Slovenija

Pred letom dni opazili prvo jajčece, zdaj je 21 'zmajčkov' velikih že šest centimetrov

Postojna, 30. 01. 2017 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mlade človeške ribice ne bodo nikoli izpustili v naravno okolje, saj tega verjetno ne bi preživele. Bo pa njihov razvoj do odrasle dobe živali zagotovo snov za strokovno literaturo, saj o življenju teh podzemnih živali ni prav veliko znanega. V Postojnski jami se sicer že pripravljajo na 200. obletnico odkritja notranjih delov.

Pred točno letom dni, 30. januarja 2016, so na steklu jamskega akvarija opazili prvo jajčece.
Pred točno letom dni, 30. januarja 2016, so na steklu jamskega akvarija opazili prvo jajčece. FOTO: Postojnska jama

V Postojnski jami so zelo ponosni na mladiče človeške ribice. Pred točno letom dni, 30. januarja 2016, so na steklu jamskega akvarija opazili prvo jajčece, pozneje jih je v osmih tednih samička znesla skupno 64. Iz 22 so se razvile ličinke, 21 se jih lepo razvija in raste. Sedaj so velike okrog šest centimetrov.

Mlade človeške ribice ne bodo nikoli izpustili v naravno okolje, saj tega verjetno ne bi preživele. Bo pa njihov razvoj do odrasle dobe živali zagotovo snov za strokovno literaturo, saj o življenju teh podzemnih živali ni prav veliko znanega. Od prvega jajčeca dalje so skozi ves razvoj živali spremljali z infrardečo kamero, ki je doslej posnela za 17.500 ur posnetkov.

Predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj se zaveda, da bo treba v prihodnje ohranjati predvsem tako jamsko okolje, v katerem bodo človeške ribice preživele. K temu v prvi vrsti sodita čista in neoporečna voda ter čisto okolje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prihodnje leto 200 obletnica odkritja

Prihodnje leto bo minilo 200 let od odkritja notranjih delov Postojnske jame, zato v postojnski družbi napovedujejo pestro dogajanje. V družbi pričakujejo, da bodo dogodki ob obletnici nacionalni projekt in bo k pripravi pristopila tudi država.

Predvsem si želijo dobrega poslovanja, obiska in novih investicij. Slednje želijo usmeriti v hotel Jama, kjer bi po lanskem odprtju prenovljenega hotela radi prenovili še 80 sob. Trenutno poteka prenova železniškega perona v sami jami, pozneje pa se bodo usmerili predvsem na kakovost ponudbe, je povedal Batagelj.

Predstavil je tudi nekatere številke iz lanskega poslovnega leta, v katerem so ob skoraj 21 milijonih evrov prihodkov ustvarili dobrih pet milijonov evrov dobička, kar je 40 odstotkov več kot leto poprej.

Vrednost lanskih investicij je presegla sedem milijonov evrov, za deset odstotkov se je povečalo število zaposlenih v postojnski družbi, konec leta 2016 jih je bilo 179.

Konec lanskega in v začetku letošnjega leta so dobile sodni epilog tudi dosedanje tožbe in ovadbe, je povedal Batagelj, vse med njimi pa so se končale v korist Postojnske jame.

Sodišče je v tožbi Postojne turizma (sedaj Občine Postojna) proti Postojnski jami zaradi izpodbijanja sklepov skupščine družbe pritrdilo Batagelju, zavržene so bile tudi vse anonimne ovadbe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

karatekid
30. 01. 2017 20.30
+8
"Mlade človeške ribice ne bodo izpustili ...". A samo ena je bila?? Ahjej 24ur, slovnica ni vaša stvar, a?
kemuri
30. 01. 2017 19.30
-3
To se dogaja zaradi globalnega segrevanja.
Racio
30. 01. 2017 20.06
+3
a to da se tebi možgani kisajo? mogoče pa res...
SKRIPT
30. 01. 2017 19.05
-23
Batagelj je pravi kapitalist,s sesalci mu ni uspelo mu pa no s clovesko ribico,zrtve pa niso vazne,samo da bo profit in v srediscu pozornosti
MathewM
30. 01. 2017 21.08
+21
Če s seslci misliš občinske pijavke...potem ja...z njimi mu res ni uspelo. Res ste hecni, ali je tako težko nekomu privoščiti uspeh? Ali je res tako luštno ko sosedu crkne krava, se zaradi tega bolje počutite ob lastnih neuspehih? Če kaj, rabimo še par Bagateljev, prvega bi poslal v kak Bovec, da se še tisti konec končno zares oživi. Slovenski turizem ima zaradi naravne raznolikosti neverjeten potencial, samo če bi folk sodeloval.
okra301
31. 01. 2017 09.13
+0
neo81 ti nisi s postonjskega okoliša zato ne veš kakšen pace je G Batagelj .Naj si gre pogledat kakšno sranje je naredil z blokovskim naseljem Zeleni biser, povsod samo fajht plesen,ko je potrebno pa sanacija oziroma uveljavljanje garancije pa se izogiba na vse možne načine.Važno je da je dobro pokasiral za ostalo mu je prav mar.Isto je z temi zmajčki na ven pred kamerami zgleda skrben za zmajcke v resnici pa se briga samo za lastno rit. Postonjčani oziroma izvajalci kateri so imeli z njim opravit že vejo za njegove poteze in prakse.