Slovenija

Pripravite se na še en vikend gneče in zastojev na cestah

Ljubljana, 07. 08. 2015 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tudi ta konec tedna bodo naše ceste polne. Vrhunec turistične sezone, lepo sončno vreme in visoke temperature bodo namreč marsikoga zvabile na pot. Največ prometa in večkilometrske zastoje pričakujejo v soboto, promet pa se bo začel zgoščevati že v petek ponoči.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Poletna gneča
    02:26
    Iz 24UR: Poletna gneča
  • Iz 24UR: Kljub vročini delajo na žgočem soncu
    02:40
    Iz 24UR: Kljub vročini delajo na žgočem soncu
Takole je vsak dan poleti na poti proti Bledu, Bohinju in Pokljuki. Kolona vozil se zacne že pri krožišču v Lescah.
Takole je vsak dan poleti na poti proti Bledu, Bohinju in Pokljuki. Kolona vozil se zacne že pri krožišču v Lescah. FOTO: POP TV

Na pot se odpravite spočiti, z mirnimi živci in dovolj vode, saj na naših cestah lahko pričakujemo gneče in večkilometrske zastoje. Največjo gnečo na slovenskih cestah pričakujejo v soboto od jutra do popoldneva. V nedeljo naj bi bilo na cestah nekoliko manj prometa, zato na Prometno-informacijskem centru (PIC) svetujejo, da se na pot odpravite, če je le možno, v nedeljo.

"Gneča in zastoji, tudi večkilometrski, bodo v soboto predvidoma vse do poznega popoldneva na podravski avtocesti A4, Maribor–Ptuj proti Hrvaški, pred koncem avtoceste pri Dražencih ter naprej na glavni cesti Ptuj–Gruškovje vse do mejnega prehoda Gruškovje, kjer bo tudi razmeroma dolga čakalna doba za izstop iz Slovenije," so zapisali na Prometno-informacijskem centru. Pričakujejo pa, da se bo promet zgostil že v noči na soboto.

Večkilometrski koloni bosta nastajali tudi na slovenski in avstrijski strani enocevnega predora Karavanke. Na gorenjski avtocesti pa lahko pričakujemo povečan promet tudi iz smeri Ljubljane od avtocestnega izvoza Lesce in naprej po regionalni cesti Lesce–Bled.

Zaradi dopustov in turistične sezone lahko v tem mesecu pričakujemo, da bo vse konce tedna promet na slovenskih cestah zgoščen, predvsem iz Avstrije in Italije proti turističnim krajem in slovenski ter hrvaški obali.

Gnečo pa lahko zlasti v soboto dopoldan pričakujemo tudi na zahodni ljubljanski obvoznici iz smeri Gorenjske proti Primorski; na primorski avtocesti v obeh smereh na relaciji Ljubljana–Koper; na južni ljubljanski obvoznici Ljubljana – center proti Kopru ter na razcepu Kozarje na ljubljanski obvoznici iz smeri Dolenjske in Gorenjske proti Primorski.

Na cestah proti morju je pričakovati zastoje na koncu hitre ceste Koper–Izola in naprej po cesti Izola–Portorož–Sečovlje proti mejnemu prehodu Sečovlje; na hitri cesti Škofije–Koper; na cesti od izvoza Koper–center (Slavček) proti mejnemu prehodu Dragonja; na cesti Postojna–Pivka–Ilirska Bistrica do mejnega prehoda Jelšane ter na odseku Kozina–Podgrad–mejni prehod Starod. Promet se bo močno povečeval že v noči na soboto. Zastoji se bodo proti mejnemu prehodu Starod začeli že v soboto zgodaj zjutraj.

V smeri zahod–vzhod je pričakovati zgoščen promet ali zastoj predvsem v noči na soboto in v soboto dopoldan na koncu pomurske avtoceste A5 pred mejnim prehodom Pince proti Madžarski. V smeri sever–jug pa na koncu dolenjske avtoceste A2 pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, so še zapisali na Prometno-informacijskem centru.

Promet predvsem na Štajerskem zgoščen tudi zaradi del na cestah

Zastoj
Zastoj FOTO: Promet.si

Predvsem na štajerski avtocesti pa lahko zastoji nastajajo zaradi gradbenih del. Zaradi izvajanja sanacijskih del v predoru Trojane, kjer odpravljajo napake pred iztekom garancijske dobe, bo odsek Vransko-Blagovica v smeri proti Mariboru zaprt vsako noč do 14. avgusta. Zaprejo ga med 21. uro zvečer in 5. uro zjutraj. Vozniki morajo pot med avtocestnima priključkoma Vransko in Blagovica nadaljevati po vzporedni regionalni cesti. V času zapore je zaprt tudi uvoz na avtocesto prek priključka Trojane proti Mariboru.

Na odseku med priključkoma Celje–center in Celje–zahod (počivališče Lopata) bo promet najpozneje do sobote, 8. avgusta, na krajši razdalji potekal le po enem pasu v obe smeri. Proti Celju sta zapori enega pasu skupaj dolgi približno 1,5 km, proti Ljubljani pa je zapora enega pasu dolga nekaj sto metrov. Promet bo na tem odseku delno oviran tudi med 8. in 12. avgustom, ko bodo zaključena vsa načrtovana dela.

Zaradi postavljanja protihrupnih ograj pa na odseku med priključkoma Dramlje in Celje–center promet poteka po dveh zoženih pasovih v obe smeri. En pas proti Ljubljani je speljan na nasprotno stran avtoceste. Priključki Celje–center, Celje–vzhod (Ljubečna) in Dramlje so odprti za promet, ravno tako obojestransko malo počivališče Zima. V smeri Ljubljane bodo počivališče za nekaj dni morali zapreti, saj bodo tudi tam zgradili protihrupno ograjo na zaviralnem oz. izvoznem pasu z avtoceste na navedeno počivališče.

Predvidoma v nedeljo, 9. avgusta, bo zaprt izvoz Celje–center iz smeri Maribora; vozniki bodo avtocesto v tej smeri med enodnevno zaporo lahko zapustili ali prek izvoza Celje–zahod (Lopata) ali Celje–vzhod (Ljubečna). Postavljanje protihrupnih ograj bo na odseku med Celjem in Dramljami potekalo do oktobra.

Policija opozarja na pravilno razvrščanje na avtocesti

V času zastojev na avtocestah je treba ravnati zbrano. Pomembno je, da se vozniki pravilno ustavijo in razvrstijo, kar bistveno skrajša čas zapor na avtocestah v nesrečah in zagotavlja najhitrejšo pomoč interventnih služb, poudarja Bojan Kos iz PU Kranj.

Pravilno razvrščanje na avtocesti namreč lahko reši življenje. "Pri reševanju pa ne gre vedno samo za nesreče, možna so tudi posredovanja reševalnih služb v zastojih zaradi zdravstvenih težav udeležencev prometa ali obvoza, če denimo vzporedne ceste niso prevozne," dodaja Kos. Za boljšo prevoznost v času zastojev pa ni potrebno veliko, na sredini je treba pustiti prost samo reševalni pas.

Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte.

V zastojih udeleženci ne smejo zapuščati svojih vozil, ne smejo se sprehajati po avtocesti ali igrati na njej, ne smejo obračati vozil, voziti vzvratno ali celo v nasprotni smeri. Zadnji v koloni udeležence, ki prihajajo za njim na zastoj opozori s prižganimi smerniki.

Nasveti voznikom

Da bi bila vožnja čim bolj prijetna in varna, na PIC priporočajo, da vozniki načrtujejo daljši čas potovanja in si vnaprej pripravijo alternativne poti in predvidene postanke.

"Na pot se odpravite naspani in spočiti, v času manjše vročine, saj boste za volanom tako bolj pozorni in varni, s tehnično brezhibnim vozilom, v vozilu imejte dovolj tekočine za pitje, najbolje vodo," svetujejo na PIC.

V primeru zastoja se umaknite na rob svojega pasu, tako da v sredini naredite dovolj prostora in omogočite intervencijskim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev.

Pred potjo je dobro tudi, da preverite razmere na cestah na spletni strani PIC, pokličete pa lahko tudi na brezplačni odzivnik za stanje na avtocestah na številko 080 22 44, za več informacij pa na telefonsko številko 1970 oz. telefon: 00386 1/518-8-518.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
07. 08. 2015 21.52
+2
Najbolj bogi so delavci ki morajo delat v takšni vročini!!!!!!!!!!!!!
NLZ
07. 08. 2015 12.45
+6
Kakšni zastoji bodo šele, ko zapremo južno mejo??????
ecnarf
07. 08. 2015 11.59
+1
Ejga še premav je zastojev kwa če b enkrat za vikend kej pametnga naredl doma
Orhideja 2
07. 08. 2015 11.14
+2
komarec
07. 08. 2015 10.48
+4
To se mene ne tiče.
kmet#1
07. 08. 2015 10.32
+4
ma nimam js problemov s tem
Arguss
07. 08. 2015 10.06
+11
Proti zastojem v Italiji,Franciji,Španiji so to male kolonce.
tedoDANB3medo
07. 08. 2015 10.03
+7
Silni geniji ste, da ugotovite in pišete, da bo gneča na cestah na koncu tedna v turistični sezoni.
mariomandzukic
07. 08. 2015 10.00
-6
slovenci moral boste mal poboljsat situacijo,kr neverjamem da bodo vase ceste in prometna infrastruktura se dolg zdrzale vso to dominacijo hrvaskega turizma
Arguss
07. 08. 2015 10.01
+7
tedoDANB3medo
07. 08. 2015 10.05
+10
Jaz bi vse mejne prehode s Hrvaško predelal v meddržavne, razen enega, tam bi pa nabil milijon € cestnine.
kbcz
07. 08. 2015 10.59
+1
kbcz
07. 08. 2015 10.59
+4
napisal sem kaj to pomeni? raje zaprimo ceste proti ndh.