Slovenija

Pravniki: Ustavo pustiti, spremeniti ali kar popolnoma prenoviti?

Ljubljana, 24. 02. 2012 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pravniki so se nekoliko kritično odzvali na napoved, da bi v ustavo zapisali zlato pravilo o zgornji meji javnega dolga. Menijo, da bi lahko to zapisali v kak drug pravni akt. Glede ustavnih sprememb o postopkih za sestavo vlade pa nimajo zadržkov.

Nova koalicija je zbrala predloge strank za spremembe ustave. Med njimi so tudi uvedba t. i. zlatega pravila, kar pomeni, da bi v ustavo zapisali zgornjo mejo stopnje zadolženosti, skrajšali bi postopke za imenovanje vlade, morda pa celo spremenili postopke za izvolitev predsednika republike.

Nekdanji ustavni sodnik Janez Čebulj
Nekdanji ustavni sodnik Janez Čebulj FOTO: Dare Čekeliš

Nekdanji ustavni sodnik Janez Čebulj pravi, da bi bilo, če gre za spremembe ustave v večjem obsegu, bolje pripraviti novo ustavo, v nasprotnem primeru pa res dobro premisliti, katere so tiste spremembe, ki imajo realno možnost, da bodo izglasovane. Ustavni pravnik Andraž Teršek meni, da je za Slovenijo značilno, da jo opredeljuje neprimeren odnos do ustave, nerazumevanje ustavnopravne abecede in posebna mešanica ignorance in neodgovornosti, ko gre za število in ponavljanje očitnih in prepogosto tudi hudih kršitev ustavnosti. Tudi sedanje priprave na spreminjanje ustave po njegovem mnenju kažejo, da se ta slovenska tradicija ne bo prekinila. Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič pa opozarja, da je spreminjanje ustave zelo delikatno. Sprememb se je po njegovih besedah treba lotiti z "globokim razmislekom in tresočo roko".

Zlato pravilo raje kot v ustavo v zakon

Petrič sicer med spremembami, o katerih bi veljalo razmisliti, navaja tudi položaj ustavnega sodišča, ki naj se ukvarja s pomembnimi ustavnopravnimi vprašanji. Medtem pa Teršek vztraja pri prepričanju, da bi bila taka sprememba ustave zgrešena in neverodostojno poteza.

Čebulj in Teršek sta kritična do morebitne uvedbe t. i. zlatega pravila v ustavo. Načelno soglasje predstavnikov parlamentarnih strank po besedah Čebulja še ne pomeni, da bo predlog dobil dvotretjinsko podporo. "Soglasje o zlatem pravilu je očitno le v tem, da nihče ne ve, kakšno naj bo to zlato pravilo in kako naj se napiše," je pojasnil. Sam sicer ni preveč navdušen nad tem, da bi to pravilo sploh zapisali v ustavo, saj bi ga raje zapisal v nekakšen izvedbeni ustavni zakon. Teršek pa meni, da bi bila uvedba "zlatega pravila" na ustavni ravni povsem "neposrečen poseg v besedilo ustave". Vztraja pa tudi pri prepričanju, da bi bila sprememba ustave, ki bi bila namenjena razbremenjevanju ustavnega sodišča, zgrešena in neverodostojno poteza.

Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič
Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič FOTO: POP TV

Spremembe postopkov za imenovanje vlade manj problematične

Pravniki sicer načeloma podpirajo poenostavitev postopkov za sestavo vlade. Čebulju se tako zdi nujna sprememba ustave, ki se nanaša na imenovanja mandatarja in ministrov. DZ naj po njegovem mnenju izvoli samo mandatarja, ta pa naj si sam postavlja ministre. Jasnejši ureditvi postopka za sestavo vlade in njegovi poenostavitvi sicer tudi po mnenju Terška načeloma ne gre nasprotovati. Prav tako ne ideji, da bi se vprašanje referendumske demokracije malo drugače uredilo tudi na ustavni ravni. Da bi veljalo razmisliti o spremembah na področju oblikovanja vlade in zaupnice vladi, je omenil tudi predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič.

Ustavni pravniki izpostavljajo še potreben razmislek o volilnem sistemu in referendumski ureditvi. So pa po besedah predsednika ustavnega sodišča v vsaki ustavi neki temeljni principi, ki so intaktni.

Predsedniku DZ Gregorju Virantu so sicer predloge ustavnih sprememb posredovale poslanske skupine Pozitivne Slovenije, SDS, SD, Liste Virant, SLS, NSi in poslanca narodnih skupnosti. Predlogi se nanašajo predvsem na referendumske določbe in zapis zlatega pravila glede omejitve zadolževanja v ustavo. Več strank predlaga tudi ukinitev državnega sveta ter ukinitev trajnega sodniškega mandata.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
24. 02. 2012 12.59
V tujih medijih piišejo da hoče janševa vlada vnets v ustavo da je prepovedano omenjat Tita in podobne neumnosti, rdeča zvezda ni več ok in neke takšne, žalim si da si da kdo iz principa vtetovirat Jožeka na čelo !!
strogoff
24. 02. 2012 12.49
ČE ČEBULA NE BI BILA BULA ,... bi bil pa kaj - policaj ??..
strogoff
24. 02. 2012 12.47
samo vidiš face tistih dveh tam zgoraj na fotkah, pa ti je takoj lahko vse jasno ! ... :-(
strogoff
24. 02. 2012 12.16
+2
škrlatne maškare - BRUHHHHHHHHHHHHHHHhhhhhhhhhhhhhhh !!
strogoff
24. 02. 2012 12.19
+1
Mandragola
24. 02. 2012 12.15
+0
Andraž Teršek ni ustavni pravnik in ni doktoriral iz ustavnega prava. Čisto neverjetno je, kako ga vsi mediji predstavljate kot ustavnega pravnika.
strogoff
24. 02. 2012 12.17
+0
FrancRozman
24. 02. 2012 11.02
+13
Predlagam spremembo prvih treh členov ustave v skladu z dejanskim stanjem: 1. člen Slovenija je banana republika. 2. člen Slovenija je brezpravna in nesocialna država. 3. člen Slovenija je država priviligirancev in povzpetnikov, ki na račun ostalih državljank in državljanov uresničujejo svoje zasebne interese. V Sloveniji ima oblast vplivna skupina ljudi, ki z medijskimi manipulacijami in akrobatskimi zlorabami brezjajčnega pravnega reda zavajajo javnost in po načelu deli in vladaj brezskrbno uživajo v nepravično pridobljenih privilegijih.
strogoff
24. 02. 2012 12.18
+2
4.člen piše se sLOVEnija, pravilno izgovori pa ZLOvenija !..
Jože Zaplati?
24. 02. 2012 10.49
OBVETNO SPREMENITI, ČE NE JE BOLJE, DA POLICIJI PREPUSTIJO SODSTVO SKORAJ ISTO IZOBRAZBO IMAJO
strogoff
24. 02. 2012 12.20
furmank
24. 02. 2012 13.48
Veliko kje je sodstvo že pod policijo.Saj kar se zlaže policist točno to presodi sodnik.To je treba takoj prekiniti.
Roman Hren
24. 02. 2012 10.38
Ustava je okvir pravnega reda, ki bi moral zagotavljati vsem enake pravice, dolžnosti in enake možnosti podrobnosti pa urejajo zakoni Žal pri nas z zakoni potem mnogokrat posežejo v čisto osebne pravice in problem nastane, ko tega nihče ne preprečuje. Ne morem razumeti, kako Državni zbor sprejme zakon, ki je v nasprotju z ustavo ali pa zakon, ki je v popolnem nasprotju z drugim zakonom oz z "zdravo" pametjo. Pri tem pa za to nihče ne odgovarja za to. Saj zakone vendar pišejo pravni strokovnjaki. Ali morda ne?
strogoff
24. 02. 2012 12.21
niso krivi zakoni - pač pa skorumpirani sodniki ! ...
saintjozef
24. 02. 2012 10.23
+7
V ustavo zapisat kazensko odgovornost sodnikov in prepoved političnega delovanja vsakega, ki je v kakršnem kazenskem postopku in dvojno odgovornost.
strogoff
24. 02. 2012 12.23
+2
ne samo kazensko odgovornost t.im. sodnikov, pač pa tudi civilno/odškodninsko !!! ...
Krimsky
24. 02. 2012 09.26
+0
Zgodovinski v svetovnem merilu bi bil naslednji zapis v ustavi: »Nihče se nima pravice zadolževati v imenu drugega.« No, seveda nisem tako naiven, da bi verjel, da kaj takega lahko izvedemo. Vsem, ki jim je zneslo, da so se prigrebli na udoben položaj – seveda ne bo padlo na kraj pameti, da bi ogrozili – sebe. Chomsky nenehno opozarja na »intelektualce – izdajalce«, ki so se izobrazili tudi na račun »naroda«, a so potem taistemu narodu obrnili hrbet in postali instrument gospostva in orodje zatiranja.
strogoff
24. 02. 2012 12.25
Tomaž Škof
24. 02. 2012 09.08
-5
ZAMENE JE TO NAJBOLLJ GILA USTAVA !¨KAK SKRBITE ZA SVOJ NAROD!!!!!
anonimni12
24. 02. 2012 09.20
+1
choco_muffin
24. 02. 2012 09.41
+2
strogoff
24. 02. 2012 12.28
Ustava RS je samo "zbirka" popolnoma nevrednega in pri NOBENEM t.im. državnem organu v RS upoštevanega papirja ! ...