Slovenija

Prijav kršitev volilnega molka ni

Ljubljana, 10. 03. 2012 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zaključila se je volilna kampanja za izvedbo nadomestnih županskih volitev v 10 slovenskih občinah. Do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri velja volilni molk. Zaenkrat prijav domnevnih kršitev ni.

Volitve - 3
Volitve - 3 FOTO: Miro Majcen
Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve bo v času volilnega molka sprejemala prijave domnevnih kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 12 00.

V Slovenj Gradcu, Polzeli, Železnikih, Destrniku, Bovcu, Mirni Peči, Metliki, Krškem, Radečah in Dupleku se je ob polnoči zaključila volilna kampanja za izvedbo nadomestnih županskih volitev. V Ljubljani bodo nadomestne volitve 25. marca.

V omenjenih občinah do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri velja volilni molk, ko je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju. Kot so za 24ur.com povedali na Inšpektoratu za notranje zadeve zaenkrat niso prejeli nobenega klica oziroma prijave domnevnih kršitev volilnega molka.

Tridesetdnevna volilna kampanja se je uradno začela 10. februarja. Za kampanjo štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. Za kampanjo štejejo zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter pozivanje volivk in volivcev, koga naj volijo.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe v višini od 120 do 1.200 evrov. Od 800 do 1.200 evrov se kaznuje organizatorja volilne kampanje, od 150 do 300 evrov odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje; globa od 120 do 200 evrov pa za kršitve volilnega molka doleti posameznika.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3