Slovenija

Cerar odhaja k Plenkoviću, Erjavec pa ga opozarja, naj ničesar ne podpisuje: 'Karkoli smo se dogovorili, tega ponavadi ne spoštujejo'

Ljubljana, 18. 12. 2017 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Premier Miro Cerar po več mesecih dogovarjanj le odhaja k hrvaškemu kolegu Plenkoviću. Prvak SD Dejan Židan je dejal, da je tu samo ena pot, in to je implementacija arbitražne odločitve. Hrvaški premier Plenković pa medtem še zmeraj upa, da bosta državi glede vprašanja meje našli "srednjo pot".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Predstavniki vlade v Metliki o pravicah 'ujetih med državama'
    02:39
    Iz 24UR: Predstavniki vlade v Metliki o pravicah 'ujetih med državama'
  • Iz 24UR: Hrvaška in Slovenija še vedno igrata igro mačke z mišjo
    02:57
    Iz 24UR: Hrvaška in Slovenija še vedno igrata igro mačke z mišjo
  • Iz SVETA: Cerar odhaja v Zagreb na srečanje s Plenkovićem
    03:24
    Iz SVETA: Cerar odhaja v Zagreb na srečanje s Plenkovićem

Pri premierju Miru Cerarju je danes potekalo srečanje, na katerem so se zbrali tudi koalicijski partnerji, med obravnavanimi temami pa je bila tudi arbitraža. Cerar sicer v torek potuje v Zagreb na sestanek s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem o uveljavitvi arbitražne odločitve o meji med državama, rok za katero se izteče 29. decembra.

Cerar v torek potuje v Zagreb.
Cerar v torek potuje v Zagreb. FOTO: Miro Majcen

Zunanji minister Karl Erjavec je po srečanju pri premierju dejal, da bo moral biti Cerar v Zagrebu zelo previden, da se ne bo zavezal k čemurkoli, saj je arbitražna odločba ključen pravni akt in tako mora tudi ostati. Izrazil je upanje, da ne bo Cerar ničesar podpisoval ali se kakorkoli zavezal, saj "imamo slabe izkušnje s hrvaško politiko".

"Karkoli smo se dogovorili, tega ponavadi ne spoštujejo. Zlasti pa ne smemo začeti pogovorov o tem, da bi arbitražno odločbo vključili v dvostranski sporazum, ker bi to pomenilo odstop od arbitražne odločbe," je zatrdil Erjavec. Ob tem je izrazil upanje, da bo dal Cerar hrvaški strani jasna sporočila, kako bo ravnala Slovenija po 29. decembru, ko se izteče rok za pripravo vsega potrebnega za implementacijo arbitražne razsodbe.

Dobro je, da premier Cerar prihaja v Zagreb. To kaže na zrelost, dobrososedske in prijateljske odnose dveh držav. hrvaški premier Andrej Plenković

Erjavec je še dejal, da je prisotne na sestanku tudi informiral o poteku aktivnosti ministrstva glede tožbe, ki jo pripravljajo proti Hrvaški. Ko bo tožba pripravljena, bo o njej javnost pravočasno seznanjena, je zagotovil. Po njegovem prepričanju bo Slovenija primorana vložiti tožbo pred Sodiščem EU v Luksemburgu. Lahko pa se Evropska komisija odloči, da prevzame tožbo države članice, a je prezgodaj napovedati, kako bo postopek potekal, je pojasnil.

Glede vloge Evropske komisije je Erjavec dejal, da ta od vsega začetka arbitražno odločbo podpira, "je pa res, da se moramo naslanjati predvsem nase". Razloge za to, da komisija ne postopa bolj odločno, vidi tudi v tem, da ves čas poteka določen dialog. Plenković je bil v Ljubljani, s Cerarjem pa sta se večkrat srečala ob robu Evropskega sveta, je navedel. Komisija vseeno upa, da se bo morda skozi dialog našla ustrezna rešitev, vendar Erjavec meni, da skozi dialog rešitve ne bo. Prepričan je, da bi morala slovenska stran sama začeti z implementacijo tam, kjer to lahko.

Židan: To bo še en sestanek, da bomo šli potem svojo pot naprej

Minister za kmetijstvo in prvak SD Dejan Židan je po današnjem srečanju medtem povedal, da je tu samo ena pot, in to je implementacija arbitražne odločitve. "Vlada je pripravljena, vse bo potekalo v skladu z načrti, tudi zakonodajni okviri," je po odhodu z vlade povedal Židan. V tej smeri je po njegovih navedbah tudi šel današnji sestanek pri premierju.

Kot je glede torkovega srečanja po današnjem srečanju koalicije povedal minister za kmetijstvo in prvak SD Dejan Židan, je tu samo ena pot, in to je implementacija arbitražne odločitve.
Kot je glede torkovega srečanja po današnjem srečanju koalicije povedal minister za kmetijstvo in prvak SD Dejan Židan, je tu samo ena pot, in to je implementacija arbitražne odločitve. FOTO: POP TV

Kot je še nadaljeval, ima Cerar v torek mandat, da se pogovarja o implementaciji arbitražne odločbe, kar je premier tudi sam že povedal. Na vprašanje, ali po srečanju v Zagrebu pričakuje premik, pa je odgovoril, da zaradi izkušenj v odnosih s Hrvaško ni optimist. "To bo še en sestanek, da bomo šli potem svojo pot naprej, kakor je najavljeno," je menil.

Židan je še spomnil, je arbitražna odločitev jasna in konec decembra se izteče šestmesečni rok za njeno implementacijo. Slovenija je pripravljena na implementacijo in bo lahko dokazovala, da je s svoje strani naredila vse potrebno. To je pomembno tudi za primer tožbe, ki jo proti Hrvaški napoveduje zunanji minister Karl Erjavec in ki bo, kot je dejal Židan, "po mojem občutku povsem potrebna", tudi zato ker izkušnje s Hrvati kažejo, da "ko se ne držijo dogovorov, je treba sprožiti pravne postopke".

Židan sicer pričakuje, da se bo Hrvaška držala arbitražne odločbe, ki jasno določa, kje je slovensko morje. Po decembru ne pričakuje incidentov, Slovenija pa bo naredila vse za to, da jih ne bo, je zatrdil in izrazil upanje, da tudi druga stran ne bo tako avanturistična.

Glede vloge Evropske komisije je spomnil, da je ta jasno zavzela stališče, da je arbitražna odločba del mednarodnega in evropskega prava ter da pričakuje njeno realizacijo. Verjame, da bo Bruselj sledil časovnici implementacije odločbe oziroma da spremlja, kako bo odločba do konca meseca implementirana na obeh straneh. Verjame tudi, da komisija razume namero Slovenije, da gre, če na drugi strani ne bo volje, v tožbo.

Plenković: Hrvaška in Slovenija morata najti srednjo pot za rešitev spora o meji

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je dan pred obiskom slovenskega kolega Mira Cerarja v Zagrebu izjavil, da sta državi v situaciji, ko je "treba najti neko srednjo pot, ki bo rešila vprašanje meje". Cerarjev obisk je opisal kot znak, ki kaže dobrososedske in prijateljske odnose med Hrvaško in Slovenijo.

Plenković je ocenil, da je junijska odločitev arbitražnega sodišča "v mnogih aspektih pri določitvi kopenske meje sledila temeljnemu načelu, ki so ga zastopali hrvaški pravni strokovnjaki, to je katastrski meji". Ob tem je poudaril, da to ne pomeni, da Hrvaška sprejema arbitražno odločitev, niti da ima sodba za hrvaško pravni pomen.

Izpostavil je hrvaško stališče, da v tem trenutku obe državi potrebujeta nadaljevanje dialoga ter sodelovanje brez napetosti, enostranskih potez in incidentov. Po njegovem mnenju je treba zbližati stališča v točkah, o katerih je možno soglasje.

Plenković meni, da bo treba vprašanje meje dolgoročno rešiti na podlagi dogovora dveh držav.
Plenković meni, da bo treba vprašanje meje dolgoročno rešiti na podlagi dogovora dveh držav. FOTO: AP

"Dobro je, da premier Cerar prihaja v Zagreb. To kaže na zrelost, dobrososedske in prijateljske odnose dveh držav," je izjavil hrvaški premier novinarjem, ki so spremljali njegovo današnje srečanje s študenti in novinarji v okviru prvega omizja Press klub Evropa.

Plenković je izpostavil, da pri pogovorih o Piranskem zalivu obstaja "nekaj aspektov". Opozoril je, da Slovenija ni dobila neposrednega stika z odprtim morjem, kot je želela.

Na vprašanje ali hrvaška pot proti schengenskemu območju pelje čez Piranski zaliv, je Plenković odgovoril, da je edina pot izpolnjevanje vseh potrebnih kriterijev za članstvo v območju schengna. "Blokada zaradi katerega koli razloga, ki ne bi bil povezan z bistvom, ni sprejemljiva," je izjavil Plenković.

Dodal je še, da bo treba vprašanje meje dolgoročno rešiti na podlagi dogovora dveh držav. Ocenil je, da so nerešena vprašanja meje, ki jih ima Hrvaška tudi z BiH, Črno goro in Srbijo, bolj dramatična v javnem diskurzu kot v resničnem življenju.

Pahor od Cerarjeve poti v Zagreb ne pričakuje veliko

Predsednik republike Borut Pahor pa je danes v Ljubljani posvaril pred prevelikimi pričakovanji od za torek napovedane poti premierja Cerarja v Zagreb.

"Če bo (sestanek) prinesel kaj več od tega, da se bosta predsednika sestala in ponovila njuni različni stališči, bo to velik uspeh. Jaz se ga ne nadejam, a če bo tak rezultat, bom presrečen," je dejal Pahor.

Če bosta Cerar in njegov hrvaški kolega Andrej Plenković dosegla kaj več, kot ponovila njuni različni stališči, bo Pahor, kot je dejal, presrečen.
Če bosta Cerar in njegov hrvaški kolega Andrej Plenković dosegla kaj več, kot ponovila njuni različni stališči, bo Pahor, kot je dejal, presrečen. FOTO: Miro Majcen

Vendarle pa je torkovo srečanje med premierjema po njegovem mnenju zelo pomembno, saj pomeni, da državi nadaljujeta dialog.

"Od prvega dne poznate moje mnenje, da je to (uresničiti arbitražno odločitev, op. a.) treba storiti dvostransko, v izogib slehernemu incidentu, kar pomeni z dialogom. V tem smislu tudi jutrišnji sestanek pozdravljam," je dejal predsednik.

"Iz izkušenj lahko rečem, da so zlasti v zunanji politiki (...) neizogibni sestanki, ki nič ne rešijo, nič ne prinesejo, so pa potrebni, da se proces nadaljuje. Tak sestanek bo jutri v Zagrebu," je dodal.

Večji napredek v pogovorih s Hrvaško glede vprašanja uresničitve arbitražne odločbe, ki je določila mejo med Slovenijo in Hrvaško, si Pahor obeta v prihodnosti. Šestmesečni rok za pripravo vsega potrebnega za uresničitev te odločbe, ki se bo iztekel 29. decembra, je samo instrukcijski.

"29. decembra ne gre tolmačiti kot prekluzivni rok, da bo opolnoči vse drugače, kot je bilo do tedaj. Tu je treba imeti nekaj fleksibilnosti, seveda pa bo ta toliko bolj razumljiva - tako v domači kot mednarodni javnosti - kolikor bolj bo jasno, da na koncu koncev obe strani spoštujeta odločitev arbitražnega sodišča in da mogoče potrebujeta le nekaj več časa za njeno uveljavitev, kot je bilo to predvideno z arbitražnim sporazumom," je dejal Pahor, ki je 4. novembra 2009 kot slovenski premier v Stockholmu podpisal arbitražni sporazum s tedanjo predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor.

Zatrdil je, da bo Slovenija sicer uveljavila odločitev arbitražnega sodišča "s političnimi, diplomatskimi ali pravnimi sredstvi". Prepričan je, da bo k temu sčasoma pristopila tudi Hrvaška.

Izrazil pa je zaskrbljenost, "če bi Hrvaška po tem sestanku in potem daleč v prihodnje leto vztrajala pri svojem stališču, da ne spremeni odločitve hrvaškega sabora; to bi pa verjetno že proizvedlo nekatere okoliščine, ki ne bi bile prijetne za nikogar od vpletenih".

"V tem primeru pa menim, da lahko pomembno vlogo opravi tudi Evropska komisija, nenazadnje sva s Kosorjevo podpisala sporazum v Stockholmu ob navzočnosti predsednika švedske vlade, ki je tedaj predsedovala EU," je še dodal predsednik Pahor.

Ob tem je še napovedal, da bo svojo prvo uradno pot v novem mandatu predsednika republike opravil v Bruselj 8. in 9. januarja, kjer se bo sestal z vodilnimi predstavniki EU in obiskal tudi sedež Nata. "To bo pomemben sestanek tudi za vprašanje arbitraže," je še napovedal slovenski predsednik Pahor.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (549)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
19. 12. 2017 17.44
Zadeva je preprosta najprej implementacija overjena od vseh mogočih institucij nato se pa lahko enakopravno pogovarjamo za navaden folk prosto ko pasulj za Hrvate pač ne , ker bi vzeli samo vse in še malo.
Diškor
18. 12. 2017 22.51
+8
Kwa ma pa Korel men za svetovat, on še pralnega stroja ni obdržal na hodniku in to meni, ki vse zakone, ki so v skladu z Ustavo sprejemam, naj bo raje tiho, on je AS kontaminiral, ker je preveč govoril, zdaj moram jaz ta njegov drek popravljat
Apostol1
19. 12. 2017 17.44
Kar se Korlna tiče samo tole ti pritisnem+++++
miselna policija
18. 12. 2017 22.51
+7
če bi res obstajal interes bi bilo rešeno v enem dnevu in to že zdavnaj!!!ampak v človekovi glavi je neki črv ki mu ne da miru in se mora vedno kregati in to običajno za nekaj kv.m ničvredne zemlje!!odvetniki si pa manejo roke in zidajo vile!!
Diškor
18. 12. 2017 22.48
+0
Nič bat, tole pa jaz obvladam, vso Ustavo znam na pamet, meja bo na Mirni in pika.
mastaflash
18. 12. 2017 22.46
+1
mirce, zdrz se do volitev, potem se lahko spocijes, tole ti ne gre najbolje
Diškor
18. 12. 2017 22.48
+1
miselna policija
18. 12. 2017 22.41
+6
27 let se že "dogovarjajo" in in kakšen je rezultat???NIČ od NIČ!!seveda razen zastojn požrtij in popivanja in tako veselo še mnoga leta!!
mackon08
18. 12. 2017 22.33
+1
Točno tako kot pravi Plenkovič, potrebna je srednja pot, no to je pa implementacija in nič drugega. Hrvati postajajo živčni, jim že zmanjkuje časa.
miselna policija
18. 12. 2017 22.43
+1
meni se pa zdijo naši kekci precej bolj živčni!!!
miselna policija
18. 12. 2017 22.30
+4
če seštajemo koliko sta že obe državi zmetali stran denarja za to kolobocijo z mejo,bi za to vsoto lahko kupili cel atlantski ocean!!
fljfo
18. 12. 2017 22.27
-1
Zakaj pa je treba Cerarju sploh v Zagreb?
miselna policija
18. 12. 2017 22.28
+3
ooResnicA
18. 12. 2017 22.29
+0
fljfo
18. 12. 2017 22.33
+0
Mi se držimo arbitraže pa naj nas Hrvati prosijo, da ne bomo poleti na Schengnu izvajali temeljite kontrole vsakega posameznika....
fljfo
18. 12. 2017 22.34
+1
lightning
18. 12. 2017 22.27
-1
mirči ga bo spet fasou....
miselna policija
18. 12. 2017 22.27
+3
to je demokracija - dogovarjanje do onemoglosti in zapravljanje milijonov za meglo!!!rezultat je pa vedno isti od dogovarjanja NIČ od denarja pa krepki MINUS!!
fljfo
18. 12. 2017 22.28
+0
Cerar: "Iz izkušenj lahko rečem, da so zlasti v zunanji politiki (...) neizogibni sestanki, ki nič ne rešijo, nič ne prinesejo, so pa potrebni, da se proces nadaljuje. Tak sestanek bo jutri v Zagrebu,"
fljfo
18. 12. 2017 22.29
-2
Naj si prevoz in reprezenrtanco plača iz lastnega žepa torej....
miselna policija
18. 12. 2017 22.29
+1
fljfo
18. 12. 2017 22.31
-2
Simoni?
18. 12. 2017 22.17
+0
Bog te nima rad, Korln! Pravnik, ki je izgubil tožbo proti smučarki ki ima le peto stopnjo izobrazbe svetuje doktorju pravnih ved, ki premore 30 let izkušenj, naj nič ne podpisuje!? Kakšna koalicija pa je to? Koalicija satirikov?
krtofl
18. 12. 2017 22.21
+2
boljša kod desna ...spomni se 2004-2008...
ooResnicA
18. 12. 2017 22.11
-3
....pa kdo ga bo resno jemal cerarja v zagrebu če mu karl daje napotke kako pa kaj.......
ooResnicA
18. 12. 2017 22.12
-1
krtofl
18. 12. 2017 22.22
+3
26277
18. 12. 2017 22.10
+0
lepo se vidi, kdo se najde pod člankom...
trumpet2018
18. 12. 2017 21.48
-1
Trump ob vsakem obisku tuje državi napravi zraven še dober posel, cerar napravi dober selfi z gostiteljem in se vrne domov :)
Brakedirt
18. 12. 2017 21.50
+1
krtofl
18. 12. 2017 21.50
+4
trumpeta...spet z malo trobento v veliko dvorano...
trumpet2018
18. 12. 2017 21.53
-1
Uporabnik113089
18. 12. 2017 22.00
+2
srebrnibreg in brakedirt sta absolutna rekorderja. komentirata od 08:00 do 22:00, pa se še ne bosta ustavila. Zdaj vidiš zakaj vratarji v tej državi nikoli ne stavkajo. Ljubši jim je brezplačni internet v vratarnici, kot dodatek za prevoz na delo
kolbek460
18. 12. 2017 22.04
+2
Ampak komentarji imajo kar nekaj več soli od tvoje jeze in mržnje ,ki jo po vzoru tvjih simpatizerjih hočeš prodat ,,
Uporabnik113089
18. 12. 2017 22.08
-1
Oprosti kolbek. Nate sem čisto pozabil. Pa na krompirjeglavega, tudi. Vi ste vratarska štiriperesna deteljica....
Apostol1
19. 12. 2017 17.47
+3
trumpet nalimalaj si Trumpovo sliko na Cerarjevo morda boš potem cenil Slovenijo seveda vse je fake zate.
Uporabnik113089
18. 12. 2017 21.45
+1
Jutri ob uspešnem zaključku pogovorov bo prišel še Juncker, ki bo pobožal oba predsednika vlad po tistem delu telesa kjer hrbtenica zgubi svoje pošteno ime.
krtofl
18. 12. 2017 21.49
+1
krtofl
18. 12. 2017 21.49
+2
kolbek460
18. 12. 2017 22.06
+3
iGURT
18. 12. 2017 21.40
+3
če veš, da se Plenkovič druži z janšo, ti je itak jasno da ne bo možen noben dogovor
Uporabnik113089
18. 12. 2017 21.42
-1
Ja. Cerar pa se druži z Erjavcem, ki je vedno za....
mallonge
18. 12. 2017 21.48
-2
Od modrosti imata morda kakšen takoimenovani zob.
Uporabnik113089
18. 12. 2017 21.29
+3
Hrvaški (navadni) pravnik bo spet razritil našega doktorja pravnih znanosti in prof. dr. ustavnega in kdo ve še kakšnega prava. Nekatere diplome naših fakultet so res vredne precej manj, kot papir na katerem so napisane....
BildiTheEmperor
18. 12. 2017 21.34
+1
Včasih so si pri borilnih športih na tekmovanjih mojstri namerno vezali nižje pasove, da jih je nasprotnik podcenil. Naši petorazredneži pa si namerno vežejo višje pasove.
Uporabnik113089
18. 12. 2017 21.38
-1
Točno. močno dvomim da bi naš as brez pomoči svoje mame, prilezel višje kot do petega razreda....
BildiTheEmperor
18. 12. 2017 21.40
+2
trumpet2018
18. 12. 2017 21.56
+2
cerarju ne pomaga pas v kakršnikoli barvi, ker vsi vedo da je nesposoben blefer, zato tudi Trumpa ne bo nikoli v slovenijo, nima ona ćasa za takšne
kolbek460
18. 12. 2017 21.28
+9
Avstrici nam bodo kmalu z svojo aroganco pokazali pravo pot ,,tudi madžari so že globoko v kristusovem dreku ,problem bomo imeli z domačim izdajalci ,,
BildiTheEmperor
18. 12. 2017 21.29
-1
ja. Na tvojem mestu bi si kupil reševalni jopič, da se nebi utopil v tej tekoči snovi ki si jo omenjal in ki vas bo poplavila. Pa ne da ste resno mislili da boste pokorili Evropo?! :) Ne zmore miš požreti leva.
Brakedirt
18. 12. 2017 21.33
+0
pozreti ga ne more ,lahko ga pa zeza do onemoglosti...
vstajnik1941
18. 12. 2017 21.24
+0
Qwa je paradižnikarji - še niste prebral vesti, da je Kobvačiču na sodišču uspelo?