Slovenija

Prvič skupaj v akcijo

Ljubljana, 13. 03. 2012 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Računsko sodišče in protikorupcijska komisija sta sprožila skupno revizijo poslovanja Lekarne Ljubljana, ki jo vodi Marko Jaklič. Sodišče bo preverjalo poslovanje, komisija pa delovanje z vidika integritete in preprečevanja korupcije.

Igor Šoltes
Igor Šoltes FOTO: 24ur.com
Računsko sodišče je uvedlo revizijo poslovanja Lekarne Ljubljana za leto 2011. Tako kot pri vseh doslej opravljenih nadzorih bomo tudi z Računskim sodiščem sodelovali odprto in po svojih najboljših močeh. Poslovanje Lekarne Ljubljana je bilo lani po poslovnih rezultatih celo rekordno uspešno. Prepričani smo, da smo poslovali v skladu z veljavno zakonodajo, ki ureja poslovanje javnih zavodov. Sodelovanja med Računskim sodiščem in Komisijo za preprečevanje korupcije ne poznamo in ga zato ne moremo komentirati. Lekarna Ljubljana

Na Računskem sodišču so po besedah predsednika Igorja Šoltesa v preteklem letu in tudi letos prejeli kar nekaj pobud za revizijo Lekarne Ljubljana. "Na podlagi pobud, nerevidiranosti lekarne in predvsem tveganj, ki izhajajo iz posameznih pobud, smo se odločili, da gremo v revizijo celotnega poslovanja Lekarne Ljubljana," je dejal.

Ugotavljali bodo predvsem pravilnost poslovanja lekarne v preteklem letu, smotrnosti področja zaposlovanja in stroškov dela, pa tudi pravilnosti poslovanja lekarne na področju javnih naročil pri nakupu zdravil. Po besedah Šoltesa je to posebno področje, ki mu je treba posvetiti dovolj veliko pozornost, zlasti zato, "ker gre po eni strani tveganje izogibanja postopkom javnega naročanja, po drugi strani pa za razne oblike pogodb, ki ne temeljijo na prej izvedenih ustreznih postopkih".

Sodelovali bodo s protikorupcijsko komisijo in po Šoltesovih besedah gre za prvo tovrstno sodelovanje. "Gre za področje, ki je zanimivo za obe instituciji. Glede na to, da skušamo v naše delo vnesti čim večjo stopnjo učinkovitosti, je včasih nesmiselno, da vsaka institucija zase, ločeno, tudi v različnih časovnih obdobjih obravnava isto zadevo. Tako je v nekaterih primerih bolj smiselno in smotrno, da se določena vprašanja obdelujejo bolj sproti in hkrati," je povedal.

Revizijsko poročilo bo po Šoltesovih besedah objavljeno enako kot doslej, pri čemer bo komisija v svojem delu pripravila poročilo, ki bo zadevalo področje integritete in korupcije.

Na komisiji prejeli več prijav

Rok Praprotnik
Rok Praprotnik FOTO: Miro Majcen

Po besedah namestnika predsednika protikorupcijske komisije Roka Praprotnika je na komisijo prišlo več prijav glede Lekarne Ljubljana, a podrobnosti ni želel razkriti, ker postopek še teče. A kot je dejal Praprotnik, odločitev za revizijo ni povezana z odzivnostjo in odgovori sveta Lekarne Ljubljana in ljubljanskega mestnega sveta na pobudo protikorupcijske komisije.

Komisija je namreč na lastno pobudo vodila postopek ugotavljanja morebitnih škodljivih posledic za Lekarno Ljubljana in funkcijo generalnega direktorja lekarne, ker javni zavod še vedno vodi Marko Jaklič, čeprav so mu zaradi domnevnega plagiatorstva odvzeli magistrski naziv. Svet lekarne in ljubljanski mestni svet so pozvali, naj se do tega opredelijo in po potrebi ustrezno ukrepajo.

Prav danes je komisija objavila sklep oziroma ugotovitve postopka. Člani senata protikorupcijske komisije so se namreč na zadnji seji seznanili z odgovoroma sveta Javnega zavoda Lekarna Ljubljana in ljubljanskega podžupana Aleša Čerina na poziv, naj ocenita posledice za ugled javnega zavoda, ker ga vodi Jaklič.

V Lekarni Ljubljana so se pri presoji vprašanja posledic za ugled javnega zavoda in funkcije njegovega direktorja postavili na stališče, da je lekarna zasebno podjetje, saj so pri oceni škodljivih posledic za ugled izhajali primarno iz tržne logike. Na komisiji niso komentirali dobrega poslovanja, poudarili pa so, da morajo javne zavode voditi posamezniki, ki uživajo ugled in "znajo prevzemati odgovornosti za svoja ravnanja". Po oceni komisije pa si morajo javni zavodi in celoten javni sektor prizadevati za krepitev in vzpostavljanje visokega nivoja integritete in etike.

Kar se tiče odgovora podžupana Čerina, pa na komisiji ugotavljajo, da odgovora na njihov poziv ni podal mestni svet, kot so želeli. Odgovoril je podžupan, "ki polemizira s postopkom komisije in pravno podlago, v pozivu komisije pa vidi celo vzporednice 'družbenopolitičnih in moralno-etičnih kvalitet' iz prejšnjega sistema". Člani senata dopuščajo možnost, da je Čerinovo ravnanje posledica nerazumevanja protikorupcijske zakonodaje in mandata komisije. In na komisiji nimajo pravnih možnosti, da bi podžupana prisilili, naj poziv za oceno škodljivih posledic za ugled določenega položaja uvrsti na sejo mestnega sveta.

Aleš Čerin
Aleš Čerin FOTO: Mestna občina Ljubljana/Miha Fras

Na protikorupcijski komisiji se zavedajo, "da so razprave o ugledu sicer lahko neprijetne, vendar so take razprave del odgovorne demokratične družbe", zato ne bi smeli imeti strahu pred njimi. "S takšnimi razpravami se bodo posamezne institucije slej kot prej morale soočiti in se jih naučiti, če želimo doseči pozitivne družbene premike v smeri večjega ugleda javnega sektorja, ki je pogojen tudi s prevzemanjem odgovornosti na vseh ravneh – vključno z odgovornostjo vseh, ki so v taki razpravi udeleženi, da se vzdržijo politiziranja teme, o kateri se razpravlja," so poudarili.

Čerin: Komisija je narobe razumela naš odgovor

Po ocenah Čerina pa je komisija "narobe razumela naš odgovor na poziv k oceni škodljivih posledic. Nikakor namreč ne gre za vprašanje nerazumevanja mandata komisije." Poudaril je, da je v svojem odgovoru pojasnil, da so bili mestni svetniki seznanjeni s pozivom komisije "in jim je bila obravnava zahteve omogočena".

Ponovil je, da je bila zaradi zahteve komisije predvidena razširitev dnevnega reda seje mestnega sveta, ki je potekala 13. februarja, vendar zadeve niso obravnavali, ker "sta vodji svetniških skupin NSi in SDS predloga za razširitev dnevnega reda umaknili. Zato zavračamo vse obtožbe o nekorektnem ravnanju." Poudaril je, da čeprav so tudi sami komisijo zaprosili za nekatere konkretne odgovore oziroma pojasnila, teh do danes še niso prejeli. "Vsekakor pa se tudi osebno strinjam z oceno komisije, da nadaljnje polemiziranje o potrebnih postopkih in pravilih ni smiselno," je še dodal Čerin.

Jaklič sprožil pravne postopke

Marko Jaklič
Marko Jaklič FOTO: POP TV

O domnevnih škodljivih posledicah Jakličevega imenovanja se je začelo govoriti po odvzemu magistrskega naziva zaradi domnevnega plagiatorstva. Po besedah Jakliča je odvzem nepravnomočen, zoper odločitev senata ekonomske fakultete je sprožil pravne postopke, ker je bil odvzem izveden v nasprotju s pravili.

V svetu lekarn so ugotovili, da so o odvzemu magistrskega naziva govorili že na seji januarja, ko so obravnavali njegovo prijavo za mesto direktorja lekarn. Svet zavoda je takrat ocenil, da okoliščina ni ovira za imenovanje, naknadno pa so ugotovili, da odvzem naziva ne pomeni tveganja za ugled funkcije oziroma položaja direktorja lekarn. Javni zavod pri uporabnikih uživa zaupanje, kar potrjuje dosežena rast in razvoj zavoda v času mandata Jakliča tako na tržnem delu kot na delu izvajanja javne službe, so prepričani.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
14. 03. 2012 12.58
+1
Ljubljanski mestni svet se mi zdi kot bunker. Svetniki branijo sebe in svoje. Nemogoče jih je razhajkat.
tirolec
14. 03. 2012 08.53
+1
Me zanima, kdaj bo pravi čas, da te mlečnozobe luzerje in bluzerje, ki imajo "svoje visoke stolče" na račun politčnih botrov zapremo in jih z botri vred kot lastni narod uničimo tako, da poplačajo vse za nazaj z obrestmi vred!
Manu Cocker
14. 03. 2012 08.38
Kdaj bom,zaceli streljati te kriminalce ????
motorka57
13. 03. 2012 19.53
+4
Zoran se bori za tega "čudežnega dečka" kot za svojega sina.Še mleko se ga drži okrog ust,pa ima že tolko premoženja! V tej dolini Šentflorjanski je nekaj hudo narobe!
vetrolov
13. 03. 2012 17.24
+3
ubogi jaklič ! pa ravno se je za 14 dni umaknil javnosti izpred oči in s prestižno križarko Carnival Glory odplul z družino ob obali mahike, hondurasa in na - zanimivo- kajmane - da slovenci pozabimo nanj, potem pa to !
Thor-1st
14. 03. 2012 06.53
Ja, a niso kruti. Niti ponarejati več ne pustijo v naši družbi ali prodajati tuja zdravila,kot tvoj lasten izdelek. Fej bodi tako državo, kako so lahko taki.
schumacher55
13. 03. 2012 16.33
+1
predvsem iznajdljivi oče, in mož
motorka57
13. 03. 2012 19.39
+2
vertex
13. 03. 2012 15.53
-6
navaden konstrukt in politična diskreditacija, izjemen človek,oče in mož
hanoveranec
13. 03. 2012 18.18
+1
resslovenka
14. 03. 2012 12.55
RMM
13. 03. 2012 15.16
+3
Jankovićevo maslo,sedaj če dobi volitve....Kak *mešajo ljubljančani!!
Majda Božnar
13. 03. 2012 15.00
+8
Če bo za mestnega župana izvoljen Jankovič, potem ta komisija zapravlja čas in denar!!
RMM
13. 03. 2012 15.17
+5
el-komandante
13. 03. 2012 14.24
+9
Slovenčeki bogi ki imamo polna usta demokracije in svobodne izbire se pač v svoji zablodelosti ne zavedamo da je vsaj kar se tiče LEKARNE LJ. in gospoda falš magistra JAKLIČA vse v naših rokah Dandanes je že tolko privat lekarn da vsaj tu ne bi smelo biti problema Stvar je enostavna ko greš z recepti po zdravilo pač greš v katerokoli drugo pa je si predstavljate recimo možnost da to lekarno bojkotira 90% kupcev
hinko.murovec@siol.net
13. 03. 2012 15.02
-5
Pa ti genijalec slučajno veš katere lekarne sodijo pod Lekarne Ljubljana ? In koliko bolnih bo pripravljenih tekat nekam na obrobje ITD. Daj razmisli tudi ti.
el-komandante
13. 03. 2012 15.15
+4
No vidiš o tem pa nisem razmišljal sem mislil da je napis na vratih Ljubljanske lekarne lekarna.....xy ampak ideja sploh ni slaba heh:))))
Savin?an
13. 03. 2012 14.19
+15
Pon K man teh raznih komisij ki samo lajajo grizejo pa nič. Uvesti je treba finančno policijo jim dati pooblastila in plačati, da bodo začeli zapirati razne Jakliče, Jankovice, Tovšačke, Zidarje ...... Ter reorganizirati sodišča. Predvsem pa spremeniti pravilo, da more sodišče tebi dokazati, da si kradel... ampak, da mora krivec dokazat nasprotno, da ni kradel. Pol pa bo mal bolš.
el-komandante
13. 03. 2012 14.27
+5
Z gosko Hildo predlagam da gre v sarajevo in tam odpre svoj privat posel če jo damo v zapor bo spet na naših plečih čez par let bo pa tožila državo ker so ji bile kršene pravice v zaporu
Savin?an
13. 03. 2012 14.33
+2
Ker od teh štirih mi je dal minus ????? A SEM KAJ NAROBE REKU ?????? NISEM !!!!!!
Savin?an
13. 03. 2012 14.34
+4
V vseh demokratičnih državah poznajo ta sistem, razen v banana državah ne. Ups v Sloveniji tudi ne.
jureop
13. 03. 2012 14.54
+4
Minus bodo dali tisti, ki se jim kolca po vladavini po Kučanovo in bi želeli, da Janković ne glede na "napake", ki jih je/bo storil pristane na oblasti. Iz zapora pač ni možno vladati.
dajno
13. 03. 2012 17.33
+2
Kot kaže praksa je take najbolje izvažat v Srbijo, tam so sodišča postala zelo učinkovita.
Thor-1st
14. 03. 2012 06.57
+2
Minus ti je dal eden od naštetih: Jaklič, Jankovič, Kordež, Bavčar, Zidar, černigoj, Šrot, Tovšačka...
blabla59
13. 03. 2012 13.59
+11
Jaklić, Janković vrnita državlanstvo!!!
jureop
13. 03. 2012 14.55
+5
Kučan, Stanovnik, častna občana mestne občine Ljubljana od 2007, vrnita naziv.
Thor-1st
14. 03. 2012 06.59
kiss-my-ass.
13. 03. 2012 13.42
+7
Bogsigavedi kaj je tale gniloba pripravljena prodajati namesto pravih zdravil! Se bomo zdravili tako kot tisti reveži v Afriki z zdravili proti malariji...
crtomir2
13. 03. 2012 13.24
+4
Jaklič ima po Erjavčevi razlagi smolo, da od njegovega magisterija še ni minilo 20 let. Če za mesto direktorja lekarn ni potreben magisterij dobor, vendar pa naj Jaklič vrne ves dodatek na plačo, ki ga je prejemal dokler je bil mag. z obrestmi vred
crtomir2
13. 03. 2012 13.40
+5
Ali pri prvem razpisu za direktorja lekarn tudi ni bil pogoj magisterij?
iChi
13. 03. 2012 13.08
+15
Banda kliantelistično koruptivna! Kako jih ni sram, braniti take sorte gnojni strdek, kot je tale Jaklič .. Sem mislil da ima Zoki več soli v glavi!
ibra177
13. 03. 2012 12.42
+11
Vidim, da 24UR ne namenite dosti pozornosti kar se tiče korupcije. Raje pošljite svoje novinarje raziskovat o podkupljivih državnik uradnikih, sodnikih, policistih itd.!!!! Ne pa, ko se gre za Janšo pišete nepreverjene neumnosti.
scipio
13. 03. 2012 12.39
+6
ko so pred leti po ameriki vodili ankete o tem, katerim poklicem ljudje najbolj zaupajo, so bili lekarniški farmacevti v samem vrhu zaupanja, eno mesto pod duhovniki. tukaj, vidiš, smo pa prav mi slovenci mojstri v obračanju sveta na glavo: svete stvari in vrednote znamo zagovnariti tako temeljito kot nihče, kot bi delali iz kruha dre.k. Naši fajmoštri se namesto brige za dušo ukvarjajo s goljufivimi finančnimi posli in pornografskimi mediji, farmacevti pa se namesto skrbi za človeško zdravje ukvarjajo z biznisom in kontrakonkurenco. Jaklič je s svojimi jabolki, magisteriji in črnograditeljstvom IKONA PAR EXCELLENCE slovenske profesionalne etike in morale in ga kot takega njegova prisotnost v lekarništvu še toliko bolj kontrastira. Je neke vrste ogledalo stanja duha slovenskih elit. In kako boš potem pri ljudstvu pričakoval odrekanja in uveljavljal reforme dela, zdravstva in pokojnin, če ljudstvo vidi, kaj takole počnejo močnjaki?
saintjozef
13. 03. 2012 12.38
+0
'Pred razpravami o ugledu ne bi smeli imeti strahu' --kako da ne? Pri družinskem zakoniku eno RESNICO napišeš pa takoj komentarje ukinejo!!!
wsharky
13. 03. 2012 12.32
+1
.. mag. Marko Jaklic ni kriv ... vse je konstrukt lobijev, ki bi mu zeleli skodovati ... he he he ...
hanoveranec
13. 03. 2012 12.46
+6
ni več magistr, lej ga no...... če so mu vzeli magisterij
wsharky
13. 03. 2012 14.52
+2
... packi nesramni ... pa le kako so lahko Marku odvzeli naziv magister znanosti ... lej jih lumpe ... he he he ...
AlternativeFacts
13. 03. 2012 12.18
+0
"Na protikorupcijski komisiji jih ne zanima, kako posluje Lekarna Ljubljana, temveč, ali jo vodi ugledna oseba, ki zna prevzemati odgovornost za svoja ravnanja." - In lekarna je veliko več kot država?No mogoče pa ima Kunstelj vendar prav in je vse skupaj samo sprega določenih ljudi....