večji del tehnične inteligence preprosto odšel, opozarja Žerjav. FOTO: POP TV

"Nerazumljivo je, da Vlada RS želi še bolj obremeniti tisti sloj prebivalstva, ki lahko Sloveniji in slovenskemu gospodarstvu v času krize najbolj pomaga, to je inteligenca, ki pokriva pomembna delovna mesta v gospodarstvu, še posebej pa strokovnjaki s področja tehničnih ved," je izpostavil Žerjav. Dodal je še, da ljudi, ki bi opravljali visokostrokovno delo na področju tehničnih poklicev že tako primanjkuje, s takšno demotivacijo pa jih bo slovenska vlada in njena vedno bolj ostra davčna politika popolnoma odgnala. "Zna se zgoditi, da bo večji del tehnične inteligence preprosto odšel, saj bodo pogoji za delo in življenje v Sloveniji, če bo šlo tako naprej, postali popolnoma nevzdržni." Njihov beg pa bi bil vzrok za številne negativne posledice za državo in gospodarstvo, meni Žerjav.

Vladi predlagamo, da se namesto demagoškim predlogom bolj posveti nadaljnjemu izboljšanju učinkovitosti pobiranja davkov, zmanjšanju sive ekonomije, boljšemu nadzoru nad kapitalskimi transferi ter vzpostavljanju bolj preglednega sistema socialnih transferjev in državnih pomoči. Stranka SDS

Po prepričanju SLS najnovejši predlog zakona o dohodnini tudi ni nikakršna rešitev za krpanje vedno večje javnofinančne luknje, ki jo ustvarja vlada, ker ne zna ali ne želi zmanjšati sredstev za potrebe javne uprave. "Glede proračunskega primanjkljaja moramo resnično nemudoma ukrepati, vendar ne z nerazumnim višanjem proračunskih prihodkov na plečih slovenskih državljank in državljanov, temveč z varčevanjem pri proračunskih odhodkih, kjer so še vedno rezerve, na katere sem že večkrat opozoril in ki jih aktualna vlada očitno noče videti," je sklenil Žerjav.

SDS: Dvigovanje davkov le poglablja krizo

Oglasila se je tudi stranka SDS, ki prav tako nasprotuje povišanju davkov, saj "takšni ukrepi predstavljajo nevarnost za poglobitev gospodarske krize". Menijo, da bi "dodatna obdavčitev najbolj produktivnega dela prebivalstva še dodatno zmanjšala dinamiko gospodarskega in družbenega razvoja".

Stranka poudarja, da so že večkrat doslej predlagali, da bi morali z nadaljnjim znižanjem davka na dohodek pravnih oseb ter davčnimi olajšavami za investicije omogočiti gospodarstvu nov zagon. "Samo tako lahko povečamo gospodarsko rast in zaposlenost, s tem pa tudi prilive v proračun ter zmanjšamo pritisk na povečanje socialnih transferov," menijo v SDS.

NSi: Pahor naj zamenja Križaniča

Križaničev predlog sprememb zakona o dohodnini je še zadnji žebelj v krsto tistega dela zdravega slovenskega gospodarstva, ki ustvarja visoko dodano vrednost, kakovostna delovna mesta, zaposluje domače mlade in perspektivne kadre, predvsem pa pomeni razvoj Slovenije. NSi

V Novi Sloveniji so Pahorja pozvali, naj razmisli o zamenjavi ministra Križaniča. "Njegove napovedi o povečanju davkov so razburkale slovensko javnost in izzvale neodobravanje tako politikov kot strokovnjakov. Na srečo je finančni minister tudi dober človek in vsakič popusti, ko otroci zavpijejo. Preseneča nas tudi njegova izjava, da so strokovno preučili njegove predloge potem, ko je javnost zagnala vik in krik. Vse to daje vtis, da je Slovenija pri premagovanju finančne krize v brezupnem položaju,“ so zapisali in dodali, da je bil predlog o spremembah zakona o dohodnini največji fiasko, ki si ga minister ne bi smel dovoliti. Na njegovem mestu bi po njihovem mnenju moral biti človek, ki se ne bo poigraval z državljani in bo trdno stal za svojimi besedami ter dejanji.

"Po dosedanjem delu ministra ocenjujemo, da ni kos tej zahtevni nalogi, zato je skrajni čas, da premier Pahor premisli o njegovi zamenjavi, morda v kompletu še s kom, ki pogosto spreminja svoje izjave in že dolgo zganja svoje burke na slovenski politični sceni,“so še zapisali. "Slovenija v tem trenutku potrebuje ministra z vizijo. Ne nazadnje lahko koga še pred umikom njegovih novih predlogov zadene tudi kap in ne bo dočakal Križaničevih popravkov.“

Državljani so povzdignili glas

Na spletni socialni mreži Facebook se je pojavila skupina državljanov, ki nasprotuje odločitvam finančnega ministra Križaniča. Skupina se je poimenovala "Peticija proti višanju davkov v Republiki Sloveniji“. Ob 11. uri je štela 153 članov, številka pa se bliskovito povečuje – samo do 15. ure je narasla na 1.316, do 17. ure pa na 1.821.

Povezava na stran.

Pobudnik peticije je zapisal, "da minister za finance Križanič napoveduje dodatna dohodninska razreda, s katerima bo država tistim v družbi, ki ustvarijo nekoliko več od povprečja, zarubila še večji delež kot do sedaj. Že s sedanjo obdavčitvijo pa smo po Forbesovi in KPMG-jevi raziskavi država z !najbolj! obdavčenimi prihodki na svetu! Ker država ne zna pametno ravnati z denarjem, ki ga pobere tistim, ki kaj ustvarijo, ji seveda denarja primanjkuje. Namesto da bi ravnanje z večjim delom denarja prepustila tistim, ki ga znajo tudi zaslužiti, se je odločila, da bo prav nasprotno nespametno trošila še večji del ustvarjenega. S pridružitvijo tej skupini lahko izrazite svoje nestrinjanje s takšno politiko. Vanjo povabite še druge, za katere menite, da bi v prihodnje raje sami razpolagali z večjim delom svojega zaslužka kot pa čedalje večji delež dajali v skupno skledo,“ je zapisano.

Facebook skupina "Peticija proti višanju davkov v Republiki Sloveniji“
Facebook skupina "Peticija proti višanju davkov v Republiki Sloveniji“ FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

8JASMIN
31. 08. 2009 21.11
KRIŽANIČ JE NESPOSOBEN MINISTER, ZAKAJ GA PAHOR ŠČITI, SAMO ZATO KER JE NJEGOV PRIJATELJ-KOMPANJON. SRAM TE BILO PAHOR, DA NISI SPOSOBEN IZBRATI BOLŠEGA FINANČNEGA MINISTRA, ZATO PA SE SAMO ZADOLŽUJETE ... KOLIKO MILJARD EVROV PUFA SI ZE NAREDU ???????
Marija Krebs
28. 08. 2009 20.25
Po komentarjih sodeč, bo vsi vi, ki tako kritizirate uvedbo 2 novih davčnih razredov, veliko izgubili.
nitros007
28. 08. 2009 15.40
Katastrofa 24 ur da brišete vse dobre komentarje ....najprej brište od SDS-MAFIJA, pol pa druge ...sicer je pa on verjeten od redakcije ehehehh pol pa razumem
SherlockH
28. 08. 2009 13.34
Imaš prav Rado62. Ta človek košrkaških mer je za šestnajst kolenov žlahte denarja pokradel iz skupensklede, kamor seveda prispevamo mi. Važen podatek za razne Špiclje pa je, da se danes njegova kameleonska stranka imenuje Zares, za jutri se ne ve, heh!
RADO62
28. 08. 2009 12.56
Gregor Golobič je človek, ki je bil že pod vladavino drnija zrel za večletni zapor.... To je človek, ki je pod pretvezo flosuk o rahločutni sociali eno desetletje plenil državno premoženje in dobival državne razpise kot za stavo, pa čeprav le faliran filozof... Slovenija bo stopila na pot demokracije, ko počisti z barabami in lopovi kot je Gregor Golobič.... heh
sottozero
28. 08. 2009 12.51
Gregor GOLOBIČ: - lažnjivec (dokazano tudi s pomočjo VAŠE TV postaje) - lastnik poštnih predalov v Amsterdamu (dokazano) - klientelist in sklon k politični in gospodarski korupciji (dokazano tudi s pomočjo vaše cenjene TV postaje) - plenilec državnega proračuna (razpisi - dela, ki jih je dobival so bili plačani s strani davkoplačevalskega denarja) DEJSTVA STE POTRDILI NA VAŠI TV ! Ne samo na RTVSLO in ostalih postajah !
RADO62
28. 08. 2009 12.42
Golobič je vrhunska baraba in klientelist, da mu ga težko najdeš podobnega v Sloveniji... Dobival državne razpise s srednjo šolo in kanaliziral denar v tujino, da se je izognil naši davčni... Že to dovolj pove o temu plenilcu državnega premoženja... heh
sottozero
28. 08. 2009 12.41
GOLOBOČ JE POTUHNJEN TAJKUN
sottozero
28. 08. 2009 12.41
GOLOBIČ JE LAŽNJIVEC
Marija Krebs
28. 08. 2009 11.30
Če ne gre tako, pa naj Križanič predlaga znižanje bruto, vsaj tistim, ki oporekajo.
tony_abcde@yahoo.com
28. 08. 2009 10.39
Dejstvo je, da trenutna vlada ni nič naredila glede: - spodbujanja gospodarstva v realnem sektorju - glede zmanjšanja javne porabe, celo povečala jo je In zdaj vse kar počne je to, da "razmišlja" kako čim več denarja pobrati, da bo zapolnila luknjo v proračunu. Se pravi se ukvarja sama s sabo oz. hoče poskrbeti za svoje posrane riti. Ocena v dveh besedah: NEPRODUKTIVNA IN ZAPRAVLJIVA
pepar
28. 08. 2009 10.27
Ne davke zviševat,stroške naše države je treba znižat.Naša družba je razslojena na tiste,ki so si s pritiski in grožnjami priborili nadstandard v državi ki tega še ne omogoča.S tem pijejo kri veliki večini državljanov, kateri si ne morejo priboriti večjih dohodkov,ker niso ob državnih jaslih.Ne vem,če se ljudje zavedajo,da smo v časih,ko se lahko zgodovina ponovi in pride do obračuna med sloji prebivalstva.
Dol.z.izdajalci
28. 08. 2009 09.38
Križanič je lepo mislil, toda ni pomislil, da bo to zopet manjko v blagajno države. Nazaj bi dobili samo tisti, ki so do sedaj izgubljali- mali ljudje, ampak teli mladi ljudje NAJVEČ prispevajo v skupno blagajno ter v žepe vseh teh, ki se sedaj preseravajo. Vsi, ki so na vodstvenih položajih, nimajo samo plače, ampak tudi bonitete, kar se je videlo lepo pri Kramarju. Kdaj ste bili zadnjič na komplet pregledu ?? Poslanci-posranci imajo vsako leto na Bledu plačan pregled, samo v vednost !!!
warezovc@email.si
28. 08. 2009 08.39
kaj se prepirate KERA STRANKA je najboljsa? a se niste dojeli da so IN ENI IN DRUGI pravi NATEGAVCKI!?
sottozero
28. 08. 2009 08.25
Cela vlada je nesposobna... Cela vlada predvsem NI voljna storiti NIČESAR, kakor zagotoviti nadzor nad kapitalom (kar je še preostalo) svojim političnim botrom in lobijem. Ti nasledniki vlad J. Drnovška (ki sem ga, ko se je spreobrnil CENIL kot ČLOVEKA) KRADEJO NAŠE PREMOŽENJE. Razni Golobiči, Kresali, velecenjeni Erjavci (Patria) in žal brezjajčni Pahor...nas ne bodo PREPELJALI ČEZ PREPAD !
bukefal
28. 08. 2009 07.55
Minister Kri-zanič pa nima samo zanič kri, temveč tudi mozeg. Kaj drugega si ob vseh njegovih neumnostih ne moremo misliti!!!
bukefal
28. 08. 2009 07.53
SDS-MAFIJA Glej ga, mafijaša. Ponoči ga je od vseh minusov, ki si jih je pridelal, tako premetavalo, da ni mogel spati. In že je spet na forumu! Novim minusom naproti!!!
Peter Kralj 1
28. 08. 2009 07.19
Psi lajajo, karavana gre naprej!!!!!! Lep je program iz 80-tih let: Najprej sesutje države - odliv kapitala v tujino preko by-pass podjetij Fizično razbitje ozemlja v 90-tih, "certifikacija" preostalega premoženja V tem desetletju "tajkunizacija" in prenos oziroma koncentracija preostanka kapitala nazaj v isto strukturo. Tudi tajkuni so bili del programa, oziroma samo bolje plačani poštni predali. V naslednjem desetletju sledi zasužnjenje Slovencev. Kot vzrok bodo navedene razne krize (finančna, gospodarska, socialna, demografska, ... in ne nazadnje kot krona vsega okoljske spremembe, ki jih novi (stari) gospodarji potrebujejo kot Sahara dež. In ovce stojijo v vrsti in čakajo, čakajo, ...
SDS-MAFIJA
28. 08. 2009 06.36
Semulič je lepo rekel,da so ravno ljudje,ki bi jih ta davčna reforma udarila,krivi za to krizo...
strelec_13
28. 08. 2009 06.36
Kaj pa je NSi??????