Slovenija

Pred potovanjem čipirajte svojega ljubljenčka

Ljubljana, 17. 06. 2011 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Vursu opozarjajo vse lastnike hišnih živali, da lahko na potovanje s seboj vzamejo le živali, ki so ustrezno označene. S 4. julijem bo veljavna samo označitev z mikročipom, še poudarjajo.

Hišne živali so živali, ki spremljajo svoje lastnike med premikom in ki niso namenjene za prodajo ali prenos na drugega lastnika. Hišne živali so psi, mačke in beli dihurji, nevretenčarji (razen čebel in rakov), okrasne tropske ribice, dvoživke, plazilci, ptice (vse vrste razen perutnine), glodavci in kunci.

Čas dopustov in počitnic je vse bližje. Na zaslužen oddih bodo nekateri s seboj vzeli tudi svoje hišne ljubljenčke, zato so iz Veterinarske uprave RS (Vurs) sporočili, da mora biti žival, ki potuje z lastniki, označena. Do 3. julija je za pse, mačke in bele dihurje veljavna označitev z jasno čitljivim tetoviranim znamenjem ali mikročipom (transponderjem).

Na Vursu vse lastnike živali opozarjajo, da bo s 4. julijem veljavna samo označitev z mikročipom, zato svetujejo, da pred vsakim premikom s psom, mačko ali belim dihurjem pravočasno poskrbite za pravilno označitev živali pri svojem veterinarju.

Mačka
Mačka FOTO: Mateja Klavs
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Veronika Einspieler
18. 06. 2011 09.41
Sicer pa je čipiranje OBVEZNO za vse pse, skotene od 1.1.2003 dalje! Dela pa se še na tem, da bi postalo čipiranje obvezno tudi za mačke.
Veronika Einspieler
18. 06. 2011 09.07
@Raztezje: Verjel ali ne, od kar se pse čipira, je mnogo več živali našlo pot domov, ko so se izgiubile. Prav tako, se lahko na podlagi mikročipa (in podatkov v centralnem registru) kaznuje lastnika, v kolikor je namerno zapustil žival. In tudi prav je tako, da so vsi podatki lastnika gor. Če se zapiše vse podatke, ko se kupi avto, zakaj se jih nebi smelo, če gre za žival? Zato, ker se ti zdi žival manj vredna? Pa ovratnico in mikročip ne moreš tako primerjat, saj ovratnico lahko žival enostano izgubi, medtem ko pa mikročip zelo zelo težko. Pa saj nekoč so namesto čipov obstajale značke, ki so jih psi dobili na ovratnico, vendar jih je 3/4 izgubilo tisto značko zelo kmalu po pridobitvi. LP
Raztezje
18. 06. 2011 01.55
Čipiranje živih bitij je stvar kvečjemu znanstveno fantastičnih grozljivk, kar sicer ustreza naši utopiji, vendar tako abominalnih postopkov ni mogoče spoštovati ter jemati resno. Kdor hoče in mu je dovoljeno eksperimentirati na živalih, na žalost zankrat sicer še lahko, ampak za vsa ostala normalna človeška bitja pa so to povsem nesprejemljivi postopeki, končno tako označevanje posega tudi v pravice gospodarjev, ne le njihovih živali. Prav nobene razlike ni med preprosto ovratnico in čipom, sicer pa je lahko ta vgrajen v ovratnico in ga lahko aktiviramo le po potrebi, kadar je nujno potrebno identificirati žival. Mogoče bo drugače, ko se bodo razvili biometrični skenerji, saj ima vsako živo bitje svoj unikaten DNK, ki ga bo nekoč mogoče odčitati v trenutku, kar iz površine dlake ali kože, ne da bi posegali v telo. Razvijajo tudi bio čipe, vendar je tako označevanje itak preveč sporno, da bi implementacija zaživela in se masovno uporabljala. Skrajno zaskrbljujoče je, da sploh obstajajo bitja, ki zahtevajo in vztrajajo na teh metodah, da so pri nas ti evgenični lobiji tako močni, pa jih nihče ne razlrinka in se jim ne upre, del kvazi stroke ter politike pa jih celo podpira. Verjemite, kar delajo živalim, lahko delajo tudi ljudem, le da imamo mi svobodno voljo.
blankaa
17. 06. 2011 23.07
To je sigurno povezano z onim davkom na hišne ljubljenčke. Imam 12 piranij........ki kupim čipe?
sneza.57
17. 06. 2011 22.51
Lepo, lepo. Zdaj smo na vrsti ljudje. A ni to lepo, da vsak od nas ima vgrajen čip? Z lahkoto nas bodo nadzorovali in manipulirali. Fantastično! Naj živijo ROBOTI v človeških telesih!!!
Platon23
17. 06. 2011 15.23
kmalu kmalu pridete na vrsto ovčice! Hvala da ste dopustili da bomo v nekaj letih postali čipirani sužnji!
boeing7
17. 06. 2011 15.01
juhu-bruhu: Haha legendaren komentar :)
Vigil
17. 06. 2011 14.48
Kar pomeni, da ko te policaj ustavi in pregleda dokumente preveri še, če je vaš hišni ljubljenček tudi član vaše družine. Če nima čipa vam napišejo kazen, v isti sapi pa svetujejo, da je s čipom bolj varen. Kaj mislite, da če se bo vaš hišni ljubljenček šel potepat, da je s čipom bolj varen? Zakaj potem ne bi tudi svoje otroke meli na povodcu in s čipom nekje v telesu, saj bodo tako bolj varni? Zakaj si ga ne vstavite še sebi, da se boste počutili varne, ko vas bodo pretepli ali pa oropali nekje? Pa še moje vprašanje... Ali ste nekateri res tako slaboumni, da mislite, da ste s pomočjo vladnega nadzora bolj varni? Res menite, da je to prvotni pomen posiljevanja z vedno več varnosti, ali je to le krinka, da vas imajo lahko pod kontrolo? Pa še eno dejstvo, katerega se počasi že vsi zavedamo... Denar lahko kupi marsikaj, tudi glede teh podatkov, ki jih hranijo ni vprašljivo, da jih ne more neka korporacija podkupit, da jim dajo vse možne podatke o vas. Ljudje, treba se je vprašat kam to pelje in kakšno tehniko uporabljajo, da vas pridobijo na svojo stran. Vas je res tako strah?
juhu-bruhu
17. 06. 2011 13.47
Na kok se ga pa da čipirati...ene 220 konjev mora imeti kak filter pa smo tam...
natis
17. 06. 2011 13.30
čipiranje se izvaja že nekaj let ... boljše kot tetoviranje, ki so ga na srečo opustili ... itak, da je boljše pustit žival doma kot pa jo vzeti s seboj, da preživi tudi tudi dopust lastnika z njej dragimi ljudmi .... LOL
odbogaposlan
17. 06. 2011 13.16
se je že začelo preiskusno čiprianje na živalih ! potem na človeku! rajš pustim žival doma, kakor da jo čipirajo!