Slovenija

Praznik vseh mater

Ljubljana, 25. 03. 2008 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sloveniji je okoli 670.000 mater. Povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka se je dvignila na 28 let.

Materinski dan je sicer neformalen praznik. Praznik so začeli prvi praznovati v ZDA, kjer ga obeležujejo od leta 1910, v Evropi pa smo ga začeli praznovati po prvi svetovni vojni.

Vloga mater se je v zadnjih desetletjih močno spremenila.
Vloga mater se je v zadnjih desetletjih močno spremenila. FOTO: Reuters

Po statističnih podatkih je danes v Sloveniji okoli 670.000 mater. Po podatkih statističnega urada – z izjemo lanskega leta – v zadnjih letih število rojstev še vedno upada. Leta 2006 se je tako na 1000 prebivalcev rodilo polovico manj otrok kot pred petdesetimi leti.

V zadnjih letih postane prvič mama letno malo manj kot 9 tisoč žensk. Med ženskami, starejšimi od 40 let, materinstva ni doživela približno vsaka deseta.

Prelaganje rojstev na pozneje

25. marec je dan, ko se še posebej spomnimo na pomembno in močno vlogo mater.
25. marec je dan, ko se še posebej spomnimo na pomembno in močno vlogo mater. FOTO: Reuters

Povprečna starost mater ob rojstvu vseh otrok se je v petdesetih letih dvignila sicer samo za leto in pol (na 29,7 leta), ob rojstvu prvega otroka pa za več kot tri leta (na 28 let). Nekoč je bila visoka povprečna starost mater ob rojstvu vseh otrok posledica tega, da je ženska rodila več otrok in te v višji starosti. Danes je višja starost mater ob rojstvu otrok predvsem posledica odlaganja rojstva prvega otroka na poznejši čas, ker ženske želijo pred rojstvom otroka končati izobraževanje, se zaposliti, urediti stanovanjske razmere, zavedajo pa se tudi t. i. »odgovornega starševstva«. Tako najbolj rodno skupino predstavljajo ženske v starosti 25–29 let, vedno bolj pa se povišuje rodnost žensk po 30. letu starosti. Več podatkov si lahko preberete na spletni strani Statističnega urada.

V zadnjih desetletjih se je spremenila tudi vloga mater, ki se danes bolj kot včasih posvečajo poklicni karieri. Po statističnih podatkih so slovenske matere v primerjavi z materami drugih držav članic EU delavno bolj aktivne.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ServerAUTOMATIC
25. 03. 2008 22.09
Zopet smo očetje diskriminirani in pozabljeni! Upam, da bomo bili tudi mi enakopravni!
Buena Vita
25. 03. 2008 20.59
biti mati je poslanstvo,tega se ne učiš,pač ti rata, tomi .passion-veš kdaj matere praznujemo???takrat ko vidimo svoje otroke zadovoljne,od prvega koraka naprej,to nam ne vzame noben-spizdijot-še predno priveka na svet,kar ima človek najrajši ČLOVEK
civitasstain@gmail.com
25. 03. 2008 15.09
tomi.passion Kdo je tebe rodil, nimaš matere? Bi bolj matere spoštovali, bi bilo tudi manj vojn. Radi detomorov pa tole. Skoraj že pred rojstvom dojenčkov nekateri moški zginejo v neznano in se skrivajo pred odgovornostjo za dojenčka. Se nič ne vprašaš, kaj je pa s partnerjem? Za otroke odgovarjata in skrbita zmeraj dva. Ko je otrok tu pa reči "arividerči". Je to moško?
tomi.passion@gmail.com
25. 03. 2008 14.30
Pa koliko uradnih dni bodo ženske še ploh imele? Imamo dan žena, materinski dan, teden boja proti nasilju nad ženskami, vsak mesec imajo ženske "svoje" dneve. Za razliko od 8. marca, je ta dan vsaj smiselen, a spet za tiste ženske, ki so dobre in odgovorne mame, glede na to, da se število detomorov, ki jih zakrivijo ženske, močno povečuje. Tudi v Sloveniji smo jih v zadnjem letu imeli kar nekaj.