Slovenija

Precenite cene in privarčujte

Ljubljana, 22. 02. 2008 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./T.V./STA
Komentarji
6

Zveza potrošnikov stopnjuje pritisk na trgovce, saj cene najosnovnejših živil preverjajo pri sedmih trgovcih.

V sklopu projekta Precenimo cene so na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pripravili posebno spletno stran www.precenimocene.si, na kateri je mogoče na pregleden način preveriti cene izbranih prehranskih artiklov. V tem trenutku je potrošnikom na spletni strani na voljo 31 skupin prehranskih izdelkov, kar pomeni, da so potrošnikom na voljo podatki o več kot 500 izdelkih v osmih trgovinah najpomembnejših trgovskih verig.

Gre za orodje, da se bodo lažje odločiti in izoblikovali meje, koliko so za posamezni izdelek pripravljeni plačati. Predsednica ZPS Breda Kutin

"Želimo, da si potrošnik postavi mejo: ne, da izdelka ne kupi zato, ker si ga ne more privoščiti, temveč zato, ker zanj ni pripravljen toliko plačati," je dejala predsednica zveze Breda Kutin in poudarila: "Namen nadgradnje akcije s spletnim portalom je, da objavimo čim več informacij. Pomembno je, da potrošniki začnejo uveljavljati svojo pogajalsko moč in da glasujejo z nogami."

Urad RS za varstvo potrošnikov, ki deluje v okviru ministrstva za gospodarstvo, in Zveza potrošnikov Slovenije sta konec januarja podpisala pogodbo, s katerim urad financira projekt spremljanja cen v letošnjem letu. "Vrednost pogodbe znaša 210.000 evrov," je povedala direktorica urada Mojca Burgar.

Vsakih 14 dni bodo objavili nove cene določenim izdelkom, ki jih primerjajo pri sedmih različnih trgovcih. Dosedanje primerjave so pokazale znatne razlike v cenah.
Vsakih 14 dni bodo objavili nove cene določenim izdelkom, ki jih primerjajo pri sedmih različnih trgovcih. Dosedanje primerjave so pokazale znatne razlike v cenah. FOTO: Kanal A

Nabor izdelkov bodo še širili, v naslednjih fazah pa bodo poleg prehranskih izdelkov v košarico vključili tudi izdelke za osebno nego in vzdrževanje gospodinjstva, pozornost bodo usmerili tudi na področje storitev. Cene bodo osveževali dvakrat mesečno, glavni poudarek pri prikazu pa je cena na enoto izdelka. S tem potrošnike opozarjajo na pomembnost preračuna cen na kilogram ali liter, ki omogočajo realno primerjavo istovrstnih izdelkov.

Dosedanja akcija je po njenih besedah pokazala, da "so razlike v cenah za primerljive izdelke znatne". Ob tem je opozorila na previdnost pri novi obliki prodaje, ki se uveljavlja v Sloveniji, in sicer pri prodaji izdelka na kos in ne na kilogram. "Ljudje so na to premalo pozorni," je poudarila predsednica zveze.

Preverite, ali je cena za kilogram ali za kos?

Za primer je navedla ceno korenja, ki ga prodajajo na kos oz. na kilogram. Primerjava cene korenja prvega kakovostnega razreda je pokazala, da ta v Leclercu stane 58 centov na kilogram, v Lidlu pa 1,98 evra na kilogram. Podobna primerjava cen pokaže, da je v različnih trgovinah solata tudi šestkrat dražja, bela štruca ali krompir pa trikrat dražja, je nanizala Kutinova.

V zvezi nameravajo cene občasno spremljati tudi v sosednjih državah ter izdelati primerjavo cen izdelkov glede na kupno moč v posamezni državi.
V zvezi nameravajo cene občasno spremljati tudi v sosednjih državah ter izdelati primerjavo cen izdelkov glede na kupno moč v posamezni državi. FOTO: Kanal A

Kot je dejala Kutinova, se s trgovci tudi dogovarjajo, da bi jih obveščali o spremembah cen, tako da bi jih lahko ažurirali sproti. V zvezi nameravajo cene občasno spremljati tudi v sosednjih državah (v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem in Madžarskem) ter izdelati primerjavo cen izdelkov glede na kupno moč v posamezni državi, torej ne le nominalno, je dejala Kutinova.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
23. 02. 2008 09.34
Mislil sem, da smo že presekli komunistično miselnost, da so za vse krivi kulaki in veletrgovci, ko smo ustanavljali zadruge, tudi nabavno prodajne in strli ta ostanek kapitalističnega izkoriščanja, monopole, tajkune in veelposestnike, oligarhe in ne vem še koga. Očitno je, da ta revolucionarna terminologija še vedno blodi po glavah dananašnjih voditeljev in politikov. Baje da so tržišče, ponudba ter povpraševanje in konkurenca tisti čudežni mehanizmi, ki omogočajo primerno kvaliteto ter ceno. Očitno temu ni tako, saj Slovence ogrožata Mercator in Pivovarna Laško, rešujeta jih pa Spar ter Lidl, med bankami pa Unicredit ter Hypo Bank. Če nam luč v prihodnost kažeta taka miselnost in primitivizem, se nam slabo piše! Še Mićo Mrkaić je utihnil! Zveza potrošnikov je itak brez zveze, oni s eukvarjao z decimalkami in roki trajanja. Če kdo misli, da se imamo kaj boljše zato, ker je v trgovini deset metrov polic različnih testenin in dvajset metrov nekih mlečnih izdelkov, se zelo moti! Človek rabi marsikaj drugega. To niso knjige! Če izbira in ponudba presegajo vse razumne meje, v tgovinah ans čakajo vodometi im marmor ter mahagonij, ni čudno, da cene rastejo, saj vse to pač stane. PŠolne nabiralnike nekih prospektov in papirjev menda ja plača tisti, ki kupuje! Zakaj pa nimamao še bencina in elektrike Mercator, avtomobilov in pralnih strojev Spar ter zdravstvene kartice Tuš? Bi pri zdravniku zbiral pike in npr. na vsakih 100 pik dobil zobno zalivko brezplačno?
Buena Vita
23. 02. 2008 01.47
Nobena sramota ni če zveza potrošnikov, da kak nasvet, mar nismo živeli v socializmu, in smo bili lačni različnosti.Sedaj pač to izkoriščajo trgovci,reklamirajo tako da potrkajo na nacionalni ponos,sami pa stremimo po nekem dokazovanju,taki ki živimo ob mejeah ,smo že itak vajeni skakat po trgovinah,drugi pa nam se pridružijo,
tony_abcde@yahoo.com
22. 02. 2008 18.42
če bi bili nekateri polno zaposleni potem tudi nebi imeli časa tukaj gor pisati... dejstvo je, da se nekaterim niti ne da primerjati cen. Enostavno kupujejo po liniji najmanjšega upora. Če bi kupovali avto, stanovanje bi pa iskali ponudbo z najnižjo možno ceno. Posledica tega je da so cene take kot so, ker se ne vrši pritisk na trgovce s strani kupcev. Če bi določena masa kupcev kupovala tam kjer so nižje cene bi imel trgovec z višjimi cenami hitro prazne trgovine in bi se takrat popraskal po glavi... Kupci bi se predvsem morali orientirati na cene izdelkov, ki jih najbolj pogosto kupujejo. Eden izmed vzrokov je tudi, da imamo v SLO samo tri največje trgovce. Dobro je, da konkurenca prihaja.
strelka23
22. 02. 2008 18.14
Marinka če bi bila polno zaposlena in imela družino ne bi imela časa hoditi od trgovine do trgovine in primerjati cen in nato kupovati.Na žalost.
slonpodgrmom@gmail.com
22. 02. 2008 18.03
Marinka Matr si tečna da bi te človk raj nosu kot tvoje poste bral. PA nismo vsi tolk pametni kot ti.Zapomni si ti bo lažje.
marinka :)
22. 02. 2008 17.46
žalostno, da mora Zveza potrošnikov učiti ljudstvo matematike. ljudje res kupujejo zaslepljeno, potem pa jamrajo.kot da so nepismeni. sami ne vedo, kaj res potrebujejo, polnijo vozičke po nepotrebnem in veliko je takih, ki so preponosni kupovati cenejše izdelke oz. imajo predsodke o cenejših znamkah živil. sama kupujem in jem poceni in tisto, kar res potrebujem - in ne rečem, še vedno plačam več kot pred nekaj meseci, kaj šele leti - a še vseeno bi bila lahko enako sita za večji denar. ljudje pač ne znajo ali pa nočejo primerjati in opazovati spremembe na policah različnih trgovin in dokler jih to ne udari dovolj po žepu, da bi se zamislili, jim že ne gre tako slabo. da pa se pojavi potreba po pomoči zveze potrošnikov da nas uči to, kar se od nas pričakuje že v prvi triadi OŠ, je pa žalost in sramota.