Slovenija

Pred Luko Koper znova protest

Koper, 30. 01. 2012 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na parkirišču upravne stavbe državnega pristanišča so se znova zbirali podpogodbeni delavci Luke Koper. Več kot trideset jih je s sindikalnimi zastavami v rokah protestiralo v podporo prvemu izmed njih Predragu Topiću, ki mu grozi odpoved.

Luka Koper - 2
Luka Koper - 2 FOTO: Miro Majcen

Proti predsedniku Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) Predragu Topiću je družba Nedjo, ki izvaja pristaniške storitve za Luko Koper, začela postopek izredne odpovedi delovnega razmerja. Topić, ki je kot predsednik SIPS – ta združuje delavce Lukinih pogodbenih izvajalcev – lani poleti vodil protest pogodbenih delavcev, ki so se pridružili stavki žerjavistov, zavrača vse očitke in sumi, da je v ozadju odpovedi delovnega razmerja v resnici "umazana igra" tako delodajalca kot uprave Luke Koper.

Predsednik Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti Mladen Jovičič pa za to potezo konkretno sumi namestnika predsednika uprave Luke Tomaža Martina Jamnika. Žerjavisti ne izključujejo možnosti stavke.

Topiću med drugim očitajo, da je koristil dopust, ki ni bil odobren, da ni pravočasno opravil zdravniškega izpita ter da je predčasno zapustil izmeno v službi. Topić je vse očitke zavrnil kot neutemeljene, obenem pa opozoril, da mu pred vabilom na zagovor niso izrekli nobenega opozorila, prav tako pa doslej z delodajalcem ni imel težav.

Pravi razlog za sprožitev postopka proti Topiću pa naj bi bil v njegovih prizadevanjih za sklenitev tristranskega sporazuma med Luko, podjetji IPS in njihovimi delavci. "Uprava nima več kontra argumenta, da sporazuma ne sprejme, zdaj pa sporazum očitno moti naše delodajalce," je Topić pojasnil na shodu, ki so ga pred upravno stavbo Luke organizirali v sindikatu žerjavistov skupaj z aktivističnimi organizacijami, ki so podprle že avgustovsko stavko v Luki Koper.

Po zagovoru pri odvetniku družbe Nedjo je Topić pojasnil, da je SIPS zahteval zadržanje izvršitve izredne odpovedi delovnega razmerja, dokler o zadevi ne bo odločilo sodišče. Odgovor delodajalca pričakuje v kratkem. Topićev odvetnik Aleksander Lisjak pa je pojasnil, da se bodo v primeru, da se delodajalec vseeno odloči Topiću prekiniti delovno razmerje, obrnili na sodišče.

Na dogajanje so se odzvali tudi v družbi Nedjo, kjer pa v času trajanja postopka pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi ne želijo dajali izjav o samem postopku. So pa v podjetju presenečeni nad početjem Topića in nekaterih drugih akterjev. Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, ne drži, da bi bil Topić v postopku zaradi dogajanja ob lanski stavki v Luki Koper, pač pa je razlog v kršitvah delovnih obveznosti.

V Luki Koper ne poznajo razlogov, ki so pripeljali do postopka zoper Topića, zato zadeve ne morejo komentirati, pa je povedal tiskovni predstavnik Luke Sebastjan Šik. Uprava "današnji protestni shod pred upravno stavbo zato razume zgolj kot sindikalno podporo gospodu Topiću," je dodal. Glede očitkov, da naj bi za vsem stal član uprave Jamnik, pa je Šik pojasnil, da se bo Jamnik sam odločil, ali se bo na to odzval.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
30. 01. 2012 20.31
+3
sam še malo počakajte...pride časar nazaj in se vam bosta cedila med in mleko!!!!
Buena Vita
30. 01. 2012 19.49
-1
TOPIČ NI NIKAKRŠEN SINDIKALIST,SKBI LE ZASE IN JE VELIK HUJSKAČ,ZA DELOVCE JE NJEMU FIGO,DOLGO FIGO MAR,,KO PA ON ZMERJA DELOVCE KI DELAJO PRI DRUGEM SINDIKATU,KAJ PA TEDAJ,KOMU SE NEJ PRITOŽIJO TISTI DELOVCI,,,,