Slovenija

Praznični konec tedna – gneča v okolici pokopališč

Ljubljana, 31. 10. 2009 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi prazničnega konca tedna in dejstva, da bo pokopališča obiskovalo več ljudi kot običajno, veljajo v okolici nekaterih večjih pokopališč posebne prometne ureditve.

Vsako leto v tem času je okolica pokopališč polna pločevine.
Vsako leto v tem času je okolica pokopališč polna pločevine. FOTO: POP TV

V okolici ljubljanskega pokopališča Žale bo od danes od 5. ure do nedelje do 23. ure mogoče brezplačno parkiranje na petih parkiriščih in na desni polovici enosmerno urejene Tomačevske ceste. Enosmeren promet bo v tem času urejen tudi na delu Tomačevske ceste.

Že od 20. oktobra je po pokopališču Žale s posebnim vozilom omogočen prevoz starejših, invalidov in oseb, ki težko hodijo. V nedeljo pa vozilo zaradi prevelike gneče ne bo obratovalo. Na progah mestnega potniškega prometa bodo ta konec tedna veljali posebni vozni redi.

Posebna prometna ureditev bo od danes od 5. ure do nedelje do 20. ure veljala tudi okoli pokopališča Pobrežje v Mariboru. Za ves promet bo zaprt del Ceste XIV. divizije med Osojnikovo in Šolsko ulico, v nekaterih okoliških ulicah pa bodo uvedli enosmerni promet. Do mariborskega pokopališča Dobrava bodo poleg rednih vozili tudi dodatni avtobusi.

V Velenju bo danes in v nedeljo od 8. do 18. ure vsakih 30 minut vozil avtobus z glavnega avtobusnega postajališča do pokopališča v Podkraju. Okoli pokopališča bo sicer promet potekal enosmerno.

Največjo gnečo je pričakovati na pokopališču Žale.
Največjo gnečo je pričakovati na pokopališču Žale. FOTO: Dare Čekeliš

Med prazniki spremenjena ureditev prog avtobusov LPP

Ko gre za prometno ureditev v glavnem mestu, je treba izpostaviti, da so vozni redi prilagojeni povečanemu obisku pokopališča Žale. Pogosteje bodo obratovale proge 2, 7, 12, 19 in 22, ki vozijo do Žal. Druge proge potniškega prometa bodo danes obratovale nespremenjeno, v nedeljo pa bo veljal sobotni vozni red.

Zaradi spremenjene prometne ureditve Tomačevske ceste (enosmerna v smeri Tomačevo) bo proga 19 (Barje–Tomačevo) danes obratovala v smeri Tomačevo nespremenjeno, v smeri Barje pa po obvozu na relaciji Clevelandska–Šmartinska–Pokopališka–Linhartova in naprej po redni trasi.

Linija 27K bo danes in v nedeljo obratovala po nedeljskem voznem redu (Kolosej–Tivolska), linija 12 bo obratovala mimo Žal v obeh smereh.

Ljubljanske mestne oblasti pozivajo, da se vsi tisti, ki se lahko, na pokopališča odpravijo z avtobusi.
Ljubljanske mestne oblasti pozivajo, da se vsi tisti, ki se lahko, na pokopališča odpravijo z avtobusi. FOTO: Blaž Garbajs

V nedeljo bodo na progah ljubljanskega potniškega prometa veljali sobotni vozni redi, razen za proge 2, 7, 12, 13, 19 in 22, ki bodo obratovale zgoščeno. Linija dva (Nove Jarše–Zelena jama) bo ves dan obratovala po svoji redni trasi. Linja 19 bo zaradi spremenjene prometne ureditve na Tomačevski cesti skrajšana in ne bo vozila do Tomačevega.

Po redni trasi bo obratovala mimo Žal do križišča Tomačevska–Clevelandska ulica, kjer bo zavila desno in bo imela 50 metrov za križiščem urejeno in označeno dodatno postajališče. Nadaljevala bo po Šmartinski cesti, Pokopališki cesti, mimo Žal in naprej po redni trasi. Končno in začetno postajališče proge 19 bo na postajališču Nove Žale pri krematoriju.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IsIam
31. 10. 2009 10.44
Čaščenje smrti ni drugega kot relikt poganskih kultov in bi moralo biti izključeno iz javnega življenja.
Spegu
31. 10. 2009 10.15
Vsi naj se svojih pokojnih spomnijo tudi med letom, pa ne le na 1. november in tako bo manj gužve in nervoze, .... Tako pa 31. 10. in 1. 11. - vsi na pokopališča, ostale dneve pa vse samuje. "Lepa ljudska navada", ni kaj.