Slovenija

FOTO: 'Danes je čas, da vrednote, ki so nas združevale, ponovno zaživimo'

Ljubljana, 23. 12. 2015 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ob 25. obletnici plebiscita je prav, da se vsaj vprašamo, ali smo uspeli ustvariti takšno državo, kot smo si jo zamislili, je poudaril predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič. "Na nas je, da zopet najdemo to samozavest - plebiscitarno samozavest," pa je dejala podpredsednica DZ Bojana Muršič.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: 25 let po plebiscitu
    04:16
    Iz SVETA: 25 let po plebiscitu
  • Iz SVETA: Pozdrav slovenskim vojakom na misijah
    02:28
    Iz SVETA: Pozdrav slovenskim vojakom na misijah
  • Iz 24UR: Pahor s 400 vojaki po svetu
    02:08
    Iz 24UR: Pahor s 400 vojaki po svetu
  • Iz 24UR: Četrt stoletja po plebiscitu
    02:29
    Iz 24UR: Četrt stoletja po plebiscitu
  • Iz 24UR: Na proslavi brez zapletov ni šlo
    02:45
    Iz 24UR: Na proslavi brez zapletov ni šlo

Mi smo odgovorni za to državo in nihče drug, je na nocojšnji državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti poudaril slavnostni govornik, predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič

Državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti.
Državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti. FOTO: Miro Majcen

"Ne, pristojnosti in odgovornosti so jasne. Imamo državni zbor, ki sprejema zakone, imamo vlado, ki mora vladati in imamo sodstvo, ki mora soditi. In smo državljani, ki gremo ali ne gremo na volitve," je dejal. Ob 25. obletnici plebiscita je po njegovih besedah prav, da se vsaj vprašamo, ali smo uspeli ustvariti takšno državo, kot smo si jo zamislili.

"Če želimo pošteno oceniti prehojeno pot, se ne smemo vprašati: kaj je šlo narobe, kaj je iz obljub in pričakovanj nastalo, temveč, kaj sem jaz, kaj smo mi storili narobe, in ali smo storili vse, kar bi morali. Otresti se moramo hlapčevskega in kalimerovskega mišljenja in ne iščimo krivcev izven sebe, ne iščimo zunanjih sovražnikov," je opozoril Mozetič.

Ustanovitev samostojne države naj bi bila po njegovih besedah v prvi vrsti tudi prelom s starim komunističnim totalitarnim sistemom in vzpostavitev novega na človekovem dostojanstvu temelječega vrednostnega sistema: "Jasno je bilo, da to ne bo šlo čez noč, in z deklaracijami, temveč da je to proces, tranzicija - prehod."

Mozetič je izrazil prepričanje, da bomo iz Slovenije naredili uspešno državo, le če bomo dosledno uresničili, uveljavili in spoštovali vrednostne temelje in načela, katerim smo se zavezali na plebiscitu. "Druge poti ni! Ali jih bomo uresničili, je odvisno samo od nas," je še poudaril.

Mozetič: Mi smo odgovorni za to državo

Državnost smo si upali zaživeti, prepreke so bile tisti čas zgolj izziv, pa je na današnji slavnostni seji DZ poudarila podpredsednica DZ Bojana Muršič. "Na dileme pa smo po tej plebiscitarni odločitvi kljub mladosti naše države odreagirali z zrelostjo in odločnostjo," je dejala.

Državo smo po njenih besedah želeli in zmogli postavili sami, z voljo in odločnostjo. "Negotovosti smo se uprli skupaj. V povezanosti. Brez te danes ne bi mogli govoriti o samostojnosti. Dihali smo za iste cilje, za skupno dobro. V enotnosti. Takrat smo presegli delitve na naše in vaše. Bili smo skupna sila," je izpostavila.

Danes po besedah Muršičeve ni na mestu vprašanje, v kakšni državi želimo živeti, saj smo odgovor na plebiscitarni dan zapisali z zlatimi črkami - v samostojni in neodvisni državi: "Naučiti pa bi se morali, da do razhajanj, delitev in vsega destruktivnega pride takrat, ko samostojnost in neodvisnost postaneta plen ozkih interesov, kalkulacij vseh vrst, tako političnih kot kapitalskih."

"Pred 25 leti je bila prihodnost videti kot razsvetljena cesta. Zaradi skupnih vrednot nismo izgubili prepričanja, da jih ne bi zmogli premagovati. In danes je čas, da vrednote, ki so nas združevale, ponovno zaživimo," je pozvala podpredsednica DZ ter se zavzela tudi za krepitev pravne in socialne države.

Tudi danes se lahko po njenih besedah z izzivi uspešno spopademo, le če delujemo povezovalno in enotno. "Na nas je, da zopet najdemo to samozavest - plebiscitarno samozavest," je še poudarila Muršičeva, sicer poslanka SD.

Premier Miro Cerar in Danilo Türk.
Premier Miro Cerar in Danilo Türk. FOTO: Miro Majcen

Zore: Naš danes ni takšen, kakršnega smo si predstavljali takrat

Ljubljanski nadškof metropolit Stane Zore je ob državnem prazniku samostojnosti in enotnosti v ljubljanski stolnici daroval mašo za domovino. 

Nadškof Zore je v nagovoru spomnil, da smo se pred 25 leti odločili, da bomo živeli v svobodni, samostojni in neodvisni državi Sloveniji. A v številnih govorih o tedanjih dogodkih in sedanjem stanju vedno znova zasledimo ugotovitev, da "naš danes ni takšen, kakršnega smo si predstavljali takrat in da tudi država ni takšna, o kakršni smo sanjali, za kakršno smo se odločali". Vedno znova tudi ugotavljamo, kakšni so vzroki za današnje stanje, je dejal Zore.

Ob tem je razgrnil nekaj misli Aleksandra Solženicina, ki jih je novembra 1973 zapisal v razmišljanju z naslovom: Kesanje in samoomejitev kot kategoriji narodovega življenja. Solženicin je po navedbah Zoreta ponudil nekaj besed, za katere misli, da jih bomo morali slišati in jih začeti živeti. "Najprej spregovori o moralni drži, ki je postavljena pod vprašaj, skorajda prepovedana. Za razvoj demokratičnega načina mišljenja in odločanja v družbi je ravno moralna drža bistvena," pravi Zore.

Ivan Oman
Ivan Oman FOTO: Aljoša Kravanja

Daleč od Švice 

Slovenci smo pričakovali, da bo samostojna slovenska država nova Švica, v resnici pa smo sedaj daleč od tega, dejansko pravo nasprotje pričakovanega, je ob 25. obletnici plebiscita o samostojnosti poudaril nekdanji podpredsednik Demosa Ivan Oman. "Najbrž pa je najslabše to, da smo državljani postali politično apatični," je dodal. "Pretirano zadolževanje države, milijardne bančne luknje, stečaji podjetij, da ne zapišem stečaji v navednicah. Vse to nas tepe," je opozoril. Po njegovih besedah gremo iz krize v krizo, dotlej, da se o krizi več ne govori, vendar še kar traja. "Vlada pač išče rešitev v povečevanju davkov, kar pa ni rešitev," meni.

Premier Miro Cerar je ob dnevu samostojnosti in enotnosti gostil svojce padlih in udeležence vojne za Slovenijo. V nagovoru je izrazil hvaležnost in spoštovanje vsem žrtvam in tistim, ki so v omenjeni vojni utrpeli izgube, ter izpostavil pomen medsebojnega spoštovanja in spoštovanja države. To je zaveza do tistih, ki so padli za državo, je dejal.

Tudi danes bi potrebovali zavezo, da si bodo vse stranke prizadevale za spravo in blaginjo prebivalcev Slovenije, pa je ob obletnici poudarila nekdanja vidna članica Demosa Spomenka Hribar. Spomnila je na pomen sporazuma o skupnem nastopu strank na plebiscitu, ki so ga podpisali 6. decembra 1990.

"Dve določili v sporazumu, ki sta pomenili projekt za prihodnost, pa se nista uresničili," je opozorila. Po njenih besedah gre za zavezo, da bodo vse manjšine v Sloveniji ohranile svoje dotedanje državljanske pravice, in drugo, da si nobena stran(ka) ne bo pripisovala zaslug za pozitivni izid plebiscita.

Plebiscit o samostojnosti Slovenije, najpomembnejša svobodna in demokratična odločitev slovenskega naroda, se ni zgodil sam po sebi, je poudaril evropski poslanec Lojze Peterle. Do njega po Peterletovih besedah ne bi prišlo, če ne bi državotvorne smeri začrtale prve demokratične volitve.

Kot je dejal, sam glede procesa osamosvajanja izpostavlja še eno dejstvo, za katerega meni, da izstopa iz slovenske politične zgodovine. To je dejstvo, da so se takratne vladajoče in opozicijske stranke v dialogu dogovorile, kako bodo šle na plebiscit, nato pa o skupnem nastopu na plebiscitu podpisale še sporazum, je dejal. To dejanje je zanj nekaj "še vedno izjemno svetlega in izjemno pomembnega za rezultat in za duha osamosvojitve".

"Naša samostojna Slovenija je velika pridobitev in vrednota, saj sedimo skupaj za mizo z vsemi drugimi državami sveta, zato smo dolžni, da jo na vsak način negujemo, ohranjamo in razvijamo naprej," je pozval premier, vsem, ki so se žrtvovali v vojni za Slovenijo pa zaželel doživete božične praznike in srečno novo leto.

Janša: Pred 25 leti smo se osamosvojili, danes je čas, da se osvobodimo

Predsednik SDS Janez Janša je na slovesnosti Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) poudaril, da je po četrt stoletja od osamosvojitve potreben nov korak. "Pred 25 leti smo se osamosvojili, danes je čas, da se osvobodimo," je dejal. 

Po 25 letih se upravičeno lahko veselimo zgodovinske odločitve slovenskega naroda za lastno državo. Kljub vsemu pa dan samostojnosti in enotnosti praznujemo z grenkobo, je dejal Janša. Sanje, težnje in hotenja, ki so Slovenijo prevevala pred 25 leti, namreč po njegovi oceni niso uresničena.

25 let od plebiscita o samostojnosti

Mineva 25 let od plebiscita o samostojnosti, zaznamujemo pa tudi dan ustavnosti, saj je pred 24 leti tedanja skupščina razglasila slovensko ustavo.

Plebiscit o samostojnosti je 23. decembra 1990 potekal na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil v začetku decembra v skupščini, predhodnici zdajšnjega DZ, sprejet z 203 glasovi. Nihče ni bil proti, štirje poslanci pa so se vzdržali. Plebiscitarno vprašanje je bilo: "Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?"

Po sprejetju zakona je 6. decembra 11 predstavnikov strank podpisalo sporazum o skupnem nastopu na plebiscitu. V njem so se vse stranke zavezale, da bodo pri pripravi in izvedbi plebiscita delovale sporazumno in usklajeno in da se stranke, zastopane v skupščini, zavedajo zgodovinskega pomena odločanja za osamosvojitev.

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za samostojno Slovenijo izreklo 95 odstotkov ali 88,5 odstotka vseh upravičencev. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov.

Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan. Danes mineva tudi 24 let od dneva, ko je skupščina razglasila slovensko ustavo, ki pa je prinesla osamosvojitev države tudi v pravnem pomenu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (895)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aristotel
26. 12. 2015 11.44
+1
Oprostite gospod Oman govorite bedarije,pravite da moramo ŠVICATI za svojo državo saj švicamo pa še kako pa ni nič boljše samo na slabše kaže v 25 letih se je uničilo vse kar so generacije naših prednikov ustvarile v stoletjih vse je šlo,naše sanje pričakovanja in bodočnost naše mladine,ki so prespektiva za bodočnost kaj jim pa je pustila vaša osamosvojitvena generacija ogromni minus na vseh področjih lahko bi bili bribližek Švice smo pa vse bližje Romuniji toliko gospod osamosvojitel...pa praznujte če imate za kaj večina Slovencev nima...
ecnarf
25. 12. 2015 18.51
+2
Sram vas je žihr kam ste pripeljali to nekoč bogato državo-nakant..........vi pa to prosljavljate , morali bi se poskriti od sramu.......
LLLEPI
24. 12. 2015 16.12
+8
Ja Jugoslavije ni vec pa tudi Slovenije ni vec Za kar so zasluzni nasi politiki v oklepaju tajkuni ki se borijo kakor levi kako cimprej vse prodat unicit in prenesti na tuje banke
LLLEPI
24. 12. 2015 16.14
+6
prašek
25. 12. 2015 08.08
+1
Enotnost se je izgubila tam nekje po letu 2004 !!!!!
LLLEPI
25. 12. 2015 13.44
+2
Kaj je s temi ljudi da proslavljajo Unicenje Slo? Ali ne vidijo da je od nase osamosvojitve cedallje slabse.Si bo potrebno se enkrat izvojevati svobodo in se oslobodit politikov unicevalcev svoje domovine in naroda
ivan.z Doba
24. 12. 2015 15.45
+2
Predsednik ustavnega sodišča bi najprej moral razpustiti US. Potem bi mu morda lahko verjeli, da misli resno. Danes "živimo" vrednote kot so korupcija, neenakost, nepotizem, spolitiziranost US....
ivan.z Doba
24. 12. 2015 15.48
+0
ivan.z Doba
24. 12. 2015 16.58
+0
Kdo pa je omenil Patrio?! Si morda mislil partijo? Službo si najdi... Če pa že komentiraš, pa vsaj članek preberi!
prašek
24. 12. 2015 17.04
+1
Ona dela v Avstirji in ima delodajalca, ki ji dovoli cele dneve komentirati na slovenskem portalu ! Aja, živi pa v Švici. Prvi, seveda !
murinar
24. 12. 2015 11.28
+3
Mozetič -nakladač ,lažnivec umazani ! 10%tebi podobnih živi kot bogovi na račun obkradenih 90% ljudi. Pa že sv.... bavčarja ste privlekli v studio ,da vas ni sram!
sinhron
24. 12. 2015 11.08
+3
Mozetič pravi , da nam je bog dal državo , narobe ; bog do sedaj še nikomur ni nič dal , da pa se imajo nekateri za bogove in nekateri za njihove vazale pa že dolgo vemo ! In ti bogovi bi morali biti bolj odgovorni do te države in državljanov in ne biti vzor kriminala , korupcije , podpihovanja itd . Pravi še , da so odgovorni za to državo , če bi se dejansko tako počutili ne bi dovolili kriminalcem oditi iz zapora in preprečevati obsodb in ne bi dovolili izmikanju prestajanju kazni pravnomočno obsojenim ! Zelo slab vzgled je to ustavno sodišče in zelo slabo delujejo sodišča za male bogove !
ivan.z Doba
24. 12. 2015 15.46
-1
zaenotnost
24. 12. 2015 10.00
-3
nergači ni vam pomoči...jutri bo lepši dan
DostMam2.1
24. 12. 2015 09.44
+5
Mozetic - predsednik ustavnega sodisca je govor zacel z bogom, ki nam je dal domovino! Fuj! Koncno se je razkril in vemo kam pes taco moli - zato pa desni vse dobijo na US!
sinhron
24. 12. 2015 10.47
+4
In on pravi , da so oni odgovorni za državo - potem naj se tudi odgovorno obnašajo in naj ne spuščajo na svobodo kriminalce in jih ščitijo do onemoglosti !
polikarbonatka
24. 12. 2015 12.05
+1
A tako,bog na je dal domovino,jaz sem pa mislila da je je to bil Janša
sinhron
24. 12. 2015 12.48
+1
Tudi Janša je ni dal , čeprav si domišlja , da je to njegova svojina in lahko počne kar hoče nekaznovano !
ivan.z Doba
24. 12. 2015 15.46
-2
Oba omenjena sta nam dala sredinec v .....
Verbena
24. 12. 2015 09.17
+10
Smo vedli, da bo jugo vzel hudič...sam, da Slovenijo jemlje po malem že 25 let..to pa takrat res nisem vedla in si nisem mogla predstavljat!!...tolk pametni ljudje, vsi ti politiki, ti vsi javni predstavniki..čudn, da ne vedo, kaj pomeni demokracija, kaj pomeni pravna in kaj pomeni socialna država!!!...znova in znova znajo sam natrosit enih praznih besednih puhlic, se rokovat, prilizovat...matr imamo pa pravi cvet ...da bi ga čimprej vzela slana in da bi se iz popka razvila boljša cvetlica!!!
LLLEPI
24. 12. 2015 16.25
+5
Demokracija po nase pomeni da lahko politiki nekaznovano kradejo po mili volji in zaposlijo se pomagace da je izplen vecji
ooResnicA
24. 12. 2015 09.12
+8
.....preveč prodanih riti je pri koritu ki jim ni mar za SLO ne bo šlo.....
opazovalec_
24. 12. 2015 09.05
+11
Na kaj smo lahko ponosni? Na bankrotirano državo in na vse tiste, ki so to zrihtali ali pa nad svobodo tajkunizacije in državne lopovščine, nad divjo privatizacijo, izkoriščanjem delavcev, čakalnimi vrstami v zdravstvenih ustanovah, mizernih pokojninah, nad dvojnimi merili in skorumpiranimi sodniki... LAŽI, PREVARE IN KRAJA SO PRI NAS VREDNOTE??
Verbena
24. 12. 2015 09.22
+6
..so, ja...poštenje, spoštovanje sta v tej novi državi najbolj zaničevani vrednoti..to čutim že ves čas..sam, nisem človek, ki bi se prodal, lezel nekomu nekam...je velik težje tako živet, ampak imam mirno vest in dušo...vsi ti, ki so uničli državo pa duše tako nimajo...še srca ne...so kot roboti !!!
trunck
24. 12. 2015 08.32
+9
Samo nekaj podatkov, prede padete v samopomilovanje in bodo polni najvišji mostovi. Slovenci imajo v lasti več kot 1.5M nepremičnin, kar pomeni, da ima večina Slovencev vsaj za 100.000€ premoženja. Res je, da so to premoženje v večini pridobili v času socializma in prehoda v kapitalizem (Jazbinškov zakon)
Verbena
24. 12. 2015 08.22
+10
Aja..danes...pa je to blo rečeno lani pa predlani..v glavnem vsa leta nazaj...bodte vsaj tolk pošteni vsi politiki in javni predstavniki in se 1x zahvalite ljudem, da so en tolk butasti, da so vam dovolili in trpijo, da ste iz Slovenije naredili deželo lopovov in poštenjakov!!! Sej, poštenjaki, verjamem, da smo še v večini, a smo nemočni, ker imate lopovi moč, denar !!! ...
LLLEPI
24. 12. 2015 16.32
+2
Mislim da ni vec veliko postenjakov ce samo pogledas je nemogoce najti enega postenega politika.Tudi tisti ki popolnoma na novo vstopijo v politiko se spremenijo v trenutku in se priklucijo ostalim izkusenim goljufom
bema1201
23. 12. 2015 21.59
+63
Sama smetana na proslavai, žal med njimi tudi taka, ki zaudarja po pokvarjenosti.
sejvam
24. 12. 2015 10.04
+3
Netajkun
23. 12. 2015 21.52
+15
V Sloveniji je pa ja lepo , ne razumem zakaj toliko bentite . S plačko javnega uslužbenca , dodatno začinjeno z malo " tržne dejavnosti " se zelo spodobno živi . . in še veliko prostega časa ostane .
1xy
23. 12. 2015 21.48
+10
Slovenci smo lahko ponosni, da imamo svojo državo v sklopu EU......če so že nam starejši in srednji generaciji zaebali in zafurali državo je vsaj ta prednost, da imajo naši otroci in vnuki odprta vrata v boljšo prihodnost, čeprav na tujih tleh......znani smo kot priden, deloven, izobražen in pošten narod - kdor ima vsaj nekaj teh vrlin in neovirano pot v tujino naj si zasluži svoj kruh - pošteno plačilo za pošteno delo......slej ko prej bo tudi slovenskim lopovom zmanjkalo delavcev za pest riža in kozarec vode.........
kolbek460
23. 12. 2015 21.49
+11
AlternativeFacts
23. 12. 2015 21.53
-2
1xy
23. 12. 2015 21.57
+1
ti se kar tolaži.....vprašaj Srbe kaj bi dali, da bi lahko neovirano prestopali na trg delovne sile v EU......vprašaj......zakaj je med begunci toliko ljudi iz bivših republik YU......aja, zato ker je EU dre* po tvoji logiki.....
LLLEPI
24. 12. 2015 16.35
+1
Ja dobra ugotovitev znani smo kot potrpezljiv narod primeren za suzenstvo in izkoriscanje ker nikoli ne povzdignemo glasu ravno taksne potrebuje EU da opravljajo skoraj zaston j into tisa ki jih domacini ne marajo
plotter123
23. 12. 2015 21.46
-1
a danes SDS ni poslal pisma z belim prahom tako kot je pri njih v navadi ?
erdogan
23. 12. 2015 21.43
+46
Sramota, toliko ljudi pred pragom revščine...da ne bi še o čem govorili, škoda besed, tile pa praznujejo ?!? Halo, narod zbudi se , aja je že mimo....
DAEMONIUM
23. 12. 2015 21.53
+17
vsak 7 nima kaj za jesti, drugo leto bo že vsak 6.....to ni D od države!
Brakedirt
23. 12. 2015 21.55
+10
vazno je da ima vsak 3 nov avto, sodec po pogledu na cesto
1xy
23. 12. 2015 21.57
+9
ja, ta vsak 3 je zaposlen v državnih jaslih......
LLLEPI
24. 12. 2015 16.38
+1
Vazen je dsa ti ki so na proslavi najemajo kredite v imenu prihajajocih generacij .Drugace pa Slovenci smo srecni da imamo taksno sposobno oblast.
gongash
23. 12. 2015 21.42
+36
mamo 5000 beguncev na meji 107.000 brezposelnih, policisti štrajkajo, javni sektor s štrukljem si pa viša plače, oni majo pa proslavo to je današnja slovenija, živijo v preteklosti
plotter123
23. 12. 2015 21.42
+12
Citiram Janšo : Pred 25 leti smo se osamosvojili, danes je čas, da se osvobodimo," KOGA ali KAJ ? pa ni povedal , torej je moja napoved o izdelanem načrtu taborišč za tiste ki nismo v SDS pravilna .
Netajkun
23. 12. 2015 21.45
+3
verjetno takih kot si ti . . . po tvojih spodnjih komentarjih
trunck
23. 12. 2015 21.46
+1
Mogoče pa ga bo povozil avto in bo osvoboditev tu kot bi trenil
jackgaton
23. 12. 2015 21.49
+1
da se osvobodimo pred komu najzerji in njihovimi rdečimi tajkuni okrog foruma 21 :zidar, rigelnik, černigoj, valant, bohorič, kordež , petan , šešok , janković, korelič, pavček , bavčar , itd ....................vse skupaj pa je s kešom zalagal bankir v NLB Kramar nastavljen od ropove vlade LDS