Slovenija

FOTO: Javni uslužbenci zadovoljni z odločitvijo odbora

Ljubljana, 13. 09. 2011 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Parlamentarni odbor ni podprl predloga, da za štiri odstotke znižajo plače javnim uslužbencem. To je zagotovo razveseljiva novica za predstavnike sindikatov, ki so protestirali pred DZ.

Predstavniki sindikatov javnega sektorja nasprotujejo znižanju plač.
Predstavniki sindikatov javnega sektorja nasprotujejo znižanju plač. FOTO: Miro Majcen

Parlamentarni odbor za finance in monetarno politiko predloga novele zakona o interventnih ukrepih ni dopolnil s predlogom odbora za lokalno samoupravo, da za štiri odstotke znižajo plače javnim uslužbencem.

Predstavniki poslanskih skupin so v razpravi večinoma nasprotovali predlogu o znižanju plač vsem zaposlenim v javni upravi za štiri odstotke. "Zmanjšati je treba število zaposlenih, ne pa plač," je denimo dejal Radovan Žerjav (SLS) in opozoril, da slovensko gospodarstvo ni konkurenčno, saj tega stroška ne prenese več.

"Ni mogoče stiskati pasu pri tistih, ki ga imajo zapetega na zadnji luknji," je bil slikovit Zvonko Černač (SDS). Predlog ni posrečen, a najbrž je nujen za razmislek v bližnji prihodnosti, pa je menil Alojzij Potočnik (Zares).

Predsednik odbora za lokalno samoupravo Vili Trofenik je sicer predlagano dopolnilo odbora utemeljil s pojasnilom, da gre na nek način tudi za odgovor na premalo odločnosti vlade v zadnjih treh letih in še prej. Ob tem je kot neresnična zavrnil ugibanja, da naj bi znižanje plač vsem zaposlenim v javnem sektorju za štiri odstotke predlagali v imenu vlade. "Od vlade zahtevamo, naj poleg zmanjševanja odhodkov posebno pozornost posveti povečevanju prihodkov proračuna," je pozval.

Silva Črnugelj (SD) je opozorila, da je sicer treba pristopiti k varčevanju, vendar to ni enostransko dejanje, ampak permanenten proces.

S proračunskimi dokumenti so se prejšnji teden že seznanila vsa zainteresirana delovna telesa DZ, pri čemer so člani odbora za lokalno samoupravo predlagali, da se za čas do konca leta 2012 vsem javnim uslužbencem zniža plače za štiri odstotke.

Proti nižanju plač v javnem sektorju je pred parlamentom opozorilno protestirala skupina sindikalistov s področja javnega sektorja, ki so ostro nastopili tudi na seji odbora.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je opozoril, da plače v javnem sektorju zaostajajo za rastjo BDP in realno padajo. Da bi pristali še na dodatno znižanje plač, pa je po njegovih besedah preveč. Opozoril je na nepravično porazdeljenost bremen ter spomnil na javne uslužbence z najnižjimi plačami.

Po besedah vodje pogajalske skupine dela reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Dušana Miščevića pa je praksa pokazala, da je državi le v državni upravi uspelo zajeziti in celo zmanjšati zaposlovanje. Dejstvo pa je, pravi, da zmanjševanje zaposlovanja v javnem sektorju za en odstotek preprosto ne vzdrži več in da bi morali analizirati, na katerih področjih lahko sprejemajo takšne ukrepe.

Na izjave sindikalistov se je odzval vodja poslanskega kluba LDS Borut Sajovic. Opozoril je, da smo za stanje v državi soodgovorni vsi, saj so bili številni ukrepi plod gnilih kompromisov in izsiljevanja.

V sindikatih zadovoljni

Sindikalist Branimir Štrukelj na današnjem protestu pred DZ
Sindikalist Branimir Štrukelj na današnjem protestu pred DZ FOTO: Miro Majcen

Če bi odbor dopolnilo podprl,  bi verjetno sledila splošna stavka, ki so jo pred tem danes napovedovali sindikati javnega sektorja.

Predstavniki zveze Feniks, ki interesno združuje sindikate pooblaščenih uradnih oseb in drugih uniformiranih izvrševalcev pristojnosti države in lokalnih skupnosti, so na novinarski konferenci opozorili na posledice interventnih ukrepov vlade.Tovrstni varčevalni ukrepi ne zagotavljajo uspešnega in učinkovitega delovanja državnega aparata v kriznih razmerah, opozarjajo na zvezi, kjer dodajajo, da vlada hkrati "milostno opazuje razsipništvo zgubaških podjetij v državni lasti", ki "pri svojih plačah sploh ne občutijo recesije, saj si delijo naravnost fantastične nagrade in velike regrese".

Današnji protestni shod je pripravila Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije. Na protestu so se zbrala vodstva sindikatov konfederacije, ki so razvila transparent z napisom Proti nepravičnemu znižanju plač.

So pa nato v sindikatih javnega sektorja izrazili zadovoljstvo nad današnjo odločitvijo odbora DZ. V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja pravijo, da se bodo v primeru, če bo takšno odločitev sprejel tudi državni zbor na plenarnem zasedanju, stavkovni odbori razpustili.

"Počakali bomo še na plenarno zasedanje državnega zbora. Če novela interventnega zakona res ne bo predvidela znižanja plač v javnem sektorju, bomo našim stavkovnim odborom naročili, da se razpustijo," je dejal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Enostransko reševanje krize po njegovih besedah ne vodi v pravo smer, pač pa jo je treba reševati celostno in v socialnem dialogu, pravi. "Javni uslužbenci niso pripeljali do te krize," je poudaril.

Tudi v pogajalski skupini dela reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Dušan Miščević, izražajo upanje, da bodo do ustreznih rešitev prišli z dialogom. "Breme krize je treba pravično porazdeliti po celotni družbi," je opozoril Miščević.

Odlog znižanja ni opcija

Znižanja plač letos ne bo, zagotavlja Križanič.
Znižanja plač letos ne bo, zagotavlja Križanič. FOTO: Miro Majcen

Odlog morebitnega znižanja plač (na primer na 1. januar prihodnje leto) zanje ne spremeni ničesar, poudarja Štrukelj. V tem primeru bi priprave na stavko stekle, s pravnimi potezami bi si poskusili pridobiti nekaj časa, da zelo dobro pripravijo splošno stavko, ki bi bila prva taka v Sloveniji in bi se začela z velikim shodom sredi Ljubljane.

Minister za finance Franc Križanič je sicer ob predstavitvi novele zakona o interventnih ukrepih pojasnil, da je rast proračunskih izdatkov vse manj obvladljiva. Vlada je tako v predlogu novele zakona o interventnih ukrepih predvidela ukrepe, s katerimi se javnofinančni primanjkljaj ne bo povečeval. Z njo se posega v omejevanje izdatkov za stroške dela v javnem sektorju ter zamika del izplačil iz državnega proračuna občinam, je pojasnil.

S sredstvi za plače se bo ravnalo tako, da se ne bodo ustvarjali primanjkljaji, poleg tega se bo omejilo zaposlovanje, s čimer naj bi število zaposlenih v javnem sektorju ohranili na ravni iz konca leta 2010, je povedal Križanič.

Novo zaposlovanje v javnem sektorju bo v skladu s sprejetim dopolnilom, ki ga je pripravilo finančno ministrstvo, možno le v določenih primerih: če gre denimo za nadomestno zaposlitev, če se financira iz tržne dejavnosti ali pa zaradi povečanega obsega dela.

Občinam za sofinanciranje investicij letos iz proračuna pripada 45 milijonov evrov, a bodo do konca leta prejele le slabih 26,5 milijona evrov. Izplačilo preostalih 18,5 milijona evrov se zamika za tri mesece, do konca marca 2012.

Odbor pa je poleg tega za obravnavo na izredni seji DZ, ki se začne v četrtek, pripravil predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Z njim se tako prihodki kot odhodki znižujejo, primanjkljaj pa ostaja nespremenjen pri 4,6 odstotka BDP. Poslanci opozicije so rebalansu nasprotovali, ker krči sredstva za investicije in rebalansa tudi na seji DZ ne bodo podprli . Predlogov za prerazporeditev sredstev odbor ni podprl.

Stavko napovedujejo tudi policisti, pazniki in uniformirani izvrševalci pristojnosti države ter lokalnih skupnosti. Danes je svoj stavkovni odbor ustanovil Policijski sindikat Slovenije.
Stavko napovedujejo tudi policisti, pazniki in uniformirani izvrševalci pristojnosti države ter lokalnih skupnosti. Danes je svoj stavkovni odbor ustanovil Policijski sindikat Slovenije. FOTO: Mia Media

Türk upa, da bo odbor DZ za finance razumno presodil situacijo

Predsednik republike Danilo Türk je novinarjem pred odločitvijo odbora dejal, da verjame, da bo parlamentarni odbor za finance, "razumno presodil situacijo".

"Mislim, da hitre, prenagljene odločitve te vrste niso dobre," je Türk povedal novinarjem. Je pa hkrati poudaril, da moramo vsi razumeti, da se naša država in celotna Evropa nahajata v položaju, "ko se bomo morali resno in odgovorno pogovarjati, ko bo potreben dialog zato, da bomo pravilno določali prioritete razvoja in da bomo varčevali z občutkom za prioritete. Tega za zdaj še nimamo," ugotavlja predsednik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (412)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Raztezje
14. 09. 2011 17.02
Vsi v javni upravi res nimajo dobrih plač, raznih ugonosti in privilegijev, najprej jih namreč testirajo, da se ugotovi, če so tapravi.
resslovenka
14. 09. 2011 12.04
Se strinjam s postom bilbe105. Sama sem bila kar nekaj časa zaposlena v JS, pa sem za par "jurjev" več odšla v gospodarstvo in spoznala tudi pokvarjenost privat sektorja. Hočem povedati, da se je tistih nekaj jurjev hitro izničilo, pa neka zagotovljena socialna varnost tudi. Uslužbenci JS ne se pustiti provocirat tistim ki ko bajagi na smrt delajo da preživijo v svojih podjetjih. Kot povsod so seveda tudi med njimi izjeme, ki se res trudijo. Je pa tudi res, da kakšnega reveža med njimi ne poznam.
Pazi
14. 09. 2011 09.42
" Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je opozoril, da plače v javnem sektorju zaostajajo za rastjo BDP in realno padajo. Da bi pristali še na dodatno znižanje plač, pa je po njegovih besedah preveč." Ja ja ja.ko je pa šlo za popravo krivic, tistim " NEIZPLAČAN DEL DOHODKA" si pa držal z vlado. Seveda , učitelji in tehnićno osebje v prosveti so dobili svoje. Za ostalete pa ni važno. Važno da ima ućka z letom dni delovne dobe, višjo plačo kot pa dip. ing strojništva (15 let delovne dobe) v javni upravi.*
Schtrom
14. 09. 2011 08.38
manjšanje plač res ni prava rešitev, dosti folka v javnem sektorju ima precej nizke plače. Prava rešitev, za celoten javni sektor, je optimizacija dela (predvsem z avtomatizacijo postopkov) v državni upravi in posledično krčenje števila delavcev v državni upravi. NE mešajte uradničkov, ki gnijejo po ministrstvih, z zdravniki, učitelji in ostalimi.
Bilba105
14. 09. 2011 08.37
Ko sem pred leti iskala službo, so mi vsi govorili, da naj se nikakor ne zaposlim v državni službi, ampak naj grem privat, ker je v javnem sektorju revščina. Sicer je pri privatniku vedno možno, da plače ne dobiš (no, bili so tudi cajti, ko so v JS zamujali s plačili), ampak načeloma je plača mnogo višja, kariera zagotovoljena. Potem sem kmalu prišla do spoznanja, da v privat firme težko prideš z znanjem, ampak več ali manj samo po poznanstvih (družinska, prijateljska zaposlovanja). Prijavila sem se na razpis za delo v JS in sproti pošiljala tudi prošnje privatnikom. Potem je pa itak nastopila kriza in sem ostala v JS. Kar hočem povedati je to, da v letih pred krizo, je bila v JS revščina napram privat sektorju, pa noben ni klical na linč delavcev v privat firmah in pozival k zmanjšanju plač. Zdaj se je pač situacija malo obrnila, ampak zelo egoistično se mi zdi, da zdaj privatniki pozivajo k šparanju delavcev JS, sami so pa desetletja prej bogateli. Pa še vedno nekateri bogatijo, sploh tisti, ki prodajajo storitve, brez računov... ampak naj. Mene to sploh ne moti. Privoščim jim, da jim gre dobro. Ampak naj tudi oni nam privoščijo, ker nismo vsi v JS lenuhi in kofetkarji, ki so prišli noter preko vez. Sicer pa dobro vemo, da denar je, samo pravično ga je treba razdeliti in vzeti tam, kjer je preveč, ne pa kar vsepovprek.
Peter_11
14. 09. 2011 08.22
Vsi tolčejo po javnem sektorju. Če bi obrtniki izdajali račune za opravljeno delo, plačali davke od storitve, bi bilo denarja dovolj. Davke bi lahko celo znižali. Tako pa vsi delajo brez računa. Prikažejo inimalni dohodek, denarja v državno blagajno ni, reveži pa kupijo jahte, drage avtomobile....
rci2950
14. 09. 2011 08.22
Problem je v tem, da politiki drug drgemu hrbet ščitijo. Ne bi smeli dopustiti - ti. nagrad v NLB, SŽ ipd, to na DARS-u in ostale cvetke v NS pa itak naj vračajo te nagrade. AMPAK ker imamo barbiko, ne predsednika vlade to tako je. Da ne omenjam farse NPU- KK odšla, sedaj pa kar nek XY največji krivec -to je lep primer kako pokvarjen je ta vrh vlade. Vedno več primerov je, ko razni politiki kar naenkrat imajo enormno bogastvo - ja od kje??? To naj se vrne kar se je po vezah nakradlo, pa bo denarja tudi za ostalo, kot prj, pred KRIZO. KRIZA - ko se bogati elita na vrhu, jemle se pa malemu posamezniku na dnu......
Bilba105
14. 09. 2011 08.19
ivo55 "Breme krize je treba pravično porazdeliti po celotni družbi," je opozoril Miščević. ?!!! Neverjeten primerek pravega pravičneža! - ja, ta je dobra! Zakaj tudi dobička nikoli ne razdelijo po celotni družbi???
Bilba105
14. 09. 2011 08.18
damjannoo Tistim kateri imajo neto čez recimo 1200€ bi mogl vzet 5%. Zaposlovat ljudi ki so v radiju največ 50km od delovnega mesta. Poznam kr nekaj uslužbencev, kateri imajo večje potne stroške od plače. Tole je pa malo mimo. S tem bi še bolj poglobili centralizem in brezposelnost izven Lj. Ljudje, ki ne živijo v Lj., ampak tam delajo, bi veliko raje imeli službo v svojem kraju, ampak je ne dobijo. Potni stroški pa dejansko pokrijejo samo strošek vožnje in nič več.
ivo55
14. 09. 2011 08.13
"Breme krize je treba pravično porazdeliti po celotni družbi," je opozoril Miščević. ?!!! Neverjeten primerek pravega pravičneža!
Tonček Balonček
14. 09. 2011 08.00
Glede na ogromen promet na cestah, veliko število novogradenj, gnečo po trgovinah in še čim s emi sdi, da kar dobro živimo, upoštevati je treb, da so 45 let kradli komunisti, zadnjih 20 pa vsi in vse. Najprej so nam pokradli tovarne in podjetja, RKC je dobila ogromno "nazaj", potem so nam vzeli še banke, zdaj bodo začeli pa razprodajati še zdravstvene domove, bolnišnice, vrttce in še kaj, nam bo ostalo le že reševanje EUR, NATO in saniranje bank v državni lasti. Politiki ans bodo pa prepričevali, d apreveč zaslužimo in zato nismo konkurenčni.
tantadruj1
14. 09. 2011 07.49
... pa naj še malo pogledajo, kaj imajo zaposleno v šolstvu in vrtcih... ljudi,ki niti niso po poklicu pedagogi, kaj šele en delček psihologi.. trenutno je v modi, da se vse nesposobne, ki niso svoje šole končale in v življenju nič realizirale, na hitro opravijo na eni od ljudskih univerz "tečaj" za vzgojiteljico in se jih veselo zaposluje v varstvu otrok. No, tu bi moral bit zaposlen strokoven, uspešen kader in ne tisti, ki ne vejo več kaj bi s sabo, ker nič ne spoeljejo v življenju do konca.
proofreader
14. 09. 2011 07.48
Strojevodja ne ve kaj bi, država pa drvi v bankrot.
damjannoo
14. 09. 2011 07.25
Tistim kateri imajo neto čez recimo 1200€ bi mogl vzet 5%. Zaposlovat ljudi ki so v radiju največ 50km od delovnega mesta. Poznam kr nekaj uslužbencev, kateri imajo večje potne stroške od plače.
skodelica kave
14. 09. 2011 06.22
javni sektor tak nič ne dela... isto vlja za gospodarstvo vsi ste lenuhi eni!
Raztezje
14. 09. 2011 01.09
Le kaj je večnost proti dolžini človeškega življenja? ;)
cyklon
14. 09. 2011 01.00
Nobena stvar ni večna.Spremembam ni moč uiti. Lepo noč vsem skupaj želim.
cyklon
14. 09. 2011 00.57
Kje, za boga milega si pa že videl razsipnega Angleža??
Mil?007
14. 09. 2011 00.51
Je pa po drugi strani tudi res, da sem pa tja kak anglež pri nas kupi hišo, kjer preživlja svoja penzijonistična leta, koliko ti ljudje pri nas zapravijo ne vem a po moje manj kot tisti, ki odhajajo vsak konec tenda na svoj vikend na hrvaškem.
cyklon
14. 09. 2011 00.49
Eh! Katera država le si organizira policijo zato,da brani pošten narod?? Policija je v službi elite .Vanjo pa spada vse,razen poštenih ljudi.