FIT 24UR

Pred odhodom v tujino si uredite zdravstveno zavarovanje in se izognite visokim stroškom

Ljubljana, 20. 06. 2017 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pred poletnimi dopusti ljudi opozarja, da si pred odhodom v tujino pridobijo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, saj se s tem izognejo plačilu visokih stroškov zdravstvenih storitev v tujini. Evropska kartica je brezplačna, naročiti pa jo morate vsaj štiri delovne dni pred odhodom.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je lani izdal skoraj 518.000 evropskih kartic in 107.800 papirnatih certifikatov, ki začasno nadomeščajo kartico. Klemen Ganziti iz ZZZS je na novinarski konferenci poudaril, da bo med 15. junijem in 31. julijem letos pretekla veljavnost več kot 222.000 karticam. Zato svetuje, naj si kartico pravočasno naročijo, in sicer vsaj štiri delovne dni pred odhodom.

Lani so zavarovane osebe pri ZZZS vložile skupaj 4.797 zahtevkov za povračilo stroškov nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev. Več kot 84 odstotkov zahtevkov so tudi odobrili. ZZZS je tako na podlagi zahtevkov lani povrnil skoraj 287.000 evrov. Najpogostejši razlog za plačilo zdravstvenih storitev pri ZZZS je bilo koriščenje nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev izven javne zdravstvene mreže.

Evropska kartica je brezplačna in jo je po njegovih besedah mogoče naročiti na tri načine, in sicer na spletni strani ZZZS, s pošiljanjem SMS sporočila na 031771009 ter osebno na izpostavah ZZZS. Za večino zavarovanih oseb je evropska kartica veljavna eno leto, za upokojence in otroke pa pet let.

Tudi lani so se nekatere zavarovane osebe srečale s težavami pri uveljavljanju pravic z evropsko kartico na Hrvaškem. Da bi bilo tovrstnih težav čim manj, je ZZZS od hrvaškega zavoda pridobil zagotovilo, da je v vseh ordinacijah, ki so dolžne nuditi nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve na podlagi evropske kartice, na vidnem mestu nameščena nalepka, da sprejemajo to kartico, je pojasnil Ganziti.

Pred poletno turistično sezono je za čas bivanja v tujini priporočljivo urediti zdravstveno zavarovanje.
Pred poletno turistično sezono je za čas bivanja v tujini priporočljivo urediti zdravstveno zavarovanje. FOTO: iStock

Zavarovane osebe, ki so obvezno zdravstveno zavarovane v Sloveniji, imajo v času začasnega bivanja v drugih državah pravico do nujnega oziroma potrebnega zdravljenja. V državah članicah EU in Evropskega gospodarskega prostora ter v Švici je z evropsko kartico zagotovljena pravica do nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev. V državah, s katerimi ima Slovenija sklenjene meddržavne sporazume o socialnem zavarovanju, med katerimi so države nekdanje Jugoslavije in Avstralija, imajo osebe pravico do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči. V ostalih državah evropska kartica ne velja, vendar jim bo stroške nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči v višini povprečne cene teh storitev v Sloveniji povrnil ZZZS ob vrnitvi domov na osnovi medicinske dokumentacije.

Ob tem Ganziti opozarja, da imajo nekatere države uveden sistem participacije, ko morajo pacienti sami prispevati določeno vrednost zdravstvene storitve. Te participacije pa ZZZS ne povrne.

Prednosti evropske kartice v primerjavi s komercialnimi zavarovanji za tujino je po besedah Damjana Kosa z ZZZS, da ni omejitev pri zavarovalni vsoti ter da niso izključeni zavarovalni riziki, npr. pri kroničnih bolnikih. Sicer pa evropska kartica ne krije stroškov prevoza iz tujine v domovino, stroškov zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične in druge zasebne ambulante ter v večini držav tudi stroškov prevoza zaradi poškodbe na smučišču ipd.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
20. 06. 2017 21.53
-1
Kakšen naslov, na koncu pa, ... a je to fiksno jamstvo, nizki stroški.
luzarf@arcor.de
20. 06. 2017 20.41
-1
toliko o slovenskem zdravstvu! koncno pa glej porocila kaj se dogaja v ljubljani, ptuju, novi gorici, mariboru, in izoli.in temu pravis ti zdravstvo.
dipe
20. 06. 2017 18.04
-1
Noben ta prav Slovenc ne hodi na Rvatijo. Tam sploh nimata zdravnikov ampak plemenske vrače.Maumau
luzarf@arcor.de
20. 06. 2017 20.39
+2
motis se kolega moja hcerka je bila v rovinju hitro na vrsti in tudi strokovno jo je pregledal, v kranju pa je cakala 3 ure in potem jo je odslovil ker mu je povedala svoje misljenje, jo zato ni hotel niti pogledati ne.
LuckyBastardo
20. 06. 2017 16.57
+1
Ja očitno ni dovolj europska. Zakaj potem avstrijec plača v sloveniji bolnišnično oskrbo ?? Zato ker slovenija potrebuje denar in da položnico na kateri piše " za plačilo" nič pa ne piše kaj se plača.
LuckyBastardo
20. 06. 2017 16.57
+0
TOX6
20. 06. 2017 16.12
+1
Tujina je serbija,izrael,ukraina..... in ostale 3 države, medtem ko za EU območje je dovolj europska zdravstvena karrtica ki vam jo zzzs na ko izpolnite podatke na njihovi strani pošlje zastonj na vsš naslov-povprečen državljanEU več od tega ne rabi!!!!