Slovenija

Trije izgredniki, osumljeni napada na uradno osebo, odkorakali na prostost

Ljubljana, 03. 12. 2012 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trije izgredniki, ki so bili pridržani zaradi sodelovanja v napadih na policiste med petkovimi protesti v Ljubljani, so bili po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom že izpuščeni na prostost. Na vrhovnega državnega tožilca so v policijskem sindikatu naslovili ostro pismo.

Petkove proteste v Ljubljani je zaznamovalo nasilje.
Petkove proteste v Ljubljani je zaznamovalo nasilje. FOTO: Miro Majcen

Tri izgrednike, ki so stopili pred preiskovalnega sodnika, ker so osumljeni napada na uradno osebo v petkovih demonstracijah v Ljubljani, so že izpustili na prostost, je sporočila policija.

Eno osebo so sicer prijeli zaradi suma zbujanja sovraštva, razdora ali nestrpnosti, dve pa zaradi sodelovanja v skupini, ki stori kaznivo dejanje.

Vsi trije so sicer stari znanci policije, zaradi podobnih dejanj pa so bili obravnavali že večkrat. Trem izgrednikom grozi tri leta zaporne kazni, policija pa jih ne more povezati s skrajnimi gibanji, ker pri nas zakonodaja takšnih skupin ne prepoznava.

Tožilci policistom ''primazali'' klofuto?

V Policijskem sindikatu Slovenije so se ostro odzvali na izpustitev huliganov, ki so jih prijeli policisti na ljubljanskih protestih. Na vrhovnega državnega tožilca Zvonka Fišerja so naslovili odprto pismo. Kot so zapisali, preiskovalni sodnik sploh ni mogel preizkusiti pripornih razlogov, niti napraviti obrazloženega sklepa, ali bi bila zaradi nevarnosti ponovitve določenega kaznivega dejanja lahko ogrožena varnost ljudi, saj kot rečeno tožilec ni predlagal pripora, kot bi to smel. Nad tem ravnanjem so v PSS zgroženi, saj je, kot so zapisali v odprtem pismu, ''lahko vsakemu laiku jasno, da je treba takšne huligane zaradi sintagme varnosti ljudi prav od mirnih državljanov odstraniti''.

Sporočilna vrednost tožilčevega dejanja je žalostna in nevarna, saj so huligani odkorakali na prostost z za njih pomembnim sporočilom: 'Krši javni red in mir, povzročaj škodo, napadaj
policiste in izvršuj kazniva dejanja in ne samo, da ne boš „kaznovan“, temu se boš za lep čas ognil, saj tožilstvo nima nobenega namena preganjati takšnih kaznivih dejanj. In ne samo to, že danes lahko pred sodiščem pobereš granitno kocko in jo vržeš v prvega policista!''
Dodali so, da je današnja izpustitev klofuta v obraz vsem policistom.

Prijeli so jih na petkovih protestih

Policija je med izgredi na petkovih demonstracijah v Ljubljani  pridržala 33 kršiteljev, nato pa vse izpustila. Med ovadenimi naj bi bili tudi trije mladoletniki.

V petek so protesti potekali po več krajih po Sloveniji, samo v Ljubljani pa so se sprevrgli v nasilne izgrede. Kot je v teh dneh pojasnil generalni direktor policije Stanislav Veniger, so na protest v Ljubljani v manjših skupinah prišli ljudje z nahrbtniki, v katerih so imeli maske, molotovke, močnejša pirotehnična sredstva, bakle, kamenje in večje frnikole. 

Protesti pa potekajo tudi danes, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Celju, Trbovljah, na Ravnah na Koroškem ter na Ptuju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjetica82
04. 12. 2012 14.03
+1
Naši politiki, tožilci, sodniki in podobna ''druščina'' so vsi isti. Kot prvo take pokvarjene in umazane mladoletnike bi potrebno prav tako kaznovat. Dala bi jih opravljat prisilna dela. Naj čistijo ulice, kanalizacije, ceste itd. In to ne kak dan, ampak nekaj mescev. Verjetno bi naslednjič premislili preden bi se odpravili spet na tak podvig. Kot drugo policisti opravljajo svoje delo in vsa čast jim, da se morajo ukvarjat s temi mrhovinarji. Kje so zdej tej mrhovinarji, ki jim nižajo plače. Pa da ne bo pomote, ta dodatek 20% ki naj bi ga dobili v času varovanja protestov je metanje peska v oči, a so se gospodje lopofi ustrašili, da jim obrnejo hrbet? Drugače pa koliko primerov je bilo pripeljanih pred sodstvo in seveda kaj se je zgodilo... nič, ker imamo nesposobno tožilstvo in sodnike... Tako, da policiji kapo dol, ker si kljub vsemu morajo še vedno mazat roke z dre**m kot so Kanglerji, Janše, Jankoviči.......in vsi ostali.
sinhron
04. 12. 2012 11.40
+3
državno tožilstvo ni v službi pravice , je vslužbi izprijene politike . zATO PADEJO VSI DOKAZI PRI VELIKIH LOPOVŠČINAH . Naredite prometni prekršek - boste pa obravnavani kot najhujši zločinec , ker tu ni zraven državnega tožilstva .
dirtydean1
04. 12. 2012 09.45
-1
prav je tako. Politiki in država že dolgo časa kažejo svoj odnos do policistov. Policaji, vi pa kljub temu ne razmišljajte s svojo glavo in slepo sledite navodilom nadrejenih. Vse za ohranitev te čudovite države v kateri živimo in čuvanja tistih ki vam kratijo pravice in nižajo plače. Bravo!
Marjetica82
04. 12. 2012 14.05
+2
Ne vem, če je lih tako enostavno, tudi policaji imajo v pogodbah svoje dolžnosti, po moje če bi bilo tako enostavno bi jim z veseljem obrnili hrbet. Ne bi bila na njihovem mestu.
JanezNovakJohn
04. 12. 2012 08.56
+1
Saj se hecajo. Policija je sama soudeležena proti samemu sebi. Teh dokazov je več. Nekatere ni mogoče objaviti ker so strani blokirane.
bucikap
04. 12. 2012 08.54
Se je admin zamenu pa je zdej sde.ov pršou s kofrtka?
?enka
04. 12. 2012 08.17
Priden admin ... Boš dobil pol Twix-a, če veš kaj mislim ... Prstek tu, prstek tam in užitek je popoln ... :)
zemljemerec
04. 12. 2012 08.01
-6
Trije izgredniki...vi pa pišete kot da je vojno stanje v državi.
bucikap
04. 12. 2012 07.21
+25
Brezigarjevi trije so že poskrbeli, da je SDS podmladek bil takoj izpoščen. Spominja me na romane nemškega pisatelja Kirsta, ki je opisoval predvojno (l1935) vtdušje v naci-Nemčiji. Prosto po Kirstu: "samo za močne moške! Sieg heil" Če bom pa takega neonacija prebutal, bom pa otožen, kot da bi podtaknil bombo v parlement! Ni čudno, če gre policajem na bruhanje! Tožilstvo pod Korenjakom in BB je že zgnilo in ni čudno, da jo odnesejo vsi SDS lopovi!
quickone
04. 12. 2012 05.29
+15
da to so plačani huligani iz strani vlade,nekaj časa nazaj je prišlo v javnost da vežbajo tudi take skrajneže..samo tega raja ne bi smela vedeti
biggbrader
04. 12. 2012 07.16
-5
Seveda jih vežbajo; na ljubljanskem magistratu. Jih večkrat opazimo na Prešercu. Res so smešni.
jakc8
04. 12. 2012 03.08
+29
Itak so jih spustili, če so pa to od tožilcev sinčki ali kaki sorodniki in na koncu še dobavitelji kakih substanc... Saj samo pogledaš te tožilce pa ti mora bit takoj vse jasno.. Po drugi strani pa jaz tudi sumim, da to so plačani huligani od vlade, da bi ja na nek način prikazali kaj se lahko iz tega izscimi in da bi se narod usmilil....zato pa jih pol hitro izpustijo, da se ne razve preveč o njih kdo so..možno pa je, da jih tudi opozicija lepo pumpa na skrivaj..pustmo hudiče, so politiki hinavski..in tega so jih naučili vse v EU, ker balkanska politika ni pol tako pokvarjena kot evropska..v to se boste lahko kmalu prepričali, verjemite.. To je politika..in se prav smejejo sedaj policajem v obrz, ko nosijo svoje glave na prodaj.. Samo dragi politiki, nimate pojma s čim se igrate...in ko enkrat miren alpski narod-kot nas nazivajo še tuji mediji, razpištoli bo hudo.. Zato tudi jankovič se kaj veliko naj ne smehlja in nosi tintaro na prodaj, da kaj ne prileti, ker ne vem, če bo narod še toliko naiven da bo spregledal te igrice njegove, kako se priliznit ljudem, za hrbtom pa podpirati kriminal in goljufije..ker če sina ščiti pri takih poslih, pol zame ni poštenjak in pika..in ne vem koliko časa bo še ponavljal da živi v najlepšem mestu na svetu in da ima zaupanje volivk in volivcev...Lahko ima, ko lublančane zavaja..pa une ko bi radi đamijo...in seveda mu stojijo ''bratje'' z glasovi ob strani..Je pokvarjen kot kangler,Janša,..... samo bolj na prefinjen način.. Očitno bo treba zrušit vso oblast, sodnijo itd... Se že prav norca vsi skupaj delajo iz policije..policija lovi barabe, uni jih pa pol v posmeh policiji ispščajo..isto kot mamilarsko navezo zadnjič in že nič kolikrat prej.. ŽIVELA PRAVICA!!!
malaraja
04. 12. 2012 08.20
+1
Tapravih nazi jugend sploh niso prijeli. To je pesek v oči.
Marjetica82
04. 12. 2012 14.01
+1
me zanima kaj bi se zgodilo, če bi jim policija obrnila hrbet...pa naj se branijo sami kolko se delajo pametne..
KD_FT
04. 12. 2012 02.01
+4
Pa naj še kdo reče, da niso bili plačani ... Franca bo očitno prodal vse svoje bale sena Violam, siloza pa Dragonsom.
KD_FT
04. 12. 2012 02.02
+3
Vinko pa bo poskrbel, da bodo spuščeni in nared za nove proteste.
krucyfix
04. 12. 2012 09.09
+1
Ni tako nujno da so bili plačani. Nacijugend zna "delat" tudi zastonja ali na up za firerja.
xelA
04. 12. 2012 01.24
+5
borci za pravico.
xyxyxx
04. 12. 2012 01.23
+15
ne pustimo se, da nas vlada in mediji razdelijo na neonaciste, huligane, navijače, levičarje, desničarje, bele, rdeče... in mirni in nasilni smo v tem primeru NAROD KI MU JE PREKIPELO!!!!
skyhunter
04. 12. 2012 02.19
-3
Vendar so mirni nekoliko bolj razviti, da ne bom rekel, da so tisti drugi, nerazviti.
Mastervoltek
04. 12. 2012 00.07
+7
Luka Knavs
03. 12. 2012 23.46
+23
No evo razlog več da se nam policija pridruži na protestih in da prevetrimo celotno sodstvo in zamenjamo vlado.
+6
malaraja
03. 12. 2012 23.43
+15
Za vse nadaljne izgrede in poškodbe odgovarja sodnik, ki jih je izpustil. Če je dobil ukaz od zgoraj, mora prijavit.
pietrus222
03. 12. 2012 23.48
+9
Madona, danes pa je na tem forumu en kup funkcionalno nepismenih. Sodnik naj odgovarja za to, da tožilec ni predlagal pripora??..... no ja....tudi prav.....ti pa odgovarjaj, ker je sosedov pepi prebutal sosedovega tončeka...vsaj takšna je tvoja logika...
krucyfix
03. 12. 2012 23.51
+6
Če nisi prebral članka, piše da sodnik ne more odločat o priporu če ga tožilec ne predlaga.
xyxyxx
04. 12. 2012 01.25
+5
konec koncev, in tožilec in sodnik so isti golaž...
zemljemerec
04. 12. 2012 08.03
pravno državo so nam ugrabili sedaj jo branijo trije vandali :-)
gajardo_
03. 12. 2012 23.35
+21
kaj vam ni jasno??? JJ jih je najeu da motijo protest in najmanj kar lahko naredi za njih je to da ne *...
xyxyxx
04. 12. 2012 01.26
-3
če bi jih, nebi napadali policije... verjami
modri_dirka?
03. 12. 2012 23.34
+2
kmalu bodo na naši strani
budha
03. 12. 2012 23.31
+14
je naše sodstvo še večji problem kot politika?
modri_dirka?
03. 12. 2012 23.32
+7
xml_spider
03. 12. 2012 23.24
+16
SRAMOTA ZA SLOVENSKO TOŽILSTVO!!! A ni dovolj debela kuverta priletela pod mizo?
malaraja
03. 12. 2012 23.30
+12