Slovenija

'Če se bo vlada pogajala le formalno, stavka bo'

Ljubljana, 16. 09. 2010 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Ministrica Krebsova trdi, da je napovedana stavka sindikatov zgolj politična, nasprotuje pa ji tudi predsednik Türk. Sestavljena je vladna pogajalska skupina in z njo so sindikati zadovoljni.

Na današnji seji je vlada med drugim govorila tudi o zapletih v zvezi s plačami v javnem sektorju. Pred vladnim načrtom za zamrznitev plač so namreč nove ovire, del sindikatov javnega sektorja pa napoveduje stavko. Do njihovih stavkovnih zahtev naj bi se vlada opredelila danes, ko naj bi oblikovala tudi usmeritve za pogajanja s sindikati.

Stavkovne zahteve

Sindikati, ki jih vodi Janez Posedi, so postavili šest stavkovnih zahtev.
Sindikati, ki jih vodi Janez Posedi, so postavili šest stavkovnih zahtev. FOTO: POP TV

Med šestimi stavkovnimi zahtevami je tudi izplačilo preostalih dveh četrtin odprave plačnih nesorazmerij, kot to predvideva veljavna kolektivna pogodba: 1. oktobra letos in 1. oktobra prihodnje leto.

Zahtevajo tudi, da se v zakon o sistemu plač v javnem sektorju glede položajnega dodatka, plačila v času dežurstev ter kvoruma za sklenitev in spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor vrnejo določbe, kot so veljale pred zadnjima dvema, s sindikati neusklajenima novelama.

Med šestimi stavkovnimi zahtevami je še takojšen umik vseh predlogov, ki posegajo v ekonomsko-socialni položaj javnih uslužbencev in jih vsebuje dogovor, ki je bil konec avgusta sindikatom ponujen v podpis. Njihova zahteva pa so tudi takojšnja pogajanja o odpravi anomalij plačnega sistema in predlogih sindikalne pogajalske skupine, vključno v zvezi s podvrednotenjem delovnih mest v plačni skupini J ter nezdružljivostjo dela pooblaščenih uradnih oseb.

Na seji vlade so govorili tudi o interventnem zakonu, ki pa ga bodo podrobneje predstavili prihodnji teden.

Prav tako zahtevajo vključitev določila o pravici do nadomestila plače za čas stavke v kolektivno pogodbo za javni sektor, če je stavka posledica kršitev kolektivne pogodbe, plačnega zakona ali drugih področnih zakonov, ki urejajo pravice in obveznosti javnih uslužbencev.

Policisti še z dodatnimi zahtevami

Sindikat policistov poleg zahtev, ki jih zahtevajo tudi drugi javni uslužbenci, zahteva tudi primerno ureditev sistema upokojevanja policistov, poleg tega zahtevajo, da se za zaposlene v policiji sklene posebna kolektivna pogodba, da se odpravi omejitev skupnih dodatkov iz 31. člena ZSPJS ali uredi tako, da bodo te posebnosti urejene v področnih predpisih za policijo.

Svoje zahtevajo tudi policisti.
Svoje zahtevajo tudi policisti. FOTO: Miro Majcen

Policisti še zahtevajo, da se dodatek za čas neposrednega izvajanja nalog v posebnih obremenitvah določi za vse sodelujoče pri izvajanju zahtevnejših varnostih nalog, prav tako zahtevajo ureditev statusa policistov, ki vodijo in odločajo v prekrškovnih postopkih.

Zahtevajo še ureditev nezdružljivosti pooblaščenih uradnih oseb zaradi posebnih omejitev in prepovedi (omejitev stavke, prepoved političnega udejstvovanja, konkurenčna klavzula, prepoved opravljanja določenih del oziroma storitev) ter ureditev enakopravnega statusa policistov v predkazenskih postopkih glede na druge državljane Slovenije.

'Zanima nas, kaj so z dogovorom pridobile medicinske sestre'

Vlada je po kriznih razmerah v zdravstvu le dosegla dogovor z zdravniki, odprla pa je novo fronto, in sicer s Štrukljevimi sindikati. Ti pravijo: če bo vlada našla rešitev za zdravnike, potem naš dogovor ne velja več.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je danes za 24ur.com povedal, da so se včeraj sestali s premierjem Borutom Pahorjem, s katerim so govorili tudi o sporazumu s Fidesom. Zanima jih namreč, kako bo dogovor vplival na medicinske sestre, saj sta v njihovi Konfederaciji dva sindikata. ''S sestanka nismo odšli pomirjeni, kot danes pišejo nekateri časniki,'' je povedal Štrukelj.

Vlada je Štrukljevim sindikatom povedala, da zdravniki in posledično tudi medicinske sestre z dogovorom niso dosegli nič konkretnega, obstaja pa odprta možnost v podzakonskem aktu, da opredelijo nova delovna mesta za dežurstva, plačilo nadur in plačilo po podjemnih pogodbah. ''To se razlikuje od tega, kar smo brali v javnosti, da so zdravniki dosegli neke konkretne stvari. Nas je namreč zanimalo to, kako bo to, kar so, če so dosegli zdravniki, vplivalo na medicinske sestre. Konrad Kuštrin se je čudil, zakaj se v to vtikamo, zato ga pozivam, naj preprosto pove, kaj naj bi sestre s tem dogovorom dobile, ker je trdil, da je Fides z dogovorom spogajal stvari tudi za medicinske sestre,'' je povedal Štrukelj.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja je trenutno na točki, ko spremlja vsa dogajanja, povezana s plačnim sistemom. ''Napovedali smo dve stvari: če bo zakon začel veljati, če do referenduma ne bo prišlo, se bomo spet odločali ali bomo pristopili k podpisu,'' je povedal Štrukelj in dodal, da gre tukaj za zelo pomembno stvar, ki jo je tudi včeraj povedal tudi ministru Križaniču. ''Če bo katera koli skupina, ali zdravniki ali sodniki, kaj pridobila, je treba najprej iz zamrznitve izpustiti napredovanja javnih uslužbencev. Tu pričakujemo jasen odgovor vlade. In druga stvar je, da absolutno ne pristajamo na nobeno znižanje plač.''

'Denarja za višanje plač ni'

Kot opozarja ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, denarja za višanje plač ni. Odpravo plačnih nesorazmerij bi zato prestavili v čas, ko bo gospodarska rast dosegla tri odstotke. Tako je vsaj predvideval predlog aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, ki pa ga ni podpisalo zadostno število sindikatov.

Ministrica opozarja, da denarja za višanje plač ni.
Ministrica opozarja, da denarja za višanje plač ni. FOTO: Damjan Žibert

Zato je vlada s spremembo plačnega zakona predvidela še drugo možnost za ugotavljanje kvoruma, po kateri bi zadostovali podpisi sindikatov, ki so že pristali na zamrznitev. A se ta možnost zaradi vložene referendumske pobude odmika. Pa tudi v sindikatih, ki so prvič prispevali podpise, bi zaradi dogovora z zdravniki še razmislili, ali bi tudi v drugo ravnali tako.

Pri tem pa vlado zavezujejo roki; do 1. oktobra mora v parlamentarno proceduro predložiti predlog proračuna, s tem datumom je po veljavni kolektivni pogodbi predvideno izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij. Ministrica je že ob najavi referendumske pobude napovedala interventni zakon. V ponedeljek pa je na seji državnega sveta omenila tudi možnost znižanja plač, če zamrznitev ne bi uspela.

Govorila je tudi o napovedani stavki. Vlada se je dogovorila, da bodo oblikovali pogajalsko skupino. Ker so bile zahteve ne samo na vlado, ampak na vsa resorna ministrstva, bo tudi pogajalska skupina sestavljena iz državnih sekretarjev vseh resornih ministrstev, vodila pa jih bo državna sekretarka na finančnem ministrstvu Helena Kamnar.

Pavlinič Krebsova pričakuje, da bo Kamnarjeva najpozneje v ponedeljek pogajalsko skupino in sindikate sklicala na usklajevalni sestanek. Hkrati pa je vlada po njenih besedah pripravila usmeritve za ravnanje resornih ministrov in predstojnikov vladnih služb pred pričetkom in v času izvajanja stavke.

V odgovoru na stavkovne zahteve vlada odgovarja podobno kot doslej. Med drugim poudarja, da bi izplačilo za preostalo odpravo plačnih nesorazmerij v prihodnjih dveh letih vsako leto pomenilo zadolžitev za dodatnih sto milijonov evrov. Takšno povišanje bo sprejemljivo, ko bo gospodarstvo okrevalo in bo gospodarska rast presegla tri odstotke. Poleg tega posameznik odpravlja maksimalno še dva plačna razreda, pravi ministrica.

Tudi med stavko bodo državljani dobili, kar jim pripada

Če bo stavka res izpeljana, potem mora biti izpeljana tako, dodaja ministrica, da bodo državljanom na voljo tiste storitve, ki jim tudi v času stavke pripadajo. Tudi Pavlinič Krebsova je zatrdila, da popuščanj do Fidesa s strani vlade ni bilo in da so se o tem lahko predstavniki konfederacije sindikatov lahko tudi sami prepričali.

Na očitek, da se sama ne zna pogajati, ker v pogovorih ne zna popustiti, pa je odgovorila, da ni tako. Vlada je po njenih besedah popustila v več točkah. "Ne drži, da vlada v pogajalskem procesu, ki sem ga vodila, ni popuščala ... Izpogajali so si tudi to, da se reforma nadaljuje, a ko bo to mogoče. Šlo je za trda pogajanja in naj mi tisti, ki se jih niso udeleževali, ne solijo pameti, da se ne znam pogajati," je bila odločna. Dodala je, da se lahko strinja z vodjo sindikatov javnega sektorja Janezom Posedijem, da je njegova akcija zgolj politična. "Kljub mojim in vladnim prizadevanjem ne gre več za vladna prizadevanja, ampak gre le še za politiko," je povedala.

Stavkovni odbor zadovoljen s sestavo vladne skupine

Vodja stavkovnega odbora sindikatov Dušan Miščević.
Vodja stavkovnega odbora sindikatov Dušan Miščević. FOTO: POP TV

V stavkovnem odboru sindikatov javnega sektorja so po besedah njegovega vodje Dušana Miščevića zadovoljni nad sestavo vladne pogajalske skupine, saj se s prejšnjo "ni bilo mogoče racionalno pogovarjati". Miščević je trdno prepričan, da bosta njihova in vladna pogajalska skupina vložili maksimalen napor, da najdejo ustrezno rešitev, tako da ne bi bila potrebna ne interventni zakon ne stavka.

Če pa se je vlada odločila, da se bo pogajala samo formalno, hkrati pa plače urejala z zakonom, bodo napovedano stavko izvedli "in ne bomo nehali tako dolgo, dokler ne bo ustrezne rešitve," pravi Miščević. "Pogajanja potekajo tako, da obe strani stremita k temu, da se najde kompromisna rešitev. Mi bomo k temu težili, če pa vladna stran tega ne misli, ampak misli zadevo urejati z zakonom, potem je konflikt tu," še dejal vodja stavkovnega odbora.

'Napredovanje mora biti omogočeno'

Branimir Štrukelj pa pravi, da bo treba ponovno razmisliti o pristopu k aneksu h kolektivni pogodbi, pri čemer mora vlada jasno odgovoriti na njihovo zahtevo po odmrznitvi napredovanj javnih uslužbencev. Kot je dejal, so na sredinem sestanku pri predsedniku vlade zelo jasno povedali, da mora vlada, če najde kakršna koli prosta sredstva,ta nameniti za odmrznitev napredovanja.

Če pa bo vlada plače javnih uslužbencev vendarle uredila z zakonom, bi se s tem odprlo tudi vprašanje enostranskega ravnanja vlade, opozarja Štrukelj. To bi bilo za KSJS težko sprejemljivo, saj bi interventni zakon posegel v veljavnost kolektivnih pogodb. "to pa je tisto, kar želi konfederacija na vsak način preprečiti," dodaja Štrukelj.

Predsednik razume vlado in stavke ne podpira

Predsednik Türk pravi, da bi morali v javnem sektorju razumeti vlado.
Predsednik Türk pravi, da bi morali v javnem sektorju razumeti vlado. FOTO: POP TV

Predsednik republike Danilo Türk pa meni, da bi morali v javnem sektorju razumeti argumente vlade, da preloži povišanje plač. Sam vlado razume. "Treba jih je slišati in razumeti," je poudaril. O pokojninski reformi je menil, da bi bili nekateri številčni podatki še nujno potrebni. Po njegovih besedah tudi ni nujno, da se tako dolgoročna reforma sprejema "v enem zamahu". Morda bi bilo bolj ustrezno, če bi jo sprejemali postopno, je dejal. To vprašanje zahteva dialog in tudi v državnem zboru bo še čas zanj, je ocenil.

Po njegovem mnenju bi bilo prav, da bi se pokojninska doba zaradi skrbi za otroke skrajšala tudi, če ima zavarovanka več kot tri otroke. Po zdajšnjem predlogu se lahko upokoji osem mesecev prej, če je skrbela za enega otroka, če pa je skrbela za več otrok, se lahko upokoji največ dve leti prej. Za zdravstveni sistem je prepričan, da bi bil ta lahko bolje stroškovno urejen in bolj učinkovit. Za boljšo ureditev bo priložnost ob napovedani zdravstveni reformi, meni. Zavzemal pa se bo, da se bodo rešitve poiskale v dialogu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lariy
25. 09. 2010 22.41
Vsako delo je častno. Živimo v državi, kjer je nekaterim dovoljeno vse, drugim iztegnjen sredinec. Poglejmo naše parlamentarce. V hramu demokracije imajo subvencionirano prehrano, kot javna kuhinja za reveže in potem očitajo delavnemu ljudstvu, da je požrešno in naj bo veselo, da dela. Držijo se načela vzemi tistemu, ki mu lahko vzameš in daj tistemu, ki ti je blizu. Sami sedijo na treh stolih in vlečejo nekateri 21 funkcij. Vse v imenu svobode.
pimpek33
17. 09. 2010 09.02
Ljudje, ne se kregat........Zdaj je čas za ENOTNOST. Ni pomembno, kje delaš - v zasebnem ali javnem sektorju. V vsakem primeru človek dela zato, da bi zaslužil, ne pa zato, da mine čas. Vlada pa je obrnila ljudi enega proti drugemu, da si gledajo v skledo. Ne nasedajte, vsi se moramo upreti izkoriščanju!! Golobom na plečih kipov je lepo, imajo razgled in serjejo dol.
pinek
17. 09. 2010 07.32
"Predsednik Türk pravi, da bi morali v javnem sektorju razumeti vlado. " saj jo razumemo; varčuje pri tistih za katere meni da so šibkejši ker niso še nikoli stavkali; vedno je bilo in vedno bo tako da pri takšnih neodločnih politikih profitira tisti ki je bolj glasen in bolj nasilen isto je bilo pri naši prihvatizaciji; dobitek so dobili tisti ki so si upali bolj kršit meglena pravila
5301
17. 09. 2010 03.12
koliko je že stalo potovanje predsednika Turka v BiH? Kako je s potovanji v tujino? koliko so Pahorjeva potovanja stala državo, ko je triktar odšel v Alžirijo?
Medicius
17. 09. 2010 00.21
Res je. Če ni denarja, ga ni in to treba razumeti. Zamrznitev plače bi bila sprejemljiva AMPAK.... Kaj je vlada s FIDES-om dosegla, pa ne daje v javnost? ZAKAJ to ne gre v javnost, ko imamo pravico vedeti? Ker je FIDES dobil več, kot je imel. Vlada je zdravnikom ponudila več, kot so imeli sedaj. Samo en primer: Specialist začetnik neke dejavnosti bi naj imel bolje plačane dežurne ure, kot specialist, ki je v poklicu že dalj časa. AMPAK!!! Starejši kolega se lahko SAM odloči, če želi imeti ure dežurstva plačene, kot dežurne ure ali nadure. Nadure, pa so, kot vsi vemo dosti bolje plačane. A mi zdaj lahko nekdo razloži KJE tu varčujemo? Naj dajo črno na belem kaj so s kom "dosegli" in šele nato se bomo odločali, a bomo stavkali ali ne.
zek
16. 09. 2010 22.02
LJUDJE NENASEDAJMO VEČ NESPOSOBNI VLADI IN NEKATERIM PROVOKATORJEM ,KI HOČEJO SKREGATI DELAVCE V ZASEBNEM SEKTORJU IN DELAVCE V JAVNEM SEKTORJU --- 80% vseh zaposlenih tako v javnem kot v zasebnem sektorju ima nizke plače ,ki neomogočajo normalnega preživetja --- ZATO VSI SKUPAJ NA ULICE IN POVEDAT VLADI IN IZKORIŠČEVALSKIM KAPITALISTOM ,DA NAM JE DOST TEGA SRANJA .
arhimed_33
16. 09. 2010 21.58
zakaj se resnica briše,a je svobodomiseljnost prepovedana...
grdovreme
16. 09. 2010 20.59
če bi zmanjšali diplomacijo v tujini in denar namesto grkom dali slovencem, stožice graili takrat, ko ni recesije, bi pa imeli dovolj za delavce, medicinske sestre, zdravnike, sodnike ... konec koncev lahko tudi sebi znižajo poslanske plače. a to pa ne...
beri66
16. 09. 2010 20.50
največja(od mnogih)napak te vlade je ta da je šla v odprt boj z sindikati javnega sektorja, članstvo je 80% volilo levo opcijo zdej jih pa tako nagrajuje...spreminjanje zakonov tudi z strani vlade je neodgovorno in sprevrženo...če ne izpolni obljubljenega že država, kakšen znak je to za državljane? moralne vrednote na psu...sicer pa bo stavka pokazala kako državo bi imeli brez javnega sektorja,druga Somalija v mesecu dni....do konca Posedel in kompanija, dost zafrkancije od strani močnejšega.
MIZANTROP
16. 09. 2010 20.43
Garfield, tako je, za Grčijo imajo denar, pa za najem stavbe za slovenski FBI. Pa da imajo lahko direktorji muzejev in živalskega vrta večkratnik plače premierja. Potem ni čudno da so povprečne plače v javnem sektorju tako visoke. Slika je povsem enaka kot v gospodarstvu. Množica mizernih plač na eni strani, na drugi pa nekaj bajno visokih plač. In dobimo povprečje.
12345s
16. 09. 2010 20.37
Kaj o BMW ljimuzins ne pišejo več?!
Garfield7497
16. 09. 2010 19.23
ZA VSE DRUGE BEDARIJE NAJDEJO DENAR ZA TISTO KAR JIM PO ZAKONU PRIPADA PA DENARJA NI SRAMOTA OD VLADE
bla_blabla
16. 09. 2010 19.13
Byron, pahor za to nastalo sitoacijo ni samo on kriv, vprašaj tudi malo janšino vlado!!!! men gre ta požrešni javni sektor na ko.zlanje, sam sem delala tam in ko mi je pogodba potekla sem bila najbolj srečen človek na svetu... to so najbolj leni in najmanj delavni ljudje in najbolj požrešni!!!!!
Voltaire
16. 09. 2010 19.04
Türk je proti stavki, logično, očitno se nastale situacije zaveda precej bolj kot pa Pahor s svojo ministrsko ekipo. Stavka celotnega javnega sektorja pomeni po Pahorju prižgano rdečo luč za celotno državo. Stavka pomeni kolaps sistema, in kot je "Tito" spodaj napisal, brez uradnikov so vsi zakoni le mrtva črka na papirju. Anarhija, brezvladje, kaos.
Prassek
16. 09. 2010 19.01
Pomislite. 35% skupne mase, ki se porabi za plače v Sloveniji gre v javni sektor. 35%!!!!!!! Potem nam pa javni sektor govori, da imamo premajhno dodano vrednost. Seveda, da bi oni še več pobrali, nam v gospodarstvu bi pa ostalo isto kot sedaj. ČE MENIJO, DA SO PREMALO PLAČANI NAJ NAPIŠEJO ODPOVED IN SI ODPREJO S.P. PA POGLEJMO, ČE BODO ŠTRAJKALI.
Byron
16. 09. 2010 18.58
Izguba dela, znižanje plače, izguba stanovanja zaradi nezmožnosti plačevanja najemnine, kam nas bo Pahor pripeljal? Do zaprtega oddelka psihiatrije ali do padca Bastilije?
Byron
16. 09. 2010 18.56
Strinjam se z ježkom. Znižanje plač nikoli ne vodi v rešitev krize, znižanje plač je le začasna rešitev, ki krizo le podaljšuje. Treba je ustvariti okolje, kjer ne bo treba delati ves dan, 8 ur v službi in še popoldne na črno, da lahko plačaš položnice in obrok kredita. Pa kljub temu ti ne ostane nič.
Mancyy
16. 09. 2010 18.55
Vse je uničil projekt Lokalne samoprevare Župana k vsakemu pesjaku z tem je Slovenija gospodarsko, finančno in ekonomsko propadla.
Hochstapler
16. 09. 2010 18.36
Pionirčki moji zdravo! Javni sektor je podaljšana roka oblastnika. Zato mora biti za vzdržnost vladajočega sistema javni sektor zaprt za kadrovanje od zunaj. Najboljše je, da so v javnem sektorju zaposleni sorodniki funkcionarjev na višjih položajih, ali pa vsaj potomci nižjih uradnikov. Tako se vsak nižji uradnik vedno čuti dolžnega za uslugo svojemu botru na visokem položaju. Vsa umetnost vladanja oblastnika je hierarhično navzdol nadzorovati svoj birokratski aparat. Vsak ukaz politika na vladajočem položaju je brez zvestih uradnikov brezpredmeten, saj dejansko vladajo uradniki, ne pa vladar. In tu je Pahor s svojo koalicijo padel na izpitu, če izgubi birokrate, izgubi oblast. Na kratko: Generali se menjajo, vojska pa vedno ostaja ista.
pika poka ježek
16. 09. 2010 18.31
Pahor, ti bom jaz pomagal. Sistem je mrtev, ne boš ga več oživel nazaj. Treba je dvigniti kupno moč prebivalstva, da se sprosti poraba. Ljudje že dolgo ne privarčujejo nič, če rabiš hladilnik, najameš kredit, stanovanje tudi rabiš, 6x predrago je, ampak nekje moraš živeti, zato najameš kredit, povsem ste nas amerikanizirali, da prideš do službe se moraš peljati 100 km v eno smer, zato pa rabiš avto, na kredit seveda, pa letno plačati zavarovanje in registracijo zanj, na obroke seveda. Prvo je treba kredite za nazaj odplačat, ne pa krize reševati na načrtovanih novih potrošniških kreditih, hkrati pa dvigovati davke, dražiti komunalo, hrano in vse industrijske proizvode. JOOOOJ, koga imamo na oblasti.