Slovenija

Praznik trgovcev namesto dneva prebujanja narave

Ljubljana, 14. 02. 2011 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Valentinovega v Sloveniji ne praznujemo dolgo. Nad njim so navdušeni predvsem trgovci, ki zaljubljencem ponujajo vse mogoče. Včasih pa je bil to dan prebujanja narave, ko so si ljudje voščili dobro letino, zdravje in srečo.

Valentinovo je danes dan, ki je namenjen predvsem zaljubljencem. V Sloveniji pod vplivom zahoda praznik na tak način praznujemo šele po osamosvojitvi, nikakor pa ne gre za nov praznik, saj je tradicija valentinovega stara že več kot dva tisoč let.

Na dan zaljubljencev pridejo na svoj račun predvsem trgovci.
Na dan zaljubljencev pridejo na svoj račun predvsem trgovci. FOTO: Reuters

Valentinovo je v slovenski kulturni dediščini veljal predvsem za dan prebujanja narave, pojasnjuje etnologinja Nena Židov. Ob tem je dodaja, da je god sv. Valentina naznanjal ptičje ženitve, ljudje pa so si na ta dan voščili dobro letino, zdravje in srečo. Na dan sv. Valentina so na Štajerskem in v Prekmurju v preteklosti v grmovje dajali ptičjo gostijo, gre za steklenice vina in hlebce kruha ter razno drobno pecivo. Ptičjo gostijo je lahko videl le tisti, ki je prišel do grmovja bosonog, je pojasnila Židova. V Razkrižju in okolici dan pred valentinovim še danes pečejo pogačice, ki jih dajo v grmovje ali na zunanje okenske police. Med Slovenci naj bi valentinovo najraje častili na Primorskem; na Goriškem se s tem dnem odpre sezona vaških praznikov in z njimi tradicionalni prazniki štrukljev. Po pripovedovanju Židove pa so na ta dan ponekod v Prekmurju začeli v 80. letih po krajevnem ljudskem izročilu organizirati ptičje gostovanje.

Kot je še pojasnila etnologinja Židova, od začetka 90. let prejšnjega stoletja postaja valentinovo po zgledu zahodne Evrope tudi na Slovenskem praznik mladih, zaljubljencev in prijateljstva. Na ta dan si predvsem mladi v znak ljubezni ali prijateljstva pošiljajo voščila in simbolična darila, ki so pogosto v obliki srca in v rdeči barvi. Praznik pa seveda s pridom izkoriščajo tudi trgovci, je še sklenila Židova.

Voščilnice, rože, plišasti srčki, medvedki, čokoladice v obliki srčkov ... na policah je na praznik zaljubljencev mogoče dobiti vse.
Voščilnice, rože, plišasti srčki, medvedki, čokoladice v obliki srčkov ... na policah je na praznik zaljubljencev mogoče dobiti vse. FOTO: Reuters
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
15. 02. 2011 05.38
Najbolj trapast praznik jr pa 8. marec.
nefretete
14. 02. 2011 21.11
ssecnik Odpri.oci Še dva mladiča, ki sta šolo naredila brez da bi prebrala kaj piše v knjigah, potenm pa bi druge učila o običajih? Morda pa vesta več, kot domačin, ki vzdržuje stare običaje, pa več kot zgoraj omenjena etnologinja? Resne težave imata s svojo nestrpnostjo. Malo se zamislita. Svet se ne vrti samo zaradi vaju, četudi mladiči tako mislite!
ssecnik
14. 02. 2011 20.35
KORINTOS NA Gregorjevo je pri nas vse mirno? Nakladaj komu drugemu,a v Afriki živiš.Al pa se pri vas zima začne marca?
korintos1
14. 02. 2011 20.12
Odpri.oci Pametni očak, pa si malo preberi še enkrat kaj pojasnjuje etnologinja. scecnik Ti pa ne rabiš brati, ker si itak bebček.
korintos1
14. 02. 2011 20.07
Odpri.oci Zakaj si vedno najbolj pameten, V našem koncu se ptički "Ženijo" na današnji dan. Taka je šega. Na Gregorjevo je prinas vse mirno. Danes sem na eno malo jabolko obesil tri majhne vrečke, katere so si potem vnuki vzeli. Ti obhajaj po svoje, drugim pa pusti naj po svoje. scecnik Če si ti mene mislu, jaz to ne vem, vem pa da me ne boš, ker nisem tvoje sorte. Papa
ssecnik
14. 02. 2011 19.44
Odpri oci Dobr si ga ,bleferja korintosa.Neki se slin,pa je za..al v nulo.Sem ga jest mislu,pa si me prehitu.
srebrnibreg
14. 02. 2011 19.20
Valentinovo se praznuje vsak dan tam, kjer po kuhinji ne letijo leteči krožniki, kjer sosedi ne poslušajo vik in krik od drugih sosedov, kjer žena vsak teden ne *pade* po stopnicah, kjer poicisti niso stalni obiskovalci... ne pa ta izmišljen komercialni praznik.
tali?ni tom
14. 02. 2011 18.04
usran ameriški praznik za trgovce da colajo narod do zadnjega centa , slovenceljni naivni pa gija v trgovine namest da bi doma žene "pedenal" al pa one njih !! pa takaj je treba od tujcev pobirat sam slabe stvari ?????
Odpri.oci
14. 02. 2011 17.43
@korintos 14.02.2011, 12:00 13 "Že kot otrok sem hodil na današnji dan po sadovnjaku, in iskal darilo, katerega bi mi naj prinesli ptički, ker bi se naj na današnji dan ženili. Čakam vnuka da pride iz šple, pobašem še mala dva, in gremo iskat kaj so jim prinesli ptički. Naj navada ostane. Pa ptičke bomo še nahranili." . Ubošček.... res lepo, da "častiš" slovenske narodne šege.... samo DATUM si pa popolnoma FALIL !!!!! In zelo dvomim, da si 14.februarja hodil po sadovnjaku...... in sramota je, da kot "dedek" mešaš Slovenski praznik GREGORJEVO z uvoženim amero-trgovskim valentinovim :-( :-( :-(.... . Ptički se ženijo na GREGORJEVO (12 marca) !!!!! .
Odpri.oci
14. 02. 2011 17.38
+1
Tile novinarji so pa res podn od podna !!!!! . Znanilec pomladi je GREGORJEVO (!!!!) in ne zafnano Valentinovo !!!!! . Za boga... popovci... * !!!! . Citat : "Gregorjevo, znanilec pomladi, prebujanja narave, živali in ljudi, dan, ki so ga naši predniki obeleževali kot začetek pomladi, je lep in star slovenski praznik."
MERDE-AVE-MERDE
14. 02. 2011 13.08
Vsem prijeten Evropski dan epilepsije !!
limonca4
14. 02. 2011 13.06
+1
Opažam, da se uvaža kar precej ameriških praznikov (Halloween, Valentine's day ...). A bo tu v Sloveniji tudi zahvalni dan oz. dan purana (Thanksgiving Day)? LOL :-)))))
nefretete
14. 02. 2011 12.19
korintos Živijo! kako si se lepo tega domislil. Našli boste nekaj zvončkov, kot sem jih jaz na današnjem sprehodu. Ptički pa so umolknili. Malo jih je presenetil tale sneg. Trije vrabci čemijo pod streho in čakajo na sonce. Jaz tudi!!!
korintos1
14. 02. 2011 12.03
nefretete Valentinovo je samo "plačilni" dan. Da vidimo kaj in koliko smo si skozi leto zaslužili.
korintos1
14. 02. 2011 12.00
kununurra Že kot otrok sem hodil na današnji dan po sadovnjaku, in iskal darilo, katerega bi mi naj prinesli ptički, ker bi se naj na današnji dan ženili. Čakam vnuka da pride iz šple, pobašem še mala dva, in gremo iskat kaj so jim prinesli ptički. Naj navada ostane. Pa ptičke bomo še nahranili.
nefretete
14. 02. 2011 11.43
Eh, pa kaj! Eni slišimo travo rast pa zvončke cingljat že od sredine januarja. Kot pravi @kununurra:Tistemu, ki osreči svojo drago samo za Valentinovo, pa itak ni pomoči. In dodajam: tista ki osreči svojega dragega le na valentinovo, ni vredna ne dragega ne ljubezni.
major1
14. 02. 2011 11.20
Mi smo, še in bomo praznovali GREGORJEVO, to je naš praznik brez osnov v Ameriki. Nekih stvari ne poznate dovolj in vsiljujete to, kar se vam zdi moderno.
major1
14. 02. 2011 11.15
Mi smo, še in bomo praznovali GREGORJEVO, to je naš praznik brez osnov v Ameriki.
santamaura
14. 02. 2011 11.14
Sveti Valentin ima ključ do korenin Lepi Borut pa do pokojnin
Kimberley-Echo
14. 02. 2011 11.03
Nisem ravno prepričan, da se ptički ženijo sredi zime, morda tu, ampak tu je poletje. Tistemu, ki osreči svojo drago samo za Valentinovo, pa itak ni pomoči.