Slovenija

Pred podpisom dvomili o pogodbi

Ljubljana, 09. 11. 2011 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Priči v zadevi Čista lopata sta različno pričali o pogodbi za izgradnjo letališkega stolpa. Zagovorniki sumijo, da pogodbe ne bi sklenili, tudi če ne bi izbruhnila afera. Ivana Zidarja tokrat ni bilo zaradi neodložljivih obveznosti.

V zadevi Čista lopata so Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika.

Nekdanji direktor Kontrole zračnega prometa Srečko Janša in Ivan Bohnec, ki je sodeloval pri izbiri izvajalca za izgradnjo letališkega stolpa, sta na ljubljanskem okrožnem sodišču podala različna mnenja glede pogodbe za gradnjo.

Bohnec in Janša sta v zadevi Čista lopata že pričala, vendar je sodišče odločilo, da se ju vnovič pokliče, saj so se že na prvih pričanjih pojavili dvomi glede postopka izbire najboljšega ponudnika pri gradnji letališkega stolpa na letališču Jožeta Pučnika. Obramba je na današnji obravnavi znova želela dokazati, da za izgradnjo stolpa ne bi izbrali nobenega izvajalca, saj naj bi imel Janša dvome glede pravilnosti pripravljene pogodbe.

Ivana Zidarja spet ni bilo na sodišču. Tokrat zaradi neodložljivih obveznosti.
Ivana Zidarja spet ni bilo na sodišču. Tokrat zaradi neodložljivih obveznosti. FOTO: B.G.

Po Janševih pojasnilih je januarja 2008 v sklepnem postopku izbire ponudnika na javnem razpisu želel spet preveriti, da je pogodba dobro pripravljena, zato jo je dal pregledati odvetniški pisarni Rojs. Dejal je, da je sam sicer imel dvome o primernosti pogodbe, vendar naj o njih ne bi govoril s člani razpisne komisije na Kontroli zračnega prometa.

Nasprotno je Bohnec, ki je v razpisni komisiji sodeloval v imenu podjetja Praetor, ki je Kontroli zračnega prometa svetovalo pri izbiri, dejal, da je Janša že januarja 2008 izrazil pomisleke glede sklenitve pogodbe. Po njegovih besedah naj bi ga predvsem skrbelo, da bi izbrani izvajalec lahko z aneksi močno podražil projekt.

Bi lahko pogodbo še spreminjali?

Prav tako Bohnec in Janša nista enako odgovorila na vprašanje, ali bi po oddanih končnih ponudbah Kontrola zračnega prometa sploh lahko spreminjala pogodbo, ki je bila vključena že v razpisno dokumentacijo. Po Janševih pojasnilih bi pogodbo lahko spremenili, če bi bilo ugotovljeno, da je spisana tako, da bi škodila Kontroli zračnega prometa kot javnemu podjetju.

Obravnavi v zadevi Čista lopata, sklicani za petek in prihodnjo sredo sta preklicani. Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo 18. novembra, ko bo sodni senat najbrž že sporočil odločitev glede zahteve zagovornikov po izločitvi nekaterih dokaznih gradiv.

Janša je še dejal, da pogodbe niso spremenili, saj so jih prehitele aretacije gradbincev, obtoženih dogovarjanja pri pripravi ponudb za izgradnjo stolpa. Zagovorniki so poudarili, da izjave drugih prič kažejo, da tudi brez aretacij ne bi bilo podpisa. Bohnec pa je poudaril, da po prejetju končnih ponudb pogodbe ni mogoče spreminjati, in dodal, da komisija sklepa o izbiri najprimernejšega izvajalca ni izdala, ker je Janša ni želel podpisati.

Zidarja spet ni bilo

Eden izmed obtoženih Ivan Zidar se sicer današnje obravnave zaradi neodložljivih obveznosti ni udeležil, je pojasnil njegov zagovornik Boštjan Penko. Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelc je sicer soglašala, da se obravnava opravi v njegovi odsotnosti, vendar pa je izrazila nasprotovanje takšnemu načinu opravičevanj s sojenja, ki po njenem mnenju kaže na Zidarjevo ignoranco do sodišča. Sodni senat ga bo zato pozval, naj predloži dokazila o odsotnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bab?ek
10. 11. 2011 00.23
NOVA GRADBIŠČA V NEMČIJI SO VAŽNEJŠA KOT PA POT NA SODIŠČE. VELJA ZA ZIDARJA
Bartolomeus
09. 11. 2011 15.27
Mene, ali pa kašnega drugega smrtnika bi zdavnaj prisilno privedli na sodišče. Pravzaprav niti ne bi bilo treba, ker bi na razpravo čakal v priporu.