Slovenija

Delo in dobiček, čeprav za ceno zdravja?

Celje/Ljubljana, 14. 03. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sandi Sadar Šoba
Komentarji
79

Slovenija je na samem repu v Evropi po številu odkritih poklicnih bolezni, kar ne pomeni, da so delovni pogoji brezhibni. Razlog je slaba zakonodaja, ki podpira interese kapitala, medtem pa zastavljajo slabo plačani delavci na kocko svoje zdravje in življenja.

Delavci prejmejo slabo plačilo za svoje delo, zastavljajo pa tako svoje zdravje kot življenja, v strahu za svoje delo pa ne prijavljajo poklicnih obolenj.
Delavci prejmejo slabo plačilo za svoje delo, zastavljajo pa tako svoje zdravje kot življenja, v strahu za svoje delo pa ne prijavljajo poklicnih obolenj. FOTO: Thinkstock
Po podatkih celjskega zavoda za zdravje je odstotek bolniškega staleža na Celjskem dokazano nad slovenskim povprečjem, a trend obolevanja v zadnjem času upada (tudi na državni ravni). Upadanje bolniškega staleža ne pomeni nujno boljšega zdravja delavcev, saj v sedanji negotovi gospodarski situaciji in strahu pred izgubo dela mnogi delavci kljub bolezni ne želijo v stalež, dodajajo na ZZV Celje.

Nezdravi delovni pogoji, pri katerih so delavci izpostavljeni hrupu, nosijo težka bremena ter se zaradi izpostavljenosti težkim kovinam in strupom dolgoročno celo zastrupljajo in umirajo. Poklicne bolezni so bolezni, povzročene z daljšim neposrednim vplivom delovnega procesa in delovnih razmer na določenem delovnem mestu ali na delu, ki sodi v neposredni okvir dejavnosti, na podlagi katere je oboleli zavarovan, in so v registru poklicnih bolezni. Področje ureja Zakon o poklicnem in invalidskem zavarovanju, kaj vse pa se lahko dejansko šteje za poklicno obolenje, pa določa pravilnik. V njem je 92 skupin poklicnih bolezni, diagnoz pa okoli 200.

Na papirju sistem deluje, v praksi pa dobi človek vtis, da poklicnih obolenj domala ni. Pri nas zaposleni še vedno zbolevajo za zelo arhaičnimi poklicnimi boleznimi, kot so silikoza, sideroza, azbestoza ali poklicna naglušnost, sistemske zastrupitve z industrijskimi strupi, težkimi kovinami, rak ali genske okvare pa so zamolčani, zanikani in sprejeti z dvomom o neposredni povezavi z industrijskimi dejavniki. Industrija kljub temu ne predstavlja zgolj hudega pritiska na okolje, ampak pušča neizbrisno sled tudi na zdravju ljudi.

Razen azbestoze se na spisku odkritih poklicnih obolenj ne najde nobena bolezen, ki bi jo povzročale strupene snovi, kar pa ne pomeni, da tega pri nas ni.
Razen azbestoze se na spisku odkritih poklicnih obolenj ne najde nobena bolezen, ki bi jo povzročale strupene snovi, kar pa ne pomeni, da tega pri nas ni. FOTO: Thinkstock

Šuštar: Cinkarna ne zastruplja le okolja, temveč tudi svoje delavce

Za oris situacije vzemimo kar primer Cinkarne Celje in Celjske kotline, ki je bila zaradi alarmantnih analiz ter prisotnosti težkih kovin, svinca, cinka, kadmija, talija in titanovega dioksida, zadnjih nekaj tednov bolj na očeh javnosti. Boris Šuštar iz Civilne iniciative Celje tako trdi, da je bil v imenu napredka, industrije in kapitala namerno zamolčan celotni niz poklicnih obolenj, ki so bila posledica hudega zastrupljanja z nevarnimi snovmi kot tudi nezdravih delovnih pogojev v celjski cinkarni.

Otroci so zaradi povišane ravni cinka v krvi na Celjskem pogosteje obolevali za slabokrvnostjo, strokovnjak za bronhialne bolezni dr. Bogomil Hraševec pa je po študiji zdravja na Celjskem ugotovil, da bi bilo možno potegniti povezavo med onesnaženjem v Celju ter krajšo življenjsko dobo, a poglobljene študije, ki bi to dokončno potrdila, na Slovenskem še ni.

Med cinkarniškimi delavci je bila tako pogosta t. i. bolezen črnih nog, pri kateri se delavcem zaradi postopnega popuščanja delovanja ledvic v noge steka vse manj krvi in noge začnejo temneti. Sledijo težave s hojo, v končni fazi pa tudi gangrena in dokončna amputacija nog. Šuštar trdi, da so zaradi zastrupitve obolevali tudi tehnični kadri, in ne samo delavci, kar podkrepi s primerom tehničnega direktorja Cinkarne, ki je na stara leta trpel zaradi božjastnih napadov, ki jih v mladosti ni imel. Po podatkih do leta 1990 so bili na Celjskem pogosti spontani splavi med delavkami Cinkarne, še pravi Šuštar.

Leta 1990 je bila po njegovih besedah predstavljena študija krvnih analiz med delavci Cinkarne, ki je razkrila, da je imelo 60 odstotkov zaposlenih ugotovljene kromosomske aberacije in so tako okvarjen dedni material prenesli na svoje potomce. Kot pravi, je raziskavo po nalogu Cinkarne izvedel Zavod za varstvo pri delu Ljubljana, ker pa je študijo plačala in naročila Cinkarna, so vse kopije izsledkov zasegli in niso bili na voljo javnosti.

Za izsledke študije smo zato zaprosili tudi ljubljanski Zavod za varstvo pri delu, a nam je predstojnik Marij Bilban povedal, da podatkov nimajo na voljo, saj se je veliko dokumentacije med njihovo selitvijo v nove prostore pred šestimi leti izgubilo.

Še vedno aktualni so po Šuštarjevih besedah problemi zaradi izpostavljenosti delavcev titanovemu dioksidu. Pogoste so krvavitve, pod maskami se pojavijo rdeči izpuščaji, še huje pa je to, da nekateri delavci v pakirnici ne nosijo mask in nezaščiteni vdihavajo zrak, prepojen s strupenim prahom. Poraja se tudi vprašanje, kako pogosto obolevajo delavci za rakom, saj je po zagotovilih Šuštarja incidenca raka na Celjskem nad slovenskim povprečjem, medtem ko v Cinkarni pravijo, da je obolelost za rakom na Celjskem primerljiva s slovenskim povprečjem.

V Cinkarni Celje je potrjenih malo primerov poklicnih bolezni, ki pa niso povezane z zastrupitvami s težkimi kovinami ali strupi, ki se uporabljajo v proizvodnji.
V Cinkarni Celje je potrjenih malo primerov poklicnih bolezni, ki pa niso povezane z zastrupitvami s težkimi kovinami ali strupi, ki se uporabljajo v proizvodnji. FOTO: Kanal A

Cinkarna Celje: Hujših poklicnih obolenj v Cinkarni ni

Vodstvo podjetja svoje trditve, da na Celjskem število obolelih za rakom ne izstopa, podkrepi z zadnjo študijo Onkološkega inštituta in izpiski iz registra raka. Sodeč po študiji iz leta 2011 je incidenca raka na Celjskem primerljiva s slovenskim povprečjem, rak pa je posledica staranja prebivalstva in ne neposredna posledica industrijskega onesnaževanja.

Tehnična direktorica Cinkarne Nikolaja Podgoršek Selič v odgovoru na naše novinarsko vprašanje zapiše: "V vseh letih obratovanja obstoječega proizvodnega programa pri pregledih nismo zasledili poklicnih obolenj. Poročila pregledov tudi ne navajajo poškodb kromosomskih aberacij. Po Mednarodni klasifikaciji bolezni MKB izstopajo pri naših delavcih iz povprečja motnje metabolizma maščob, bolezni gibal, povišan krvni pritisk in okvare sluha. Indeks bolniškega staleža je po metodologiji Inštituta za varovanje zdravja v Cinkarni le malenkost višji (4,36 odstotka) od slovenskega povprečja (4,20 odstotka) in nižji od povprečja v Celju (4,80 odstotka)." Navedb o študiji, ki naj bi razkrila kromosomske aberacije, ne komentira, saj da v Cinkarni ne razpolagajo s temi podatki.

Do leta 1990 je lahko poklicno bolezen poleg delodajalca prijavil tudi osebni zdravnik, specialist medicine dela ali kateri drugi specialist. Takrat so letno odkrili več kot 800 poklicnih obolenj. Največ je bilo poklicne naglušnosti, astme in poklicnih dermatoz.

Dodič Fikfakova: V Sloveniji ni nikomur v interesu odkrivati poklicnih obolenj

Kot pravi predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak, ni bil od leta 1990 na Celjskem potrjen niti en primer poklicnih obolenj, povezan z zastrupitvami s težkimi kovinami. Registra ni, zabeležene statistike pa ne odsevajo dejanskega stanja in obsežnosti problema, poudarja Dodič Fikfakova.

Pred letom 1990 je bilo v Sloveniji registriranih več kot 800 poklicnih bolezni na leto, zdaj le še okoli 30. To ne pomeni, da jih ni, temveč so očem skrite ali jih zdravijo kot nepoklicne bolezni – tudi zaradi zakonodaje, ki je pisana na kožo delodajalcem, in ne zaposlenim. Kot zatrjuje Dodič Fikfakova, je neefektivno odkrivanje poklicnih bolezni posledica zlagane politike in prikrivanja, ki ga dovoljuje slovenska zakonodaja. V interesu delodajalca gotovo ni, da poklicno bolezen odkrije, ker je to povezano s stroški. Po zakonodaji lahko odkrivanje poklicnih obolenj steče le po prijavi delodajalca, ki delavca po sumu, da trpi zaradi poklicne bolezni, napoti na pregled k pooblaščenemu zdravniku.

"Specialista medicine dela plača sam delodajalec, ki ustvarja nezdrave delovne pogoje, če pa specialist medicine dela bolezen le odkrije, ga lahko delodajalec odpusti oziroma z njim prekine pogodbo. Ker je zakonodaja napisana tako, da tudi če kdo želi odkriti poklicno bolezen, je ne more. V njej namreč piše, da ko delodajalec posumi, da ima zaposleni poklicno bolezen, ga pošlje k zdravniku, naj odkrije, ali gre za poklicno bolezen ali ne. To je nesmisel," poudarja Dodič Fikfakova. Predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa je prav tako prepričana, da bi morali letno odkriti med 500 in 800 primerov poklicnih obolenj.

Začaran krog je sklenjen, Dodič Fikfakova pa trdi, da ni očitno nikomur v interesu, da bi poklicne bolezni odkrival, delavci pa bodisi ne vedo, da imajo poklicno bolezen, bodisi se o tem bojijo spregovoriti, da ne bi ostali brez dela. Bolezen lahko sami ugotovijo in dokažejo le na podlagi dragega samoplačniškega pregleda ali preko sodnega izvedeništva, kar pa predstavlja finančno breme, postopki pa se po navadi vlečejo več let, prizadeti delavci pa nemalokrat ostanejo brez dela in osnovnih sredstev za preživetje.

Metoda Dodič Fikfak pravi, da je slovenska zakonodaja pisana tako, da so slovenski specialisti medicine dela v službi delodajalcev, in ne delavcev, ki obolevajo zaradi delovnih pogojev.
Metoda Dodič Fikfak pravi, da je slovenska zakonodaja pisana tako, da so slovenski specialisti medicine dela v službi delodajalcev, in ne delavcev, ki obolevajo zaradi delovnih pogojev. FOTO: Thinkstock
Po podatkih ZZZS, ki ima sicer združene podatke o poškodbah pri delu in poklicnih boleznih, se letna nadomestila plač zaradi poklicnih bolezni gibljejo okoli 20 tisoč evrov, prikazani stroški pa so nižji od dejanskih, saj evidence o poškodbah pri delu povzemajo opravljene zdravstvene storitve zgolj v začetnem obdobju (pol leta).

Slovenija na repu Evrope

Država plačuje odškodnine le pri dokazanih azbestnih boleznih, dokazovanje ostalih poklicnih obolenj, povezanih z dolgotrajnim zastrupljanjem, pa je težko in domala nemogoče, pravi Dodič Fikfakova. Tudi ko ljudje umrejo, denimo za pljučnim rakom, se ne razpravlja, ali je morda zbolel zaradi razmer na delovnem mestu. Stanje je slabo, v Sloveniji pa imamo resne težave pri odkrivanju poklicnih bolezni.

Sedanji sistem omogoča in vzpostavlja navzkrižje interesov med interesi kapitala in interesom zdravstva, neučinkovite pa so tudi invalidske komisije in državni inšpektorat za delo, saj je poklicnih obolenj ugotovljenih krepko manj kot v državah Unije. V Nemčiji je bilo leta 2005 ugotovljenih 14.920 primerov poklicnih bolezni. Vzroki za neučinkovitost so lahko tudi finančni.

Številni primeri silikoz, sideroz, profesionalnega ekcema, naglušnosti, astme, slabokrvnosti, raka ali sistemskih odpovedi ledvic zaradi zastrupitve s težkimi kovinami in strupi ostajajo tako še naprej skriti, saj se jih zavestno ne odkriva, poudarja Dodič Fikfakova, do spremembe zakonodaje, ki naj bi jo na ministrstvu za zdravje že pripravljali, pa bo ostal sistem, kot kaže, še naprej okorel, neučinkovit in krivičen do delavcev, ki za majhne plače tvegajo svoje zdravje in življenja.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
14. 03. 2012 23.04
+3
"Načelo, kolikor vidim, gre nazaj do razsvetljenstva. Če greš nazaj v klasično Razsvetljenje zdaj govorim o Adam Smith, in Jefferson in tisti fantje. Nekakšno jedro ideje, je : ljudje imajo pravico, da nadzirajo lastno delo. To je - tu bom citiral standardno formulo, nazaj v 18. stoletju, od vodilnih junakov razsvetljenstva, je: "Če oseba naredi lepa dela na zunanji ukaz" - kar pomeni za plače - "lahko občudujemo kaj počne, vendar preziramo, kaj je "- zato, ker on ni svoboden človeka, ok? To gre vse skozi klasično liberalno misel, misel razsvetljenstva, mislim .. Alexis de Tocqueville pravi: "Pod plačanim delom, umetnost napreduje, umetnik propada". Zdaj boste to našli naravnost v delavski razred gibanja Lowell in Lawrence - mislim, da je samo naravno. Jaz ne bi poskusil prepričati nikogar glede tega. Zdi se mi, [da], če menite o tem, ja, zakaj bi morali delati na ukaz? Mislim, če delate na ukaz, da ste neke vrste suženj ... " -Noam Chomsky
JanZiska
14. 03. 2012 19.49
+3
Ampak, če tega Šuštarja ne plačuje poslovodstvo Cinkarne me naj hudič vzame...izjava "enega tehničnega direktorja je metala božjast" ni samo dobra - odlična je. Neverjetno se zdi, da novinarji citirajo takšne očitne neumnosti. Res pa, da vsi kliknemo in preberemo, namen dosežen. Se pa človek vpraša kam gre ta poniglavi svet, da se po vseh mediji citirajo na prvi pogled popolnoma neresne, nepreverjene in očitno manipulativne izjave, nekega X človeka brez slehrnih referec, znanja in izobrazbe. Hkrati pa vsi obsojamo podjetje, ki je po objektivnih podatkih paradni konj slovenskega gospodarstva. Argument znanja, izkušenj in dela kot vrednote je danes vreden manj kot nič. Vrednta so le klevetanje, žaljenje in podtikanje saj se le to dobro in uspešno prodaja v medijskem svetu.
Simon Ter?on
14. 03. 2012 15.19
+3
normalno če pa polne kufre denarja nosijo v parlament, pri nas se da vse kupiti
Danijel Fric
14. 03. 2012 15.14
+6
V Sloveniji je v čistem dreku zdravstvo in delodajalci, terat dokler gre, sicer nas je pa tako preveč, razen javne uprave ki pa imajo zadeve urejene. Banana država, delamo najbolj v EU, imamo pa najmanj.
nazaret
14. 03. 2012 14.47
+7
Seveda, zato ker je pri nas v zakonu zapisanih zelo malo poklicnih bolezni...si rajši zatisnejo oči...prizadeti tako niso tisti, ki pišejo zakone.
nekdo17
14. 03. 2012 13.36
+9
Med fevdalizmom in sedanjim kapitalizmom v Sloveniji ni bistvenih razlik, vsaj kar se tiče relacij (odnosov) med priviligiranci in rajo.
ivo55
14. 03. 2012 13.43
+8
Fevdalizem je bil boljši, še ni bilo delitve pol - pol ( bruto- neto )
Franc Rozman II
14. 03. 2012 13.09
+12
KDO JE ZA OSAMOSVOJITEV?
resslovenka
14. 03. 2012 13.03
+4
Ma ne? In to je poguntavščina leta 2012? Dajte pogledat, kaj se dogaja ko je nekdo zrel za invalidski pokoj zaradi bolezni ali nesreče pri delu? Skoraj nemogoča misija. Vsa zdravstvena dokumentacija ni kos našim invalidskim komisijam. Pa čeprav človek čez dva meseca umre.
Darko32
14. 03. 2012 14.12
+7
Se strinjam z tvojim razmišljanjem in ugotovitvami. NAmreč cilj invalidskih in določenih zdravnikov je, da te ljudi čimprej pobere. TAko ZPIZ-u ostanejo vsa sredstva, katera je vplačal. ZAto se je upravičeno pojavil zahtevek po tem, da bi se vsa vplačila nakazovala neposredno na račun tega vplačnika. Že sedaj morajo skrbeti bližnji za to osebo. Ko pa bi umrl pa ZPIZ nebi imel tega denarja ampak bi vsaj malo bili poplačani bližnji iz teh privarčevanih sredstev. To je tudi edino pravilno do bližnjih tega človeka. Sedaj pa ZPIZ dobesedno pobira ljudem ta denar in komaj čaka, da jih pobere. Sami pa pomagajo z svojim delom tudi tako, kot si navedel.
MERDE-AVE-MERDE
14. 03. 2012 12.50
+3
Še dobro da se bencin ni podražil in da imamo nova delovna mesta! ..ops!
HooplaToopla
14. 03. 2012 12.11
+12
Ne le zdravniki. Tudi sodniki ob morebitni tožbi bi skoraj gotovo potegnili s kapitalisti. Eni za konkreten denar, drugi zato, ker bi mu to naročili nadrejeni, tretji pa zaradi težje določljivih dolgoročnih ugodnosti. Pa da ne pozabim tistih, ki bi to storili zaradi arogance, ker se po svojem položaju čutijo bliže delodajalcem, kot delavcem.
Frane Šajn
14. 03. 2012 12.10
+6
TO JE VSE VKALKULIRANO V POKOJNINSKO REFORMO, POD STRANSKI POZITIVNI UČINKI!
tian28
14. 03. 2012 11.59
+15
<<Slovenija na repu Evrope<< A na katerem področju slučajno nismo na repu? Vsak dan bolj se mi bruha v tej banani in pospešeno delam na selitvi. I feel ZLOvenia.
santamaura
14. 03. 2012 12.13
+4
<<Slovenija na repu Evrope<< Saj nismo na repu saj smo pod repom
Rok Leban
14. 03. 2012 11.41
+6
jezni jezek tak je to nič ti ne pomagajo diplome v sloveniji ker veze, denar in poznanstva pomenijo več. Sej veš kak pravijo pri SDS ni važno kaj znaš glavno, da si naš. Upam da bojo vsaj v tem mandatu kaj pametnega naredili za narod in ne le zaste.
jezni_jezek
14. 03. 2012 11.27
+8
Hudič bo vsega vzel :( jaz iščem službo pa nimam veze :( imam pa šolo ampak na žalost službo dobijo večinoma tistih ko nimajo nobene šole in imajo veze ali pa denar
tian28
14. 03. 2012 11.56
+7
selector
14. 03. 2012 11.26
+18
nestandardizirano delovno okolje, slabo plačilo in še slabša zaščita delavca na izrazito izpostavljenih delovnih mestih, sploh v manjših podjetjih, ki jih zanima le hitra maksimizacija dobička. velika tudi niso izjema.. potem delavca odvržejo kot staro porabljeno blago. to je standard Slovenije. zakaj si pa mladi iščejo službe izven države? ker nočejo takega standrada in si ga tudi ne zaslužijo!
Jimi1
14. 03. 2012 11.22
+10
Po delavskih pravicah smo dejansko na repu Evrope. Kriva je sprega nesposobne politike in nesposobnih gospodarstvenikov, ter onih ki nas na leve in desne delijo !
Jimi1
14. 03. 2012 11.26
+8
Seveda postaja ljudem jasno zakaj so pred leti sodstvo in dohterje povzdignili k sebi med bogove.....
santamaura
14. 03. 2012 10.48
+14
Najboljši klient zdravstvene blagajne je pač delavec, ki plačuje prispevke do šestdesetega leta starosti - po novem naj bi še kako leto več - potem pa potrebuje damo še malo morfija, da v bolniški postelji ne bi predolgo trpel
Jimi1
14. 03. 2012 10.32
+23
Delal sem v podjetju, kjer delavci kot stranski produkt sintranja ovohavajo FOSGEN.... Seveda se tega dokler ni prepozno ne zavedajo, rak pa kosi na tistih del. mestih. Osebno sem se angažiral pri izbijanjih nastajanja in vrednosti le-tega z par poceni inovacijami, pri direktorju pa nisem dosegel, da bi vsaj v najbolj ogroženih delih proizvodnje ljudi zavarovali z nadtlakom ali z boljšim odsesavanjem škodljivih plinov, ki nastajajo..... Denarja v podjetju kot pečka, plače delavcev minimalne, zdravstveno varovanje po novem zagotovljeno z odpuščanjem in menjavami onih najbolj ogroženih..... I Feel SloveNIJA.... ! Blak !
silce
14. 03. 2012 10.28
+17
drzava naj uvede nazaj normalen delavni urnik,da si bodo ljudje celo lahko sami kuhali,uzivali s svojimi otroki,celo videli sonce,in tu je zacetek normalnega zivljenja in posledicno manj obolevanj,sploh psihicnih.ampak seveda tega ne bo,kajti to je v koristi farmaciji.
Simon Ter?on
14. 03. 2012 15.23
+3
kolcamož
14. 03. 2012 10.19
+14
ja .tudi tukaj je svoje naredila korupcija,dokazov ,kolikor hočete,Pezdir na juriš.......
pika poka ježek
14. 03. 2012 10.31
+5