Slovenija

Pred vrati največja stavka v javnem sektorju doslej

Ljubljana, 26. 09. 2010 19.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Začetek delovnega tedna bo zaznamovala največja stavka v javnem sektorju doslej. Po napovedih sindikatov bo stavkalo vsaj 80 tisoč javnih uslužbencev.

Stavka javnega sektorja
Stavka javnega sektorja FOTO: POP TV

Opolnoči se začenja stavka dela javnega sektorja. Napovedalo jo je več sindikatov, ki med drugim zastopajo policiste, carinike, veterinarje, zaposlene v kulturi, na upravnih enotah, v centrih za socialno delo, Radioteleviziji Slovenija, nekatere zaposlene v zdravstvu in sociali.

Gasilci bodo stavkali le uradno, v primeru izrednih razmer bo delo potekalo normalno.

Policisti lahko stavkajo samo omejeno, saj morajo zagotavljati varnost ljudi.

Cariniki bodo delali počasneje, zato obstaja možnost zastojev.

Zaradi stavke kulturnikov bodo zaprti nekateri muzeji, knjižnice in gledališča ali pa bodo odprti le za krajši čas.

Zdravniki naj bi delali normalno, a ker bodo stavkale nekatere medicinske sestre, ni najbolj jasno, kako bo potekalo delo v bolnišnicah.

Uradniki bodo zjutraj proučevali navodila, ki so jih dobili v petek popoldne, zato je tudi tam pričakovati zastoje.

Socialni delavci ne bodo opravljali svetovalnih razgovorov in stikov pod nadzorom, reševali bodo le najnujnejše vloge za nadomestila in manj pomagali na domu.

Več o poteku dela v različni panogah javnega sektorja si lahko preberete tukaj.

V sindikatih pojasnjujejo, da bo oblika stavke prilagojena delovnemu mestu in okolju, v katerem zaposleni izvajajo svoje naloge. Kako natančno bo potekala in v kolikšni meri jo bodo občutili državljani, bo bolj jasno v ponedeljek, predstavniki sindikatov pa medtem mirijo, da državljanov ne bo hudo prizadela.

Klasična oblika stavke, da bi preprosto nehali delati, v javnem sektorju praktično ni mogoča. Stavkajoči bodo namreč morali upoštevati omejitve, ki izhajajo iz predpisov, in vrsto nalog, ko gre na primer za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja ali mednarodne obveznosti, opravljati tudi v času stavke.

Poleg tega je vlada izdala usmeritve o obveznostih, ki jih imajo zaposleni na posameznih področjih tudi v času stavke, denimo na upravnih enotah ali zavodih s področja socialnega varstva in zaposlovanja. Po opozorilih iz gospodarskih vrst, da bi lahko stavka močno prizadela konkurenčnost podjetij v predelovalni industriji, pa je vlada s sklepom določila tudi naloge veterinarjev v času stavke, da bi škodo preprečili. Janez Posedi, ki vodi del sindikatov javnega sektorja, je za oddajo 24UR povedal, da nameravajo glede tega tudi ukrepati, saj da sklep krši zakon o stavki.

"Pustili smo tudi nekaj prostora za zaostrovanje stavke, v kolikor vlada ne bo razumela, da mislimo resno," je še opozoril Posedi in pojasnil, da bodo stavkajoči opravljali le najnujnejše stvari, ki jim jih nalaga zakon. "Tega pa je zelo malo. Morate vedeti, da javni uslužbenci opravljalo zelo veliko dela, ki ni predpisano oziroma nujno med stavko."

Stavkalo naj bi okrog 80.000 zaposlenih

Za zdaj še ni znano, kolikšen del zaposlenih v javnem sektorju se bo dejansko pridružil stavki. Napovedi, ki so jih pred časom posredovali javnosti, so govorile o okrog 80.000 stavkajočih. V zadnjih dneh pred stavko so se v sindikatih izognili ocenam. Pojasnili so, da so k stavki pozvali ne le članstvo, ampak tudi ostale zaposlene.

Kot še eno od odprtih vprašanj je bilo izpostavljeno plačilo v času stavke. Po vladni razlagi delavci v času stavke praviloma nimajo pravice do plače, če ni drugače določeno v kolektivnih pogodbah ali splošnih aktih. V sindikatih menijo, da so takšna tolmačenja neke vrste pritisk, da bi omajali pripravljenost na stavko.

Stavka bo Slovenijo pripeljala na novo pot, na pot brez korupcije, brez kraj državnega premoženja in izsiljevanja delavcev. Janez Posedi

Ker bodo v mnogih dejavnostih zaradi omejitev v času stavke naloge v določenem obsegu izvajali, po njihovem ne more biti dvoma, ali imajo zaposleni za to delo pravico do plačila ali ne. Poleg tega je zahteva za vključitev določila o pravici do nadomestila plače za čas stavke v kolektivno pogodbo za javni sektor ena od njihovih stavkovnih zahtev in pri njej nameravajo vztrajati.

Stavki se z izjemo Policijskega sindikata Slovenije niso pridružili sindikati Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), ki so bili z vlado pripravljeni podpisati dogovor o zamrznitvi plač. Tako ne bodo stavkali v šolstvu, v delu sociale in tudi ne zdravstva. V zdravstvu se v stavko ni vključil eden večjih sindikatov zdravstvene nege, zdravniki pa le tako, da bodo enkrat tedensko izkoristili eno uro za posvetovanja o poteku pogajanj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sergejap.
27. 09. 2010 15.00
Gospodarstvo molzejo tajkuni.
plotter123
27. 09. 2010 13.44
Tiste ki danes stavkajo naj jih odpustijo pa bo - tako kot v gospodarstvu, ki ga je javni sektor toliko časa molzel da je postalo nekonkurenčno.
botjabotja
27. 09. 2010 13.38
CVIKEL 27.09.2010, 07:17 2 to je še eden od mnogih predvolilnih bonbončkov našega letečaga slončka,ki bodo pokopali našo državo.. ...od letečega trojčka...
Janez Erculj
27. 09. 2010 13.38
S stavko uslužbencev javnega sektorja se ne morem strinjati, ker je javni sektor za Slovenijo prevelik. Odgovornost nosijo vodje posameznih sektorjev in tudi vlada. Javni sektor je potrebno zmanjšati na sprejemljivo mero, potem bodo tudi plače lahko ustrezne. Dokler pa javnega sektorja ne očistijo in zmanjšajo pa bi poleg zamrznitve plač predlagal celo zmanjšanje predvsem vsem vodjem...
sergejap.
27. 09. 2010 13.05
dobre in redne plače, privilegiji, pa dajte, odpustite nas, samo ne vem kdo bo potem servisiral gospodarstvo, point je v tajkunih in podobno.....saj ljudje dovolj delajo in pridelajo, samo kam gre vse skupaj.......
plotter123
27. 09. 2010 13.00
Po 20 letih izrednih prizadevanj javnega sektorja, jim je uspelo ZADAVITI GOSPODARSTVO. Ob tem jim lahko samo čestitam in jih pozivam naj stavkajo do bridkega konca.
vsevid
27. 09. 2010 11.52
STAVKAJO samo tisti ,ki že tako imajo preveč privilegijov in dobre ter REDNE plače..VSE JIH TREBA NEPREKLICNO ODPUSTIT.
zimerman
27. 09. 2010 10.16
Nič ni narobe s tem, da se ljudje borijo za boljši standard, pa čeprav si ga nekateri ne zaslužijo. Kaj se sploh oglašate iz zasebnega sektorja. Plače imate dobesedno suženjske, z vami delajo dobesedno kot z drekom, pa vendar ste edina skupina, ki se ne postavi za sebe. Vi ki imate največjo pravico od vseh zahtevati boljše pogoje, pa vendar niti "mu" od vas. Potemtakem nimate pravice ostalim to odrekati. Ko bo vsak normalno sposoben delavec prišel do delodajalca in zahteval: "Poslušaj šef(direktor). Kaj smo mi Kitajci ali smo Slovenci? " Potem šef čudno pogleda in reče: "Ja kaj, Slovenci. " Zakaj pa potem imam kitajsko plačo? " In še preden odgovori: "Poglej imam tolko in tolko otrok, življenje v Sloveniji je drago, sem priden delavec, ki ne povzroča problemov, zato poslušaj sedaj. Če mi ne daš takšno in takšno plačo ali je nisi sposoben zagotovit se nimava več kaj pogovarjat. Samo od lepih besed in izgovorov se ne da živeti. Nasvidenje." Ker podobnih pogovorov ni, ste pač tam kjer ste. Ker samo prikimavate oziroma odkimavate ste tam kjer ste. Požrešni šefi niso nastali sami od sebe ampak so nastali, ker ste vi to dovolili.
YyiwyY
27. 09. 2010 09.44
Pravice, pravice, pravice... Vsi bi imeli samo pravice, obveznosti pa ne. V času krize, ko ni denarja, ko cene rastejo, plače padajo, svetovno gospodarstvo je v recesiji, bi oni gospodje imeli pravice. In plače. Visoke, namreč. In nadure. Tudi visoko plačane. Kje je sedaj uvid in razumevanje, solidarnost in nesebičnost? Vam povem, spoštovani bralci, danes se gre samo za denar. In nič drugega ni v glavah teh, nemara visoko izobraženih ljudi, samo denar in lastne pravice. Nikogar ni, ki bi hotel, da se varčevanje začne pred njegovim pragom. Niti zdravniki, niti javni uslužbenci si tega ne želijo, a s tem sekajo vejo, na kateri ne sedijo samo oni, ampak mi vsi.
X-XY
27. 09. 2010 08.49
FCL - Ja kam pa spadajo kriminalisti, policaji, inšpektorji? Torej so tudi oni krivi za tako stanje v državi, ker tajkunov niso stisnili. Če pa že nekaj navohajo, jih odvetniki utišajo. Folk pa na cesto.
Dolenjc3
27. 09. 2010 08.16
Kar naj stavkajo, bo pač ta banana republika še par cm globlje v debelem črevesu, kot je že !!!!!
Dejan Krk
27. 09. 2010 08.03
@nelie... Citiram iz wikipedije: Zajedavec ali parazit je živalski ali rastlinski organizem, ki živi v skupnosti z drugim organizmom, a ima korist le zajedavski organizem, gostiteljski organizem pa trpi škodo. Glede na trajanje zajedavstva ločimo: * stalne zajedavce, ki zajedajo gostitelja od zgodnjega obdobja do zrelosti ali smrti, * začasne zajedavce, ki zajedajo na gostitelju le določen čas.
Frane Šajn
27. 09. 2010 07.48
NE SE BAT TUDI TA BO USPELA SAMO TISTA OD SEMOLIČEVIH REVEŽEV BO POTEGNILA TA KRATKO 100%.
FCL
27. 09. 2010 07.46
Smešno je, ko berem komentarje spodaj...pa sej kaj drugega kot pljuvati po državi itak ne znate...na vašem mestu bi se vprašal, koliko kvazi direktorjev podjetij je zafuralo in zapufalo te svoje firme, da so delavci sedaj na vestah, ste se to vprašali? In ja, sedaj smo krivi javni uslužbenci ne, pa sej imate izbiro, pridite delat v javni sektor, pa boste videli kako je ne...Pa da se ne spuščam v vaš nivo pljuvanja, danes bo zame delovni dan normalen, ker rad opravljam delo, katerega sem študiral, bi pa rekel samo tole, ja, javni sektor je potrebno reorganizirati ampak se je treba vprašati, kaj je gospodarstvo delalo v zadnjih treh, da je toliko brezposelnih, razne tajkune, ki so krivi za stotine mio evrčkov je potrebno stisniti...? Nemčija je že iz recesije...pri nas pa je kako že? lp
nelie
27. 09. 2010 07.46
proofreader 27.09.2010, 06:57 4 Dobro jutro, paraziti. Upam, da imate kakšen trak okoli roke, sicer bodo davkoplačevalci mislili, da vedno tako počasi delate. Da državljan sodržavljanu reče parazit, zato, ker se ta bori za svoje pravice...........to pa je znak inteligence, v rangu gozdne jagode, res.
anjerd
27. 09. 2010 07.40
Se strinjam , da je treba plače uskladiti, nekaterim celo navzdol. Pred očmi cele Slovenije kradejo, država pa nič. Kaj je to socialna država? Pomeni, da vsi hodimo na socialno po pomoč, nekatere celo pošljejo na Karitas in Rdeči križ?
Gr@bnv@ler
27. 09. 2010 07.31
ancabana js mislim da si zadel point! ker če bi mediji prdeli v drugo smer bi skoraj vsi gledali v tisto smer ta da .....maš prav
Slovenc07
27. 09. 2010 07.30
Ura bo kmalu 8 stavka se niti ne pozna oz. ne delajo nič tako kot vsak dan.
Tibera
27. 09. 2010 07.27
... bodo onemogočili tudi izvedbo transkakcij za plačevanje davkov in prispevkov???? Kdo kaj ve :)
Dragan G
27. 09. 2010 07.22
dajte no...a za zdravnike pa je blo...pa kok so povrsni...sramota za zdravstvo, pol jim pa se dvigujejo place...zbunimo se vsi. Kriva je itak vlada, ker je tok pokradla, zdaj pa placujemo njihova grehe...pa se kr jim ni dovolj, vidijo da se slovenija utaplja, borat pa sanja o bmw-jih, pocas bo treba gumenjake zacet nabavljat...