Slovenija

FOTO: Po Sloveniji zagorele sveče

Ljubljana, 01. 11. 2008 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Ob dnevu spomina na mrtve so se svojci in prijatelji spomnili najdražjih. Predsednik Danilo Türk je položil venec na ljubljanskih Žalah, metropolit Alojzij Uran pa je bil kritičen do poganskih običajev.

Po Sloveniji so se svojci, prijatelji in znanci ob grobovih s svečami in cvetjem spomnili svojih najdražjih. Ob dnevu spomina na mrtve so se zbrali tudi ob spomenikih padlim v NOB in vojni za Slovenijo. Predsednik republike Danilo Türk je na pokopališču Žale položil venec pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo 1991, spomeniku padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941–1945 ter kostnici žrtev 1. svetovne vojne. Venec je položil tudi k spomeniku v Spominskem parku na Teharjah in k spomeniku frankolovskim žrtvam na Frankolovem. Teharskim žrtvam se je poklonil tudi celjski župan Bojan Šrot.

Türk o skupnem spomeniku

Ob dnevu spomina na mrtve je poudaril, da je Slovenija po letih globokih zamer zdaj vendarle pripravljena na skupno obeležje vsem padlim v drugi svetovni vojni. "Mislim, da bi lahko v kratkem, upam v mesecih, dokončali to razpravo, se dogovorili o enem obeležju in da na ta način pokažemo, da smo tudi v tem pogledu dozoreli,“ je poudaril Türk.

Poklon umrlim
Poklon umrlim FOTO: POP TV

Položil je tudi cvetje na grob nekdanjega predsednika vlade Janeza Drnovška. Nazadnje pa se je ustavil tudi ob Breznu pod Krenom in se poklonil pobitim domobrancem.

Slovesnost na partizanskem grobišču

Komemorativna slovesnost je bila tudi pri partizanskem grobišču na pobreškem pokopališču v Mariboru. Delegacijo predstavnikov mestne občine, veteranskih organizacij in Slovenske vojske je vodil župan Franc Kangler, ki je zbrane tudi nagovoril. Po komemorativni slovesnosti pri partizanskem grobišču je Kangler skupaj s predstavniki veteranskih organizacij in Slovenske vojske položil venca na grobišče padlih v prvi svetovni vojni in na grobišče sovjetskih ujetnikov, ki so umrli v Mariboru v zimi 1941/1942. Na grobišče sovjetskih ujetnikov je venec položil tudi ruski vojaški ataše, polkovnik Vladimir A. Korneenkov.

V Gonarsu v Furlaniji je bila spominska slovesnost, ki jo vsako leto prireja občinska uprava iz Gonarsa pod vodstvom župana Ivana Cignole. "Da se nikdar več na tem mestu in ne nikjer na svetu ne bi ponovilo, kar se je dogajalo v Gonarsu, kjer je stalo fašistično taborišče, v katerem je umrlo okoli 500 Slovencev in Hrvatov," je v svojem nagovoru poudaril župan Cignola.

Uran o dnevu vseh svetih

Cvetna nedelja
Cvetna nedelja FOTO: POP TV
Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je v svojem nagovoru ob današnjem prazniku v cerkvi Vseh svetih na Žalah poudaril, da "svetost ni nekaj zaukazanega, neko breme, ki nam je naloženo na ramena, ampak privilegij, dar, najvišja čast. V Svetem pismu človek ni predstavljen le po razumni naravi, ampak je v bivanje tudi poklican," je dejal.

Nadškof je spomnil, da današnji praznik na koledarjih najdemo pod dvema imenoma. Večinoma civilni koledarji uporabljajo naziv 'dan mrtvih' ali 'dan spomina na mrtve', v cerkvenem koledarju pa je poudarek na imenu 'vsi sveti'. Po Uranovih besedah sta to v resnici dva pogleda na skrivnost življenja in smrti, ki sta vseskozi predstavljala najtežji problem za človeka, namreč "ali je zadnji cilj našega bivanja grob ali pa novo, drugačno, večno življenje".

Razkristjanjenje krščanske vere

Različni poganski običaji po njegovih besedah razodevajo včasih mrzlično iskanje odgovora na vprašanja, od kod prihajamo, zakaj smo tukaj in kam gremo. "Zaradi razkristjanjenja in nevere se med nas ponovno vračajo poganski običaji. Postavljanje buč, čarovnic in drugih strašil je odgovor na prastrah pred smrtjo, ki ga človek nosi v sebi. S širjenjem satanskega kulta in kulta teme je Halloween postal priložnost za darovanje temačnih obredov od magije do črnih maš in umorov," je dejal.

Nasprotno od tega po besedah nadškofa na današnji dan praznujemo življenje, "ki se je razodelo z učlovečenjem, smrtjo in vstajenjem Jezusa Kristusa. Čeprav naša pot do svetosti vodi po ovinkih skozi človeško nemoč, odklone in grešnost, kar povzroča vse vrste trpljenja, je vendarle to pot, ki nas pelje v življenje," je dejal Uran in dodal, da je lahko praznik vseh svetih velika spodbuda, da utrdimo vero v občestvo svetnikov.

Praznik z dolgo tradicijo
Dan spomina na mrtve
Dan spomina na mrtve FOTO: Dare Čekeliš

Vsi sveti, praznik vseh svetnikov in rajnih, so bili v Sloveniji po 2. svetovni vojni preimenovani v dan mrtvih, po zakonu o praznikih iz let 1989 in 1991 pa v dan spomina na mrtve. Dan spomina na mrtve je v slovenski dediščini znan kot vsi sveti, ponekod tudi kot vahti. Prazniku so pripisovali velik pomen, kar dokazuje post na predvečer praznika. Po besedah etnologinje Karle Kofol iz Tolminskega muzeja je povezan z nekaterimi šegami, tudi s pobiranjem obrednega kruha po hišah.

O vseh svetih, ponekod pa tudi na dan vernih duš, 2. novembra, so gospodinje s posebnimi kruhki obdarovale otroke in reveže, ki so hodili po hišah ponje. Takšni kruhki so se najpogosteje imenovali prešice, vahtiči ali tudi samo hlebčki. Šega se je ponekod ohranila do danes, tako v Beneški Sloveniji in v posameznih vaseh na Tolminskem.

Po poganskem animističnem verovanju je bil čas okoli zimskega sončnega obrata čas mrtvih, katerih duše naj bi se v dolgih nočeh vračale. Po krščanski veri pa so rajni pomenili duše v vicah, ki se morajo očistiti grehov, preden smejo v nebesa. Za to naj bi jim bila potrebna molitev živih.

Rajniki so po predkrščanskih verovanjih zahtevali žrtev, v zameno pa prinašali blagoslov, rodovitnost in dobro letino. Reveži kot obredni obhodniki so predstavljali duše rajnih. V krščanstvu pa so darovi, ki so bili sprva namenjeni mrtvim, dobili drugi pomen. Reveži in otroci so jih sprejemali v zameno zato, da molijo za duše rajnih, ki še trpijo v vicah.

Pomen vseh svetih v slovenski ljudski kulturi dokazuje tudi post na predvečer praznika, ki je v navadi od 14. stoletja. Post je bil na slovenskem etničnem območju zelo strog. Na Slovenskem je bila skoraj povsod značilna pogostitev vernih duš. Na mizi so čez noč puščali hrano in pijačo zanje, zjutraj pa so jo použili kot posvečene darove, ki prinašajo zdravje in rodovitnost.

Poseben spominski dan za vse mučenike

Cerkev se je sprva z javnim čaščenjem spominjala samo mučencev, ki so se jim pozneje pridružili tudi svetniki, ki niso bili mučenci. Ker je število mučencev naraščalo, se je Cerkev odločila za poseben spominski dan, ko naj bi se spominjali vseh mučencev skupaj. Tak dan je bil od začetka 7. stoletja dalje v Rimu 13. maj, papež Gregor IV. pa je dan prestavil na 1. november in naročil, da se v frankovski državi uvede ta praznik, kar se je leta 835 tudi zgodilo.

Pokopališče
Pokopališče FOTO: Jani Dolinšek

Cerkev že skoraj 1200 let obhaja praznik vseh svetnikov. Prvo pričevanje, da so v Rimu praznik vseh svetnikov obhajali na 1. november, je iz časa okoli leta 800. Od tam se je praznovanje preneslo v Francijo, Nemčijo in Španijo.

Misel o prazniku vseh svetnikov, ne samo mučencev, ki so se jih spominjali že v prvih krščanskih stoletjih, je dobila oprijemljiv izraz, ko je papež Gregor III. okoli leta 740 pri sv. Petru v Rimu posvetil posebno kapelo v čast Odrešeniku, njegovi materi, apostolom, mučencem in vsem svetnikom. Gregor IV. pa je leta 827 ukazal, naj se 1. novembra v vsej Cerkvi slovesno praznuje spomin vseh svetnikov.

Cerkev naj bi uvedla ta praznik, ker se je število svetnikov tako povečalo, da se pri bogoslužju ni bilo več mogoče spominjati vsakega posebej. Na praznik vseh svetnikov pa naj bi tudi popravili, kar med letom na praznike posameznih svetnikov opustimo.

Različne navade pri spominu za mrtve

Katoliška cerkev se 1. in 2. novembra, ko obhajajo slovesna bogoslužja, spominja vseh svetnikov, ki uradno nikoli ne bodo razglašeni, in vseh pokojnih. V evangeličanski cerkvi 1. november posvetijo spominu na pokojne in razmišljanju o nesmrtnosti, pravoslavna cerkev spominu na mrtve nameni štiri sobote v letu, ki se imenujejo zadušnice. Muslimani pa se umrlih spominjajo ob dnevih bajrama oziroma zadnji dan meseca ramazana.

"Čeprav je v splošni zavesti 1. november v glavnem praznik, ko se spominjamo naših rajnih, je v Katoliški cerkvi tak dan 2. november. 1. november je bolj praznik vseh svetnikov, vseh ljudi, ki so na svetu živeli krščansko tako izjemno in nadpovprečno zvesto evangeliju in nauku Jezusa Kristusa, da jih imenujemo svetniki," je za 24ur.com pojasnil celjski škof Anton Stres.

Kot je pojasnil škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša, v Evangeličanski cerkvi za 1. november, ki ga v cerkveni terminologiji imenujejo dan vseh svetih, posebnih svečanosti ali bogoslužij ne prirejajo. "Na ta dan se spomnimo svojih pokojnih, na pokopališča odnesemo rože in sveče. Na nedeljo pred vsemi svetimi in tudi na nedeljo po vseh svetih je v cerkvah tudi veliko molitev, ko se ljudje spomnijo svojih umrlih svojcev in jih priporočajo Božji neskončni ljubezni," je opisal Erniša.

Pravoslavni kristjani 1. novembra ne praznujejo. Pokojnim posebej posvetijo štiri sobote v letu, ki se imenujejo zadušnice. Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković je dejal, da se tako ljudje v ta namen štirikrat letno zberejo pri maši v cerkvi ali na pokopališču. Navadno na grobove ne prinašajo cvetja, ampak jih okadijo s kadilom, pokojnim prižigajo sveče, sicer pa poudarjajo "sakralni pristop ter spomin na pokojne v molitvi". Kot je še pojasnil Bošković, so namreč po starokrščanski pravoslavni navadi sobote posvečene pokojnim, nedelje, ki sledijo, pa so dnevi življenja in radosti, saj je na ta dan vstal Jezus Kristus.

Islam kot religija s 1. novembrom po besedah tajnika Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzeta Porića "nima pravzaprav nič". Nekateri pripadniki islamske skupnosti pa se, ker so integrirani v okolje in ga skušajo posnemati, odpravijo na pokopališče in preživijo nekaj trenutkov na grobu svojih najbližjih. "Mi, muslimani, se svojih umrlih spominjamo ob dnevih bajrama oziroma zadnji dan meseca ramazana," je pojasnil Porić. Takrat se ljudje odpravijo na pokopališče in ob tej priložnosti "izrečejo kakšno molitev".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
02. 11. 2008 15.37
Napredek je precejšen, zdaj lahko pokopavajo ne glede na prepričanje pokojnika, včasih \"drugačnih\" še na pokopališče niso mogli zagrebsti, so še po smrti ostali zunaj!
Morana666
02. 11. 2008 12.07
Trdonja dobr si to napisal...
ecoliqua
02. 11. 2008 10.38
Prekleti hollywood in vatikan, vsi se grebejo za sleharni euro za praznik, capo di banda(ural) pa bi najraje videl da vis v cerkvi posedamo in eure v pušlce mečemo. cerkev je nepotrebni člen, ki se koristi in služi.Cerkev bi jezus zaprl in prepovedal saj je izrecno povedal da nepotrebuje templjev in hiš iz zlata, da ne omenjam mercedesov itd...največji pogan se skrivajo za oltarjem. No novica za vse verne, ko pridete pred rajska vrata in opazite dolgo vrsto ljudi boste videli veliko papežev in uralev in rodetov z vstopnico za pekel kamor sodijo.... Vera je v naših srcih in duši, vsi svetniki so večinoma tisti ki so bili bogatini cerkve in trgovski potniki vatikana.Držite se stran od Cerkve in duhovnikov saj oni nevedo kaj je prava vera in so trenutno naj poganska sorta........
gospakatja
02. 11. 2008 08.32
vsak praznik ( in nepraznik ) je točno tak, kot si ga naredimo sami. 1. 11. pa še posebno. če hočemo, si ga naredimo za dan, ko se zbere rodbina ( tudi tisti od daleč), ko se skupaj gre na pokopališče s svečko in šopkom, potem pa na skupno kosilo, kjer si povemo, kaj se je novega zgodilo, kjer obnovimo vzajemno pripadnost, kjer so skupaj mladi in stari, kjer smo spet povezani v neko skupnost! če pa tega nočemo, se prerivamo po pokopališčih s kupom sveč in jih talamo po grobovih le zato, ker se bojimo sodbe sosedov. sami in zagrenjeni potem \"šimfamo\" čez praznik, čez politiko, čez \"ljudi\", ki zapravljajo in se tam drenajo. vse je odvisno od nas samih! modri možje pravijo, da je najlažji način, da spremenimo svet ta, da začnemo o njem drugače razmišljati. pa še res je!!!
laksi
02. 11. 2008 08.08
koliko denarja se meče čez okno. Ne sme goreti par sveč na grobu, mora biti 20-30 sveč in še več. Kaj pa odpadki? \"V Sloveniji zaradi uporabe nagrobnih sveč letno nastane 3000 ton odpadkov, ki končajo na deponijah za komunalne odpadke. Odpadne nagrobne sveče niso nevaren odpadek, vendar pa njihovo odstranjevanje lahko škodljivo vpliva na okolje. Več kot 95 vseh sveč v Sloveniji ima ohišje iz PVC plastike, ki zaradi neustreznih lastnosti niso primerne za snovno reciklažo. Zato je trenutno edini način odstranjevanja odpadnih sveč odlaganje na deponijah, kar pa ima pri razkrajanju PVC plastike negativen vpliv na okolje, saj se pri tem sprošča škodljivi klor.\"
Jelka Gartner
02. 11. 2008 06.47
Kako zagrizeni in malenkostni ste vsi skupaj. Še tak praznik, kot je spomin na pokojne sorodnike in prijatelje morate popljuvati s svojim sovraštvom. Kdaj se bio za vas začela zgodovina pisati tako, kot je v resnici bila?
Bojzi
01. 11. 2008 20.59
Še dober sam sem pohrc in me ne ganejo domobranske fore. Vem pa, kake svinjarije so delali partizani po Pohorju, samo takrat je bila vojna in so verjetno vsi to delali. Kmeti so se bolj bali partizanov kot švabov. Partizani so jim vso hrano pobrali. Pa saj nima veze, vsi so preživeli razen pohorskega bataljona. Domobrana pa razen sebe nobenega ne poznam ha ha ha ha ha ha.
titovka
01. 11. 2008 20.54
kje pa hodi moj koni9...pogrešam ga.
titovka
01. 11. 2008 20.37
toke....DOMOBRANCI NE HODIJO NA URH!!
Bojzi
01. 11. 2008 19.57
Dobra ste klapa, vsaka vam čast. Sem bil zdele na pokopališču in vsi smo bili enaki, ne beli ne črni ne rdeči. Vsak je prižigal svečke svojcem. Na tisoče in tisoče sveč. Tudi to bi morali nekako uredit, da bi se ta denar bolj koristno uporabil. Na grobovih leži stotine eurov. Res smo, kot pravijo statistike največji potrošniki in proizvajalci sveč na prebivalca. Najbolj žalostno je, da se eni svojih spomnijo enkrat letno, čez par dni bodo grobovi zopet samevali, polni pogorjenih sveč in ovelega cvetja in veliko jih pusti to na grobovih do pomladi. Žalosten je odnos do grobov. Enkrat letno urejen.
focus2031
01. 11. 2008 19.37
JANŠA IN NJEGOVA VLADA NISO POLOŽILI VENCA V SPOMIN NA ŽRTVE OSAMOSVOJITVENE VOJNE ZA SLOVENIJO NA LJUBLJANSKIH ŽALAH,PA TAKO POLNA USTA ZASLUG SO JIH BILA ZADNJA 4 LETA....NAJBRŽ SO BILI NA URHU IN V KOČEVSKEM ROGU...
titovka
01. 11. 2008 19.00
joooj tonček...kako si pa to lepo napisal...spet bodo klerodomobranci kašljali.....
titovka
01. 11. 2008 18.57
praško, tako zavednem domobrancu pa ne morem biti tiho.
nosferatu
01. 11. 2008 18.37
\"Zaradi razkristjanjenja in nevere se med nas ponovno vračajo poganski običaji. Postavljanje buč, čarovnic in drugih strašil je odgovor na prastrah pred smrtjo, ki ga človek nosi v sebi. S širjenjem satanskega kulta in kulta teme je Halloween postal priložnost za darovanje temačnih obredov od magije do črnih maš in umorov\" Aja, no TO pa še moram pokomentirat; a še koga mogoče ČUDI, zakaj cerkev tako vztrajno izgublja svoje ovčice? Navsezadnje živimo sedaj v moderni dobi, kjer ni več čarovnic ter moderni ljudje po vsem svetu praznovanje Halloweena vidijo kot zabavni dogodek, neke vrste grozljivi pust. DEJSTVO je, da je katoliška cerkev PREVZELA nekdanje poganske običaje in praznike ter jim samo dala drugo ime in vsebinski pomen, to pa zato, da bi ljudje hitreje sprejeli njihovo verzijo. Kot sem že rekel, človeška zavest se počasi viša... \"mi vstajamo in vas je strah!\" ;)
nosferatu
01. 11. 2008 18.30
\"Kdor zataji svoj jezik in narod ter služi okupatorju, pač ni domoljub, sorry!\" Se pa iz povsem logične plati strinjam s Tončkom; tako pač je, kdor je izdajalec, ostane izdajalec in pika.
nosferatu
01. 11. 2008 18.27
Vsem živim želim čimbolj miren dan mrtvih. Ponovno pa vsem še živečim zagovornikom \"komunističnega\" in \"belogardističnega\" sistema sporočam, da naj le še zapravljajo veselo svojih zadnjih par let življenja v sovraštvu, prepiranju in žalitvah. Ko bodo vaši pravnuki ob dnevu mrtvih stali nad vašimi grobovi, ne bodo več imeli pojma, kako da ste se bili pripravljeni kregat preko 50 let zaradi nekih ideologij, iz katerih so prišle le slabe stvari in ki jih je človeštvo že OPUSTILO, namesto da bi svoj čas uporabili bolj koristno. Edini, ki ohranjate komunizem in belogardizem še živ ste prav VI; zadnji pravičniki, ki trosite svojo 50-letno jezo na forumih. Ko vas ne bo več, bodo kasnejše generacije lahko končno razmišljale brez predsodkov svojih dedkov in babic. Prižgal vam bom svečko; tako belim, črnim, rdečim in fluorescentno zelenim;) Lp
Tonček Balonček
01. 11. 2008 18.25
Prašek, imel je pač smolo, da ga niso poslali na klimatsko zdravljenej na Rab! Pa saj je bilo veliko verenih ljudi v partizanih. Vsa evropa se smeje tem domobranskim proslavam. Kdor zataji svoj jezik in narod ter služi okupatorju, pač ni domoljub, sorry! A je to tako težko razumeti, pa saj niso bili partizani le v Jugoslaviji, imeli so jih tudi italjani in drugi! Pa tudi Hitler ni maral ne Jezusa ne katolikov ne Cerkve! Te domobrančke je imel za norca, to je vendar jasno!
Tonček Balonček
01. 11. 2008 18.21
Bojzi, zakaj danes nisi vzel tablet? Titovega pogreba se je udeležilo 209 delegacij iz127 držav, kar je bil Guinessov rekord. Pa saj je v petih letih v Iraku umrlo že 100.000 domačih ekstremistov-teroristov in več kot 4000 Američanov, pa nihče ne trdi, da je Bush vojni zločinec, čeprav so po njegovem kar cele vasi (zadnjič celo ena v Siriji, pa se sploh nihče ni sekiral) s samimi teroristi, in jih pač zradira z dojenčki in starimi mamami vred! Če ej tito med prvimi desetimi najkrvoločnejšimi voditelji 19. stoletja, ima BUsh srečo, da se vse dogaja v enaindvajsetem, kenede! Še naša dva vojaka jim pomagata pri tem globalnem boju proti stotim litrom antraksa, atomskim bombam in arzenalom kemičnega orožja, s katerim je Husein hotel zavladati svetu kot kak Goldfinger ali dr. No! Britanci bi poslali enega svojega Jamesa Bonda, ki bi reči hitro uredil...
Niko_K
01. 11. 2008 18.20
Privilegij je tudi mercedez, ki ga vozi g. Rode.
titovka
01. 11. 2008 18.01
BOJZI...NAJVEČJA SRAMOTA ZA SLOVENIJO SO TI IN TEBI ENAKI!!!!!