Slovenija

Bodite pozorni: Ponekod je spremenjena prometna signalizacija

Ljubljana, 29. 10. 2011 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi praznikov in šolskih počitnic je na cestah povečan promet. Policija opozarja voznike, naj bodo previdni, saj je ponekod spremenjena prometna signalizacija. Prav tako opozarjajo obiskovalce pokopališč, naj zaklepajo svoja vozila.

Na cestah bo gneča tudi zaradi šolskih počitnic. Krompirjeve počitnice se zaradi dveh prazničnih dni uradno začenjajo v sredo.
Na cestah bo gneča tudi zaradi šolskih počitnic. Krompirjeve počitnice se zaradi dveh prazničnih dni uradno začenjajo v sredo. FOTO: Miro Majcen
Zaradi praznikov in počitnic na povečan promet opozarjajo na prometnoinformacijskem centru. Največ promet pričakujejo čez vikend in praznike, do torka zvečer, in sicer v smeri turističnih krajev, na mejnih prehodih in v okolici pokopališč. Opozarjajo tudi, da med prazniki veljajo omejitve tovornega prometa.

Ob začetku predprazničnega vikenda, s katerim se začenjajo tudi letošnje prve šolske počitnice, je promet na slovenskih cestah gostejši, zato policija voznikom svetuje še večjo previdnost. Povečan promet pričakujejo do torka zvečer, še posebej bo v teh dneh gost okoli pokopališč, kjer bo ponekod veljala posebna prometna ureditev.

V okolici ljubljanskih Žal že od danes zjutraj velja posebna prometna ureditev. Promet na delu Tomačevske ceste je urejen enosmerno, prav tako promet poteka enosmerno na odsekih Dečkove in Koželjeve ulice, na povezovalni dovozni poti od Tomačevske proti Jarški cesti in na cesti med krožiščem Žale in Koželjevo ulico. Takšna prometna ureditev bo veljala do torka zvečer. V okolici pokopališča je urejenih tudi več parkirišč, na katerih je parkiranje brezplačno.

Na ljubljanskem osrednjem pokopališču je organiziran tudi brezplačen prevoz. Že od prejšnje sobote po pokopališču vozi posebno električno vozilo, ki je namenjeno predvsem prevozu invalidov in starejših oseb, ki težko hodijo. Danes, v nedeljo in ponedeljek bo vozilo med 9. in 18. uro ustavljalo na štirih postajališčih, in sicer pri glavnem vhodu na pokopališče, na polovici pokopališča v bližini Lipe sprave, na križišču Poti spominov in tovarištva in glavne poti na pokopališče ter za upepeljevalnico pri fontani. Prav tako od danes po pokopališču vozita dve vozili Kavalir, ki potnike pripeljeta čim bliže groba, do katerega so namenjeni.

V tem delu Ljubljane bodo v teh dneh spremenjen tudi prometni režim avtobusov mestnega potniškega prometa. Nekateri bodo vozili po zgoščenem voznem redu, avtobusi na progi številka 19 pa bodo v ponedeljek in torek od krožišča Žale po Tomačevski cesti vozili enosmerno.

V nedeljo, ponedeljek in torek bo prometni režim spremenjen tudi v okolici mariborskega pokopališča Pobrežje in pokopališča Gorca v Malečniku. Del Ceste XIV. divizije bo od nedelje od 13. ure dalje zaprt za ves promet, na delu te ceste pa bodo uredili enosmerni promet. Kot enosmerna bo v torek urejena tudi cesta Hrenca - Malečnik, ki vodi do pokopališča Gorca.

Parkiranje osebnih vozil bo mogoče tako na urejenih parkiriščih kot tudi na bližnjih ulicah in površinah nad pokritim vkopom hitre ceste. Mestna občina Maribor prebivalce tudi poziva, naj za prevoz na pokopališče uporabljajo javna prevozna sredstva, ki bodo v teh dneh vozila bolj pogosto.

Med množičnimi obiski grobov med prazniki se precej pogosto dogajajo tudi razni vlomi v avtomobile, zato zaklepajte vozila in v njih ne puščajte vrednih predmetov.
Med množičnimi obiski grobov med prazniki se precej pogosto dogajajo tudi razni vlomi v avtomobile, zato zaklepajte vozila in v njih ne puščajte vrednih predmetov. FOTO: Miro Majcen

Prometna preureditev v Mariboru

Z Mestne občine Maribor so sporočili, da bo od jutri do torka spremenjena prometna ureditev v okolici pokopališča Podrežje in pokopališča Gorca v Malečniku. Za ves promet bo zaprt del Ceste XIV. divizije, med Osojnikovo in Šolsko ulico. Na delu Ceste XIV. Divizije, med Osojnikovo ulico in Ulico bratov Greifov, bo uveden enosmerni promet – v smeri od Osojnikove ulice proti Ulici bratov Greifov. V križišču Cesta XIV. divizije – Osojnikova ulica pa bodo izključeni semaforji. Na cesti Hrenca–Malečnik, ki vodi do pokopališča Gorca v Malečniku, bo v ponedeljek od 6. ure do 21. ure promet urejen enosmerno od križišča v Hrenci proti križišču v Malečniku.

Obiskovalci pokopališč bodo lahko parkirali na parkiriščih ob Osojnikovi ulici, Cvetlični ulici, Prečni ulici, Kosovelovi ulici, ob hitri cesti, na površinah nad pokritim vkopom hitre ceste, na delu Ulice borcev za severno mejo in na zahodnem vozišču Ceste XIV. divizije med Osojnikovo ulico in Ulico bratov Greifov.

Policisti opozarjajo na gostejši promet v bližini pokopališč in proti turističnim krajem. Voznikom svetujejo previdnost.
Policisti opozarjajo na gostejši promet v bližini pokopališč in proti turističnim krajem. Voznikom svetujejo previdnost. FOTO: Miro Majcen

Občina poziva obiskovalce pokopališč in prebivalce Maribora ter okolice, naj uporabljajo javna prevozna sredstva, ki bodo v naslednjih dneh vozila bolj pogosto. Udeležence v prometu pa pozivajo, naj vozijo previdno in tako zagotovijo varen in neoviran promet. Opozarjajo tudi, naj obiskovalci pokopališč ne puščajo avtomobilov na nedovoljenih mestih ter naj upoštevajo navodila policije in redarstva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zalijanc
30. 10. 2011 06.18
Dovolimo slovenčkom, da si vsaj enkrat na leto napolnijo baterije z bahavostjo za javnost, to je pač slovenska folklora...redki pač vemo, da bolečina ne potrebuje rož in sveč...
yokerxdinterfan
29. 10. 2011 15.51
a toj takrt k je modna revija pa več folka tm kokr pa če bi enga hoferja odprl ane
MK02
29. 10. 2011 15.29
In spet bodo tisti, ki samo obiščejo grobe 1 novembra prinesli najdražje cvetje in prižgali po 5 sveč pri grobu. Saj je lepo, da imamo takšen praznik, da se spomnimo na svojce, ki so že odšli da drug svet. Še bolj lepo je da tudi gremo obiskat grobove tudi ko ni 1 november.
prehlad
29. 10. 2011 14.49
NO JAST VSAKO NEDELJO PA TUDI KAKŠEN DRUGI DAN OBIŠČEM POKOPALIŠČE.TAKO DA TO NEBO NIČ POSEBNEGA ZA MENE.
Jules_Verne
29. 10. 2011 13.34
Na pokopališčih pa res ni treba zaklepati avtomobilov, tam smo lahko brez skrbi ker smo v Božjem varstvu (to velja v krogu 500 m od pokopališča).
freexgirl.
29. 10. 2011 13.26
Lepo je, da greš na grobove in se spominjaš ljudi, ki jih več ni ob tebi... še lepše je, če to storiš večkrat in ne samo na dan praznika. Pretiravat s svečami pa res ni potrebno in koristno bi bilo, če bi omejili uporabo le teh.
llena
29. 10. 2011 12.16
groza...ali nimate pametnejsega dela kot da hodite po grobovih in smetite zemljo s plastiko!!
Dani Goltnik 1
29. 10. 2011 10.47
to delajo samo pohlepni in ki se hočejo bahat to je pa greh