Slovenija

Prazen strah ali realna grožnja GSO?

Ljubljana, 21. 05. 2009 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
80

Bomo lahko po novem gojili več gensko spremenjenih rastlin? Tudi o tem danes odločajo poslanci.

Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik
Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik FOTO: Blaž Garbajs

Na ministrstvu za kmetijstvo poudarjajo, da vlada z zakonom o soobstoju gensko spremenjenih rastlin (GSR) ne dovoljujejo gojenja teh rastlin, temveč le to področje urejajo, saj je trenutno na tem področju pravna praznina in je zato dovoljeno gojiti vse GSR, ki so dovoljene v EU. Namen zakona je urediti področje tako, da bo vsakemu pridelovalcu dana možnost izbire med ekološko, konvencionalno in integrirano pridelavo ali pridelavo GSR. Hkrati daje zakon to možnost izbire tudi predelovalni industriji in potrošnikom, pravijo na ministrstvu za kmetijstvo. Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik je povedal, da uvajajo ta zakon zato, "ker Slovenija kot članica EU na svojem ozemlju ne more uvesti popolne prepovedi uporabe ali gojenja gensko spremenjenih organizmov in ker tudi ne more izključiti nobenega tipa kmetovanja“.

Zakon uvaja tudi register pridelovalcev GSO

Zakon uvaja tudi odškodnine za morebitno škodo, ki bi jo GSR povzročile, zaščitne pasove, območja, kjer je gojenje dovoljeno in kjer ni. Poleg tega pa tudi register pridelovalcev gensko spremenjenih organizmov (GSO).

Na inštitutu za trajnostni razvoj (ITR) sprejem zakona podpirajo, čeprav menijo, da sodobno kmetijstvo ne potrebuje tvegane genske tehnologije. Kot je povedala Anamarija Slabe iz ITR, je sedaj, ko zakona nimamo, dovoljeno gojiti vse vrste, ki so dovoljene v EU, brez omejitve in kjer koli. Ta zakon pa je nastavljen tako, da je lahko zelo strog in dejansko bolj omejuje pridelavo GSO. Na ITR pravijo, da bo treba šele s podzakonskimi akti dokončno urediti to področje.

Trenutno je v EU dovoljena le pridelava gensko spremenjene koruze

Traktor
Traktor FOTO: Reuters

V Evropski uniji in posledično tudi v Sloveniji je trenutno za gojenje dovoljena gensko spremenjena koruza MON 810, ki je odporna na koruzno veščo. Poleg tega pa je za prodajo in pridelavo dovoljenih še nekaj vrst gensko spremenjene soje in koruze. Gensko spremenjenega sadja trenutno ni nobenega, ki bi ga bilo dovoljeno bodisi gojiti ali prodajati.

Sicer pa tudi koruza MON 810 ni dovoljena v vseh državah članicah, saj je prepovedana v Franciji, Grčiji, Avstriji, Luksemburgu, na Madžarskem in v Nemčiji.

'Genska prehrana služi le dobičkom multinacionalk'

Glavne prednosti GSO naj bi bile večja odpornost proti raznim škodljivcem in zajedavcem, zato tudi ne bi bila potrebna uporaba toliko pesticidov, kar bi bilo posledično bolj zdravo za ljudi.

Glavni nasprotniki pa opozarjajo na škodljive posledice, ki jih bo takšna prehrana lahko imela. Opozarjajo, da je bilo narejenih premalo raziskav in da so jih večinoma naredile multinacionalke, ki bi takšno prehrano prodajale in jim zato ni čisto za verjeti.

V Združenju zelenih so izpostavili nekaj dejstev, ki govorijo proti GSO

Kot pravijo, se GSO vsiljuje ljudem, čeprav je večina proti, v EU okoli 70odstotkov, v Sloveniji pa še več: GSO vodi do patentiranja rastlin in živali, kar je nesprejemljivo, poleg tega lahko pride do nepredvidenih dogodkov (pri rastlinah na razmnoževanje vpliva več dejavnikov, ki jih ni mogoče nadzorovati); GSO porabijo več vode kot klasične rastline, količina pridelka je manjša, uporaba pesticidov pa se je povečala, saj so se GSO prilagodile klasičnim pesticidom; malo je neodvisnih raziskav o GSO, mnoge med njimi pa pokažejo drugačne rezultate kot tiste od multinacionalk, poleg tega pa nimamo dolgoročnih raziskav; dovoljenja o prodaji GSO ne temeljijo na dokazih o neškodljivosti, temveč na odsotnosti dokazov o škodljivosti.

Protest proti GSO
Protest proti GSO FOTO: Reuters

V Združenju zelenih pravijo tudi, da je vse več raziskav, ki kažejo na to, da deli gensko spremenjenih verig dedne snovi lahko prehajajo v kri, limfo in embrio. Kot pravijo, je transgena DNK tudi zasnovana tako, da vdira v genome, pri čemer s svojimi umetnimi promotorji lahko povzroči nastanek rakastih obolenj. Hkrati opozarjajo še, da se je število alergij v desetih letih proizvodnje transgenih rastlin podvojilo.

V Združenju zelenih in v Združenju za zdravo Slovenijo ob 13.30 pripravljajo protest pred državnim zborom, kjer bodo izrazili javno nestrinjanje z gensko spremenjenimi organizmi. Protest je podprla tudi Slovenska sekcija organizacije Greenpeace.

Poslanci so predlogu zakona večinoma naklonjeni

Predlog zakona so v današnji razpravi podprle vse poslanske skupine, glasovanje pa bo sledilo v nadaljevanju seje.

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mer
01. 06. 2009 23.17
Posredujem en članek s pozitivk po besedah študentke na Biotehniški fakulteti..res porazno: Sem študentka univerzitetnega študija agronomije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Pred kratkim sem gledala kar nekaj oddaj o gensko spremenjenih organizmih (rastlinah) na nacionalni televiziji in tujih televizijah. Te oddaje so me spodbudile k pisanju tega pisma. Že kar nekaj časa na naši fakulteti opažam nasilno in zelo usmerjeno propagiranje gensko spremenjenih organizmov. Predvsem imam v mislih prof. B.Javornik in prof. B. Bohanca. Čudi me namreč, da na vseh njunih predavanjih ne smem izraziti nikakršnih pomislekov o GSO-jih. V kolikor se opredeliš oziroma si skeptičen do GSO-jev oziroma si celo popolnoma proti, te profesorja označita za popolno budalo (dobesedno) oziroma nekoga, ki ne razume ničesar. Lahko si predstavljate kako potem izgleda pri njiju opravljanje izpitov. Sprašujem se namreč, ali niso profesorji osebe, ki študentu predstavijo pozitivne in negativne vidike znanosti?! Ali mora študent svoje svobodomiselno mišljenje in razmišljanje o neokrnjeni naravi in naravni genski raznolikosti zatreti, le zato, da bo ugodil avtoriteti? Ali niso profesorji tisti, ki nam predstavijo širino vsake stvari, da lahko študent sam izbere zanj primerno pot? Sprašujem se namreč, kako je potem možno, da takšne osebe nosijo titulo PROFESOR? Kdo v tej državi, na ljubljanski univerzi, sploh preverja kakovost profesorjev? Ali moramo biti študentje res ovce, samo zato, da opravimo izpit? To nasilno predavanje o GSO-jih pa glede na pogovore še z drugimi študenti ni prisotno ne la naši fakulteti. Študenti, ki razmišljamo drugače se na predavanjih teh profesorjev počutimo kot izmečki, ki smo primitivni in nočemo sprejeti njihovega nasilnega vsiljevanja tako oh in sploh »in« znanosti, ki bo svet rešila pred lakoto. Pri takem ravnanju profesorjev se resnično lahko vprašamo kdo jih plačuje…?! Ali rabimo na fakultetah trgovske potnike ali profesorje? Veliko je bilo že »okroglih miz« na katerih se je govorilo o GSO-jih in na vseh je bilo prisotno otročje vedenje prof. Javornikove in prof. Bohanca, ko sta z dretjem, žaljivkami in še marsičem poskušala utišati svoje nasprotnike. V kolikor se boste kdaj srečali s tema dvema profesorjema, si boste lahko sami naslikali sliko o njihovi profesionalnosti in strokovni modrosti biti profesor. V tem pismu ne bom opisovala problematike GSO-jev v Sloveniji, vendar le na hitro… zbodlo me je namreč to, da je prof. B. Javornik tudi predsednica Znanstvenega odbora namerno sproščanja GSO v okolje in dajanje izdelkov na trg…. Za božjo voljo ljudje!! To je skoraj tako, kot bi pedofila dali za sodnika ko bi sodili pedofilu!!! V upanju, da se bo v bodočnosti govorilo tudi o tej problematiki in bodo na univerzah poučevali kvalitetni profesorji, ki nam bodo znali predstaviti svet v vseh možnih dimenzijah, vas lepo pozdravljam, Manca
Pluton239
31. 05. 2009 22.27
-1
@286953:Človek je začel z genetsko manipulacijo praktčno že stoletja nazaj. Se pravi, da so že v srednjem veku vgrajevali dele živalske in človeške DNA v rastlinske (n obratno)? :D Si kar predstavljam članek: "Arheologi so pri izkopavanjih 500 let starih ruševin v Črni Gori našli ostanke verjetno prvega genskega laboratorija na svetu. Poleg delov naprav in inštrumentov, DNK sekvencerjev, so našli tudi sledi rekombinantne DNK, kar je strokovnjake pripeljalo do zaključka, da so tu verjetno potekali prvi poskusi križanja kobilice in krompirja; najverjetneje z namenom, da bi krompir sam poskakal iz zemlje."
286953
29. 05. 2009 00.40
Mimogrede, govoriš z nekom, ki je genetsko rkombiniral E. coli zavoljo obveznih vaj na fakulteti. Če misliš, da internet izobražuje, se motiš.
286953
29. 05. 2009 00.37
Vitamin D - ribje olje; glede Sonca se pa motiš.
286953
29. 05. 2009 00.36
@jcool; sem biolog, ki ima znanje na področju botanike, zoologije, fizike, matematike, anatomije, organske kemije, biokemije, genetike, tudi embriologije itd. Vem, kaj govorim.
jcool
25. 05. 2009 13.22
Golden Rice? Lepo prosim, malo pogooglajte tole, pa vam bo takoj jasno, da sploh še ni na voljo (Wikipedia) in da je cela stvar spet pesek v oči. Veliko več ljudi, ocenjeno več kot 1.000.000 letno po vsem svetu umre zaradi rakov, ki jih nebi bilo, če bi ljudje imeli dovolj vitamina D. To pa zato, da bi preprečili tistin nekaj 1000 melanomov. Zdaj je tudi dokazano, da je kožni rak bolj pogost na mestih, ki niso izpostavljena soncu in pri ljudeh, ki so manj na soncu. Naslednji, ko se debelo namažete s sončno kremo, si preberite sestavine. Ne samo, da so nekatere zagotovo kancerogene, tudi preprečujejo UV-B žarkom, da bi ustvarjali vitamin D v koži.
jcool
25. 05. 2009 13.10
@286953 - bereš revije, ki kot Discovery Channel zelo idealistično in romantično opisujejo znanost. Žal pa je v realnem življenju edino gonilo znanosti PROFIT! Če bi si pogledal še druge vire in njihove argumente, bi te malo bolj skrbelo. In če bi bral komentarje od začetka, so bile pravljice o tem, da smo vsi mi GSO in selekcija in križanje rastlin GSO, že zdavnaj ovržene. To samo kaže kako malo veš o tem kaj danes dela genetski inženiring. Preberi si kaj so genetske pištole in kako nasilne in nenatačne so genetske modifikacije. Zakaj pa misliš da uporabljajo antibiotične markerje? Da znajo poiskati kje so njihovi geni končali. Do zdaj je največ konkretnih argumentov naštel samo NE-GMO - ta ima opravljeno domačo nalogo.
so_what
25. 05. 2009 12.04
Dajmo dajmo gremo gojit gensko spremenjeno hrano!! Je velik boljša kot navadna hrana sej ni tok pesticidov in druzga sranja!
___
24. 05. 2009 09.05
Bmk če se vi bebčki razpočite, kupovali bomo najcenejše, pa naj bo uvoženo od kjerkoli. Če ne pustite slovenskim kmetom da zaslužijo, bodo pa tujci, prov briga me poreklo, važna je cena.
manco-capac
23. 05. 2009 19.55
Sem odločno proti GSO. Kako prehraniti človeštvo? Tako, da se preneha prekomerno razmnoževat. Rešitev niso GSO, ampak kondomi!
NE-GMO
23. 05. 2009 19.40
Dobro, ocitno tudi linkov ne smemo objavljati, potem pa ga lahko poiscete na Facebook-u pod naslovom The Devastating Effects of GMOs on the Future of Soil, za vse, ki res mislite, da GMO ni nic take - JE!
NE-GMO
23. 05. 2009 19.35
Za vse, ki ne znate anglesko, samo prevod zakljucka: Kot pravijo raziskovalci: "Pri tej hitrosti, bo lahko v enem desetletju sajenja genetsko modificiranega bombaza, ali katerekoli druge genetsko midificirane rastline z Bt geni, prislo do popolnega unicenja organizmov v zemlji, kar bo za seboj pustilo mrtvo zemljo, na kateri pridelava hrane ne bo vec mogoca". In zato indijski kmetje delajo samomore! ZARES DELAJO SAMOMORE, torej si jemljejo zivljenja, ce vam to kaj pove! Clovestvo o geneteki in o tem, kako natancno dedovanje ter DNA deluje se vedno nima pojma, kar vam bo priznal vsak posten strokovnjak, ki se s tem ukvarja; do zdaj smo samo malo popraskali po povrsini. Na tej stopnji znanja je igranje z genetsko modificiranimi organizmi enako kot bi dali 5 letnemu otroku atomsko bombo pa naj se z njo igra! Zbudite se ze za bozjo voljo!
genomika
23. 05. 2009 18.17
286953, bravo, končno nekdo, ki ima možgane in pamet (in znanje). Žal večina komentatorjev na tem forumu ni sposobna razumeti člankov v Nature in Science. Dejstvo je, da novinarji (ki niso nič bolj razgledani kot povprečen bralec Slovenskih novic in tega portala) zadevo samo podpihujejo da bi zvišali naklado oz. obiskanost strani. Bistveno lažje je širiti paniko kot pa informacije preveriti in se poglobiti v problem.
286953
23. 05. 2009 14.59
Ne vem, zakaj zadeve tako napihujete? Vsi uporabljate pralne praške? Produkt česa mislite da so? GSO! Različne encime za odstranjevanje umazanije je potrebno nekje sproducirati. Kje človek pridobiva inzulin (za tiste, ki ga nsio sposobni sintetizirati)? Zopet GSO! Človek je začel z genetsko manipulacijo praktčno že stoletja nazaj; koruza v naravi ne rodi toliko, kot tudi pšenica ne, tudi krava ni dajala toliko mleka. Že tu je bila selekcija genov. Danes le znamo izrezati določen odsek DNA in ga prenesti v drug organizem. Vsak organizem je GSO. Vsak od vas je GSO svojih staršev! Čemu strah? Da bo koruza sintetizirala vitamine? Da bo morda kaka rastlina odpornejša na sušne razmere? Ne pravim, nekatere manipulacije niso preveč koristne, vendar je v osnovi to prihodnost. Strah vas je lahko le neznanja, ki ga na internetu NIKAKOR NE BOSTE PRIDOBILI! Tu lahko vsak piše kar hoče; medtem ko morajo biti študije skrbno dokumentirane in preverljive. Priporočam reviji Scince in revijo Nature. Dolker se boste pustili manipulirati raznim novinarjem z nepotrebnih fakultet, ki ne ločijo pujsa od psa, vam bo tako. Živeli boste v strahu in prepričanju, da je je nevarno tisto kar ni ter obratno. Veliko nevarnejše je Sonce, raje dobro razmislite s čim se boste pred njim zaščitili, ko boste šli ven.
lepdanzelim
23. 05. 2009 14.32
Večina ljudi, ki sploh razmišljamo o tem, kaj jemo, je proti proizvodnji in uporabi GSO v Sloveniji in Evropi (saj je zaradi podnebnih sprememb vreme vse bolj nepredvidljivo in Slovenci žal nimamo svojega lokalnega vetra;) Tisti, ki strokovno ne obvladamo zapletenih postopkov genske tehnologije, nismo proti zaradi neznanja, pač pa zaradi vedenja, da vsega ne moremo testirati, vedeti, predvideti. Če vzamemo vse znanje, ki ga imamo na voljo, moramo vedeti, da je to le del, ki ga poznamo. Kaj pa vse preostalo, česar ne poznamo, kar se dogaja na novo ravno zdaj. Tu bi se morali ustaviti in reči ne spremembam, ki jih usmerja človekov pohlep in naivnost. Ni res, da je na svetu premalo hrane, le nemogoče jo je pravilno porazdeliti. Zakaj? Spet zaradi človeškega pohlepa, zaradi kapitalskih dobičkov. Vizija človeštva »napredek za vse« je 100 % kapitalistično podprta in ima v oklepaju še dodatek "in za vsako ceno". Ali so torej lastniki kapitala navdušeni nad uživanjem GS hrane? Verjetno ne. Oni verjetno o tem ne razmišljajo, ker so zaslepljeni s svojo močjo, ki jim jo daje denar. Kaj pa strokovnjaki, ki to počno? Oni za nekoliko boljše ali slabše plače pač opravljajo svoje delo in ne razmišljajo o posledicah, ki bodo morda slabe za človeštvo. Kajti ko so študirali, jih niso pretirano obremenjevali s škodljivimi posledicami.
ladyhawk
23. 05. 2009 11.25
aja še nekaj sem se spomnila. poznate golden rice? to je TRANSGENI riž, ki je bogat z vitaminom A. naredili so ga za revnejše predele, kjer otroci umirajo zaradi pomanganja vitamina A, s tem rižem pa so to precej izboljšali. tudi ta riž je transgeni (se pravi bav bav) pa kljubtemu rešuje življenja.
ladyhawk
23. 05. 2009 10.48
vse nasprotnike GSO bi rada vprašala, če sploh vedo, kaj pomeni beseda GSO? oz kaj spremenijo v organizmih ki jih nato poimenujemo GSO? V rastlino vneseje gen ( mejhno dna, ki je v primerjavi z 12m dolgo dna nekaterih rastlin skotraj ničelna!), ki proizvaja Bt- proteine, ki TARČNO vplivajo na na SMAO DOLOČENE žuzelke. to pomeni, da če koruzna vešča poje rastlino, ki ima BT-protein, se ji v prebavilu veže na celice in povzroči, da celice proadejo. Te BT toksini, so ZELO specifični. Toksin, ki vpliva na koruzno veščo NE vpliva na katerega koli drugega škodlivca, če manj pa na druge žuželke! Pravtako, ne vpliva na nobenega SESALCA, saj hje naše prebavilo zelo drugačno od prebavila žuzelk. naše telo ze v želodcu prične s prebavo tega proteina in ga razgradi do osnovnih gradnikov aminokislin. vseh aminokislin je SAMO 20 in vse kar vidite je sestavljeno samo iz kombinacij teh 20AK. tako da ni problem v genu samem, ker pri vseh dovoljenih rastlinah, niso opazili, da bi bile bolj škodljive kot "nespremenjene" rastline. vendar ko govrite o normalnih rastlinah... to niso več normalne in naravne rastline. je že kdo videl prednika pšenice oz. prvo pšenico? vsa pšenica, ki jo jemo dane in vsa žita nasploh, so produkt GENSKEGA spreminjanja rastlin s samo to razliko, da so to počeli eksperimentalno in da niso mogli predvideti posledic oz značilnosti potomcev, danes pa to počnejo lahko v laboratoriju in CILJNO vplivajo na spremembe genov. jz vseeno staviim več na znanost, ki ve kaj počne, kot pa na nekoga ki križa povprek in potem čaka če bo uspelo ali ne. pri problemu pesticidov pr GSO je znano, da bi bilo potreba po pesticidih manjša, vendar pa to še ne pomeni, da bi bila popolnoma nepotrebna. vendar če imam na izbiro jesti 1x škropljeno ali pa 10x škropljeno bi se odločila za prvo možnost. seveda se pojala problem z podejtji, ki imajo lobi. z načinom in politiko monsanta se NE strinjam, saj ni poštena do kmetov, vendar to ni smisleno enačiti in gledati kot nevarnost v prehrani vendar povečuje le socialno krizo. kar pa se tiče onesnaževanja, ki ga tlačite v isti koš kot GSO. kot sem že prej napisala, so to PROTEINI, ki se razgarjujejo kot vsi drugi proteini( če ne veste kako to gre, dajte meso na njivo in opazujte). te snovi NE ostanejo v zemlji in jo ne onesnažujejo kvečem ji vračajo določene snovi. kar pa se tiče člankov o boljši pridelavi in slabostih GSO, bi prosila za KONKRETNE naslove in avtorjeteh STROKOVNIH člankov, kajti velika večina dosedaj prebranih člankov na to temo, se je izkazala kot narobe intrepretirana ali zastavljena. vendar kot vedno, pri ljudeh več šteje, kar pravijo v rumenem tisku in glasni protestniki, kot pa stavri, ki jih pove stroka, saj oni so tako ali tako štuidrali te zadeve in zato nimajo pojma o tem :S bo bolj treba vrejtn aktivistom in novinarjem, ki o zadevah vedo največ, za svoje trditve pa nikoli ne potrebujejo znanstvene podlage temveč samo ljudi, ki se pustijo zaplejati.
Mer
22. 05. 2009 21.19
sbio...nismo tu zato, da bi obvarovali naše telo, ampak da začnemo delati na celotnem ekosistemu..strinjam se, da bio hrane praktično ni v mnogih delih sveta, ampak nekje je potrebno začeti, ne pa potem to imeti kakor za izgovor, da nehamo delati na naravi. Ponavadi pa je res tako, da plačamo etiketo, ne pa resnico..včasih pa gre tudi za splošno nezaupanje..mogoče pa gojijo po pravilih, pa se pač znajde kemikalija iz sosednjega vrta v eko solati. Samo več ko bo eko vzgojiteljev, bolje bomo lahko obvarovali biosistem...
sbio
22. 05. 2009 19.24
Lahko se počasi sprijaznete, da bomo v naslednjih 10 letih poterebovali več hrane kot pa smo jo pojedli od začetka gojenja pa do danes. In vaša bio hrana obstaja zgolj samo še v knjigah. Bio koruza bi vam nudila hrano mogoče za dva obroka. Glede tega, ko tako jamrate kok so kmetje bogi. Koruzna zrna kupujejo vsi kmetje, ker hibridi prinesjo več pridelka. Če namreč hibrid posadite naslednje leto se ker je hibirid heteozigoten radvoji in tako dobite rastline, ki so podobne staršem imajo slabši pridelek nekaj pa jih ostane istih. Vsi ste proti GMO ob enem pa pojeste toliko strupov, da se vam še sanja ne. Torej, če želite jesti bio hrano pol ne več hodt v trgovine amapk najbolj, da najdete nov palnet pa se greste še naprej nabiralništvo.
zlobniCO2
22. 05. 2009 13.45
tudi za pesticide so pred 50 in vec leti govorili da bodo resli vse tezave z hrano in sele cez desetletja smo prisli k razumu in uvideli kaj pocnemo naravi ne vem zakaj ponavljamo napake in se igramo z naravo se nismo nicesar naucili ??