Slovenija

FOTO: Praznovanje v zibelki slovenskega gasilstva

Metlika, 06. 06. 2009 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gasilstvo je prostor, kjer se lahko povezujejo tako dekleta kot fantje, hkrati pa je prostor sodelovanja vseh državljank in državljanov, je bilo slišati na slavnostni akademiji v Metliki.

Ljubica Jelušič
Ljubica Jelušič FOTO: Rudi Vlašič

Prostovoljno gasilsko društvo Metlika je obeležilo 140-letnico delovanja, hkrati pa tudi 140-letnico organiziranega delovanja gasilstva na Slovenskem. Slavnostna govornica ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je na akademiji ob tem dogodku poudarila, da je prav Metlika zibelka slovenskega gasilstva.

V Metliki je leta 1869 graščak Josip Savinšek kot prvi na Slovenskem zasnoval organizirano mestno požarno obrambo.
V Sloveniji so v zadnjih letih vzpostavili ustrezno mero simbioze med delovanjem državnih organov na področju gasilstva in prostovoljnimi gasilskimi društvi oziroma med gasilkami in gasilci na terenu, je dejala. Kot vezni člen med državo in gasilci pa je poudarila vlogo županj in županov, ki morajo po njeni sodbi prvi stati ob strani občinski in lokalni protipožarni obrambi.

Zanjo je pomembno, je dejala ministrica, da je po Sloveniji nekaj več kot 133.000 članov različnih gasilskih prostovoljnih društev, med njimi pa tudi 33.000 članic in 27.000 mlajših ljudi obeh spolov, starih do 18 let. To je po njenem izročilo, ki ga je treba negovati tudi v prihodnjih letih.

'Prostor povezovanja'

140 let gasilstva-2
140 let gasilstva-2 FOTO: Rudi Vlašič

Gasilstvo je prostor, kjer se lahko povezujejo tako dekleta kot fantje, hkrati pa je prostor sodelovanja vseh državljank in državljanov, ki se povezujejo po svojih močeh, je nadaljevala.

Na slovesnosti je spregovoril tudi predsednik države Danilo Türk.

Danes je gasilstvo umeščeno v splošno reševalno službo, izvaja pa veliko različnih del in ne več samo tistih, na katere je bilo zgodovinsko vezano, je dejala Jelušičeva in dodala, da se gasilstvo okviru sistema zaščite in reševanja, ki sodi k ministrstvu za obrambo, pojavlja v okviru različnih nesreč oziroma v njihovem celotnem spektru.

Pti tem je naštela reševanje v prometnih nesrečah in pri razlitju nevarnih snovi, reševanje na vodi in iz vode ter reševanje ob naravnih in drugih nesrečah. Ker je slednjih zaradi podnebnih sprememb vse več, predstavljajo vse večjo grožnjo za varnost državljank in državljanov ter prihodnjih generacij, je opozorila Jelušičeva.

Prizadevanja za sodelovanje med gasilci in vojsko

140 let gasilstva-8
140 let gasilstva-8 FOTO: Rudi Vlašič
Prihodnost gasilstva je v mladini, zato je po njeno pomembno, da imajo v osnovnih šolah krožke Mladi gasilec. Obenem je Jelušičeva razložila tudi pomen prihajajočega posebnega osnovnošolskega izbirnega predmeta varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, v okviru katerega bodo imeli gasilci in gasilke veliko dela in odgovornosti.

Opozorila je še na vlogo poklicnega dela gasilstva, ki obsega približno 630 gasilk in gasilcev. Poklicni sistem se razvija in pomeni pomembno oporo v sistemu vseh dejavnosti pomoči, na ministrstvu za obrambo pa si prizadevajo za sožitje med poklicnim in prostovoljnim gasilskim delom ter za sodelovanje obeh s Slovensko vojsko.

Kot je dejala, je Slovenska vojska letos postala polnoletna, v osemnajstih letih njene zgodovine se je dogajalo marsikaj, hkrati pa se je ves čas zavedala, da mora svojim ljudem stati ob strani. Tudi na področju zaščite in reševanja, kjer je po besedah Jelušičeve sodelovanje z gasilci ključnega pomena.

Slovenska vojska ima veliko virov, ki so lahko na razpolago tudi gasilcem, zato Jelušičeva upa, da bodo skupaj z obema sistemoma državljankam in državljanom stali ob strani. V zaključku je poudarila tudi mednarodno vlogo gasilstva in pomen meddržavnega povezovanja med gasilci, o čemer, kot je dejala, pričajo tuje gasilske delegacije, ki se danes mudijo v Metliki.

Solidarnosti, pomoči soljudem v stiski in nenehne pripravljenosti na pomoč teh gasilskih vrednost se morajo naučiti vse državljanke in državljani Slovenije in vse prebivalke in prebivalci sveta, je povzela Jelušičeva.

Slavnostni govornik tudi predsednik

140 let gasilstva
140 let gasilstva FOTO: Rudi Vlašič

Na osrednjem prireditvenem prostoru so sicer pripravili tudi mimohod gasilcev in enot zaščite in reševanja ter osrednje zborovanje ob 140-letnici gasilstva na Slovenskem, katerega častni pokrovitelj in slavnostni govornik je bil predsednik republike Danilo Türk.

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matjaž Grahek 1
09. 06. 2009 09.30
ful so mene slikali :(
mylove
08. 06. 2009 16.05
MetŁiiiiiiiKaaa------->ZaaKooN !! HaaHaa--Mii KooT GooDBaa Smoo JiiM Paa ŠpiiŁaaŁii HeeH....
fratmansdorfer
08. 06. 2009 14.49
Tako je fantje! Ne pustimo, da bi naše delo in naše odrekanje lahko taki fantalini, ki pojma nimajo takole blatili. Sram naj jih bo. V sebi pa naj se zamislijo, kaj so v življenju dobrega storili svojim bližnjim, sosedom ali pa čisto naključnemu sočloveku. Potem bodo lahko sodili. Lahko je sedeti za pečjo z flaško v roki. ISKRENE ČESTITKE OB JUBILEJU!!!
Dingo1
07. 06. 2009 11.47
@vesna1be... Pa prosim tiste prepotentneže, ki ŽALIJO gasilce, bodite taki heroji in se imensko predstavite, pa še starost pripišite, da vas bo lahko sram, ker mlatite prazno slamo! Se upam it stavit, da bi se našel kateri/a od teh gobezdal, ki bi goreče olje v ponvi na štedilniku gasil z vodo... LP
bron
07. 06. 2009 08.45
VSE ČESTITKE OB LJUBILEJU
Mitja Škrabl
07. 06. 2009 02.01
Jao, ko berem tele komentarje tistih, ki blatijo gasilstvo in gasilce, me resnično daje velika jeza. Sam sem v gaislstvu od svoejga 10 leta, tako sem prešel gasilsko izobraževanje skozi pionirske, nato mladinske in sedaj članske vrste. dal sem skozi specialnosti iz tehničnega reševanja, uporabo izolirnega dihalnega aparata, sedaj pa vodim društvo s 150 člani. In mi smo tisti, dragi nevedneži, ki ne glede na uro, ne glede na vreme, ne glede na to ali smo utrujeni ali ne... se odzovemo na poziv in v povprečju 5 minutah pirdemo od svojih domov do gasilskega doma, si nadenemo zaščitno opremo, sedemo v vozila in gremo pomagat. Pa še samo za ilustracijo, v tem tednu 8ponedeljek - sobota) smo imeli 5 intervencij, od tega prometno nesrečeo in en velik požar, kjer smo hitro in uspešno posredovali ter rešili velik del hleva. Zato vas prosim vse, ki imate o gasilcih (prostovoljnih ali poklicnih) slabo mnenje, da se zamislite in razmislite ali so vaši komentarji na mestu. Pa da vas še vprašam, kdo je ob lanskih neurjih pomagal vam, ali vašemu sosedu. Gasilec! Vi ste le poklicali 112 in mi smo prišli. Vso spoštovanje gasilcu!
djdj
07. 06. 2009 01.37
Gasilci so carjii. Tvegajo svoja življenja da bi rešili druge in njihovo imetje.
foreverblue
07. 06. 2009 01.02
@vesna1be: Če se ne motim, je dr. Jelušičeva po činu poročnica, tako da je verjetno imela minimalno usposabljanje v vojski. Drugače pa tudi obrambni minister ZDA ni vojak in to po svetu res ni v neki navadi...
slovenec2
07. 06. 2009 00.09
Hvala IgorR :)
Matej Zupani? 1
07. 06. 2009 00.06
metlika rullzzzz .:gasilska prestolnica:.
rockzy
07. 06. 2009 00.05
mi smo zakon! :D
Matej Zupani? 1
07. 06. 2009 00.04
metlikaaa ..zakoon vidi se da smo zakon.. :D
vesna1be
06. 06. 2009 23.59
...boljšega ministra za obrambo ne bi mogli imeti... kaj pa če bi mel za ministra za obrambo enkrat za spremembo kakga vojaka? K se je dejansko boril nekje? To bi bilo verjetno konec sveta... Gospa ministrica je morda dobra predavateljica na FSPN (sicer dvomim), ampak s svojimi izjavami v preteklosti in sedaj ni dala meni vtisa, da je kos zadevi...Če pa skoč na dve proslavi, pa še ni taglavna... Gasilci - jah, sorry, ljudje, ampak pol se pa spravte na novinarje, ker očitno se požara v sloveniji ne da pogasit, ker vse zgori... Priznam, da so koristni v prometnih nesrečah in poplavah... Sam za večje požare pa očitno niso usposobljeni ali pa jim država na da prave opreme... neki je narobe na tem... Pa pljuvajte tok k hočte :P
IgorR
06. 06. 2009 23.46
Dejansko poklicni gasilec postaneš večinoma tako, da se prijaviš na razpisano prosto delovno mesto javnega gasilskega zavoda ter si izbran. Razen takrat ko izberejo že izšolanega gasilca, si pol 6 mesecev na praksi in 6 mesecev na šolanju na Igu (Izobraževalni center za zaščito in reševanje). To je to. ;-)
slovenec2
06. 06. 2009 23.28
Mene pa zanima kako bi lahko postal poklicni gasilec .. to je kakšen razpis pa se pol prijaviš al kak? .. če ma kdo izkušnje s tem naj odgovori lp
IgorR
06. 06. 2009 22.29
Gasilstvo je dejavnost (oz. javna služba). Za SLO je značilno, da poleg poklicnih gasilcev to dejavnost opravljajo tudi prostovoljni gasilci (ki so tudi precej številčnejši kot poklicni kolegi). Delo prostovoljcev je nepogrešljivo, zlasti ko pride do večje nesreče ko je poklicnih gasilcev premalo. Pa tudi marsikje v SLO sploh nimajo poklicnih gasilcev. Ta dejavnost ni enostavna. Potrebno je določeno znanje in strokovnst ter nenazadnje je to delo nevarno in odgovorno. Zato zlasti prostovoljcem ni enpostavno. To počnejo v prostem času in brezplačno. Pa še status teh prostovoljnih reševalcev ni (še) urejen. Mimogrede, nisem ravno prepričan, da so začeli v Metliki prvi z organiziranim delovanjem gasilstva na Slovenskem. Po mojih podatkih so poznali že več kot 20 let prej v Kopru. ;-)
Dingo1
06. 06. 2009 21.47
Pa še to, za tiste nevedneže ko gledate te stvari samo prek ekrana in se tukaj besedno izživljate. Začetni tečaj za gasilca traja približno 50 ur, nadaljevalni tečaj je 99 ur še kaka specialnost, ki zahteva usposabljanje na Ig-u ta pa traja tudi 2 dni, in to ni zabušavanje, to je trdo delo, ki je na koncu tudi ocenjeno! Prostovoljne enote morajo vedeti popolnomo vse enako kot poklicne, razlika je samo da imajo poklicni gasilci to kot službo. Žalostno je to, da se raje zanašate na filemsko industrijo in ameriške heroje, in sploh neveste kako grozno je v resnici ko smo gasilci v goreči hiši in ne vidiš nič drugega kot samo dim in upaš, da boš čimprej prišel do pogrešane osebe...
Dingo1
06. 06. 2009 21.44
Pa prosim tiste prepotentneže, ki ŽALIJO gasilce, bodite taki heroji in se imensko predstavite, pa še starost pripišite, da vas bo lahko sram, ker mlatite prazno slamo! Se upam it stavit, da bi se našel kateri/a od teh gobezdal, ki bi goreče olje v ponvi na štedilniku gasil z vodo... LP
rummy
06. 06. 2009 21.43
Zakaj ste zbrisali moj post?!?!?!?!
klea_m
06. 06. 2009 20.54
@vesna1be: kdo pa bo organiziral obrambo in gasilce?!? ti, ki pojma nimaš, o čem se sploh gre? bi rada vidla... o jelušičevi pa ne govori kot da jo poznaš, ker je očitno ne! gre za eno izmed najbolj izobraženih ljudi s področja odnosov med vojsko in civilno družbo. verjemi, boljšega ministra za obrambo ne bi mogli imeti