Slovenija

V letu 2017 naj bi prvič obračunali davek na nepremičnine

Ljubljana, 14. 05. 2015 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finančni minister Dušan Marmor spremembe na davčnem področju napoveduje za leto 2017. Takrat naj bi tudi prvič obračunali davek na nepremičnine. Mramor pa si še posebej želi razbremeniti stroške dela visoko izobraženih.

Vlada je danes potrdila celovit načrt ukrepov na davčnem področju, od katerega si finančni minister Dušan Mramor obeta ohranitev obsega pobranih davkov na enaki ravni kot zdaj, še posebej pa si želi razbremeniti stroške dela visoko izobraženih. Uveljavitev sprememb pričakuje v letu 2017, ko naj bi prvič obračunali tudi davek na nepremičnine.

V celovitem načrtu ukrepov na davčnem področju je našteta vrsta davčnih zakonov, katerih spremembe bodo v prihodnjih mesecih pripravili na finančnem ministrstvu, in sicer s ciljem prestrukturiranja bremena javnih dajatev v smeri povečanja konkurenčnosti gospodarstva.

Leta 2017 se nam obeta davek na nepremičnine.
Leta 2017 se nam obeta davek na nepremičnine. FOTO: Thinkstock

Vlada oblikovala tudi poseben usmerjevalni odbor

Proces se bo začel z razmeroma poglobljeno analizo, grobi obrisi pa naj bi bili končani do konca leta, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Mramor. Ker gre za zelo zahteven projekt, je vlada danes oblikovala tudi poseben usmerjevalni odbor, ki bo pristojen za spremljanje in usmerjanje izvajanja danes potrjenega načrta.

Poleg predstavnikov finančnega ministrstva bodo v usmerjevalnem odboru še predstavniki ministrstev za delo, za gospodarstvo, za zdravje in za kmetijstvo, eden od poslancev koalicijskih strank, predstavniki sindikatov, delodajalcev ter strokovne javnosti.

Pravzaprav pa se je delo že začelo, saj je vlada prejšnji teden v obravnavo v DZ že poslala predlog zakona o davčnem potrjevanju računov, ki predvideva uvedbo davčnih blagajn pri poslovanju z gotovino z 2. januarjem 2016. V državni proračun bi davčne blagajne lahko prinesle približno 50 milijonov evrov več pobranih davkov, je menil Mramor.

Računi
Računi FOTO: Thinkstock

Pospešena priprava zakona o davku na nepremičnine

Na finančnem ministrstvu se tudi pospešeno ukvarjajo s pripravo zakona o davku na nepremičnine, ki ga želi vlada uvesti čim prej, a Mramor ga ne pričakuje pred letom 2017. "Tudi če bo zakon sprejet to leto, bo treba pripraviti še podzakonske akte, uskladiti evidence," je pojasnil in dodal, da si ne želi ponovitve usode prvega zakona o davku na nepremičnine, ki ga je ustavno sodišče razveljavilo.

"Določene zadeve bodo morda uveljavljene leta 2016, bolj verjetno pa leta 2017," je o časovnici celovitega načrta ukrepov na davčnem področju dejal Mramor.

Ne bodo uvajali novih davkov

Kot posebno problematično področje je izpostavil obdavčenje dela visoko izobraženih, kjer je Slovenija povsem neprimerljiva z drugimi državami. "Treba bo narediti resen korak za povečanje konkurenčnosti," je poudaril minister.

Kot je zapisano v dokumentu, se je vlada zavezala, da se dosedanje stopnje davkov, taks, prispevkov in drugih javnofinančnih dajatev v letih 2015 in 2016 ne bodo povečevale, niti se ne bodo uvajale nove oblike javnofinančnih obremenitev gospodarstva.

Izjema je le davek na nepremičnine, ki bo nadomestil dosedanje tri dajatve na tem področju. Pred tem bo treba poleg novega zakona o davku na nepremičnine pripraviti tudi novelo zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, nov zakon o evidentiranju nepremičnin ter novelo zakona o financiranju občin kot tudi akcijski načrt za prenovo sistema obdavčitve nepremičnega premoženja in izboljšave vrednotenja nepremičnin.

Sredi poletja namerava vlada v DZ poslati tudi predloge popravkov nekaterih zakonov, s katerimi naj bi zmanjšali stroške zavezancev in čas, ki je potreben za plačevanje javnih dajatev, po drugi strani pa povečali učinkovitost poplačila davčnega dolga. Do tedaj naj bi našli tudi rešitev za problematiko prenosa sredstev v davčno ugodnejša območja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cofar
15. 05. 2015 07.43
+7
Nimam doktorata kot gospod Mramor - imam zgolj poklicno šolo - pa lahko samo tole napišem: Minimalna plača bi se morala že zdavnej povečat. Če je prag revščine 593 EUR, minimalna neto plača pa znaša 570 EUR je v naši državi neki hudo narobe. Če podjetje ne more dostojno plačat svojih zapolsenih, takih podjetij gospod Mramor ne potrebujemo ali pa naj podjetja zmanjšajo št zaposlenih in z zmanjšanim številom pač dosegajo podobne rezulatate.
Cofar
15. 05. 2015 07.32
+6
me zanima kakšen bo ta nepremičninski davek. Rezidenčna nepremičnine, tam kjer je človek stalno prijavljen po mojem ne bi smela biti obdavčena. Vendar verjamem, da bo najbolj. Luksuz, recimo vile na morju, jahte, avtomobili nad 40.000 EUR in podbno, to bo ostalo zelo malo obdavčeno ali pa skoraj nič - ker imajo sami vse te dobrine in sami sebi v zelje ne bodo pljuvali.
tron3
15. 05. 2015 07.11
+0
Včeraj Slaku pove umsko zaostali minister Mramor, da se ne sme povečati minimalna plača, z izgovorom, da se bo s tem zmanjšala brezposelnost, ne moreš verjet, da ima ta Mramor dr. to je neverjetno!!!!!
Cofar
15. 05. 2015 07.34
+5
Minimalna plača bi se morala že zdavnej povečat. Če podtjetju ne znese dostojno plačati zaposlenih, potem je bolje da se taka podjetja zaprejo oz. zmanjšajo število zaposlenih.
JugoslavLjubi?
15. 05. 2015 04.56
+10
kdaj bodo uvedli davek na višino davka?
jebivoje
15. 05. 2015 02.30
+8
kolikokrat je že bila izrečena laž da novih davkov ne bo sicer pa pravijo kdor laže ta krade
LepistaNuda
14. 05. 2015 23.54
+4
Vsi telički, ki robantite proti davku na nepremičnine: sem lastnik nadpovprečnega števila nepremičnin, pa se mi zdi prav, da davek je. Če je iz visoke obdavčitve izvzeto stanovanje gospodinjstva, visoko pa obdavčeno (uradno) prazno stanovanje, je to eden boljših socialnih korektivov. Eden glavnih razlogov, zakaj evropejci ne dajejo stanovanja v najem na črno, je prav davek na nepremičnine. Na prazno stanovanje je tak, da se ga splača dati v najem. Pa imamo vsi mir, država denar, najemnik normalno pogodbo, tajkun pa malo več plačuje, če šverca.
janijankov
15. 05. 2015 02.09
+2
eh, nič ne vidim toooliko tvojih nepremičnin. si jo potegnil iz rokava, nede.
JugoslavLjubi?
15. 05. 2015 04.57
+2
Cofar
15. 05. 2015 07.45
+1
LepistaNuda - se strinjam s tabo. Tudi nepremičnina je lahko breme če z njo ne znaš upravljat. Torej, tist ki bo dobro upravljal imel dobre nepremičnine jih ne bo imel samo zase ampak bo z njimi ustvarjal dobiček, tudi nepremičninski davek ne bo problem. Bojim se, da bodo gospodje obdavčili najbolj rezidenčne nepremičnine. Ker imajo vsi neke vikende na morju, hiše v hribih itd.... sami sebi v zelje ne bodo pljuvali.
emilzapata
14. 05. 2015 23.14
+12
naj že vendar ta veleumna oblast pove ljudem, kakšnega posla naj se lotijo, da bodo lahko filali njihove nenasitne apetite, da znaš davke predpisati, ne rabiš nobenega doktorata.
zirco
14. 05. 2015 22.47
+24
Znanka dela v javni upravi,pravi da ne delajo skoraj nic.Je hotla malo bolj prijeti za delo,so ji pa zagrozili z premestitvijo. Baje tko delajo,kolegico so zaradi pridnosti odpustili,telefone imajo potihem,da se jim ni treba javlat in ukvarjati s strankami.Povedano iz prve roke. Ti voluharji nam bi pa se davke nabijali,za filanje JU,malo morgn,rajs naj koga iz svoje vrste v rit sunejo in tam privarcujejo
Cambi7
14. 05. 2015 22.45
+29
Dragi Slovenci in državljani Slovenije. Prej ali slej bo počilo. Vsi lop..i na prostosti,mi PA moramo plačevati njihove dolgove!!!! Zakaj bi Jaz, osebno, moral plačati nepremičninski davek, katerega je moj praded, ded, oče plačal že trem "dražavam " ? Tudi jaz plačuje m vse obveznosti, katere niso ravno majhne! Ljuba Slovenija, za katero sem se boril in pustil vse v njej in mojim otrokom, kam odhajaš ??? Ne moremo se mi primerjati s severnjaki. Tam je vse pošlihtano na drugi način. Kogar zanima, VE!!! Še enkrat : Le vkup, uboga gmajna!!! Ops, upam da me Admin ne izbriše. Pika
helvecijaner
14. 05. 2015 22.44
+3
Če ostane ta vlada na krmilu države se nam piše somo socijalističen propad po direktizi krivosodske trojke M,K,F in levi kaviar kapitalizem.
jozeceljski
14. 05. 2015 22.38
+4
Država bo morala narediti razpis za ideje kakšne davke še uvesti, ker ta nepremičninski ne bo dovolj, da se pokrije državni dolg. Pa brez zamere.
Krta?a 21
14. 05. 2015 22.21
+10
Vlada ki se obrne proti lastnemu narodu....
helvecijaner
14. 05. 2015 23.00
+3
Krtača 17. Ne ni se država obrnila proti narodu to ni res, narod se je obrnil proti sebi ko je glasoval proti demokraciji in za levi fašizem sedaj ga pa imamo. Star pregovor pavi! osel gre samo enkrat na led. Pri nas pa so ovce vedno na ledu dokler se nebo stopil. Dolgo nebo treba več čakat.
tony_abcde@yahoo.com
14. 05. 2015 21.52
+6
ho ho ho še se bo kradlo...
olpop
14. 05. 2015 21.49
+13
btw. a se sploh še najde kakšen poštenjakar v tem Bananistanu ki lahko zbere narod proti tem lopovom? res me zanima
olpop
14. 05. 2015 21.47
+11
Kaj se neki cmizdite na ulice! ne se pa neki jokat doma sej bo bolš itd. pa pisat komentarje da jih večna pol lajka, združite se pa na ulco pejte! to se more res enkrat nehat!
puspan
14. 05. 2015 21.29
+19
Nic nimam proti davku na nepremicnine, saj je to nekaj, kar poznajo mnogi na tem svetu. Sem pa odlocno proti, ce bodo davki izracunani po kljucu, kot smo ze opazili v pred kratkim ponesrecenim Zakonom, da bom za mojo hiso, ki stoji na dezeli, adaptirana iz starega hleva brez kleti, v stanovanjsko hiso, ki ima pritlicno stanovanje, kjer stanujeva z zeno 82m stanovanjske povrsine in mansardno z 70m, kjer zivi hcer s svojo druzino, placal davek na zgoraj ocenjeno stavbo, ki so jo na Dursu ocenili na 495.000 €, stanovanjske hiske v Portorozu in podobne za poznane Slovence z moznostjo parkiranja helikopterjev na skromnem vrticku pa najvec tam v povprecju med 80 - 150.000 €.
tron3
14. 05. 2015 21.20
+35
Visoko izobraženi z znanjem so že odšli pa pa , v Sloveniji so ostali Mramor in Cerar ter njima podobni, visoko izobraženi vendar brez znanja!!!
pingosok
14. 05. 2015 21.40
+5
Cofar
14. 05. 2015 20.55
+10
razbremenitev plač visokoizobraženih??? Mislim, raje delajte na tem, da visokoizobraženi pridejo do zaposlitv. Večina hoče da delaš za minimalca s.p. pa maš lahko tri doktorate. Ko bodo plače kolikortoliko dobre za vse, tudi tistih najnižjih, bo tudi davek na nepremičnino brezproblema plačat!
movi 1
14. 05. 2015 20.44
+13
Ta ŠLO država je že čisto v K....!
srebrnibreg
14. 05. 2015 20.32
+5
Nas kateri imamo toliko kolikor je potrebno za normalno preživetje ni strah tega davka. Tiste pa, ki so nakraden denar skrivali v nakupih nepremičnin je pa prav, da enkrat plačajo državi to kar smo mi že zdavnaj.
mackon08
14. 05. 2015 20.54
+7
Minuse ti talajo točno taki ki si jih omenil.
pingosok
14. 05. 2015 21.41
+2
ma ne more muc o poštenju govort-saj je pr lewi skledi doma !
srebrnibreg
15. 05. 2015 09.41
+0
SVOJEGA POŠTENO ZASLUŽENEGA SIGURNO VEČ KOT TI.