Slovenija

FOTO & VIDEO: Poklon Mariji

Brezje/Ptuj/Petrovče, 15. 08. 2008 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ljubljanski nadškof Uran je na Brezjah ob Marijinem prazniku spomnil na skrb za ranljive in šibke. Maše so potekale tudi drugod po državi.

Ob največjem Marijinem prazniku, velikem šmarnu, so danes v romarskih središčih potekala slovesna bogoslužja, ki so jih vodili slovenski škofi in njihovi namestniki.

Ljubljanski nadškof Alojz Uran je spomnil na skrb za šibke in ranljive.
Ljubljanski nadškof Alojz Uran je spomnil na skrb za šibke in ranljive. FOTO: Kanal A

Ljubljanski nadškof Alojz Uran je v nagovoru vernikom, ki so se množično udeležili današnje maše na Brezjah, spomnil na skrb za ranljive in šibke ter izpostavil solidarnost. V razmisleku o sedanjosti in prihodnosti Slovenije je opozoril na splave, samomore in onesnaženost ter ob tem potrkal na vest posameznika in pokazal na odgovornost družbe.

Veliki šmaren, ki je kot državni praznik dneva prost dan, je v Marijinem svetišču danes praznovalo okrog 5.000 ljudi, ki so na Brezje prišli s 1.500 avtomobili in šestimi avtobusi, kolikor so jih našteli redarji Turističnega društva Brezje. Verniki so na sveti maši obnovili svojo ljubezen do Jezusove matere Marije, ki po krščanskem prepričanju pomaga prosečim.

'Življenje je treba ljubiti'

Prisluhnili so nagovoru nadškofa Urana, ki je praznik Marijinega vnebovzetja navezal na aktualno dogajanje v državi. Uran je prepričan, da je slovenski prostor zajela nekakšna "ideologija smrti". "V Sloveniji vsako leto za obnavljanje naroda manjka okrog 10.000 rojstev, tako da je ob koncu leta 2006 manjkalo že približno 272.000 otrok. Na drugi strani pa smo v zadnjih dvajsetih letih opravili okrog 312.000 splavov, kar je enako številu prebivalcev največjega slovenskega mesta skupaj z okolico," je dejal Uran.

Brezje je danes obiskalo okoli 5000 vernikov.
Brezje je danes obiskalo okoli 5000 vernikov. FOTO: Kanal A

Temu, po nadškofovih besedah tragičnemu dogajanju, se letno pridruži še več kot 500 samomorov, kar Slovenijo uvršča na žalostno peto mesto na svetu, prek 300 žrtev prometnih in drugih nesreč, zasvojenost z drogo in okrog 170.000 težkih odvisnikov od alkohola. Poleg tega so po številu sklenjenih zakonskih zvez Slovenci na zadnjem mestu v Evropi, po številu razvez pa med prvimi.

Omenjeni podatki zastavljajo vprašanje o sedanjem položaju in prihodnosti Slovenije. Nadškof pa nanj odgovarja s paradigmo zaljubljenosti v življenje, ki ga je treba ljubiti in varovati pred vsemi nevarnostmi, ki ga ogrožajo. "Naravno okolje varnosti in topline je prav zakonska zveza, ljubeč odnos med možem in ženo, ki je vedno odprt za morebitno novo življenje," je poudaril Uran, ki pa se zaveda, da tudi zakon ni brez težav.

'Vsi smo odgovorni za skupno blaginjo'

Mariborski nadškof in metropolit Franc Kramberger je ob prazniku Marijinega vnebovzetja na Ptujski Gori daroval mašo, pred tem pa je blagoslovil novo parkirišče za romarje in romarsko pot miru, ki vodi do tamkajšnje gotske cerkve. Ta bo leta 2010 praznovala 600-letnico.

Verniki se na pomoč k Mariji radi zatekajo prav na Brezje, kjer je v baziliki, ki je razglašena za slovensko Marijino narodno svetišče, tudi slika Marije Pomagaj. Ta čudodelna podoba naj bi glede na številna pričevanja že sredi 19. stoletja poskrbela za nekaj izrednih ozdravljenj romarjev.

V svoji pridigi je Kramberger poudaril, da se je v zgodovini človeštva in stvarstva na nebu pojavil ognjeno rdeč zmaj, ki je s svojim repom potegnil tretjino zvezd z neba. Povedal je tudi, da ognjeno rdeči zmaj lahko pomeni vse totalitarne ideologije, ki so usmerile svojo moč proti človeku in človeštvu, proti narodom in cerkvi. Ta zmaj, tako Kramberger, pomeni tudi terorizem, ki uničuje in razjeda narode in vse človeštvo, pomeni tudi različne idole, ki ponujajo človeku oblast in uspeh.

Opozoril je, da smo prav vsi državljani odgovorni za skupno blaginjo oz. za pravično ureditev družbe, v kateri živimo.

Kramberger meni, da se moramo vsi zamisliti nad odnosom mladih do civilno in cerkveno urejene zakonske ali družinske zveze, saj izvenzakonske zveze zanj niso prava rešitev. Spomnil je tudi, da slovenski narod doživlja "demografsko zimo" in da je v Sloveniji zelo sporen odnos do nerojenega življenja, ki ima hude demografske, psihološke, moralne in tudi verske posledice za posamezno osebo in družino.

"V ospredje močno stopa alkoholizem kot velika slovenska nesreča. Statistika nam pove, da je v Sloveniji preko 170.000 alkoholikov in njihovih družin. Kdo se ne bi nad tem zamislil," se je vprašal Kramberger.

Izpostavil je tudi samomorilnost, ki je po njegovi oceni prava rana za slovenski narod. Kot velik problem je Kramberger navedel tudi revščino in pri tem opozoril, da je v Sloveniji več kot 200.000 ljudi v življenjski stiski.

Mariborski nadškof je tudi dejal, da ima letošnji praznik Marijinega vnebovzetja dve posebnosti, in sicer, da bodo s septembrom v vseh slovenskih škofijah začeli že načrtovano "pastoralno leto mladih", začeli pa bodo tudi z intenzivno evharistično prenovo, ki bo trajala do leta 2010, ko bo sklican evharistični kongres. Krona tega kongresa naj bi bil obisk papeža Benedikta XVI.

Druga posebnost se po besedah Krambergerja nanaša na samo Ptujsko Goro, ki naj bi postala "duhovno parkirišče".

Po državi so potekale številne maše, tudi v Marijini cerkvi v Strunjanu.
Po državi so potekale številne maše, tudi v Marijini cerkvi v Strunjanu. FOTO: Dare Čekeliš

Stres: Boj med dobrim in zlim

Celjski škof Anton Stres je daroval mašo v Baziliki v Petrovčah. Vernikom je dejal, da praznik velikega šmarna poudarja temeljno krščansko vrednoto dostojanstva življenja slehernega človeka. Ob tem je ocenil, da smo od mnogih ravni tega dostojanstva oddaljeni ravno v našem času in na naših tleh.

"Marijino vnebovzetje poudarja, da je vsakdo od nas poklican k večnemu življenju,"
je spomnil škof. Dejal je, da je človekovo življenje boj med dobrim in zlim, "najprej v nas samih, pa tudi v svetu".

O človekovem dostojanstvu se sicer veliko govori, meni Stres, "z dejanji in ukrepi v gospodarstvu, kjer je v ospredju predvsem dobiček, v politiki, tehniki in znanosti, kjer nas mamita uspeh in učinkovitost, pa ga pogosto teptamo".

Kot je opozoril, se človekovo dostojanstvo razteza na njegovo življenje pred rojstvom in tudi na človeški zarodek, prav tako pa na odnos do njega v njegovem umiranju in po smrti. "Prepoveduje nam evtanazijo ter zahteva spoštovanje mrtvih in njihovo pravico do spoštljivega pokopa in groba," je izpostavil v homiliji.

"Ni treba posebej poudarjati, kako daleč smo od pravega spoštovanja vseh teh razsežnosti človeškega dostojanstva ravno v našem času in na naših tleh," je še ocenil celjski škof.

'Naše življenje je pot s ciljem'

V baziliki na Sveti Gori je koprski škof Metod Pirih poudaril skrb za nove duhovne poklice. Spomnil je, da v koprski škofiji letos niso imeli novomašnikov, umrlo pa je pet duhovnikov.

Po romarskih središčih so potekala bogoslužja.
Po romarskih središčih so potekala bogoslužja. FOTO: Dare Čekeliš

Murskosoboški škof Marjan Turnšek je med pridigo v cerkvi v Turnišču povedal, da Marija vernikom "razodeva, da je naše življenje pot s ciljem, ki je predmet naših najglobljih hrepenenj". Spomnil je, da z današnjim praznikom sklepajo pastoralno leto družine, in kot namen zakona navedel rast medsebojne ljubezni zakoncev, posredovanje novega življenja in vzgojo otrok.

V Novi Štifti pri Gornjem Gradu je mariborski pomožni škof Peter Štumpf opozoril na odhajanje slovenskih mladih družin v tujino v iskanju boljših življenjskih pogojev, ob tem pa opozoril na "belo smrt". Ta po njegovo pomeni, da ni otrok.

Koprski pomožni škof Jurij Bizjak pa je v Logu pri Vipavi spomnil, da bo prihodnje pastoralno leto v Cerkvi na Slovenskem posvečeno mladim. Marijino veselje tako po njegovo "predstavlja poseben izziv vsem mladim, ki so čistega srca in jim Gospod preproste duše napolnjuje z radostjo in pogumom za življenje".

Rode o razpetosti med Zemljo in Nebesi

Kardinal in nekdanji ljubljanski nadškof Franc Rode je popoldne daroval mašo v ljubljanski cerkvi Srca Jezusovega. V svoji pridigi je izpostavil človekovo razpetost med telesnim in duhovnim in posredniško vlogo Marije pri tem. Kritiziral je tudi sekularizacijo sodobne družbe.

Kardinal je menil, da se ob današnjem prazniku srečujeta dva svetova, od katerih eden – "svet sekularizirane zavesti" – "posebno v teh poletnih mesecih posveča posebno skrb, nego, ljubezen svojemu telesu". Vendar je to telo, kot je spomnil, neizbežno zapisano usodi smrti. Po drugi strani pa je" svet vere, svet upanja, svet luči in radosti, ki oznanja veselo novico o zmagi življenja nad smrtjo, o večnem odrešenju našega telesa v Njem, ki je premagal smrt in nam zagotovil nesmrtnost".

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staroselc
17. 08. 2008 16.05
klovn ševščet sa haljino!
s-even
17. 08. 2008 15.20
""Če z Jezusom trpimo in umiramo bomo z njim tudi živeli… To našo vero lahko z zaupanjem priporočamo."" Že besedno, se izjave izpodbijajo. ps. Prenehajmo verjeti, začnimo razumeti ..
Tonček Balonček
16. 08. 2008 16.03
Možno je, seveda, saj večina rojenih otrok izgleda čisto v redu, so zdravi in ko bodo spregovorili, bodo njihove prve besede v maniri SDS, Janpa, mogoče z nekja napakami, pa vendar bodo izražali upanje in vero v prihodnost, tudi mi upamo, da bodo ti novi državljani vsi čimprej krščeni, da vsaj začnejo življenje brez greha! Več kot očitnoi je, da priseljenci edini gojijo upanje, da jim gre na bolje, saj še ne poznajo razmer in kazalcev, podatkov in dejtev, o katerih nekateri tako radi paberkujejo!
Tonček Balonček
16. 08. 2008 15.39
Večino večanja rojstev v SLO so "povzročile" muslimanke in pravoslavke, verjeno iz optimizma in upanja na lepšo bodočnost pri nas!
Magdalena Mitrovic
16. 08. 2008 13.48
pajtlerblanka ,izgleda da počiva.......večno ,ali pa je šla v nebesa na izlet
aligatorcek
16. 08. 2008 13.22
Pa kaj ni pust ponavadi v februarju. Ne razumem tile vaški posebneži hodijo okrog tako našemljeni... buahahaheheha Zdrava razsodnost in razum jih je že zdavnaj zapustil in tako predstavljajo le še sramoto za človeško vrsto...
brankasrbijanka
16. 08. 2008 12.01
TITOVKA@11:53 Licemerstvo, topoumnost in dvoličnost to je odgovor!!!
titovka
16. 08. 2008 11.51
RADO62...jaz nogo od tita ti pa sline od papija!!!!!
brankasrbijanka
16. 08. 2008 11.46
HMUROVEC@11:35 Taktika je važna... ;-)
hinko.murovec@siol.net
16. 08. 2008 11.35
ROMAN11, veš kaj , jih bom g. URANU naložil, veš zakaj?? Sem včeraj po njegovi pridigi malo na to temo poskusil vzpodbujat svojo ksantipo , pa me še danes boli hrbet in imamotečen nos. Toliko o reprodukci po božji besedi.
roman11
16. 08. 2008 11.10
G. Uran se je v pridigi zavzel za več rojstev. CERKEV naj končno odpravi celibat in tako pripomore k večjemu številu rojstev, pa še duhovnikom ne bo potrebno več grešiti in imeti nezakonske otroke.
Tonček Balonček
16. 08. 2008 11.08
"nestabile", za vero ne vem, RKC je pa večna že po definiciji oziroma dogmi! "Tako pač je", bi rekel naš msgr. Franci Rode!
trip
16. 08. 2008 10.49
ne, jaz sem le napisal repliko na nestabilnega bilaDe
Tonček Balonček
16. 08. 2008 10.33
trip, a posiljuje se po nacionalnih kontingentih?
trip
16. 08. 2008 10.31
nestabilen
16. 08. 2008 10.18
tomi passion;vera ni vecna,v zacetku se nasi predniki niso ukvarjali z takimi oslarijami,vrazeverni so postali sele kasneje.Ne vem kaj imamo slovenci skupnega z palestinci.kako je spocela marija je pa res jasno kot na dlani,vse osvaljne vojske so imele in imajo se danes najljubsi sport in to je posiljevanje ( nazadnje srbi v bosni ).Cerkev pridiga o Jesusu dela pa ravno obratno kar je on ucil in za kar je tudi umrl,namrec znebiti se klera ki mu je najbolj vazno kako se obogatiti.Skoda ki jo je do danes naredila cerkev po celem svetu pa presega vse hitlerje tega sveta,
NoIdentity
16. 08. 2008 10.15
@300nauro: hehe "pridružil se jim je še 300nauro in začev nakladati pridelovanju krompirja, vsi so bili navdušeni in nagradili so ga z aplavzom" hehehe @300nauro če je pa včasih prov lepo ko se dve strani podjebavata, pol pa pridem jest zravn k nimam nobene zveze ne z eno ne z drugo stranjo pa jim povem kakšni kre.teni so :) včasih mal paše tko enkrat na par mescov :) hehehe
Pantokrator
16. 08. 2008 09.50
To, to....Rodetiću, ti si car......Allahu akbar! El allem asghar! Allahu kebir el Allahu sagir!
trip
16. 08. 2008 09.37
ne morem verjet kako sere ta štrumf na posnetku... on govori o ''dokazih''... LOL ps: pijanec22 16.08.2008, 04:01 mogoče maš res prav... verjetnost tega je vseekakor večja kot to kar štrumfi govorijo!
Dragon_13
16. 08. 2008 09.31
Mir z vami ovčke, pa pridno v cerkev k maši nosit €, ker župnik rabi za nov avto, škofija za novo poslovno stavbo, Vatikan pa za povečanje portfelja v bančništvu in orožarski industriji, pa vam prostor v raju ne uide.