Slovenija

'Prebrali so nam diktat'

Maribor, 19. 06. 2012 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na mariborski lesarski šoli opozarjajo, da je pristojno ministrstvo enostransko sprejelo odločitev o združevanju šol. Še vedno ne vedo, zakaj pri pripravi tega ukrepa ni bilo stroke. Pričakujejo jasne, neposredne in argumentirane odgovore.

Lesar
Lesar FOTO: Thinkstock

Danes so se na napovedano združevanje srednjih šol s strani ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport odzvali tudi na Lesarski šoli Maribor. Direktor Aleš Hus je presenečen nad odnosom ministrstva, pri čemer pojasnjuje, da so bili enostransko postavljeni pred dejstvo, da bodo naslednje leto prenehali obstajati kot samostojna šola. Zanikal je besede ministra Žige Turka, da so bili vabljeni na pogovor, kjer naj bi skupaj sprejeli odločitev za združevanje. "Nasprotno, ravnatelji šol, ki naj bi se združile, smo bili poklicani v sobo na ministrstvu, kjer sta nam predstavnika ministrstva ob prisotnosti treh pravnikov prebrala diktat, da se naše šole s 1. septembrom združijo in da bodo v kratkem prejeli akte o ustanovitvi novih javnih zavodov," je dejal direktor in ravnatelj mariborske lesarske šole.

Dodal je, da še vedno niso dobili nobenega uradnega pojasnila niti argumenta, zakaj se združuje prav njihovo šolo. Vse, kar vedo, so izvedeli na omenjenem sestanku in v medijih. Hus predvideva, da bo prvi uradni dokument s strani ministrstva sklep o ukinitvi zavoda kot samostojne pravne enote ter akt o ustanovitvi novega, ki ga bo nadomestil.

Hus zanika besede Turka, da naj bi tudi oni sodelovali pri oblikovanju ukrepa o združevanju šol.
Hus zanika besede Turka, da naj bi tudi oni sodelovali pri oblikovanju ukrepa o združevanju šol. FOTO: B.G.

Skupaj z ravnateljico Visoke strokovne šole, ki prav tako deluje v okviru šole, Zdenko Steblovnik Župan, sta poudarila, da je njihova šola edina specializirana šola s področja lesarstva v severovzhodni Sloveniji. Gospodarski kazalci po njunih besedah kažejo, da je panoga v porastu, vladni strateški program pa zato predvideva, da bo do leta 2020 v lesarstvu zaposlenih 35.000 ljudi.

"Ti bodo morali nekje pridobiti strokovna znanja, zato se nam zdi samoumevno, da drugo največje slovensko mesto obdrži specializirano šolo za lesarsko industrijo, ki v njem zelo uspešno deluje že več kot 60 let," sta poudarila direktor in ravnateljica.

Od ministrstva pričakujejo jasne, nepolitične in neposredne odgovore o tem, s kakšnimi strokovnimi argumenti se ukinja samostojnost njihove šole ter zakaj odločitve sprejemajo enostransko. Menijo namreč, da bi bilo bolj smiselno z nepremišljenimi ukrepi združevanja počakati še vsaj eno šolsko leto, v vmesnem času pa opraviti temeljito javno razpravo o racionalizaciji ali reformi srednjega in višjega šolstva v Sloveniji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pika.poka12
19. 06. 2012 19.02
+4
Mene res zanima, zakaj ni nč govora, da bodo klestili proračun zasebnih univerz, ki so financirane iz strani države. Ne tiste pa bodo pustili nedotaknjene.
nenasedaj
19. 06. 2012 18.15
+5
Kako so nekateri Slovenci nasedli Virantu. Ta naj bi na isti dan, ko je Janković objavil nastop na volitvah ustanovil svojo stranko, ki naj bi na osnovi laži, ki sta jih Virant in Majer skupaj sestavila, pobral tudi levo sredinske glasove. In ljudje niso spregledali, čeprav sem osebno še pred volitvami javno povedal, da gre za goljufijo. In zdaj živimo v podrejanju vsega Majerjevi oblasti. Najprej SDS Holding dd, zdaj Šolstvo SDS d.d. v zasebni lastnini. In o šolstvu zdaj čveka Žiga Turk, ki s svojo omejenostjo šokira celo Evropo. Pa saj ni edini, je pa najnagravžnejši in hinavski
Syrena
19. 06. 2012 17.08
+4
Jao, kje so tega mečkača našli-direktor direktorata za srednje šolstvo? kakšne nebuloze prodajajo- lani je veljala čisto drugačna stroka. ne moreš verjet, da se lahko pedagoška načela spremenijo kar tako, čez noč. V tej vladi je več ministrov, ki jim laž hitro zdrsne iz jezika, kako jih ni sram. Brez vsake strokovne utemeljitve, kar tako, zato, ker si je to nekdo izmislil in potem ljudem prodajat meglo... V vsaki normalni državi, če bi se ministru šlo za njegov resor, pa da nekaj dobrega naredi, bi pod takšnimi pogoji odstopil. Ne, pri nas pa raje lažejo...
Bojan-F
19. 06. 2012 15.36
+3
Se je minister zlagal? Visoko moralna in etična Vlada bo preko svojih služb kmalu demantirala grdo govorenje o ministru. Mimogrede: če ne bodo posredovale vladne službe bodo pa posredovale paravladne - guruji komuniciranja.
lubje
19. 06. 2012 14.49
-12
Nasvete stroke ja. Dejstvo je, da je učiteljev preveč in da so šole pač državne, tako da lahko mirne volje združujejo kar hočejo. Oglašajo se samo nezadovoljni učitelji, ki se bojijo, da bodo ob državno plačo in bodo morali kaj drugega delati, kot blebetati vsako leto ene in iste stvari.
saintjozef
19. 06. 2012 15.15
+7
niso dobili nobenega uradnega pojasnila niti argumenta.... --Tako so delali hitler, musolini.
saintjozef
19. 06. 2012 13.43
+16
Zanikal je besede ministra Žige Turka, da so bili vabljeni na pogovor, kjer naj bi skupaj sprejeli odločitev za združevanje. "Nasprotno, ravnatelji šol, ki naj bi se združile, smo bili poklicani v sobo na ministrstvu, kjer sta nam predstavnika ministrstva ob prisotnosti treh pravnikov prebrala diktat... --Minister LAŽE. To, kar se gredo pa že diši po protidržavnem delovanju.
titovka
19. 06. 2012 13.56
+15
kdaj so pa desničarji delali za slovenijo...vedno proti slovenije in za vatikan...peterle je glavni!!!!
titovka
19. 06. 2012 13.38
+21
TAKO NESPOSOBNE VLADE PA ŠE SVET NI VIDEL....
Geronemo
19. 06. 2012 13.43
+16