Slovenija

'Predčasne volitve so nujne, a same ne bodo prinesle sprememb'

Ljubljana, 27. 06. 2011 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predčasne volitve so po ocenah političnega analitika Vlada Miheljaka slaba rešitev. Kot najracionalnejšo možnost ocenjuje postavitev tehničnega mandatarja. Analitik Matevž Tomšič pa pravi, da so predčasne volitve nujne.

Vlado Miheljak pravi, da so predčasne volitve slaba rešitev.
Vlado Miheljak pravi, da so predčasne volitve slaba rešitev. FOTO: Dare Čekeliš

Predčasne volitve so po ocenah političnega analitika Vlada Miheljaka slaba rešitev, boljše bi bilo celo, če sedanja opozicija prevzame oblast brez volitev. Miheljak kot najracionalnejšo možnost ocenjuje postavitev tehničnega mandatarja. Analitik Matevž Tomšič pa pravi, da predčasne volitve ne bi same po sebi pomenile sprememb, vendar so nujne.

Miheljak ocenjuje, da bi moral premier Borut Pahor zapustiti položaj, saj nima več nobenega razloga, da vztraja. Vložiti bi moral zaupnico, če je ne dobi, pa bi poskušali poiskati novo koalicijo ali pa rekonstruirati vlado. Podpora SD predsedniku stranke in premierju je po ocenah Miheljaka sedaj iracionalna.

Osebno se zavzema za radikalno rekonstrukcijo vlade, to je s spremembo mandatarja. SD ima tudi možnost, da predlaga novega predsednika vlade, če ga nima, pa se lahko oblikuje novo koalicijo. Predčasne volitve so po mnenju političnega analitika Miheljaka slaba rešitev, čeprav kljub načelnemu soglasju "ni nujno, da bo do njih prišlo". Dvomi namreč v iskrenost koalicije in opozicije pri zavzemanju za predčasne volitve.

Po mnenju Miheljaka je celo boljše, da sedanja opozicija vključno z DeSUS prevzame oblast brez volitev, z oblikovanjem nove parlamentarne večine, kot pa da gredo na predčasne volitve. Pred tem bi seveda moral Pahor doživeti nezaupnico. Edina racionalna poteza pa bi bilo imenovanje tehničnega mandatarja, ki ima čim večjo podporo strank glede tehničnih stvari, ki so pomembne za delovanje države, je v izjavi za STA ocenil Miheljak.

Danes je stranka Zares tudi uradno izstopila iz koalicije, predsednica LDS Katarina Kresal pa je po pogovoru s predsednikom vlade Borutom Pahorjem napovedala nadzorovan prehod v predčasne volitve.
Danes je stranka Zares tudi uradno izstopila iz koalicije, predsednica LDS Katarina Kresal pa je po pogovoru s predsednikom vlade Borutom Pahorjem napovedala nadzorovan prehod v predčasne volitve. FOTO: Aljoša Kravanja

Politični analitik Matevž Tomšič meni, da so predčasne volitve v tem trenutku najboljša možnost, vendar je po njegovih besedah kljub načelnemu dogovoru v koaliciji glede tega precej sprenevedanja. Opozarja namreč na številne pogojnike ob zavzemanju za takšno rešitev. "Če bi le največja vladna stranka pristala na predčasne volitve, bi do njih lahko prišlo. Vlada bi preprosto odstopila in pot do predčasnih volitev bi bila odprta," je za STA dejal Tomšič.

Predčasnih volitev tako po njegovem mnenju ni mogoče izključiti, vendar je volje zanje premalo. Zato Tomšič ocenjuje, da do njih še dolgo ne bo prišlo, realna verjetnost je tudi, da jih ne bo. Lahko se znajdemo tudi v položaju, "ko v vladi ostane le SD, vendar vseeno še ne pridemo do predčasnih volitev. To bi pomenilo blokado izvajanja oblasti, vendar je to možno".

Politični analitik Tomšič je tako prepričan, da bi Pahor glede na sedanje stanje moral odstopiti. Tehnična vlada pa po njegovem mnenju v tem položaju ni možna oz. ne bi bila rešitev, če bi vlado vodil kdo iz kroga koalicije. "Razne rekonstrukcije, odstopi, novi t. i. mesije pa so v najboljšem primeru utopija, v najslabšem pa celo manipulacija, kako bi nekdo tako prišel do oblasti brez volitev," sklene Tomšič.

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
28. 06. 2011 12.10
Zakaj "nočemo Janše"? ...to je samo dokaz kako vodljivi ste. Levica demonizira Janšo, ovce to ponavljate. Zakaj ga pa ne marate? Boljše nam je šlo od povprečja EU, zdaj nam gre slabše od povprečja EU. Matematika je preprosta. Finance pod Bajukom je celo Pahor pohvalil. Zakaj Janša in Bajuk in SLS ne? Argumenti, prosim, ker vas ne razumem!
galjot
28. 06. 2011 11.38
dokler ne pridejo novi obrazi volitve niso potrebne,ker bolje ne bo.Boj in mesarsko klanje,to bodo prinesle,predčasne volitve,za nas bo pa najbolje da se izselimo,pa naj vladajo sami sebi....
Frane Šajn
28. 06. 2011 11.29
KRVAVO POTREBUJEMO ČLEN V USTAVI ,KI NAM BI OMOGOČAL ZAMENJAT VLADO V TISTEM TRENUTKU, KO BI OPAZILI ZAČETEK SPREJEMANJA NEUMNOSTI! POSTAVIMO TEHNIČNO VLADO, PA VEN IZ EVROPE ČIM PREJ, POSKUSIMO BITI SAMI SVOJI VSAJ STO LET!
Frane Šajn
28. 06. 2011 11.23
S TEM KAR IMA TA UBOGA DRŽAVA TRENUTNO NA IZBIRO ZAGOTOVO NE! REŠI NAS EDINO NEODVISNA IN POLITIČNO NEOBREMENJENA TEHNIČNA VLADA!
zlobniCO2
28. 06. 2011 10.56
seveda bodo prinesle spremembe če jih bomo želeli če jih pač ne bomo želeli bomo pa na istem
volek
28. 06. 2011 10.45
beri66, tudi glas za nove obraze in nove stranke je stran vržen, enako kot za LDS in Zares.
volek
28. 06. 2011 10.44
beri66, SDS ne bo potreboval nikogar, ker bo imel 50 plus. Sicer pa poglej verodostojno anketo na tem portalu, vzorec več kot 10.000 klikov, pa po vaše ruralni marginalci v večini niti nimajo interneta, tako, da je razlika v korist SDS še večja kot kaže anketa.
beri66
28. 06. 2011 10.40
Glas za SNS je stran vržen, kdo bi vzel tistega nakladače in zdraharja Jelinčiča v vlado? Samo kak nor...
beri66
28. 06. 2011 10.34
volek, Janša res zna z lopovi....kako tudi nebi, iste sorte je kot oni.
beri66
28. 06. 2011 10.34
ih, in kaj bo po volitvah....četudi dobi Janša z kogom bo vladal? Jelinčičem? Erjavcem? Žerjav bo na robu praga za vstop.....nič nebo drugače, enega nesposobneža Pahorja bo zamenjal drugi še večji..res me zanima katerega domobranca iz Argentine bo spet privlekel Janša?
volek
28. 06. 2011 09.42
Navadni obezpravljeni državljani si močno želimo, da Janša obračuna z lopovi, ki so nas okradli. Samo on je tega sposoben, ker je poštenjakar. Zato FCL ne nabijaj. Če pa želiš, ustanovi novo stranko. Tebe in tvoje kukavičje nove stranke ne bi nikdar volil.
victoriosus
28. 06. 2011 08.14
Koga bomo volili? Ja desnico, menda! Janšo!! Pa kaj je z njim narobe? Imeli smo najvišje plače, gospodarstvo je laufalo boljše kot preostala Evropa, napredovali smo na vseh področjih "nadpovprečno dobro". Celo Pahor je off the record pohvalil Bajukovo davčno reformo! Levica demonizira Janšo in NSi in SLS, ampak resnica je, da nam je takrat šlo najboljše.
zulj001
28. 06. 2011 08.14
Povsem jasno je ,da je bila prejšna ,Janševa vlada,SUPER v primerjavi s trenurno.Seveda pa ni bila brez napak in zelo upam ,da so se v teh treh letih v opoziciji tudi kaj naučili in bodo to tudi koristno uporabili v času naslednjega mandata.........
FCL
28. 06. 2011 07.16
Če bo Janša spet prišel na oblast bo pol mandata obračunaval z vsemi, ki so ga grdo pogledali, tako da to je še slabše...res bi morala nastati nova stranka sposobnih in domoljubnih ljudi, ki bi delali v dobro države in vseh nas, državljanov, bojim pa se, da kdorkoli bo prišel na oblast bo kradel...to je zgleda v naravi vseh teh politikov.
rageinblack
28. 06. 2011 03.55
Nočemo predčasnih volitev, dokler se ne najderjo RES PAMETNI IN SPOSOBNI LJUDJE, KI GLEDAJO NA SKUPNO KORIST države in državljanov!!! Ob enem nočemo JANŠE In še posebno nočemo več gledat teh zavoženih fac iz koalicije!!!! Naj bo brezvladje!!! Svetlika pa v Zapor!
pkorosec
27. 06. 2011 23.43
potrebujemo volitve. Ta vlada mora it! Hocemo predcasne volitve, ki nas stanejo goro denarja za prazen nic! Koalicija mora odstopit v celoti, opozicija pa naj ima svojih 5 minut, ko bodo spet kopali kosti. Slovenski folk se pa res nikoli ne naveliča teh političnih igric. Nekateri zivijo za Big Brother.
pkorosec
27. 06. 2011 23.40
"Po mnenju Miheljaka je celo boljše, da sedanja opozicija vključno z DeSUS prevzame oblast brez volitev, z oblikovanjem nove parlamentarne večine, kot pa da gredo na predčasne volitve." Se ABSOLUTNO STRINJAM! Naj kar prevzamejo oblast. Zakaj pa ne? SD in LDS sta v manjsini. Zakaj bi vseeno raje volitve? Saj imajo ze sedaj vecino. A se jim res gre bolj za to da bodo gnojnico zlivali v volilni golaz in pri tem porabli spet goro denarja, kot pa da bi kar prevzeli oblast in popravili stvari? Vi mi povejte janseviki.
Drejc MB
27. 06. 2011 23.11
Čisto kupovanje časa... in seveda posledično poslanska plača vsak mesec... že pol lewta nazaj je bil skrajni čas za predčasne volitve.... Pravzaprav SD nikoli ne bi smel v koalicijo z ZARES in LDS..... Edini logični partner je bil SDS..... to bi bilo daleč najboljše za Slovenijo.... Pa ne me narobe razumet.... Ne maram Janeza Janše in tega kaj predstavlja, tega nekontroliranega revanšizma in obujanja nečesa kar nikogar več ob drastičnem padcu življenskega standarda ne zanima ...... Vendar JJ je vedno bil in bo opravilno sposoben.... kar Borut Pahor kot predsednik vlade ni bil nikoli..... Če nimaš reda pod svojo streho ne moreš narediti nič.... zato, pa smo kjer smo...
wizeman
27. 06. 2011 22.46
@lotmerzanec 27.06.2011, 21:48 1 Točno tako volitve so nujne! Slabše vlade kod je sedanja itak ne moremo dobiti! Kako, da ne. Kaj lahko se zgodi, da bomo zopet imeli Janšo.....
prehlad
27. 06. 2011 22.39
AUBIKS PRAPORAŠI BEŽIJO.