Slovenija

'Že prav, da znamo praznovati, toda dragi moji, Prešerna je treba brati'

Ljubljana, 08. 02. 2017 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Kranj se je na kulturni praznik znova vrnil v čas Franceta Prešerna. Tradicionalni, že 15. Prešernov smenj je odprl premier Miro Cerar, ki je poudaril pomen kulture. "Naš Prešeren bo živ in slovenski kulturni praznik bo imel svoj smisel le z novimi in novimi generacijami umetnikov, poustvarjalcev in osveščene publike," je dejal.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kako dobro poznamo Prešerna?
    02:33
    Iz SVETA: Kako dobro poznamo Prešerna?
  • Iz SVETA: 'Zdravljica nagovarja dobre ljudi'
    01:26
    Iz SVETA: 'Zdravljica nagovarja dobre ljudi'
  • Iz SVETA: 'Umetnost crkuje'
    01:07
    Iz SVETA: 'Umetnost crkuje'
  • Iz SVETA: Tako Prešerna recitirajo Američani
    01:03
    Iz SVETA: Tako Prešerna recitirajo Američani
  • Iz 24UR: Prešernov smenj
    02:39
    Iz 24UR: Prešernov smenj
  • Iz 24UR: Prešernovanje v Vrbi
    02:38
    Iz 24UR: Prešernovanje v Vrbi

Potem ko so v torek na državni proslavi v Cankarjevem domu podelili najvišja slovenska priznanja v kulturi – Prešernove nagrade, je danes "prešerno" po vsej državi.

Kranj se je na vrnil v čas Franceta Prešerna. Tradicionalni, že 15. Prešernov smenj je odprl premier Miro Cerar, ki je poudaril pomen kulture. "Naš Prešeren bo živ in slovenski kulturni praznik bo imel svoj smisel le z novimi in novimi generacijami umetnikov, poustvarjalcev in osveščene publike," je dejal.

Še enkrat je čestital Prešernovim nagrajencev in se zahvalil vsem umetnikom: "Zavedamo se, da je kulturni praznik le skromna zahvala za vse, ki leto in dan plemenitite naš prostor z umetnostjo in tako plemenitite naša življenja." Kot je poudaril, je ustvarjalnost tako pomembna za našo dušo, kot je voda pomembna za naše telo.

Premier Cerar s kranjskim županom Trilarjem ...
Premier Cerar s kranjskim županom Trilarjem ... FOTO: STA

"Malo narodov svojo kulturno identiteto v tolikšni meri dolguje enemu samemu ustvarjalcu," je povedal Cerar in dodal, da je Prešeren v prelomnem času pomladi evropskih narodov z eno samo knjigo poezij povzdignil slovensko umetnost na raven največjih evropskih genijev ter dokazoval, da se Slovenci zmoremo in znamo kosati z največjimi narodi sveta. Bil je ne le genialen pesnik, temveč tudi humanist, vizionar in eden največjih narodnih voditeljev, je prepričan Cerar, ki meni, da je danes na nas, da edinost, srečo in spravo iščemo naprej, da Prešernove preroške besede vzamemo za ideal, ki se mu moramo s svojim ravnanjem čim bolj približati. "S tem bomo najbolje pokazali, da je ravno kultura, ki ni le umetnost ustvarjanja, ampak je tudi kultura odnosa do sočloveka, tisto, kar je vedno bilo in mora ostati temelj naše družbe," je še povedal premier.

Kot je ocenil, je Prešernov smenj vsakoletni dokaz, da spomin na našega največjega pesnika presega minljivost našega zemeljskega bivanja. V Kranju so ponosni, da je Prešeren delal, živel in ustvarjal prav v njihovem mestu. Prav tako so ponosni na bogato kulturno infrastrukturo in institucije. "Če bi bogastvo družbe merili v kulturi, bi bila Slovenija ena najbogatejših držav na svetu, Kranj pa eno najbogatejših mest," je prepričan kranjski župan Boštjan Trilar.

Prešernov smenj je ena najbolj prepoznavnih prireditev ob kulturnem prazniku. Vsako leto v mesto, v katerem je Prešeren živel od jeseni 1846 do svoje smrti 8. februarja 1849, privabi veliko ljudi. Lani so jih kljub slabšemu vremenu našteli okoli 13.000, zato se jih letos nadejajo še več. Ob lepem vremenu število obiskovalcev lahko preseže 20.000.

Tudi letošnji Prešernov smenj, ki obiskovalcem ponuja izlet v 19. stoletje, zaznamuje sejem domače in umetnostne obrti z več kot 100 razstavljavci. Trgom dajejo utrip pevski zbori, recitacije Prešernovih pesmi in plesalci folklornih skupin. Za glasbeno spremljavo skrbijo tudi lajnarji. Prireditev, ki jo organizira Zavod za turizem in kulturo Kranj, ustvarja več kot 600 nastopajočih. Obiskovalci lahko srečajo Prešerna, se po mestu popeljejo s kočijo in si na glavo nadenejo cilinder ter tako tudi sami postanejo del obdobja romantike. Z bogatim programom vabijo tudi kranjske kulturne ustanove.

V Kranju se bo danes mudil tudi minister za kulturo Tone Peršak, ki bo skupaj s kranjskim županom na Prešernov grob položil venec in se družil s Prešernovimi nagrajenci. Praznik bodo sklenili na tradicionalnem srečanju Prešernovih nagrajencev v kranjskem gledališču, poimenovanem Shod muz na kranjskem Parnasi. Pred tem bodo v Galeriji Prešernovih nagrajencev odprli fotografsko razstavo Toneta Stojka s portreti letošnjih lavreatov.

... in z imitatorjem Franceta Prešerna.
... in z imitatorjem Franceta Prešerna. FOTO: STA

V Vrbi prireditev

Pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi je danes potekala prireditev ob kulturnem prazniku, na kateri je bil govornik dramatik in lanski Prešernov nagrajenec za življenjsko delo Tone Partljič

"Že prav, da znamo praznovati, toda dragi moji, Prešerna je treba brati," je poudaril in dodal, da bi moral imeti vsak Slovenec doma Prešernove Poezije ter vsaj enkrat priti v Vrbo.

"Sam doživljam kulturni praznik kot dan, ko si s ponosom rečem, da sem Slovenec in ko trdim, da je naš jezik najlepši na svetu. Pri tem si obljubim, da bom v prihodnosti deloval v smeri ohranjanja vsega, kar nas dela Slovence," je poudaril in dodal, da je treba ob robu pustiti vrednostne sodbe, ki nas tudi na praznik velikokrat razdvajajo, in na zgodovino pogledati pragmatično.

Pahor odprl vrata predsedniške palače

Predsednik republike Borut Pahor je kulturni praznik počastil z dnevom odprtih vrat v predsedniški palači, kjer je sprejel letošnje Prešernove nagrajence. Ob štirih dobitnikih sta se mu pridružila minister Peršak in predsednik UO Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer.

Po izraženi čestitki ob kulturnem dnevu je Pahor poudaril, da smo Slovenci edini narod na svetu, ki kulturo obeležuje z državnim praznikom. Ob teh praznikih, razen ob prvem novembru, je predsedniška palača odprta vsem, ki si jo želijo ogledati. Glede na število obiskovalcev – v zadnjih petih letih so jih zabeležili 10.000 – sklepa, da imamo do praznikov spoštljiv odnos, do kulturnega še posebej, saj jih največ prihaja prav na današnji dan.

Slovenci se, tudi zaradi vzgoje, po njegovem mnenju še kako dobro zavedamo pomena kulture za razvoj naroda, ki je samo v zadnjem stoletju preživel tri vojne, živel v vseh političnih ureditvah, tako v diktaturi kot demokraciji, socializmu kot kapitalizmu, ter plačeval z različnimi vrstami denarja. V času teh velikanskih sprememb smo se po njegovih besedah ohranjali ne le zaradi politike in diplomatske tradicije, temveč "ker smo kulturi vedno dajali potrebno razumevanje, iz nje črpali navdih in se k njej zatekali v težkih časih". Möderndorferjeve besede na proslavi je treba vzeti na znanje, je še dejal predsednik, ki sicer meni, da nikoli ne bo prišlo do položaja, ko bi bil odnos do kulture tako mačehovski, da bi pomenil zaton naroda.

Pahor je odgovarjal na vprašanja obiskovalcev predsedniške palače.
Pahor je odgovarjal na vprašanja obiskovalcev predsedniške palače. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Möderndorfer svoje kritike ni ponovil, je pa izrazil mnenje, da imamo Slovenci radi Franceta Prešerna in kulturo, ki nas je popeljala skozi stoletja do samostojne države. Ob tem je "kot opozorilo in navodilo za naše nadaljnje življenje" prebral pesem Ervina Fritza Narodova skupinska slika. Peršak pa je obisk predsedniške palače izkoristil za poziv k razmisleku o odnosu kapitala do okolja in o njegovi družbeni odgovornosti. Ta se je nekoč, kot je poudaril, tega pomena zavedal, saj je palačo, ki je danes kulturni spomenik, zgradila banka. "Če bomo to dosegli, bo marsikaj od tistega, o čemer je včeraj govoril Möderndorfer, rešeno," je povedal minister.

Ob ogledu protokolarnih in delovnih prostorov je Pahor odgovarjal na vprašanja obiskovalcev, med katerimi je bilo veliko otrok. Najmlajšim so v palači namenili tudi sladoled, njihovi vrstniki z OŠ Leona Štuklja v Mariboru pa so poskrbeli za krajši kulturni program, v katerem so uglasbitev pesmi Ferija Lainščka Ne bodi kot drugi prepletli z deklamacijo pesmi Darovi Toneta Pavčka.

Pozneje pa je predsednik države položil tudi venec ob Prešernov spomenik v Ljubljani.

Svetlana Makarovič
Svetlana Makarovič FOTO: POP TV

Svetlana Makarovič ob kulturnem prazniku: Generacije so vse bolj plehke in butaste, a vedno ostajajo žlahtni bralci

Pesnica Svetlana Makarovič je prepričana, da je vsaka generacija "bolj plehka, bolj butasta, uporablja manj besed". "So pa v vsakem času tudi žlahtni bralci, žlahtni poslušalci. So vedno bili, so pa seveda vedno bolj osamljeni," je povedala v sklopu Prešernovanja v knjigarni Konzorcij, kjer je brala verze iz svoje zbirke Zima vezilja.

Po njenih besedah se je že v bivši Jugoslaviji začelo "poneumljanje množic s t.i. množično kulturo, kot so jo takrat imenovali jugoaparatčiki". In vsaka naslednja generacija je "bolj plehka, bolj butasta, uporablja manj besed, komunicira prek računalnikov".

To, da v šolah ne poučujejo ljudske slovenske kulture, je po njenih besedah škandal, ampak samo eden izmed mnogih. Povedala je tudi, da je "kultura svinjsko obdavčena" in da se lahko s svojim delom preživljajo le oberkrajnerski ansambli in stand up komiki.

Svetlana Makarovič ne vidi druge rešitve, kot da "ta država dokončno propade". Potem bo lahko še hujše: amerikanizacija na vseh področjih, plehkost, programi ameriških družinskih komedij in tako dalje, je povedala pesnica.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Recital Prešernovih poezij v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici

Pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani poteka tradicionalni recital Prešernove poezije. Prireditev v organizaciji Združenja dramskih umetnikov Slovenije se je točno opoldne začela z deklamacijo Zdravljice. Za tem je predsednik združenja Gašper Tič okrcal stališče, da je kultura zgolj strošek. Ta se oblikuje samo v družbi, kjer je kulture premalo.

Med rojaki v zamejstvu slovenski kulturni praznik odmeva v Gorici, Celovcu in Trstu.

Svoje razmišljanje o stanju kulture in položaju kulturnikov je predsednik ZDUS podal po Zdravljici, ki jo je za razliko od preteklih let namesto Aleša Valiča interpretiral Marko Simčič. "Veliko preveč govorimo o tem, veliko premalo smo sorazmerno s tem slišani," je dejal Tič. "Časi, ko je potrebno govoriti o kulturi in jo braniti, so grdi časi. Stališče, da so kultura predvsem kulturniki, oboje pa velik strošek in težava, se oblikuje samo v družbi, kjer je kulture premalo. Vsakršne. V glavi in v srcu. Ignoranca politike do stroke vlada samo tam, kjer je kulture premalo. Pravna država in pravni red ne veljata za vse le tam, kjer je kulture premalo. Kultiviranega dialoga ni le tam, kjer je kulture premalo. Osebno okoriščanje vlada tam, kjer je kulture premalo," je poudaril.

Recital združi tako starejše kot mlajše kolege iz različnih gledališč, ki se sicer redkeje vidijo. Da ni vse v Ljubljani in da je dostopen čim več poslušalcem, pa so ga ob lanski 30. ponovitvi izvedli še v Mariboru in Novi Gorici. Na mariborskem Grajskem trgu in novogoriškem Bevkovem trgu tako Prešernova poezija odmeva tudi letos.

Na vse treh prizoriščih se je recital začel z Zdravljico. Med nastopajočimi igralci so tudi vrhunski dramski umetniki, ovenčani z najvišjimi državnimi priznanji. Prešernovo poezijo in slovenske gledališke umetnike je mogoče slišati tudi preko valov 3. programa nacionalnega radia.

Prireditev se je pred 31 leti pričela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje Jugoslavije. Nastala je kot odgovor in protest zoper namene nekdanjih politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo ter tako zmanjšajo moč slovenske besede in državotvorne drže, piše na spletni strani združenja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (494)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
09. 02. 2017 18.35
+1
Smo edini na svetu, ki praznujemo smrt nekega posebneža. Ostali praznujejo rojstvo, mi pa...... Eh. Butale.
resslovenka
09. 02. 2017 10.53
+2
Oh, koliko praznih in puhlih besed je bilo spet izrečenih iz ust naših "posvečenih" . Verjamem, da bi France Prešeren povedal kaj ktepkega v svojem stilu. Npr. Nekaj podobnega kot sta povedala gospod Vinko Moederndorfer in gospa Svetlana Makarovič. Ampak praznik je mimo in karavana z levimi, desnimi, rdečimi, belimi, zelenimi....gre dalje v svojem stilu. V boj...za svoj prestiž. Naš narod je preveč razdeljen , da bi se udejanili stihi Franceta Prešerna . *Nazadnje, v roke sezimo, Vsi ki v srcu dobro hočemo, Da rojak, prost bo vsak, Ne vrag, le sosed bo mejak.* Spoštovani, mi smo sami sebi svoj "vrag".
sinhron
09. 02. 2017 08.34
+2
" Sreča , sprava naj nazaj se vrnejo ! " ,ampak iz komentarjev desničarjev ( predvidevam , ker pljuvajo po levici ! ) pri nas o neki spravi , o sožitju in sreči , bomo težko govorili , ker so preveč zastrupljeni s sovraštvom in pohlepu po moči in vladanju !
wolfterier
09. 02. 2017 09.46
+1
Vljudno prosim vse pismene Slovence,da preberejo CELOTNO Zdravico,dvkret,trikrat,mogoče bodo doumeli,da tisto,kar nam prepevajo sploh ni najpomembnejši del.Mogoče boste le doumeli,kaj je pesnik pričakoval od prihodnjih rodov,tudi nas !!!
Vrhovni
08. 02. 2017 22.50
+0
srebrnibreg 08.02.2017 22:33:45 0 1 1 Maček je bil Dolfijev? ha,ha,ha, te bo Udba pretipala, od Kardelja svak je bil Dolfijev po tvoje, pol so bli vsi komunisti Dolfijevi po tvoje, mogoče imaš pa prav.
srebrnibreg
09. 02. 2017 09.03
+3
Kaj pa spet spreobračaš? Nisem trdil ampak tebe vprašal, če je Dolfijev saj si ti tako napisal, da bi naj bil.
Rožle2X
08. 02. 2017 22.44
-1
Imam občutek, da Dr. France Prešeren zadnje čase samo v tla strmi zaradi vse večje sramote, ki nam jo dela levica ....
Vrhovni
08. 02. 2017 22.44
-1
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.46
+3
Prešeren je bil zaveden Slovenec in ga nima česa biti sram saj bi tudi on branil našo domovino pred uničenjem tako kot tista levica v času med leti 41-45 ne kot DESNIC katera jo je pomagala okupatorju uničevati.
Vrhovni
08. 02. 2017 22.52
-1
Tvoja levica je po 45 letu uničevala Slo narod in ga še zdaj 71 let
srebrnibreg
09. 02. 2017 09.07
+2
Izdajalec domovine in lastnega naroda ter pomočnik malarjevim nikoli ne bo Slovenski narod in ti izdajalci so bili desničarji ne levičarji.
komarec
08. 02. 2017 22.36
+10
Smrt fašizmu, nacizmu, komunizmu, belogardizmu, domobranstvu in domačim izdajalcem.
Vrhovni
08. 02. 2017 22.39
+1
Rožle2X
08. 02. 2017 22.46
+1
Oziroma----velika islamistka--Anđela Đihad Merhal...!
komarec
08. 02. 2017 22.47
+2
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.47
+4
Velika desničarka s katero ste se svečkarji hvalili, da je vaša strankarska kolegica.
komarec
08. 02. 2017 22.50
+2
Srebrni in to niti ne tako dolgo od tega. Mislim, da so mnenje spremenili v zadnjih dveh letih.
Rožle2X
08. 02. 2017 22.52
+1
Kwa sta vidva čist zblojena....napisu sm islamistka ....
Vrhovni
08. 02. 2017 22.54
+0
Svečkar si edin ti maček, druzga kle ne vidim
Rožle2X
08. 02. 2017 22.55
-2
Drugače ste si pa že krščanstvo levaki prisvojil....tako kot veter zapiha.. Brglez se je nauču že klečat pred Papežem ... ****************************************** Itaq..tolk škode koliko jo je naredil Titov komunizem slovenskemu narodu v par desetletjih ...je ni Dolfe + RKC v vseh 2000 letih ...
komarec
08. 02. 2017 22.58
+3
De ružla ne bluzi, ker pred dvemi leti bi ji zlezel v čmar.
resslovenka
09. 02. 2017 11.04
+0
Rožle2X...tako izjavo, da lahko le bolan um. Oprosti, ampak primerjava ni umestna. V bistvu je NORA!
Madeni
08. 02. 2017 22.33
+3
SLIKA je prava Slovenija in Slovenski narod je zavita v ČRNINO..to kar Slovencem počne LEVICA je smrt za narod, državo in Slovenski JEZIK..
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.37
-1
LEVICA je postavljala spomenike tistim kateri so med leti 41-45 dajali življenje za svojo domovino, DESNICA pa še dandanes postavlja spomenike tistim kateri so v tistem času hoteli našo domovino in naš narod uničiti.
Castrum
08. 02. 2017 22.40
+3
Levica je postavila tudi spomenike tistim, ki so ubiijali neoborožen , zvezane ljudi brez sojenja! Levica je postavila tudi spomenike ljudem, ki so prve borce proti fašizmu ( naše tiggrovce) likvidirali, ke rniso hoteli postati komunisti !
Vrhovni
08. 02. 2017 22.41
+2
Levica je postavljala spomenike tistim, ki so narodne heroje likvidiral, v SLO vsaj 10
Castrum
08. 02. 2017 22.42
+1
Ko boste tumpoti razumeli, da med skrajno levico in desnico, oziroma, da med vsemi enoumji . komunizmom, fašizmom in nacizmom ni POPOLNOMA NOBENE razlike, potem bo debata bolj konstruktivna in razumska. LNOČ
Vrhovni
08. 02. 2017 22.43
+1
castrumFF, Tigrovci so bili edini, ki so se borili proti okupatorju in so jih partizani pobil en del pa izdal fašistom
komarec
08. 02. 2017 22.43
+2
komarec
08. 02. 2017 22.45
+2
castrum ko boš ti razumel, da so tvoji prvi izdali slovenski narod bo tudi debata konstruktivna.
fljfo
08. 02. 2017 22.48
+0
CastrumFF +++++++ Med levimi fašisti in desnimi fašisti ni razlike...V primeru Srebrnega je jasno videti, da sužnji ideologije ne morejo razumeti, da se nas večina ne postavlja na eno ali drugo stran
Castrum
08. 02. 2017 22.48
+2
Rešujem...ma seveda, tiggrovci so bili prvi, ki so se uprli fašizmu. Takrat so jugo komunisti še poslušali Moskvo, ki je kolaborirala z nacionalisti v nemčiji. In ne, niso bili tiggrovci edini ki so se na Primorskem borili proti fašizmu, tudi Črni bratje in SLOVENSKI katoliški duhovniki so se borili proti italijanizaciji in fašističnemu režimu !
Castrum
08. 02. 2017 22.50
-1
droze....MOJI so bili tiggrovi !!!! Tiggrovci, ki so šli prvi v borbo proti fašizmu!!! ne mi palamudit, ok!!!!!
komarec
08. 02. 2017 22.53
+0
Vrhovni
08. 02. 2017 22.57
+1
castrumFF, hvala za informacijo, nisem vedel.
Castrum
08. 02. 2017 22.57
+1
droze..ne sekiraj se. Razumem, da ti je zgodovina Slovenstva, predvsem pa zgodovina Primorske 1918 - 1941 zelo slabo poznana, verjetno celo nepoznana. Recimo, da je vzrok za neznanje okolje v katerem živiš, ne pa šolski sistem....
resslovenka
09. 02. 2017 11.12
Reddtka...ja je zavit v črno, usodo nam krojijo ljudje vseh politčnih barv. Največ škode vidim v tem, da ne zmorejo zavedanja in vsaj toliko morale, da bi se strinjali vsaj v tem, kaj je dobro za nas...državljane, ki živimo realnost. Konstanta zategovanja pasu, velja le za večino državljanov. Torej, ne favoriziraj .
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.29
+2
Neverjetno kako se desničarji in svečkarji hočejo imeti za velike zavedne Slovence. To pa, da so se malarju v rito vlekli in mu pomagali uničevati našo lepo domovino in mu pomagali uničevati naš narod pa mislijo, da smo pozabili. To ni bilo zadosti ampak so nas še hoteli totalno predati Bruslju in k nam pripeljati tuje ljudi, da nam komandirajo. Pljuc na takšne zavedne Slovence.
Castrum
08. 02. 2017 22.32
+1
Ti si toliko zaveden Slovenc, kot ima Hrvaška bronasto medaljo na SP v rokometu 2017....
wolfterier
08. 02. 2017 22.33
+0
Vljudno prosim vse pismene Slovence,da prečitajo CELOTNO Zdravljico,dvakrat ali trikrat.Morda vam bo potem bolj jasno,da tisto,kar zdaj prepevamo sploh ni najvažnejše,kar je pesnik hotel sporočiti prihodnjim rodovom,tudi nam.
Vrhovni
08. 02. 2017 22.35
+3
wolfterier, hvala, da te malo popravim, F.Prešeren je napisal ZDRAVICO.
Castrum
08. 02. 2017 22.36
+1
srebrni, povej ma kaj so bili naši primorski tigrovci, desničarji?
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.39
+1
FF- še enkrat. NIKJER NISEM NIČ PISAL O PRIMORSKI. Pisal pa sem o tem komu je bila in je še naklonjena desnica.
fljfo
08. 02. 2017 22.28
-1
Srebrni, a res moraš nas ponosne Slovence izzivati ravno na slovenski kulturni praznik?
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.30
+3
Če bi ti bil ponosen Slovenec ne bi bil desničar kateri ste in še podpirate Dolfijeve in jim postavljate spomenike.
Rožle2X
08. 02. 2017 22.32
+0
fljfo
08. 02. 2017 22.32
+0
No pa mi odgovori, da boš videl, kako brcaš v temo...Kako lahko nekdo, ki ljubi svojo domovino podpira nekoga, ki ji hoče slabo?
Vrhovni
08. 02. 2017 22.36
+0
fljfo +++++++++++++++++++++++++++, saj ti nav odgovoru, on bo honil eno in isto, ker so mu gor vse spral.
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.41
+2
Primorc- na to vprašanje si moraš sam odgovoriti. Ne vem zakaj ste desničarji podpirali Dolfijeve kateri so hoteli uničiti našo domovino in naš narod.
fljfo
08. 02. 2017 22.45
+0
Srebrni še vedno in vedno ne razume, da domoljubi obsojamo VSE agresorje...
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.49
-1
Če bi jih obsojali jim ne bi postavljali spomenike in jih ob njih slavili.
fljfo
08. 02. 2017 22.54
+0
Srebrni še vedno ne razume in namenoma išče sovražnika...
fljfo
08. 02. 2017 22.57
-1
A sem jim jaz postavljal spomenike? A sem jih jaz kdaj hvalil kot ti Jugose?!?!?
LLLEPI
08. 02. 2017 22.20
+0
Nasi politiki si za kulturo privoscijo lete za davkoplacevalski denar v prestolnice evrope
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.25
+0
Zakaj se nisi javil, da bi potovali oziroma tja jahali na oslu?
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.19
+1
RešujemSlovenijo 08.02.2017 22:16:20 0 1 1 Maček in Korintos sta glavna, sram vaju bodi, smrt fašizmu, komunizmu in nacizmu..........In to si upa lagati desničar oziroma svečkar? Ta kateri časti malarjeve in njegove pomočnike? Lažnivec pokvarjeni. Jaz vsaj častim tiste kateri so za mojo domovino in moj narod dali življenje ne pa za tujca.
fljfo
08. 02. 2017 22.21
-1
Srebrni se še vedno ne more sprijazniti, da ponosni Slovenci obsojamo VSE agresorje na našo domovino...A je tako težko razumeti, da domoljubi ne maramo Malarjevih in Ključavničarjevih?
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.22
-1
Primorc-Ti kot desničar ne meni o ponosnih Slovencih in domoljubih, ker so tisti domoljubi hoteli predati našo domovino in narod tujcu v roke. Ne spreobračaj zgodovine in dejstva.
fljfo
08. 02. 2017 22.23
+0
Srebrni se še vedno ne more sprijazniti, da ponosni Slovenci obsojamo VSE agresorje na našo domovino...A je tako težko razumeti, da domoljubi ne maramo Malarjevih in Ključavničarjevih?
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.23
+0
srebrnibreg 08.02.2017 22:22:46 Primorc-Ti kot desničar ne meni o ponosnih Slovencih in domoljubih, ker so tisti domoljubi hoteli predati našo domovino in narod tujcu v roke. Ne spreobračaj zgodovine in dejstva.
Vrhovni
08. 02. 2017 22.24
+1
Maček, hebo te malar v trapasto glavo, svečko si pa rit zatakni, ti častiš komunistične rablje, mi domoljubi pa P.Trubarja, F.Prešerna, Valvasorja in ostale, ki so za samobit naroda kaj naredili, ne pa narod razdvajali.
fljfo
08. 02. 2017 22.25
+0
Glej lepil ti bom dokler se ne boš zavedal, da ponosni Slovenci ne živimo v preteklosti in se zavedamo, da svet ni črnibel...
fljfo
08. 02. 2017 22.25
+0
Srebrni se še vedno ne more sprijazniti, da ponosni Slovenci obsojamo VSE agresorje na našo domovino...A je tako težko razumeti, da domoljubi ne maramo Malarjevih in Ključavničarjevih?
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.26
+0
srebrnibreg 08.02.2017 22:23:32 srebrnibreg 08.02.2017 22:22:46 Primorc-Ti kot desničar ne meni o ponosnih Slovencih in domoljubih, ker so tisti domoljubi hoteli predati našo domovino in narod tujcu v roke. Ne spreobračaj zgodovine in dejstva.
fljfo
08. 02. 2017 22.29
+0
No pa mi odgovori, da boš videl, kako brcaš v temo...Kako.lahko nekdo, ki ljubi svojo domovino podpiro nekoga, ki ji hoče slabo?
Rožle2X
08. 02. 2017 22.29
+0
To Trump ....nabi temu mačku te svečke ke kjer mu paše ...!!!!
Vrhovni
08. 02. 2017 22.30
+2
Vsi so bili isti, prvo so komunisti z malarjem podpisal sporazum in tudi med vojno so komunisti z SS sodeloval in se dogovarjal, je cel kup dokazov tako, kot domobranci, vojno so končal zahodni zavezniki in Rusi, zaradi partizanov niti 1 minute ni bilo prej vojne konec, pri nam je bila državljanska vojna, kdo bo imel oblast po koncu vojne in nič drugega
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.31
+1
Vprašanje si postavil sebi ne meni. Vprašanje si postavil sebi ne eni.
komarec
08. 02. 2017 22.18
-1
Rajši berem Prešernove poezije kot biblijo.
wolfterier
09. 02. 2017 09.41
+1
Castrum
08. 02. 2017 22.05
+1
Še danes, na kulturni praznik, dan ko želimo počastiti Slovensko veš stoletno, celo tisočletno kulturo so na tem forumu najbolj agresivni jugonostalgiki. Slovenska kultura je preživela vse mogoče napade germanstva in italijanstva, ali bomo preživeli tudi balkansko željo po prevladi v slovenskem kulturnem prostoru , je pa veliko vprašanje. Po komentarjih na forumu, nas je lahko upravičeno strah!
fljfo
08. 02. 2017 22.07
-1
Se strinjam!!! Kako sploh imajo obraz to početi na SLOVENSKI kulturni praznik?!?!?
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.12
-1
Strah nas je lahko vas desničarjev kateri ste nas enkrat hoteli predati Dolfiju in ne dolgo nazaj ste si na vse kriplje prizadevali, da nam pripeljete EU trojko za vladarja. Nisem pa še zasledil, da bi kdo pri nas želel ali zahteval, da nam vlada kdo iz juga oziroma Beograda.
fljfo
08. 02. 2017 22.14
+2
Srebrni se še vedno ne more sprijazniti, da ponosni Slovenci obsojamo VSE agresorje na našo domovino...A je tako težko razumeti, da domoljubi ne maramo Malarjevih in Ključavničarjevih?
Vrhovni
08. 02. 2017 22.16
+1
Maček in Korintos sta glavna, sram vaju bodi, smrt fašizmu, komunizmu in nacizmu
LLLEPI
08. 02. 2017 22.16
+0
Slovenska kultura in Slovenstvo je prezivelo zaradi delavcev in kmetov ne pa zaradi gospode ki so ves cas delovali proti svojemu narodu in domovini. Pa tudi danes pocnejo popolnoma isto.Kot so vcasih nemskutarji
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.17
+1
Primorc- še enkrat. Kot desničar se ne delaj fin, ker je jasno koga ste in še desničarji podpirate in zagovarjate. Vemo kdo hodi v Rovte na proslave in kdo je na Grahovem postavljal spomenike.
fljfo
08. 02. 2017 22.17
-1
Rešujem ++++++ Izdajalce je potrebno javno obsoditi!!!! Ne vem, od kje jim pogum, da javno izzivajo na slovenski kulturni praznik?
fljfo
08. 02. 2017 22.19
+2
Srebrni, še vedno se ne zavedaš, da mladi ne živimo v drugi svetovni vojni in nam ni mar za vas rdeče in bele izdajalce? Ker ne razumeš ti ponovno prilepim zgornji post....
fljfo
08. 02. 2017 22.19
-2
Srebrni se še vedno ne more sprijazniti, da ponosni Slovenci obsojamo VSE agresorje na našo domovino...A je tako težko razumeti, da domoljubi ne maramo Malarjevih in Ključavničarjevih?
Castrum
08. 02. 2017 22.20
+0
Vidim srebrni, da pač ne ločiš med kulturno in družbeno agresijo. Jaz pri svojih švoh 60-ih in ogromno izkušenj ne vidim razlike med kulturnim posiljevanjem 3.rajha, fašistične Italije in komunističnega balkanskega podcenjevanja slovenske kulture in biti. Vse je isto! Vidim pa da so posledice balkanske kulturološke agresije, pri tebi pustile enake posledice kot so jih germanske pri nekaterih drugih! Vidiš, vse isto!
komarec
08. 02. 2017 22.20
+1
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.21
+1
Primorc-Ti kot desničar ne meni o ponosnih Slovencih in domoljubih, ker so domoljubi hoteli predati našo domovino in narod tujcu v roke. Ne spreobračaj zgodovine in dejstva.
fljfo
08. 02. 2017 22.23
-1
Srebrni se še vedno ne more sprijazniti, da ponosni Slovenci obsojamo VSE agresorje na našo domovino...A je tako težko razumeti, da domoljubi ne maramo Malarjevih in Ključavničarjevih?
Castrum
08. 02. 2017 22.23
+2
Ha, ha, ha srebrni..rovte, Grahovo, kaj ima to veze s Primorsko! Nazaj v OŠ, predlagam! Sicer pa, kje si videl desnico na Primorskem? Lahko pa kaj prebereš o naših ponosnih tigrrovcih in vidiš kako jih je tretirala jugo oblast!
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.25
+0
Castrum
08. 02. 2017 22.27
+3
Srebrni- ko so se Primorci, z mojimi predniki na čelu, torej tigrovci uprli fašizmu, ostali del Slovenije niti vedel ni za grozo, ki jo fašizem in nacizem prinaša. Za komedijo je pa tvoja izjava da smo Primorci kolaborirali! Dovolj debate z zgodovinskim analfabetom!
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.34
-1
FF- nikjer ne omenjam Primorsko zato mi ne bluzi o tem.
Madeni
08. 02. 2017 21.57
+2
Slovenci se zgražajo nad LEVICO saj so jim ukradli DRŽAVO in se sprašujejo ali je to še sploh njihova DOMOVINA...odkod so se vzeli ti LEVIČARJI BRGLEZ, HANŽEK...MESEC...ki tako sovražijo vse ar je SLOVENSKEGA..
fljfo
08. 02. 2017 22.00
+2
Isti izdajalci, kot tisti, ki postavljajo spomenike Domobrancem! Živela Slovenija!!!!
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.00
+5
Levica NE POSTAVLJA spomenikov v čast okupatorju kot DESNICA. Torej vse Slovensko sovraži DESNICA ne LEVICA.
Vrhovni
08. 02. 2017 22.17
+0
komarec
08. 02. 2017 22.29
-1
Redttka ne piši neumnosti, Slovenci se zgražajo nad levico..... Kateri Slovenci, koliko Slovencev argumentiraj ne, da pišeš na pamet.
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.33
+0
fljfo
08. 02. 2017 21.45
+2
Slovenci, pokažimo malce narodnega ponosa! ...Ne razumem avtohtonih Slovencev, kako se lahko poistovečajo z agresorhem iz druge vojne ali z agresorjem iz leta 91....Ogorčen sem nad tem pomanjkanjem narodnega ponosa
srebrnibreg
08. 02. 2017 21.48
-1
In desničar piše o agresorju? Kot, da jim ne bi spomenike postavljali.
fljfo
08. 02. 2017 21.52
+1
Srebrni se že postavlja na eno stran....Ponosni Slovenci obsojamo vse agresorje na Slovensko zemljo....ne delamo razlik kot nekateri
fljfo
08. 02. 2017 21.53
+2
Dovplj imam vaših Berlinov in Beogradov.....
srebrnibreg
08. 02. 2017 21.59
-1
fljfo
08. 02. 2017 22.01
+0
Iz kje si pa razbral, da podpiram Bruselj?! To ste nam podporniki Beograda in Berlina zrihtali, ker brez hlapčevanja ne morete.....
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.08
-3
Dokler smo bili podporniki Beograda smo lepše živeli kot sedaj pod Brusljem. Takrat smo bili gospodje v Sloveniji sedaj smo pa samo hlapci.
fljfo
08. 02. 2017 22.12
-1
Spet si dokazal, kako pomembno ti je hlapčevanje...A se lahko vsaj na SLOVENSKI kulturni praznik vzdržiš takšnih komentarjev?
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.13
+0
Napisal sem realnost ne pravljice. Hlapec si pa sedaj, če slučajno ne veš.
fljfo
08. 02. 2017 22.16
-1
Torej ti je gmotno stanje pomembnejše kot narodni ponos? Glej, takih nehvaležnežev v Slo ne rabimo...meje so odprte in pojdi kam drugam...
komarec
08. 02. 2017 22.31
+1
fljfo kdo ne rabite, koliko vas je ki ne rabite?????????
Castrum
08. 02. 2017 21.43
+8
Danes je praznik Slovenske Kulture -NE POZABIMO tega! Ne pozabimo Brižinskih spomenikov, ne pozabimo Dalmatina, Bohoriča, Krelja in seveda Trubarja, kot začetnikov in temeljev Slovenstva in Slovenščine! Kultura je največji argument za obstoj in razvoj Slovencev ter predpogoj za višek - lastna Država! Bodimo ponosni Slovenci!
fljfo
08. 02. 2017 21.45
+0
Madeni
08. 02. 2017 21.41
+2
Ne razpada samo SLOVENSKA KULTURA razpada Slovenska država kot CELOTA..propada Slovenski jezik, Slovenski način življenja propada vse kar je SLOVENSKO po zaslugi LEVICE..združene LEVICE to so ti, ki se derejo v ARABŠČINI v Velenju v Albanščini ti, ki bi lastni narod utopili v žlici vode in TUJCEM podarili vse kar bi izpulili lastnemu narodu..To so BRGLEZI...Meseci, Violete to so ti ki sovražijo vse kar je SLOVENSKO..
korintos23
08. 02. 2017 21.44
+1
Zato je pa šel jj v šentiljček pri Velenju?
Uporabnik113189
08. 02. 2017 21.09
+6
Še enkrat bi rad opozoril, da je kultura precej širša zgodba kot samo Ribčev France in ozka skupina kulturnikov na državnem denarju. Današnji dan je uradno praznik kulture ali ne? Vprašati bi se tudi morali zakaj gre slovenska kultura nekaterim tako na živce? Mogoče pa je zanje nevzdržna in bi se raje izselili kot jo prenašali. Če bi izginila in bi okolje postalo multikulturno pa bi radi živeli pri nas, eden takšnih mi je že omenil, še nekaj let, pa boste manjšina..
korintos23
08. 02. 2017 21.19
+1
fljfo
08. 02. 2017 21.21
-2
Žal je danes bolj moderna Ceca in Severina...vse v duhu bratstva in edinstva
srebrnibreg
08. 02. 2017 21.30
-1
S tem, da je pri nas 2/3 tuje glasbe in to angleške in ameriške pomeni, da so v bratstvu in edinstvu z njimi?
fljfo
08. 02. 2017 21.32
-1
srebrnibreg
08. 02. 2017 21.33
+0
Zakaj pa bi mi stopil na žulj? Verjetno jaz tebi.
fljfo
08. 02. 2017 21.36
+0
Castrum
08. 02. 2017 21.37
+5
korintos....ker so NAM Slovencem najprej vsiljevali svojo kulturo Avstrijci, potem skupaj Nemci in Italijani, ter nas za piko na i popolnoma podjarmili južnjaški kulturni odposlanci, je seveda normalno, človeško in kulturološko popolnoma logično, da se v pravem Slovencu pojavi nacionalna zavest in ponos na lastno zgodovino in lastno kulturo in jo KONČNO poudarjamo in slavimo. Ti in tebi podobni temu pravite nacionalizem, jaz pa temu pravim - hvala bogu da končno Slovenci začnemo spoštovati kar je naše, Slovensko! SLOVENSKO
korintos23
08. 02. 2017 21.43
+0
castrum, to že Slovenci počnemo desetletja! Ameri pa si tega ne morejo privoščiti ker so domorodci v rezervatih, priseljencev pa na kile.
Castrum
08. 02. 2017 21.44
-1
Ne, korintos, tisi jugoslovan , ne pa Slovenec, žal!
srebrnibreg
08. 02. 2017 21.44
+1
Primorc- Ceca je pa zeloooo daleč od mojih želja za poslušanje. Prvi izbor je Slak,Tone Rus, Toni Verderber, Henček in potem se lahko pogovarjamo o še nekaj naših potem pa proti jugu. Nadaljuje se pa pri Vicki Leandros, Demis Rousos ali nekak tako se napiše, Shakira, abba, Edit Piaf.....Si zadovoljen?
srebrnibreg
08. 02. 2017 21.45
+0
Castrum
08. 02. 2017 21.48
+0
Mali srebrni,že nekajkrat sem tukaj napisal, da sem švoh šestdeset! Torej?
srebrnibreg
08. 02. 2017 21.49
+2
fljfo
08. 02. 2017 21.52
-1
Castrum
08. 02. 2017 21.55
+0
E, srebrni si en štronco! Nikoli nisem bil Jugoslovan! Bil sem vedno Slovenec. Najprej v osebnem dokumentu, kjer je pod narodnost pisalo Slovenec, potem pa še tisto najbolj pomembno - po duši in srcu, torej Slovenec!
srebrnibreg
08. 02. 2017 21.56
+2
To pa ne vem kaj je in mi tudi ni važno. Prejšnji post je pa bil namenjen FF.
Castrum
08. 02. 2017 21.56
+0
flfjo...ta mulec srebrni sploh ne loči med državljanstvom in narodnostjo !
srebrnibreg
08. 02. 2017 21.57
+1
FF- na mojem osebnem dokumentu je isto pisalo kot na tvojem in tudi jaz nikoli nisem bil drugo kot v duši Slovenec. In ti si koriju omenjal jugoslovanstvo ne jaz in tudi njemu je v osebnem dokumentu isto pisalo kot nama.
fljfo
08. 02. 2017 21.58
-1
Srebrni, Jugosi in Malarjevi ne boste iz nas izbrisali narodnega ponosa!!!! Sram te bodi, da take pišeš na SLOVENSKI kulturni praznik.....
Castrum
08. 02. 2017 22.00
+0
Kaj je na tvojem osebnem dokumentu v času SFRJ pisalo ne vem ( mogoče si lahko mislim) , na mojem, na vseh mojih družinskih članih,na okoli 2 milijona dokumentov je pisalo : Narodnost : Sovenska , Državljanstvo: Jugoslovansko...... Ali si bil ti del tega, ne vem! Jaz sem bil in sem Slovenec!
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.03
+0
Kdaj sem pa jaz trdil kaj drugače? Sem kdaj trdil, da nisem Slovenec? Zakaj si koriju v nos vrgel, da je Jugoslovan, če smo vsi rojeni pred letom 91 v Sloveniji bili čisto isti? Zakaj nekoga obtožuješ za nekaj čeprav si ti isti kot on in isti kot ti? Ne biti hinavec prosim, ker tega ne rabiš biti ampak bodi pošten in realen do sebe in do drugih.
fljfo
08. 02. 2017 22.04
-1
Smrt fašizmu, komunizmu in vsem totalitarnim režimom! Živela Slovenija!!!
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.04
+0
Primorc kaj pa sem napisal? To je realnost in dejansko stanje in ne pravljice kot jih pišeš ti in si jih predstavlja.
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.06
+1
Kako smrt fašizmu, če si desničar in desničarji tem postavljate spomenike. Komunist pa nikoli nisem bil in mi dol visi za njih.
fljfo
08. 02. 2017 22.06
-1
Narodni ponos je pravljica?!?!? Joj Jugosi....
fljfo
08. 02. 2017 22.10
-2
Kaj te moti, če napišem smrt fašizmu?!?! Ponavljam, ponosni Slovenci obsojamo VSE agresorje na našo domovino...Hočeš reči, da so fašisti podpirali Slovenstvo?
Castrum
08. 02. 2017 22.11
+0
Ej, srebrni, pred letom 91 NISMO bili vsi isti, kar se narodnosti tiče, OK? Bili smo vsi ISTI državljani, narodnost je bila vodena posebej. So pa bili določeni tovariši, predvsem tisti, ki so bili politično zelo, zelo ambiciozni ( taki so bili tudi med Slovenci, na žalost) in so kot narodnost vpisali Jugoslovan. Umeten naziv, ki je bil pa za politične ambicije zelo pomemben. Ampak takih je bilo malo, v celi jugi lahko 5%, nič več, še največ v Bosni zaradi mešanih porok...
Castrum
08. 02. 2017 22.13
+0
Smrt fašizmu, nacizmu in komunizmu! Vsem totalitarizmom, brez izjeme!
srebrnibreg
08. 02. 2017 22.15
+1
FF- jaz sem se vedno imel za Slovenca kaj so pa počeli drugi pa me ne zanima.
komarec
08. 02. 2017 22.38
+1
Smrt fašizmu, nacizmu, komunizmu, belogardizmu, domobranstvu in domačim izdajalcem. Komentiraj
Vrhovni
08. 02. 2017 21.03
+1
Emigrantov se je kar trlo
korintos23
08. 02. 2017 21.10
+3
txoxnxy
08. 02. 2017 20.56
+5
Mi pa sam pijemo tak kot je tastari Franc , ma vsaj država en profit od nas ne pa od neki kvazi kulturnikov ki neznajo druga kot fehtat !