Slovenija

FOTO: Pred parlamentom protest proti terminalom

Ljubljana, 09. 11. 2009 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S protestnim shodom v središču Ljubljane so zbrani ponovno opozorili, da so plinski terminali ekološka bomba in za Slovenijo nesprejemljivi.

Na Brdu pri Kranju je potekalo drugo zasedanje koordinacijskega odbora ministrov Slovenije in Italije, kjer so največ pozornosti namenili problematiki načrtovane gradnje plinskega terminala v Žavljah. Ta je za Slovenijo z vidika čezmejnih vplivov nesprejemljiv.

Odločen ne gradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu je ponovila tudi podpredsednica SLS Olga Franca.

Načrtom Italije glede gradnje terminalov poleg politike ostro nasprotuje tudi civilna družba. Okoljska nevladna organizacija Alpe Adria Green (AAG) je v sodelovanju z Zvezo za varstvo okolja Slovenije pred parlamentom v središču Ljubljane pripravila protestni shod, s katerim je želela politiko opozoriti, naj se čim prej odloči o stališču do postavitve terminalov v Tržaškem zalivu. Protestniki so ponovno opozorili, da so plinski terminali ekološka bomba in za Slovenijo nesprejemljivi.

Protest plinski terminal-7
Protest plinski terminal-7 FOTO: Blaž Garbajs

Protestnega shoda se je udeležilo okoli 15 predstavnikov okoljevarstvenikov in Mladi forum SD, podporo pa je prišel izreči tudi poslanec Zaresa Franci Kek. Ta je pojasnil, da danes od vlade pričakuje, da zaščiti kakovost življenja slovenskih državljanov. Kot je ob robu protestnega shoda povedal predsednik AAG Vojko Bernard, bo Evropska komisija njihovo pritožbo, ki so jo poslali proti gradnji terminalov, po vsej verjetnosti obravnavala prednostno. Nekdanja evropska poslanka Mojca Drčar Murko pa je izpostavila, da so plinski terminali okoljski, varnostni in politični problem.

Bernard, ki sta ga spremljala italijanski predstavnik v AAG Roberto Giurastante in Slovenka, ki živi v Italiji, tudi predstavnica AAG, Nevia Babič , je predsedniku DZ Pavlu Gantarju izročil memorandum, s katerim DZ pozivajo, naj se odločno izreče proti gradnji plinskih terminalov.

Protest plinski terminal-4
Protest plinski terminal-4 FOTO: Blaž Garbajs

Gantar je ob prejemu memoranduma ocenil, da je slovenska vlada o omenjeni problematiki doslej ukrepala "razmeroma ustrezno". Če bo v prihodnje vlada pokazala omahovanje, Gantar ne izključuje možnosti, da se bo parlament na to temo tudi sestal. Gantar bo sicer DZ obvestil o pobudi, ki jo je danes prejel s strani AAG, zaenkrat pa obravnava o tej problematiki v DZ ni predvidena.

Potem ko je predstavnike AAG sprejel Gantar so se sprehodili do italijanskega veleposlaništva, kjer pa jih niso sprejeli. Tako so memorandum izročili policistu pred veleposlaništvom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

8JASMIN
09. 11. 2009 19.48
ŽBOGA JE SLAB ZUNANJI MINISTER, SAJ DELA SLOVENIJI ŠKODO, KER KO JE BIL ŠE V ZDA, JE ŽE IZDAJAL DEPEŠE IN JIH POŠILJAL V BG, POKVARJENEC NIČVREDEN !!!!! ZA DOBRO SLOVENIJE ŠE PA NI NIČ NAREDIL IN TAKO BO TUDI SEDAJ Z ITALIJO, KO GA PA KAJ UPRAŠAJO SE PA KAR ZAVOZLA, PA TAK DIPLOMAT JE ZA NA WC.
Tonček Balonček
09. 11. 2009 15.42
Krško je totalno benigno, sorry, sam bi bil še za kakšno takšno elektrarno, ampak kaj, ko bi najprej Jure Cekuta naslikal par platen za nekaj mio EUR, potem bi W. Wolf peljal nekaj delegacij po svetu in poniknilo bi par sto mio EUR! Počakajmo, da spremenimo zakonodajo, izginejo Cvikel, Kos in podobni ter bomo pokasirali kakšmno miliardo, delali bomo v miru, tako kot zdaj, s to gonjo po tujih TV postajah, se pač ne da, tega se ne grem! mene, ki delam po 12 ur dnevno, ne bodo preganjali neki rdečkarji, sorry! Če hočemo napredek, moramo nas, ki voz porivamo v klanec, ki je zaradi komunistov jako strm, podpirati, sicer ne bo nič! Velja?
cohiba.cubana
09. 11. 2009 14.44
KAKOR JE MENI ZNANO IMAMO TUDI V KRSKEM POTENCIJALNO BOMBO ! SICER PA CE JE STVAR NAREJENA DOBRO MISLIM DA NI STRAHA ! PRIMER JE KRSKO !
Tonček Balonček
09. 11. 2009 13.03
Ta terminal je pa malo hujša bomba, kot bi jo nastavil kak histerik, ki ga je pustila punca! Ampak gre za Evropo, ne za neke kavopivce v kakšnem bifeju! Mi delujemo globalno, lokalno naj pa delujejo policijske postaje, občine itd! DaNES SEM JIH OPAZIL KAR NEKAJ, SUMLJUVIH TIPOV, Z BRADAMI, POTENCIALNIH TERORISTOV, OBISKUJEJO BOJDA SPLETNE STRANI, KJER SE PIŠE O TERORIZMU! v KALI JIH ZATRIMO! EZK 9,6: "Starce, mladeniče in mladenke, otroke in žene pobijte in pokončajte! Ne dotikajte pa se nikogar, ki ima na sebi tav! Začnite pri mojem svetišču! In začeli so pri možeh, starešinah, ki so stali pred hišo." Pa še od Jeremije za posladek: "Zaženite naokoli bojni klic proti njemu! Vdaja se, njegovi oporniki padajo, njegovo obzidje se podira. Da, to je GOSPODOVO maščevanje. Maščujte se nad njim, storite mu, kakor je sam delal!" ____________________________________ Skrajni čas je že, da otroke vzgojimo v krčanskem duhu in jim dopovemo, da brez Besede ni zveličanja! Tu in zdaj! Aja, Jeremija 50, 15!!! Islam je pa seveda totalna poguba, sploh tiste rute in ne vem kaj še imajo!
PinkFrog
09. 11. 2009 11.59
HAHA Mladi SD in Franci Kek protestirajo proti delu vlade,....na ta način, bo vlada padla pe pred novim letom.
VENTO
09. 11. 2009 11.10
greste stavit, da bodo ankarančani v najkrajšem času pred svoje vedute dobili lep in zajeten plinski terminal ?
VENTO
09. 11. 2009 11.08
Greste stavit, da bodo Ankarančani pred svoje vedute dobili v najkrajšem času plinski terminal !
porka.malorka
09. 11. 2009 10.54
Ne vem kaj se sekirate. Saj je očitno v sloveniji dosti ukradenega orožja in odgovarja pa itak država. Tako da si lohka damo duška nad terminalom
Maximusgladiato
09. 11. 2009 10.35
Bäckman: Berglund je naredil veliko napako :Bäckman je ob tem dodal: "S to trditvijo je resno blatil Janševo ime in to je zločin proti Janši." Nasprotujoča si mnenja prihajajo tudi iz Finske. Docent kriminologije na Univerzi v Helsinkih Johan Bäckman je namreč prepričan, da finska policija nima uporabnih dokazov proti Janši in da je prav zato policija sama novinarju Berglundu dala neke podatke iz preiskave, da bi ta s svojo oddajo Renica o Patrii poskrbel za dodaten pritisk: "Na Finskem je že kar navada, da policija sporoča podatke novinarjem. Zelo verjetno je policija mislila, da bi ji tak škandal koristil pri kaznivem dejanju. Toda v oddaji Resnica o Patrii je Berglund naredil veliko napako, saj bi moral v oddaji povedati, da imajo dokaze le za načrt, kako bi Patria podkupila Janšo." A kot je znano, je Berglund izrekel trditev, da Patria je podkupila Janšo. Bäckman je ob tem dodal: "S to trditvijo je resno blatil Janševo ime in to je zločin proti Janši." To naj bi po objavi Resnice o Patrii spoznali tudi Berglund in policija, ki zdaj za vsako ceno želijo najti neke dokaze, pravi Bäckman. Dokler teh dokazov ni, pa je v interesu ne le novinarja Berglunda, ampak tudi kriminalista Björkqvista, da preiskava še čim dlje traja in da njeni izsledki še nekaj časa ne pridejo v roke finskih tožilcev in sodišča, je prepričan Bäckman: "Finska policija zdaj širi podatek, da je Janša prejel visoko podkupnino. Na tem namreč temelji njihova preiskava. Če bo dokazano, da je bila njihova hipoteza napačna, se finska policija lahko znajde pred sodiščem. Enako velja tudi za finsko javno televizijo YLE."!
Maximusgladiato
09. 11. 2009 10.35
Bäckman: Berglund je naredil veliko napako :Bäckman je ob tem dodal: "S to trditvijo je resno blatil Janševo ime in to je zločin proti Janši." Nasprotujoča si mnenja prihajajo tudi iz Finske. Docent kriminologije na Univerzi v Helsinkih Johan Bäckman je namreč prepričan, da finska policija nima uporabnih dokazov proti Janši in da je prav zato policija sama novinarju Berglundu dala neke podatke iz preiskave, da bi ta s svojo oddajo Renica o Patrii poskrbel za dodaten pritisk: "Na Finskem je že kar navada, da policija sporoča podatke novinarjem. Zelo verjetno je policija mislila, da bi ji tak škandal koristil pri kaznivem dejanju. Toda v oddaji Resnica o Patrii je Berglund naredil veliko napako, saj bi moral v oddaji povedati, da imajo dokaze le za načrt, kako bi Patria podkupila Janšo." A kot je znano, je Berglund izrekel trditev, da Patria je podkupila Janšo. Bäckman je ob tem dodal: "S to trditvijo je resno blatil Janševo ime in to je zločin proti Janši." To naj bi po objavi Resnice o Patrii spoznali tudi Berglund in policija, ki zdaj za vsako ceno želijo najti neke dokaze, pravi Bäckman. Dokler teh dokazov ni, pa je v interesu ne le novinarja Berglunda, ampak tudi kriminalista Björkqvista, da preiskava še čim dlje traja in da njeni izsledki še nekaj časa ne pridejo v roke finskih tožilcev in sodišča, je prepričan Bäckman: "Finska policija zdaj širi podatek, da je Janša prejel visoko podkupnino. Na tem namreč temelji njihova preiskava. Če bo dokazano, da je bila njihova hipoteza napačna, se finska policija lahko znajde pred sodiščem. Enako velja tudi za finsko javno televizijo YLE."