Slovenija

Precejšnje razlike v pismenosti med spoloma in med predeli sveta

Ljubljana, 08. 09. 2016 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po podatkih Unescovega inštituta za statistiko je leta 2014 delež pismenih med ljudmi, starejšimi od 15 let, znašal 85,3 odstotka, medtem ko je bil delež med mladimi (15-24 let) 90,6 odstotka.

Pisava - 1
Pisava - 1 FOTO: Thinkstock

Danes je svetovni dan pismenosti, ki ga Sklad ZN za otroke (Unesco) praznuje pod geslom Branje preteklosti, pisanje prihodnosti. 

Ob svetovnem dnevu pismenosti, ki so ga prvič obeležili pred natanko petdesetimi leti, se spominjajo preteklih petih desetletij prizadevanj držav in mednarodne skupnosti za zvišanje ravni pismenosti. Današnji dan je namenjen tudi trenutnim izzivom na tem področju in iskanju inovativnih rešitev za nadaljnje povečanje deleža pismenih ljudi, na svoji spletni strani piše Unesco.

Med odraslimi, tj. starejšimi od 15 let, je leta 2014 delež pismenih moških znašal 89,2 odstotka, delež pismenih žensk pa 81,5 odstotka. Med mladimi (15-24 let) je bil ta delež višji, saj je med moškimi znašal 92,8 odstotka, med ženskami te starosti pa 88,6 odstotka, kažejo podatki, ki jih je inštitut objavil v juniju.

Precej več nepismenih je med ženskami, saj je njihov delež med nepismenimi odraslimi dosegel 63 odstotkov, med mladimi pa 59.

Precejšnje razlike so tudi med predeli sveta, saj 51 odstotkov nepismenih odraslih ljudi živi v Južni Aziji, 26 odstotkov pa v podsaharski Afriki, še kažejo podatki Unescovega inštituta.

Opismenjevanje je sicer tudi del Agende 2030 za trajnostni razvoj, katere cilj je, da bi bili do leta 2030 vsi mladi na svetu pismeni in da bi znali računati. Ta delež pa želijo povečati tudi med odraslimi.

Svetovni dan pismenosti bodo obeležili po vsem svetu, osrednja slovesnost z dvodnevno konferenco pa bo potekala na sedežu Unesca v Parizu. Tam bodo posameznikom za delo na področju pismenosti podelili nagrade International Literacy Prizes. Konferenco bo zaznamoval tudi začetek globalnega zavezništva za pismenost, ki naj bi združeval vse ključne igralce na tem področju, še piše na spletni strani Unesca.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
08. 09. 2016 15.23
..eni tudi 100%nosti ne znajo Uporabljati, memgrede sam