Slovenija

Sta Arhar in Rogić dosegla kompromis o LB? Na Hrvaškem pravijo da, v Sloveniji ne

Ljubljana/Zagreb, 07. 11. 2012 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finančna strokovnjaka sta dosegla kompromis o LB, ki ni idealen, a je kljub temu sprejemljiv za hrvaško stran, trdi hrvaška zunanja ministrica Pusićeva. Odgovor slovenske strani se glasi: Arhar in Rogić v zadnjem mesecu nista predlagala novih rešitev.

Vesna Pusić
Vesna Pusić FOTO: Reuters
Hrvaška in Slovenija sta Arharju in Rogiću zaupali iskanje rešitve za tiste devizne prihranke hrvaških varčevalcev, ki jih je Hrvaška v začetku 90. let prejšnjega stoletja prevzela kot javni dolg ter prek komercialnih bank izplačala varčevalcem.

Slovenski in hrvaški finančni strokovnjak France Arhar in Zdravko Rogić sta dosegla kompromisni predlog za prenesene devizne prihranke hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke (LB), je povedala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. "Naša finančna strokovnjaka sta prišla do kompromisnega predloga, ki ni idealen za hrvaško stran, a menim, da je racionalen. Moje stališče je, da je za Hrvaško sprejemljiv," je povedala. O podrobnostih predloga ni govorila.

Ocenila je, da bi državi na podlagi predloga lahko relativno hitro uredili spor o LB, ter poudarila, da so pogovori finančnih strokovnjakov prinesli sadove. Kot je dodala, bosta Arhar in Rogić predlog rešitve najprej predstavila svojima vladama, potem pa bodo v Zagrebu in Ljubljani odločili, ali bodo njun predlog tudi sprejeli.

France Arhar in Zdravko Rogić
France Arhar in Zdravko Rogić FOTO: Svet

Slovensko zunanje ministrstvo: Nobenega novega predloga ni bilo

Na slovenskem zunanjem ministrstvu novico o doseženem kompromisu zanikajo. Od zadnjega sestanka na Bledu – ta je potekal v prvih dneh oktobra – ni bilo nobenega novega predloga, so sporočili. "Slovenski in hrvaški finančni strokovnjak sta na Bledu zunanjima ministroma predlagala, naj državi skupaj pišeta Banki za mednarodne poravnave v Baslu in jo prosita za pomoč pri iskanju rešitve vprašanja LB v skladu s sporazumom o nasledstvu. S tem sta potrdila stališče Slovenije, ki ves čas poudarja, da vprašanje nekdanje Ljubljanske banke sodi med vprašanja nasledstva. Z reševanjem problematike v Baslu se je v pismu ministru za zunanje zadeve Karlu Erjavcu strinjala tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić," so pojasnili.

Poziv Erjavca, naj hrvaška vlada umakne pooblastili v tožbah, ki so vložene pri hrvaških sodiščih, saj da se ni mogoče pogajati, če hkrati potekajo tožbe o isti zadevi pred hrvaškimi sodišči, za zdaj ostaja brez odgovora, so še dodali.

Janša: Kako vrniti nekaj, česar nisi dobil?

Janša je odločitev Strasbourga komentiral med obiskom poplavljenih območij.
Janša je odločitev Strasbourga komentiral med obiskom poplavljenih območij. FOTO: Mia Media

Pusićeva je komentirala tudi razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, da morata tožnika iz BiH in vsi, ki so v enakem položaju kot onadva, dobiti izplačane stare devizne vloge pri LB. Po njenem mnenju je odločitev "v skladu z dosedanjim mnenjem Hrvaške".

Mnenje na slovenski strani je drugačno. Po zunanjem ministru Karu Erjavcu, ki je napovedal pritožbo, se je oglasil tudi premier Janez Janša. "Ko bo znana tudi pravna ocena, bo tudi jasno, ali se bo Slovenija pritožila oziroma na kakšen način se bo pritožila. Zagotovo pri tej odločitvi ne bo ostalo, kajti ni mogoče od nekoga zahtevati, da vrne nekaj, česar ni dobil," je poudaril.

Za pritožbe je tri mesece časa, če jih ne bo, bo sodba postala pravnomočna. V nasprotnem primeru pa se vse skupaj lahko zavleče za več let.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godhead
08. 11. 2012 09.30
+3
da jih nebo slučajno čelavi s patrijami napadel :))
kordiljere
08. 11. 2012 08.26
-1
Ne tako hitro. Hrvatje so bleferji,samo poznati jih je treba. Ko je Hrvat tekel na 42 km.je se na samem startu napovedoval zmago,ceprav do cilja nikoli ni prispel. Mislim,da se zastopimo.
godhead
08. 11. 2012 09.30
+4
POIVRE
07. 11. 2012 21.57
+2
Ministrica se lepo smeje. Deluje naravno. Hrvaška je uspela. Slovenija bo plačala za nesposobnega Rupla, čudaškega Drnovška, pavlihastega Pahorja, Janševega „jarana“ Sanaderja...Zakon karme.
godhead
08. 11. 2012 09.31
+3
če pa rupel je zakon, on je ja pomemben zaradi svoje knjižice s telefonskimi :)
Drago Kurnik
07. 11. 2012 19.07
-5
Ja gospodje iz zagreba gdaj imajo v planu hrvaška podjetja vrnit LB, kredite ki so jih pri njih najele, to ste pa kar spregledali, mislim da se bodo naši, čeprav narod hlapcev znali upreti !!
dalmatic
07. 11. 2012 19.44
+5
pa saj to na nlb banki tko sami vedo,komu so dajal kredite,kšna so bla zavarovanja,na katero ime,z tem nima hrvaška država nobene zveze.lahk greste tko kot hr,bih varčevalci v strasbur pa jih stožte.ne pa da sitnemu narodu jemljete prihranke iz ust.odškodnine so se ze začele,tko kot sem že pisal pred 3 leti,pa ste se mi smejal.NLB je najbolši možni denarni sklad,dobili bodo odškodnine plus zlo velike obresti in vse iz vašega dalkoplačevalskega denarja
calmato
07. 11. 2012 18.23
+11
Ali se je gdo od politikov in nekaterih ljudi ki trdijo,da varcevalcem ni treba vrniti denarja vprasal kako je mogoce da nobeden od slovenskih varcevalcev pri LB ni ostal brez privarcevanega denarja?Za varcevalce iz drugih republik pa trdijo, da je za prihranke odgovorna Narodna banka Jugoslavije. Ves denar ki se je v vseh LB po Jugoslaviji varceval bil pod nadzoro LB v Sloveniji,kajti tu je bila glavna banka,a druge banke pa so bile podruznice!Ali ni ta teza malo smesna? Vprasam vas kaksen vik in krik bi naredili,da se je nekaj takega zgodilo slovenskim varcevalcem?
prijatelj44
07. 11. 2012 19.58
+6
Če sem varčeval pri LB pričakujem da mi denar da LB.