Slovenija

FOTO: Predsednik Türk razpustil parlament

Ljubljana, 20. 10. 2011 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik države je minuto čez polnoč razpustil parlament in razpisal predčasne volitve, ki bodo 4. decembra. Državni zbor bo opravljal le še nujne zadeve na izrednih sejah, med volilno kampanjo pa praviloma ne bo zasedal.

Natanko minuto čez polnoč je predsednik Danilo Türk prvič v zgodovini Slovenije predčasno razpustil državni zbor in za 4. december razpisal prve predčasne volitve. Državni zbor bo lahko odločal le še o nujnih zadevah. Med volilno kampanjo, torej od 4. novembra, pa praviloma ne bo zasedal.

V času razpusta bodo poslanci lahko zasedali le na izrednih sejah, njihov sklic pa bo moral potrditi kolegij predsednika DZ z večino, ki predstavlja dve tretjini poslancev. Izjema bodo zadeve, ki jih mora DZ obravnavati v ustavno oz. zakonsko določenih rokih, kot je denimo razpis zakonodajnega referenduma ali pa vnovično odločanje zaradi veta državnega sveta.

S podpisom akta je predsednik republike današnji dan določil tudi kot datum, ko začnejo teči roki za volilna opravila. Prva volilna opravila, kot sta vlaganje kandidatur in dajanje podpisov podpore, bo tako mogoče opraviti že danes, po odprtju upravnih enot. Skrajni rok za vložitev kandidatur pa je 9. november.

Vsi organizatorji volilne kampanje morajo do ponedeljka odpreti posebne transakcijske račune, s katerih bodo morali poravnati vse stroške kampanje. Podrobnejši rokovnik volilnih opravil bo sicer v ponedeljek pripravila Državna volilna komisija.

Še zadnje skupinsko fotografiranje pred razpustitvijo parlamenta.
Še zadnje skupinsko fotografiranje pred razpustitvijo parlamenta. FOTO: Državni zbor

'Mandat je zaznamovalo pestro delo'

V tem mandatu je bilo opravljeno veliko dela, ki ni bilo vedno lahko, je ob koncu izredne seje DZ ocenil njegov predsednik Ljubo Germič. Kot je dejal, je bila ta seja verjetno zadnja pred volitvami in konstituiranjem novoizvoljenega DZ. Vsem se je zahvalil za sodelovanje, poslanke in poslance pa povabil k še zadnjemu skupinskemu fotografiranju.

"Iztekajoči se mandat je zaznamovalo pestro delo in veliko odločitev, v največji meri pa predvsem soočanje z globalno finančno-gospodarsko krizo ter iskanje izhodov iz nje. Zaznamovale pa so ga tudi 20. obletnice številnih dogodkov, ki so pomembno vplivali na razvoj in potek procesa osamosvajanja Slovenije ter razvoj slovenske parlamentarne demokracije in nam omogočili, da smo iz naroda prerasli v nacijo," je dejal Germič.

Dodal je, da je vodenje DZ za kratko obdobje prevzel od uspešnega predhodnika Pavla Gantarja, in to v izjemno živahnem obdobju, "zaznamovanim z nemirnim političnim vzdušjem in razburkanimi ter zaostrenimi gospodarskimi okoliščinami". Kljub temu se je, kot je dejal, ves čas trudil zaupano mu funkcijo opravljati vestno in odgovorno, po svojih najboljših močeh in kot prvi, med enakimi.

"Prepričan sem, da bi bilo moje delo brez vaše podpore in brez podpore sodelavk ter sodelavcev v državnem zboru bistveno težje," je še dodal Germič. Za sodelovanje in pomoč se je vsem zahvalil ter vsem zaželel vse dobro.

Gantar: Mandat kratek, a buren

Po oceni Pavla Gantarja, ki je parlament vodil do začetka septembra letos, pa je bil mandat sicer kratek, a zelo buren.

Gantar sicer ocenjuje, da se je v tem mandatu marsikaj zgodilo prvič. "Prvič je bil pravnomočno obsojen poslanec, prvič je bila opravljena preiskava v prostorih poslanske skupine, prvič so kamenjali parlament. Konec koncev je iz političnih razlogov prvič odstopil predsednik parlamenta," dodaja.

Delo DZ je bilo sicer po njegovi oceni močno zaznamovano z močnim bojem koalicije z eno od opozicijskih strank, SDS. "Žal ta stranka ni zmogla več kot to, da je natančno in dosledno sledila cilju in politiki 'tem slabše, kot je, tem boljše je za njih'," še sodi Gantar.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rageinblack
22. 10. 2011 14.00
Ne pahorjevi kadri, temveč kalibri!
Status Quo
21. 10. 2011 20.11
Dragi komentatorji, najprej si obrišite peno okoli ust, pa da si še ne bo kdo kaj naredil od tolikšne vneme. V zadnjih 3 letih smo se kar prijetno nasmihali v veliki dvorani državnega zbora, ko smo prebirali vaše komentarje. Pa da ne bo pomote, oboji, levi in desni. Po 4. decembru pa nas bo precej spet na fotografiji ob konstituiranju novega sklica državnega zbora. Pa ne si delat iluzij in živet v oblakih, da bo kaj drugače in da se bo kaj veliko spremenilo. Igra in igralci so že vnaprej določeni, čakamo še samo na vas da kupite vstopnico.
MICLA
21. 10. 2011 13.24
kdaj bo raspostil še sebe
picika55
21. 10. 2011 11.59
Pa naj gredo že enkrat krompir pobirat ! Vsi so že skoraj 20 let v vladi in to je njihov rezultat. Rabimo nove obraze! Pa ne Viranta, ker ta je že bil in ta paktira z Janšo!
Jimi1
21. 10. 2011 10.59
Njihove povzročene svinjarije bodo za njimi morali počistiti drugi.... Kresalko, Golobiča in njune kompanijone pa bi po storjenem moral pričakati mandat v slovenskih zaporih !
bezina
21. 10. 2011 10.55
O Jankovićevi borbi za preživetje (Pogledi Slovenije), se pa danes na 24-ur ne bodo razpisali???
cyklon
21. 10. 2011 10.49
Kwaj21.10.2011, 09:145 To je naš poglavar??Kje pa je bil do zdaj?? To pa nam drugorazrednim nič mar!! Važno,da častimo!!
tinetone
21. 10. 2011 10.32
pogrebec
21. 10. 2011 10.27
AA1121.10.2011, 01:3321 Predsednik Türk razpustil parlament Tole pa je bila njegova najuspešnejša poteza. Ja! Edina !! kje je ze nazadnje bil na drzavniskem obisku??
Danijel Fric
21. 10. 2011 10.09
Turek je pa res imel težko delo, sedaj bo pa sigurno moral na zaslužen odmor. Kakšne čokoladne ritkice, ni problema saj plačamo mi......
bdso1
21. 10. 2011 09.45
V vsem tem času Tureka je to edino koristno delo za državo,da je razpustil parlament!! Vsa ostala njegova dela so bila pogubna za Slovenijo!!?? Pa saj ni čudno,ko se je Slovenija osamosvajala se je ta Turek skrival po svetu,ko pa je bilo vse končano pa se je vrnil kot zmagovalec!? Ne samo to ,celo grozil nam je, da se naj ne igramo z orožjem!?? In TA,TA..... bi naj bil moj predsednik slovenije,NIKOL!! Turek je le velika,velika SRAMOTA za SAMOSTOJNO SLOVENIJO!!!
tinetone
21. 10. 2011 09.36
@saintjozef JJ je bojkotiral slikanje... vse kar on počne v življenju...
tinetone
21. 10. 2011 09.34
"...Še zadnje skupinsko fotografiranje pred razpustitvijo parlamenta..." jaz jih naštejem ene 60 komadov, to samo kaže resnost poslancev 60 od 90-ih prisotno...
bdso1
21. 10. 2011 09.29
Turek kot sokrivec tega sranja v državi pa ostaja??? Se obnaša kot,da je turistični popotnik sveta na NAŠ RAČUN!!? Že obraz je nepošten,kaj še le tisto ,kar je za obrazom!? Njegovi veliki stroški prepogostih potovanj,je prav gotovo tudi pripomoglo k temu velikemu minusu državne blagajne!!? Samo Tureka se še moramo rešit pa smo na konju!!! Komplet PAHOROVO vlado,pa tudi Tureka postavit pred ljudsko sodišče in jim sodit po hitrem postopku za povzročeno gnilo stanje države!? Samo ne pred redno sodišče,ker so še vedno sodišča podalšana roka ta rdečih,tožilstva pa prav tako!!? Skratka čaka še nas en kup dela preden bomo počistili te smeti komunizma !? Bojim pa se tega,da prez revolicije tega ne bomo dosegli!!?? lp
major1
21. 10. 2011 09.24
Čudno, da se noben poslanec ne vpraša; Kaj je bilo narobe z nami poslanci, ampak vsi poslanci vidijo samo fiktivne uspehe in neupravičeno sprejemanje plače, ne vidijo pa odgovornosti kot so neodgovorni referendumi, sovražno govorenje, kontriranje, nesposobnost sprejeti drugo mnenje, neodgovorno delo, lenoba, narcisoidnost, poveličevanje politične pripadnosti, pozabljanje, zakaj so izvoljeni itd
bingo 1
21. 10. 2011 09.19
marinkovic ---piše v enem stavku-- Juri se smeje kot nenormalen in do pesmi mu je.---Pač lahko na to se še reče treba mu dati naprej na odhodu iz parlamenta 200 evrov plačo za eno leto ker mu pripada ker z 40 delovne dobi pridni delavci nekateri žive z to plačo pa lahko gos Juri naprej da uživa v pesmi prihodnosti----bingo x Ljubljana---
Kwaj
21. 10. 2011 09.14
To je naš poglavar??Kje pa je bil do zdaj??
cyklon
21. 10. 2011 08.59
AA1121.10.2011, 01:3321 Predsednik Türk razpustil parlament Tole pa je bila njegova najuspešnejša poteza. Ja! Edina !!
cyklon
21. 10. 2011 08.57
Ammmm. Kdaj pa gospodu Tuerku preteče mandat??
saintjozef
21. 10. 2011 08.55
Nikakor ne najdem Janšata na sliki.