Slovenija

Po pomoč tudi na eno od varnih točk

Ljubljana, 10. 09. 2012 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Šolarji, če ste žrtev medvrstniškega nasilja, nasilja v družini ali pa poznate koga, ki bi potreboval pomoč, potem se lahko zatečete na eno od Unicefovih varnih točk. Samo v preteklem šolskem letu so zabeležili 41 obiskov otrok, ki so se znašli v resnejših težavah in so morale posredovati strokovne službe.

Oznaka za varno točko.
Oznaka za varno točko. FOTO: Aljoša Kravanja

Ob začetku novega šolskega leta v Unicefu Slovenija otroke in mladostnike opozarjajo na Unicefove varne točke, kamor se ti lahko zatečejo po pomoč v stiski. Podpornik projekta Boštjan Gorenc - Pižama je na novinarski konferenci otroke in mladostnike pozval, da naj o svojih težavah spregovorijo in jih naj ne držijo v sebi. Pižama je na novinarski konferenci na Policijski postaji Moste tudi poudaril, da lahko otroci po pomoč pridejo tudi v imenu svojega prijatelja. Povedal je še, da bi tudi sam v najstniških letih potreboval pomoč kot žrtev medvrstniškega nasilja.

Podpornik projekta Boštjan Gorenc - Pižama: "O težavah spregovorite in jih ne držite v sebi!"
Podpornik projekta Boštjan Gorenc - Pižama: "O težavah spregovorite in jih ne držite v sebi!" FOTO: Unicef Slovenija

Unicef Slovenije sicer že od leta 2003 po slovenskih občinah vzpostavlja varne točke. V Ljubljani so v vseh četrtnih skupnostih, kmalu pa bo v prestolnici zaživela 100. varna točka. Varne točke so zaživele že v 21 krajih po Sloveniji, kjer je več kot 300 varnih točk, med njimi prvi parlament na svetu, in skupaj več kot 800 srčnih ljudi po vsej Sloveniji, ki prostovoljno pomagajo otrokom. Zadnji mesti, kamor so se varne točke razširile, sta Idrija in Šentjur, za jesen pa v Unicefu Slovenije pripravljajo tudi odprtje mreže varnih točk v Kopru.

Slovenija se lahko pohvali s prvim parlamentom na svetu, ki se je vključil v mrežo Unicefovih varnih točk.
Slovenija se lahko pohvali s prvim parlamentom na svetu, ki se je vključil v mrežo Unicefovih varnih točk. FOTO: Miro Majcen

Varne točke so ob šolskih poteh, saj se po besedah izvršnega direktorja Unicefa Slovenije Tomaža Bergoča medvrstniško nasilje največkrat dogaja na poti v šolo. "Otroci se vanje najpogosteje zatečejo zaradi medvrstniškega nasilja, družinskih stisk, nadlegovanja, manjših poškodb, če potrebujejo pomoč pri domači nalogi, so pozabili ključe in ne morejo domov ali pa potrebujejo zgolj pozornost in prijazen pogovor. V preteklem šolskem letu smo zabeležili 41 obiskov otrok, ki so se znašli v resnejših težavah in je bilo potrebno posredovanje strokovnih služb, dejansko pa je število obiskov zaradi manjših težav še mnogo višje," pojasnjuje Bergoč.

V Sloveniji deluje že več kot 300 varnih točk.
V Sloveniji deluje že več kot 300 varnih točk. FOTO: Aljoša Kravanja
Slovenija se po deležu 13-letnikov, ki se pretepajo, uvršča na 10. mesto med 36 državami. V Sloveniji se pretepa skoraj 24 odstotkov 13-letnikov in le sedem odstotkov 13-letnic.
Otroci lahko Unicefove varne točke prepoznajo po posebni nalepki – smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu. Gre namreč za različne javne prostore, kot so knjižnice, zavarovalnice, lekarne, cvetličarne, parlament, mladinski centri, trgovine in podobno, v katerih so prisotni ljudje, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Ti so usposobljeni za pomoč otrokom, saj se udeležijo posebnega izobraževanja, ki ga zanje organizira Unicef Slovenija in jih seznani, kako pomagati otrokom v stiski.

V šolah je vse več takšnih, ki trpinčijo vrstnike. O nasilju ne molčite, pač pa čim prej poiščite pomoč!
V šolah je vse več takšnih, ki trpinčijo vrstnike. O nasilju ne molčite, pač pa čim prej poiščite pomoč! FOTO: Thinkstock

Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) opozarja, da je lahko vrstniško nasilje pomemben vzrok za težave z duševnim zdravjem, posledica pa so lahko slabši učni uspeh, odsotnost od pouka, hkrati pa tudi pitje alkohola, kajenje tobaka in poseganje po prepovedanih substancah. IVZ zato opozarja, da je treba problem začeti reševati previdno, hkrati pa zaznava novo obliko elektronskega trpinčenja.

Seznam Unicefovih varnih točk
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ce.ce.
10. 09. 2012 14.41
+5
Aha, uredu jaz bom tud šla, ker država nad mano znaša..upam, da mi bodo pomagal
faronika
10. 09. 2012 14.35
+8
Kdo jih bo varoval pred nasiljem ,ki prihaja iz parlamenta???
subisubiw
10. 09. 2012 13.58
+15
hahahhha kot da bi se pred posilstvom zatekli k duhovniku.... lepo vas prosim no
Ramzess
10. 09. 2012 13.51
+0
"Samo v preteklem šolskem letu so zabeležili 41 obiskov otrok, ki so se znašli v resnejših težavah in so morale posredovati strokovne službe." V čem je poanta te izjave, ...namreč resno dvomim, da se lahko izognejo strokovnim službam, karkoli že lahko to pomeni. So pa agencije zanimiv način lova na ... otroci in mladi sploh ne vedo v kaj se spuščajo in kaj lahko pričakujejo, oz. kaj jih lahko čaka, kaj se lahko vse potem zgodi. Klasični sistem pač, le da so še ena vrata vanj.
GTR
10. 09. 2012 13.33
+19
Ta je pa dobra, tam ko človeka vsega okradejo, tam naj bi bi bla varna hiša!? Kaj takega pa še ne. :)
pgdpgd
10. 09. 2012 13.43
+3
ravno to sem hotla napusat. Leglo vsega zla. Če bi jim bilo kaj do ljudi,bi se delalo malo drugače.
Googlebot
10. 09. 2012 13.45
+5
še malo pa bo v parlamentu otroški vrtec aha saj je že!
ANTI SFRJ
10. 09. 2012 13.31
+13
no vsaj za nekaj je parlament uporabn..............
Kozorog65
10. 09. 2012 13.44
+9
Ja, da greš pod streho, ko dežuje. Seveda, če te vratar spusti noter...
Ramzess
10. 09. 2012 13.52
+1